Debakl epskih razmjera

https://www.facebook.com/proreccowaterpolo1913

Jug je doživio debakl epskih razmjera izgubivši od Pro Recca s čak 18:3. Poraz je bio očekivan, dapače čak i najavljivan, ali ovako kako je sve na kraju izgledalo, bilo je i ružno i tužno. 16:1 na 6 minuta prije kraja uz jedini gol iz peterca. Srećom je Bijač ostao na klupi u zadnjoj četvrtini.

Trener Kobešćak je i u najavi turnira i nakon meča protiv Ortigije prvi dan praktički najavio ovaj poraz. Realno, Jug bi i u optimalnom izdanju ove sezone bio autsider protiv Pro Recca. Za dubrovacki.hr Kobešćak je rekao:

Prije početka ovog turnira, uzimajući sve u obzir, rekao sam kako bi bio zadovoljan s dvije pobjede u četiri utakmice, koliko ćemo odigrati u 72 sata. Na ruku nam je išao i rezultat prve utakmice dana, neodlučan rezultat Spandaua i Marseillea. Taj rezultat je iznenađenje. Očekivao sam, kao i većina, pobjedu francuske momčadi. Dakle, u iduće tri utakmice bio bih zadovoljan s jednom pobjedom, a najteže do nje možemo doći upravo protiv PRO Recca. Imamo određenih problema u momčadi. Pitanje je hoću li posegnuti za izmjenom. Uglavnom, nama je ta utakmica fantastična prilika vidjeti gdje smo u odnosu na PRO Recco, koji je favorit protiv nas.

Kad kažete kako imate problema unutar momčadi, je li se to odnosi na Papanastasioua, koji je zbog ozljede propustio i prvenstveni susret protiv KPK u petak u Gružu?

Da, njegov lakat je problem. Nije neka ozbiljna ozljeda, ali je bolna. Ako će više igrat, oporavak će duže trajati. Zatim prisutan je i umor i kod ostalih reprezentativaca, koji su u Rotterdamu imali osam utakmica u osam dana. Plus, doznali smo raspored drugog dijela domaćeg prvenstva. Mi smo već u 2. kolu gosti Mladosti u Zagrebu. Ta utakmica, koja odlučuje tko će biti broj jedan u doigravanju za prvaka Hrvatske, igra se osam dana nakon završetka ovog turnira gdje ćemo imati četiri utakmice u četiri dana. Zbog svega toga kažem kako bi bio zadovoljan s još samo jednom pobjedom u Ostiji na ovom drugom turniru.

Nije trebalo čitati previše između redaka da bi se moglo očekivati poraz od 4 i više golova razlike. Osim toga umor igrača je objektivan problem, sramotno je kako se slaže kalendar. U 19 dana odigrati 13 utakmica, od kojih je većina i fizički zahtjevna i psihički stresna, u dvije različite momčadi. To ne bi ama baš nitko normalan smislio. Da mrziš vaterpolo i želiš igračima naudit, ne bi se baš odlučio bit ovako ekstreman.

Osim toga Obert nije mogao nastupiti. Kobešćakova najava je logična i morao je birati bitku u kojoj će pasti bez velike borbe. Posebice što je obzirom na sve navedeno, a Pro Recco nije imao igrače na reprezentativnom turniru s izuzetkom Bijača i Ivovića, bilo više nego očito da se šanse mjere u promilima. Međutim, realizacija tog poraza se izvitoperila i dogodio se poraz epskih razmjera. Jug si ne može i ne smije dozvoljavati poraze 18:3 uz dojam tijekom utakmice da igra neki drugoligaš protiv prvoligaša. Da, i tijekom utakmice je Merkulov dobio udarac i on je imao malu minutažu. Sve su to dobra opravdanja, ali…

Mlađi igrači su dobili bolan šamar, baš su izgledali kao kadeti u seniorskoj utakmici. Opravdanje je svakako da nisu još fizički stasali te su to protivnici koristili te da im stariji nisu nimalo pomogli. Najstariji od mlađih, Kržić bio je najlošiji, pogotovo u početku kad se utakmica usmjeravala. Nanizao je 4 greške  u 2-3 minute. Krivo dodavanje s desnog krila u prvoj akciji s igračem više, pa loš šut sa stative u drugoj akciji s igračem više, pa loš šut s desnog krila iz čega ide kontra u kojoj krivo pliva u obranu pa je Dobud imao viška vremena za realizaciju. Prva četvrtina završila je 0:4, a Recco je zabio 2 gola iz kontre 3 na 2, oba puta sidruni! Jednom je Benić iz čista mira ostavio Youngera potpuno samog na dva metra. Dakle, bez obzira na umor, koji i nije toliko izražen u tim početnim trenucima utakmice, ovo su bile nedopustive greške i po kvaniteti i po kvaliteti. Osim toga Lončar je promašio zicer kad je dobio loptu na ruku, a kasnije tijekom utakmice promašio i još veći kad je zaradio isključenje bez lopte i bio sam ispred Bijača. Jednom su i suci propustili suditi čisti peterac kad je obrambeni igrač Pro Recca očigledno udario po leđima nekoga na stativi ko je bio okrenut licem prema golu.

