Dajte Recco da se igramo

Veličanstvena pobjeda Juga, još jednom je, kao i lani, u Budimpešti pao moćni Pro Recco. Ovaj put je sve bilo riješeno za 32 minute i konačnih 10:9. Jug je od početka do kraja kontrolirao utakmicu i iako je u par navrata izgledalo da nedostaje snage izdržali su do kraja.

 

Velike čestitke svim igračima, od kapetana Bijača do najmlađeg Pavličevića, preko trenera Kobešćaka i ostatka stožera. Sigurno tu ima zasluga i drugih ljudi u klubu. Jug je lani pobijedio Recca, pa smo čuli i ove godine kako je to bilo jer im je nedostajao Tempesti. Sada su ga imali, ali bolje da nisu. Nevjerojatno da čak i jedan velikan poput Vladimira Vujasinovića ne smije izvaditi Tempestija na klupu. Je, na kraju ga je 5:41 do kraja izvadio, ali puno prekasno. Volarević se konačno spremao ući još u trećoj četvrtini, ali tada je Filipović zabio pa se vratio na klupu?!

 

Jug je opet učinio Recco običnom momčadi, momčadi kojoj se normalno parira. Ne samo to, Jug je od početka do kraja, s iznimkom sredine treće četvrtine vodio, i u potpunosti kontrolirao igru i rezultat. Jug je fantastično otvorio utakmicu. Pro Recco je potpuno nemoćan u napadu prvih 5 minuta, a s druge strane Jug je preko Jokovića iz faula uz grešku Tempestija i iz kontre Lončara 1 na 0 poveo 2:0 što je prinukalo Vujasa da zove time out. U obrani Jug je zatvorio sidrune, a blokovima su kontrolirali vanjske igrače.

Pad u igri dogodio se opet kao i dan ranije, nakon poluvremena. Recco zabija 3 gola u nizu i sa 4:6 dolazi na 7:6, prvo i jedino vodstvo na utakmici. Zaradio je tada Lončar igrača više, a nakon time outa koristi ga Marković s lijevog krila. Jug je fenomenalno odgovorio jer su osim Markovića, tri napada u nizu zabijali Lončar i Garcia. Iako su i do tada imali par dvojbenih odluka tada malo više navlače za Recco Buch i Alexandrescu. Poklanjaju dva puta igrača više, a osim toga Rumunj bezobrazno na to drugo isključenje 5 sekundi prije kraja četvrtine traži loptu kao da smiri klupu Recca i tako daje besplatni time out, tj mogućnost da se igrači Recca postave. Kaznio je to Filipović 2 sekunde prije kraja, a u normalnom raspletu ne bi stigao ni šutirati.

 

Zadnjih 8 minuta Jug opet diže nivo obrane. Perrone konačno zabija, s igračem više, a nešto kasnije Jug opet ima priliku za riješit utakmicu, ali nema šuta s igračem više. 4:17 do kraja Filipović još jednim fenomenalnim udarcem zabija svoj četvrti gol i sada je 10:9 i drama do samoga kraja. Ipak Jug je obranio oba igrača manje, Bijač Molini s krila, a pokušaj parabole Filipović završava u prečki. I tako je slavlje moglo početi.

 

Jugaši su opet fenomenalno odigrali u obrani. Na momente je Recco bio potpuno nemoćan. Jasno, jako iscrpljuje igrati protiv igrača koji su ne samo kvalitetni nego i fizički moćni. Padne koncentracija pa se prime golovi. A i kako je Garcia odlično kazao, kad imaš fenomenalne igrače, ne moraš baš svaki napad imati dobru akciju kako bi zabio gol. Recimo 2 gola koja je Filipović zabio s desnog vanjskog ne bi zabio vjerojatno niti jedan drugi igrač na svijetu.

 

Jedan od ključnih detalja utakmice bio je Tempesti. Imao je samo 2 obrane. I način na koji se veselio kad je skupio prvu, na isteku prve četvrtine kada je Garcia šutirao zbog isteka vremena, sugerirao je koliko je nesiguran i nespreman za ovaj nivo vaterpola. Stoga je žalosno kad čovjek sam ne zna prepoznat kad se mora maknut, a nitko mu očito ne smije kazat da je car gol.

