Druga pobjeda Juga i uspon na 4. mjesto u Ligi prvaka

foto: https://www.facebook.com/VKJug

Jug je upisao drugu pobjedu u Ligi prvaka i uskočio na 4.mjesto nakon 5.kola. 14:10 protiv Sabadella u utakmici u kojoj su kroz cijelu utakmicu kontrolirali i rezultat i igru ponajviše zahvaljujući Fatoviću, Kakarisu i Laziću.

Jug je upisao nova 3 boda i sada s ukupno 7 drži 4. poziciju. U prva dva napada zabili su Lazić (igrač više s krila) i Kakaris šraubu s dva metra pored Bustosa na beku. Već je to bio pokazatelj da nećemo gledati utakmice kakve je Sabadell igrao do sada, na nekih 16 golova ukupno. Očito je ovaj period godine, odmah nakon Božića i Nove godine ipak malo nezgodan za igranje. Imao je i Jug svojih problema u obrani, posebno s igračem manje u prvih 20ak minuta. Zanimljivo je istaknuti da su dva igrača manje koja su Jugaši obranili  bili direktna posljedica odličnog postavljanja i kretanja, a na kraju i držanja bloka Vukojevića. Jednom je blokirao Averku, a drugi put ga primorao da pogodi stativu.

Ipak, na sve to Jug je lakoćom dolazio do golova. Na kraju 14 bez Jokovićevog, a skoro i Žuvelinog napadačkog učinka. Bar što se tiče realizacije. Joković je imao 2 asistencije, a Žuvela 3 zarađena igrača više. Ali nisu bili ne samo strijelci, nego ni opasni s loptom. Ovaj podatak dodatno daje na snazi ovih 14 golova. Jug je još jednom pokazao da ima širinu. Inače, Sabadell je mlada ekipa, ali Jug je još mlađi. Otprilike pola godine mlađi u prosjeku. Ali svi igraju, od najmlađeg Mozare, preko Zvona i Vukojevića, do najstarijeg Jokovića.

Fatović je zabio 4 gola iz 5 šuteva. Sve odlični golovi, dva na uplivavanje na dva metra (jednom je bila klasična 3 na 2 kontra), i dva odličnim vanjski udarcima. Samo je jednom promašio pred kraj s igračem više. Malo je imao problema s izgubljenim loptama, 3 ili 4 puta ju je izgubio. Kakaris dva gola s pozicije sidruna. I na kraju treći koji je sudac bezrazložno poništio, pa je bio peterac. Uz to još 3 igrača više. Igrao je malo više nego inače ove godine jer je Grgurević zbog ozljede imao manju minutažu, a i bio je manje učinkovit nego inače. Lazić je zabio dva gola s lijevog krila s igračem više. Kod drugoga je pokazao individualnu kvalitetu da se u izolaciji 1 na 1 protiv bloka, i jasno golmana, izbori za prostor za poprilično rutinsku realizaciju. Uz to je imao i dvije asistencije te nekoliko odličnih reakcija u obrani, najmanje je dva puta uzimao loptu na vanjskim pozicijama (jednom s igračem manje. Uz to se jako dobro postavljao, pokupio loptu i ispred sidruna i imao odlične kretnje u zoni. Kržić je zabio 3 gola. Imao je čak 8 šuteva što mu je sigurno najviše u seniorskoj karijeri. Sve više i on preuzima odgovornost. Trebao je dva puta dosta bolje šutirati, ali dva gola su bila iz težih pozicija, na zonu s lijevog vanjskog i s igračem više s desnog krila. Općenito, bar za moj ukus, nije lako biti jednako šuterski opasan s lijeve i desne strane. Nešto poput Miha Boškovića nekoć, ili Vlachopoulosa danas. Ne uspoređujem Kržića s njima, ali zahvalan je, igra ne samo lijevo i desno, nego i na beku. Sad je krenuo i s realizacijom.

Jug je poprilično rutinski odradio ovu utakmicu. Čuo sam neke izjave da je krajnja razlika prevelika u odnosu na događanja u bazenu, ali ne bi se složio. Jug je odmah poveo 2 razlike, pa kasnije imao još 5 puta +2 prije nego je poveo 10:7, po prvi put +3 na 4.30 do kraja treće četvrtine. Imao je i 11:7 i 12:8, tako da ovih 14:10 na kraju nimalo nisu neko pumpanje razlike na kraju već realno stanje s obzirom na igru jednih i drugih.