Kasnije u drugoj četvrtini Žuvela zabio gol s krila koji je pregledom snimke poništen jer je šut uslijedio pola sekunde nakon isteka napada. Tako da uz sve to i nije bilo malo sreće koja bi utakmicu odvela u normalnije vode. Ali i u ovoj četvrtini su se ponavljala nevjerojatno kriva dodavanja s igračem više što smo viđali i dan ranije. I to ne dodavanja na stativu, nego prema vanjskim i krilnim igračima. Stoga i ne čudi konačna realizacija igrača više od 0/11, katastrofalno.

Greške su kulminirale u drugoj polovici treće i u četvrtoj četvrtini kada smo vidjeli i nekoliko nogometnih centaršuteva umjesto dodavanja. Bacanja lopte preko pola terena po nekoliko metara krivo, dodavanja s krila na krilo s igačm vše gdje lopta jedva ostane u terenu da ne ode direktno u aut. U zadnjoj četvrtini Bijač je ostao na klupi tako da su Fatović i Tomasović uspjeli zabiti još o gol. Kako nije bilo Oberta Obradović je igrao klasičnog sidruna (po pitanju zarađenih isključenja izvrsno, jedan peterac i 5 igrača više), Merkulov je bio na klupi, tako da su dva važna igrača za vanjski šut u napadu nisu bili opcija.

Sve u svemu očekivan poraz koji se trebao puno bolje odigrati. Način je ispao ružan i tužan. Povijest Juga ne pamti nešto ovako i uvijek je prisutna ta obveza ne samo prema sebi nego i prema veličini kluba. Nekad sadašnjost treba malo i patiti zbog slave prošlosti koja obvezuje za budućnost. Dva Vukojevića, Tomasović, Žuvela i Kržić dobili su jedan odgojni šamar koji mogu pametno iskoristiti u budućnosti. Ivović, Dobud, Di Fulvio, Figlioli, Mandić, Younger i svi ostali su fizički iznimno jaki igrači. Grizli su i jače kad su vidjeli grogiranog protivnika koji im je zadao neke vrlo bolne poraze zadnjih godina. A ta fizička komponenta je baš jako došla do izražaja. Pro Recco je imao realizaciju igrača više 8/11.

Bijač i Dobud bili su među najboljim pojedincima utakmice, obojica su imali odličnih poteza i potvrdili su reprezentativnu kvalitetu i ovdje. Ovakav poraz otežao je i situaciju Juga pred iduću utakmicu u kojoj će sada sigurno biti puno teže.

Jug Adriatic osiguranje – Pro Recco        3:18 (0:4, 1:4, 0:6, 2:4)

Suci: MARGETA (SLO) i TEIXIDO (ESP)

Jug: Popadić (1), I. Vukojević, Fatović 2 (1), Lončar, Kržić, Garcia, Tomasović 1, Merkulov, Papanastasiou, Žuvela, Benić, Obradović, Vukojević (3). Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Recco: Bijač (6), Di Fulvio 2, Mandić 2, Figlioli 3 (1), Younger 2, Velloto 1, N. Presciutti 1, Echenique 2, Ivović 1, Dobud 2, Aicardi 1, Luongo 2, Negri (1). Trener: Gabriel Hernandez.

Osobne greške: Jug 12, Recco 13

(napomena: Peterac je Jug zaradio tijekom igrača više)

Peterci: Jug 1/1, Recco 1/1

Igrač više: Jug (0/3+0/2+0/4+0/2)= 0/11 (0%), Recco ( 0/2+3/3+3/4+2/2)= 8/11 (73%)

Obrane: Popadić (1/5+0/2)= 1/7 (14%), Vukojević (-+0/2+2/8+1/5)= 3/15 (20%); Bijač ( 4/4+0/1+2/2)= 6/7 (86%), Negri (1/3)= 33%

Odgovori