U ovo doba iduće godine…

foto: https://www.facebook.com/VKJug

Jug je pobijedio Mladost 15:8 uz 6 golova Fatovića i 12 obrana Popadića. Bila je to jednosmjerna utakmica iz koje bi samo okorjeli Sofisti mogli zaključiti koji klub planira 2025. biti prvak Europe.

Mladost je povela u prvom napadu golom Hercega s dva metra pored Biljake kojemu su se u zadnje vrijeme učestali golovi koje prima kao bek. Slijedio je razdoblje igre u kojem je prednjačio Loren Fatović. Zabio je 5 golova do poluvremena (od 7 Jugovih) redom iz faula, s igračem više, iz kontre i još dva s igračem više. Uz to je i asistirao Kržiću koji je zabio s lijevog krila na zonu kada su Biljaka i Žuvela bili kao dva sidruna.

Jug je bio bez Grgurevića, a Mladost bez Jelače. U novinama smo i uoči, a i u izvještaju s utakmice mogli čitati kako Mladost nema/nije imala šanse, pogotovo jer izostaje 40godišnji kapetan. Prvi zaključak iz takvih natpisa bi bio da izostaje Sandro Sukno, u najboljim danima. Izostanak Grgurevića nigdje nije spomenut. Drugo, kako izostaje tako iskusan, 40godišnji igrač, naglašavala se mladost Mladosti. Pukom matematikom, zbrajanjem godina igrača došli smo do podatka da je Jug za više od 18 godina mlađi. Prosjek godina je 22,6 prema 23,9. Ako bi gledali igrače koji su imali većinu minutaže onda bi to bilo otprilike 23,5 prema 26 godina u prosjeku. Teško da bi u slučaju Mladosti, mladost bila prva asocijacija. Treće, Mladost je početkom ove sezone najavila kako je plan 2025. biti prvak Europe. Ovi najmlađi igrači  Bušić, Huljev i Obuljen praktički nisu ni igrali. Dadvani ne pokazuje takav potencijal s 20 godina, a ni ovi što uskoro pune ili već imaju 23 godine koji čine najveću skupinu od Jurline, Vrbnjaka, Adeishvilija, Mijića, Hercega i Fabrisa po dosadašnjoj karijeri i razvoju ne bi dali sugerirati da će biti al par s igračima Recca, Novog Beograda, Barcelonete, Olympiacosa ili Brescie. Nekako, gledano sa strane, razvoj i napredovanje Mozare, Burđeleza, Kolaka, Zvona, Vukojevića, Žuvele a i već skoro prekaljenog Kržića (koji je mlađi od svih nabrojanih 23-godišnjaka Mladosti), ima više smisla i plana i nudi značajno viši plafon. Za početak, svi oni sa 17-18 godina imaju značajnu minutažu, pa da dalje ne elaboriramo.

Kržić je kao i u prošloj utakmici i sada zabio 3 gola. Čak jednoga kao sidrun, kada je pobjegao beku izvlačenjem prema lijevom krilu te je dobio loptu na ruku. Kako nije bilo Grgurevića, a ni Kakaris nije imao veliku minutažu – maksimalno 16 minuta – Jug je rotirao igrače na dva metra. Nije Kobešćak forsirao Žuvelu da baš stalno ulazi iako je, jasno, on to najčešće radio. Ali vidjeli smo i Biljaku, i Kržića, čak jednom i Kolaka na toj poziciji. Svi su bili agilni, na obje strane terena. Joković je vukao kontre, jednom je čak završio i na lijevom krilu, Žuvela je oduzeo najmanje 4 lopte u obrani, Vukojević je zabio iz kontre i opet lakoćom pokrivao prostor u obrani, Mozara uz obrambene zadatke odlična asistencija na Jokovića s krila na krilo, Zvono je zabio na kraju na zonu.

Istaknuli smo u uvodu Fatovića koji je zabio 6 golova, 5 od prvih 7 i Popadića koji je upisao 12 obrana, pokazao je dominantna nastup prema protivničkim šuterima.

Uz ranije spomenuto, primijetili smo da su dva igrača Mladosti na kritike/upute trenera Bajića nudili svoja kontra mišljenja uz kolutanje očima nakon što je trener otišao dalje svojim poslom tijekom utakmice. Trebat će puno rada, a i novaca za pojačanja, jer Mladost je najavila i to da će se iduće godine vratiti u borbu za hrvatske trofeje. Tako smo se u Mućkama smijali Delboyu kada je najavljivao kako će slijedeće godine u ovo vrijeme biti milijunaši, ali treba sanjati i bit uporan jer kako je Delboy uvijek ponavljao, odvažni pobjeđuju: “He who dares, wins”.

Predstoji trokolo u Jadranskoj ligi, Mladost odlazi u Šabac gdje ih očekuje Zvezda, Partizan i Radnički. Jug putuje u Šibenik na megdan Mornaru, Jadranu St i Solarisu.

Jug Adriatic osiguranje – HAVK Mladost                 15:8 (5:2, 2:1, 3:3, 5:2)

Suci: Prančić (St), Copić (Šib)

Jug: Popadić (12), Burđelez, Fatović 6(1), Zvono 1, Joković 1, Vukojević 2, Biljaka, Lazić 1, Kržić 3, Kakaris, Kolak, Žuvela 1, Brzica, Mozara. Trener: Kobešćak.

Mladost: Jurlina (5), Bašić, Dadvani 1, Vrbnjak, Gluhajić 1, Huljev, Adeishvili, Rakovac 1, Elez 1, Mijić 1, Herceg 2, Fabris 1, Sunara, Obuljen. Trener: Bajić.

Osobne greške: Jug 7, Mla 8

Peterci: Jug 1/1, Mla

Igrač više: Jug 4/7 (57%); Mla 3/7  (43%)

Obrane: Popadić 12/20 (60%); Jurlina 5/20 (25%)

Odgovori