Doš’o je i taj dan…

Jugaši su pobijedili Partizana i četvrti put ove sezone. Ne znam je li ikad u povijesti susreta ova dva kluba manje gledatelja bilo na gruškim tribinama. Brojka je stala na 457. Utakmica je bila zanimljiva za gledanje unatoč velikoj razlici u kvaliteti ove dvije momčadi. Ponajviše po tome što je trener Kobešćak i na samom kraju držao tenzije unutar momčadi, upozoravao na greške pojedince (npr. „Medo zašto igramo obranu 5 na 5“). Točnije na najbolji mogući način utakmicu koristio kao fenomenalan trening za buduće, puno važnije i teže ispite.

 

 

Početak nije bio baš obećavajući. Jugaši su djelovali dosta usporeno i bez adrenalina. S druge strane Partizan bez najboljeg igrača Mandića je osjetno lošija momčad. A i drastično su pali u igri u odnosu na prvi dio sezone. Nije bilo ni još jednog važnog pojedinca, Jakšića. Kao ni Stojanovića i Manojlovića kao članova udarnih 14.

Jug je krenuo s izmijenjenom postavom u odnosu na inače. Na klupi su ostali Janović, Bošković i Obradović. Kako je Dobud propustio po ne znam koju utakmicu ove, a možebitno će i ostatak sezone, Kobešćak je počeo pripremati momčad na igri sa samo jednim klasičnim sidrunom. Zna se da će Janović, Obradović, Younger morati nadoknaditi taj manjak.

Poveo je Partizan nakon pola četvrtine. Zanimljiv gol obzirom da je Macan dijelom blokirao udarac i dosta ga usporio još negdje na 6-7 metara od gola, a Bijač povukao ruku procjenjujući da će lopta proći pored gola, ali ona ulazi u gol i to ne baš blizu stative. Kasnije je kapetan Juga još jednom značajno kiksao na udarac iz veće udaljenosti. Puno bolje je branio bez tereta kapetanske vrpce. Uzvratio je Bošković koji je najbolje ušao u utakmicu. I čim je ušao s klupe dignuo je nivo igre. zabio je dva lijepa gola za preokret.

Kasnije je Jug napravio seriju 5:1 i nakon dvije minute igre u trećoj četvrtini bilo je 7:2. Malo lošiji period u igri Juga dogodio se u zadnje 2 minute treće četvrtine kada je Partizan zabio 2 gola uz još jedan promašeni (Bijač obranio) peterac. Međutim, u posljednjih 8 minuta opet serija 5:1, za konačnih 13:6.

Nakon utakmice Kobešćak je kazao:

Nisam baš zadovoljan. Dobar dio utakmice smo bili premekani u obrani. Istina, imali smo teže treninge i bilo je za očekivati da ćemo biti teški u plivanju, ali fali nam kvalitetnije igre u obrani i više pokretljivosti u napadu. Mislim da smo tek u posljednjoj dionici uspjeli profunkcionirati i od ove ekipe očekujem više. Fali nam mrvica… Ispadaju nam lopte u odlučujućim trenucima, radimo glupe greške isto tako u obrani. Te sitnice se ponavljaju i to moramo ispraviti.

 

Imao je tijekom utakmice Kobešćak česta upozorenja na igrače na igru u obrani. Posebice kad se nije dobro zatvorilo sidruna priliko dva peterca. U napadu je također bilo novina. Od pozicionog napada, preko igre s igračem više. Lopta je zadovoljavajuće brzo kružila, a kako i sam kaže, bilo je trenutaka kad bi samo završni pas bio za malo neprecizan pa bi lopta ispala.

Ipak čak 9 realiziranih igrača više (od 15 prilika) govori u prilog bolje igre u ovom segmentu nego što je to uobičavalo biti u većem dijelu sezone. Čak 3 gola postignuta su kada se isključeni igrač već vraćao, što pokazuje strpljivost u građenju akcija.

 

Ključna razlika u odnosu na ranije što sada ne dolazi do pada  igri na kraju. Nema opuštanja i davanja prilike protivniku da u zadnjoj četvrtini smanji razliku za 2-3 gola. Dapače, Jug je odigrao u istom tempu što je donijelo povećanje razlike.

Logično je da u ovom razdoblju momčad ima teže treninge jer je ovo zadnji rok za malo fizički pripremit momčad za završnicu PH i Final6. Iako je prvotno bilo planirano da je polufinale prvenstva igra tek 28. i 30. 4. plus eventualna treća  5.5., sve je pomaknuto tjedan ranije. Tako već u srijedu 22. u 1900 stiže Mladost u Gruž.

 

9. kolo Lige prvaka

Jug CO – Partizan Raiffeisen       13:6 (2:1, 4:1, 2:3, 5:1)

Suci: Mercier (Fra), Achladiotis (Grč)

Jug: Bijač, Macan 2, Bošković 3, Janović 2(1), Younger 2, Fatović 1, Marković, Bušlje, Visković 1, Ivanković, Bicari 1, Obradović 1, Jarak. Trener: Kobešćak.

Partizan: Soro, Gielen (0), F. Janković 1, Vico 1, Subotić 3(1), Repanović, Gogov, Radonjić 1, Lazić, Radojević, Asanović, Rističević. Trener: Vujasinović

Isključenja: Jug  11, Partizan 16

Peterci: Jug 1/1, Part 1/2

Igrač više Jug 9/15 (60%), Part 3/9 (33%)