Kod Sabadella Sanahuja, očekivano, najbolji u svakom segmentu. Zabio je 3 gola. I u biti on je taj koji stvara razliku u igri s igračem više. On je na desnom krilu i obrana, iako je dešnjak, mora biti koncentrirana na njega. Momčad ima jako dobre mehanizme, bar su ih ovdje pokazali, kako izraditi akciju na lijevo krila kad je obrana fokusirana na desnu stranu zbog Sanahuje. Tako su pala 4 gola, 2 Averke i 2 Valere, sve na prebačaj na lijevo krilo. Ako bi Jugaši to zatvorili onda Sanahuja sam s desnog krila, malo se izvuče prema vanjskome, zabija. I on je tako zabio 2 puta, uz jedan gol na zonu s desnog vanjskog. U obrani je bilo zanimljivo gledati jedan dvoboj, nakon time outa, Vjeko je poslao Žuvelu da uđe na dva, a baš ga je čuvao Sanahuja. Poprilično je lagano izašao na kraj s Markom, uz to je istrpio 2-3 kontrafaula prije nego se sudac i odlučio i dosuditi jedan. Imao je i dvije asistencije, tako da je u polovici golova direktno sudjelovao.

Druga dva reprezentativca Španjolske, Cabanas i Bustos, iako u najboljim godinama, nisu baš pokazali taj top nivo.  Prvo, Kakaris je i jednom i drugom zabio po gol iz igre. A osim toga bilo je krivih poteza, posebice Cabanasa. On je i zabio 2 gola, imao i neke druge dobre situacije u obrani. Bustos je bio potpuno nevidljiv. Da ne znam za njega, ne bi uopće po niti jednom detalju ni pomislio da je i kandidat za reprezentaciju.  Dva crnogorska reprezentativca, onako, solidni. U početku dobri. Baničević je zaradio 3 igrača više u prvoj četvrtini, još jednom u drugoj i niti jedan više do kraja. Sabadell je imao samo 2 napada u kojima je mogao povesti, početkom druge četvrtine pri rezultatu 4:4. U jednom od njih, lopta je idealno dodana na vodu ispred Baničevića koju mu je Biljaka bez ikakvih problema oduzeo. Averka je bio  opasan s lijevog krila s igračem više, ali i to je stalo polovicom utakmice. Nije se uspio niti jednom osloboditi za šut iz igre, možda pobjeći u kontru, uplivati ili nešto četvrto. Za Lorija je bolje da o njemu ne pišemo, po jedna obrana u svakoj četvrtini. Golman, kad ga vidiš na golu, odmah napadač, šuter ima više samopouzdanja i odlučnosti da uputi loptu na gol.

Da rezimiramo, Joković i Žuvela ispod prosječni, Popadić s 8 obrana, ali niti jedna posebno zahtjevna, prosječan, Grgurević vidljivo ozlijeđen. Bez nekog posebnog učinka 4 jako bitna igrača Jug je rutinski slavio. Istaknuo bi za kraj još jednom Vukojevića koji je i ovaj put pokazao odlično razumijevanje prostora oko sebe u obrani, jako je plovan i lagan i tim pokretima i pomicanjima. Za napadački iskorak, ovako laički sa strane, čini mi se da mu nedostaje malo mase i snage koju će dobiti kroz godinu dvije, a nadam se da će ostati ovako pokretljiv i lagan i tim obrambenim pomacima i zatvaranju prostora. Spomenuo sam dva igrača manje koja je zatvorio Averku, a jednom je to isto radio i u zonskoj obrani gdje mu igrač Averkinog nivoa nije uspio otvoriti sebi prostor za opasan šut iako su bili 1 na 1 na liniji 6 metara. Zatvorio ga je bez faula koji bi omogućio prostor za šut. Mozara je zabio odličan gol na zonu s lijevog vanjskog, čim su ga malo više ostavili samoga. Zvono je imao svoje već standardne bekovske zadatke, ali je i u par navrata bio organizator napada s igračem više.

Jug Adriatic osiguranje – Sabadell Astralpool        14:10 (4:3, 3:3, 4:2, 3:2)

Suci: Polychronopoulos (Grč), Schwartz (Izr)

Jug: Popadić (8), Mozara 1, Fatović 4, Zvono, Joković, Vukojević, Biljaka, Lazić 2, Kržić 3, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 2(1), Jurišić. Trener : Kobešćak.

Sabadell: Lorrio (4), Sanahuja 3, Gil, Teclas, Veich, Valera 3, Bertran, Cabanas 2, Averka 2, Baničević, Bonet, Bustos, Teclas. Trener: Colet.

Osobne greške: Jug 10, Sab 12

Peterci: Jug 1/1, Sab –

Igrač više: Jug (2/4+0/1+2/3+1/3)= 5/11 (45%); Sab (2/3+2/4+1/2+1/1)= 6/10 (60%)

Obrane: Popadić (4/7+1/4+1/3+2/4)= 8/18 (44%); Lorrio (1/5+1/4+1/5+1/4)= 4/18 (22%)

Asistencije:

2 – Lazić, Joković i Sanahuja

1 – Žuvela, Kržić, Cabanas i Averka

Golovi s 2m, zarađeni 5m i igrači više:

Kakaris: 2 gola + 5m + 3iv

Baničević: 4iv

Žuvela i Teclas: po 3iv

Fatović: 2iv

Grgurević, Joković, Veich, Sanahuja: po 1 iv

Odgovori