Zanimljivo da su talijanski igrači, svih pet dosta podbacili u ovoj utakmici. A i onaj šesti, Bodegas je igrajući beka dosta konjario po Vrliću, često nekažnjeno.

Osim toga Jug je iznimno odigrao igrača manje. Recco je imao 5/12 ili 42%. Niti jednom nisu uspjeli izraditi akciju za stativu gdje je Pijetlović izrazito moćan. A i od tih 5 reralizacija neke je Jug odlično odigrao. Kao primjerice kada je Mandić zabio s krila fenomenalnim udarcem u bliži kut nakon što se Jug već praktički obranio, ali to je ta individualna šuterska kvaliteta. I onaj poklon Alexandrescua na kraju treće ostaju nam još tri realizacije. To su bili Ivović, nakon 2-3 cima probio kroz dva bloka, Sukno kroz uši Bijaču i Filipović također s vanjske pozicije. Recco nije imao onih svojih akcija u kojima prebacuje brzo loptu s krila na krilo, ili radi duple prebačaje s jednog vanjskog na suprotno krilo, pa onda obratno.

 

 

Jug je imao puno heroja. Od Bijača s 10 obrana, preko sidruna Vrlića s 4 zarađena igrača više preko opet još boljeg Lončara koji je isplivao kontru 1 na 0, koji je prevario beka i tijekom akcije isplivao na 5 metara i zabio gol iz faula i još je izborio 3 igrača više. Preko svih bekova, a posebice bi istaknuo gol Benića. Identičan onima koje je zabio Filipović, pliska prečka gol, sa 7 metara na zonu. Ljevaka  Jokovića koji je i lani zabio prvi gol u polufinalu te Garcie koji je opet 2 puta, jednom iz polukontre i jednom na zonu, probio Tempestija.

 

Nisam stigao obratiti pažnju na još brojne detalje kao što je direktne okršaje igrača u duelima. Tipa Fatović protiv Mandića, Joković protiv Sukna. Slažem se da je u modernom sportu važno ko će u ključnim matchupima ostvariti prednost.

Kolektivno gledajući Jug je napravio jednu čistu kontru i polukontru nakon početničke greške nekoga od igrača Recca u dodavanju prema igraču koji ne gleda već pliva u napad. Još je i Perrone jednom malo pobjegao na početku druge četvrtine, ali nije uspio pogoditi parabolu. Recco je preko Di Fulvija realizirao jedinu polukontru koju je imao. Realizacija igrača više je bila zadovoljavajuća, 4/8, 50 %. U 2-3 navrata su se igrači sami odmarali kroz napade u kojima su samo trošili vrijeme i tražili 30 sekundi predaha kako bi nastavili bezpoštedu borbu.

 

Nadam se da će se uspjeti odmoriti i da će imati dovoljno snage za posljednjih 32 minute igra u ovoj klupskoj sezoni.

 

 

Polufinale F6

Pro Recco – Jug Croatia osiguranje         9:10 (2:4, 2:2, 4:3, 1:1)

Suci: Buch (Špa), Alexandrescu (Rum)

Pro Recco: Tempesti (2), Di Fulvio 1, Mandić 1, Figlioli, Molina, Pijetlović, Sukno 2(1), Fondelli, Ivović 1, Filipović 4, Aicardi, Bodegas, Volarević (1). Trener: Vujasinović.

Jug: Bijač (10), Macan, Fatović, Lončar 2, Joković 1, Garcia 2, Marković 1, Pavličević, Vrlić 1, Perrone 1, Benić 1, Obradović 1, Popadić. Trener: Kobešćak.

Isključenja: Recco 9, Jug 13

Peterci: Recco 1/1, Jug

Igrač više: Recco (1/2+0/3+4/5+0/2)= 5/12 (42%), Jug (2/2+0/1+1/3+1/2)= 4/8 (50%)

Obrane: Tempesti (1/5+1/3+0/3+0/1)= 2/12 (17%), Bijač (2/4+3/5+3/7+2/3)= 10/19 (53%)

Kontrafaulovi: Recco 5, Jug 2

Golovi s 2 metra, izboreni peterci i igrači više:

Recco:

Pijetlović: 5m + 4iv

Di Fulvio: 2iv

Aicardi, Bodegas, Mandić: po 1iv

Jug:

Lončar: gol + 3iv

Vrlić: 4iv

Fatović: 1iv