Ferencvaros nastavio niz pobjeda protiv Juga

Odlični blokovi igrača Ferencvarosa - slika: https://www.facebook.com/fradivizilabda

Jug je izgubio od Ferencvarosa 9:7 i tako ostao na 4 boda nakon 4 kola. Igrao je sa samo 12 igrača jer se kapetan Fatović razbolio u Budimpešti, a izostao je još jedan reprezentativac, Lazić koji je iz istog razloga ostao u Dubrovniku.

Raznorazne viroze haraju Dubrovnikom, baš u velikom broju. Tako su i Jugaši bili oslabljeni u ovoj utakmici, bez Lazića i kapetana Fatovića kojemu je temperatura kočila tijekom putovanja pa Jug nije imao nego 12 igrača (10 + 2 golmana) igrač u rosteru. Umjesto Lazića u ekipi je bio Zvono. I Ferencvaros je bio bez Vogela, Varge i Vigvarija. Ali oni u svakoj utakmici rotiraju po dva igrača jer imaju osim dva golmana još 14 igrača u kadru. I svih 14 je reprezentativaca (uz Vogela kao 15.).

Utakmica je krenula nekako rastrzano, pogotovo s Jugove strane. Promašena 3 igrača više i još jedan peterac u prvih 6 minuta. S druge strane FTC je otišao na 3:0 preko Pohla i Merkulova s igračem više i Ubovića s pozicije sidruna (pored Kržić). Tek krajem četvrtine Kržić je realizirao igrača više sa stative na asistenciju Žuvele.

Bio je to početak serije u kojoj je Jug u manje od 8 minuta zabio 5 golova u nizu i okrenuo na 3:5. Kasnije je FTC opet s 3 gola u nizu preuzeo vodstvo, Jug je izjednačio na 6:6 s koliko se i ušlo u zadnju četvrtinu, kasnije još jednom smanjio na 8:7, ali nije imao snage za više. Uglavnom zbog očajne realizacije igrača više, ali krenimo redom.

Ferencvaros je bio bez prvog golmana. Szakonyi je iskusan golman, bar po godinama kojih ima 28. Obranio je taj peterac Žuveli koji je mogao na početku usmjeriti utakmicu na drugačiji način, kasnije sam upisao još jednu veliku obranu, a ukupno ih je imao 7 – ravno 50%. Međutim, Mađarima golman i nije trebao. Upisao sam čak 11 blokova Jansika, Molnara, Damontea i ostalih. U prvoj četvrtini 5, u zadnjoj 4. Obrana je bila iznimno pokretljiva i ti blokovi su vrlo često bili dupli i trodupli. A i odabir udaraca kod Jugaša je mogao biti bolji. Posebice kod Žuvele. Ali sve pohvale obrani domaćina. Od 16 igrača više, čak 7 je završilo tako da je šut blokiran – dva puta čak prilikom izbačaja lopte s ruke. Tri puta šut sa stative, Žuveli, Grgureviću i Kakarisu.

Općenito je obrana Ferencvarosa s igračem manje bila fenomenalna. Jug je imao realizaciju samo 25% (4/16). Samo u periodu kada se radila spomenuta serija 5:0, samo je tada postojala realizacija. Tada su zabijena sva ta 4 gola iz 5 akcija. Dva sa stative i dva puta Joković. Jugu je jako nedostajao Fatović u ovom dijelu igre, a i Lazić jer su njih dvojica udarni duo na lijevoj strani. Lazić nije toliko opasan realizatorski, ali jako dobro proigrava stative, a i drži protok lopte na visokom nivou. Jug je znači zabio 4 puta, 7 puta je blokiran šut, jedan put je obranio golman, jednom je pogođena prečka, jednom su suđena dva metra, jednom je krivo dodana lopta i jednom na kraju nije bilo nego 2 sekunde do kraja utakmice.

S druge strane terena, Jug je bio jako dobar u obrani. Popadić je bio vrlo dobar, a kasnije i odličan. Skupio je 10 obrana. Primio je 6 golova s igračem manje: sa stative, tri s lijevog krila, s lijevog vanjskog u same rašlje i s desnog krila od Jansika. Još je Ubović dva zabio s pozicije sidruna (protiv Kržića i za pobjedu 3 minute prije kraja protiv Biljake) te Molnar na zonu s desnog vanjskog, odličnim udarcem, idealno pogođenom pliskom. Nijedan od ovih udaraca nije trebao obraniti, a jako puno njih i nije ni mogao. Popadić je pokazao stabilnost na golu, u formi, a i opet se dizao kroz utakmicu i to sad s vrlo dobrog u odličan nastup.

I obrana Juga je bila jako dobra. Zona se odlično kretala, pomagalo se prema opasnije postavljenom čuvaru. Posebno kad bi FTC igrao s dva sidruna. I blokovi su se dobro držali. Ova tri gola s lijevog krila su zabili bivši jugaši, Merkulov i dva Argyropoulos.

Kakaris je odigrao jako dobru utakmicu. Zabio je dva gola iz igre, jedan klasično okrenuvši Molnara, a jedan kad je u tranziciji dobio loptu licem prema golu. I Grgurević je bio standardno vrlo dobar do odličan, 5 zarađenih igrača više. Žuvela i Joković su nosili igru na vanjskim pozicijama. Žuvela je mogao u nekim navratima ići na šut iz faula ili na šut kad je imao jedan blok protiv sebe. A koji put manje šutirati na situacije kad ima dva ili tri bloka ispred. Šut na kraju 1/8. Kod Jokovića 2/8 uz nešto bolji izbor situacija za šut, ali su obojica bili jako dobro pokriveni. Vukojević i Mozara su imali jako veliku minutažu, Vukojević skoro pa da nije ni izlazio iz igre. Nisu zabili, ali recimo Vukojević je imao najviše blokiranih udaraca, čak 4, uz još neke odlične detalje u obrani. Ni njih dvojica, ni Zvono (koji je imao odličnu asistenciju na stativu za gol Biljake) nisu još dovoljno snažni da budu šuterski opasni na ovom top nivou vaterpola i to je ono na čemu trebaju raditi.

Ferencvaros ima puno veću širinu u slučaju izostanaka. Što smo već spomenuli. Tako je Argyropoulos zabio dva gola u nizu za povratak vodstva. Pa je Jansik odlično iskoristio prostor na desnom krilu kad se više zatvorila lijeva strana, što je i logično s obzirom na dešnjaka na nezgodnom krilu. Pa je Molnar dodao jednog, pa Ubović dva s dva metra, Nagy golčina s lijevog vanjskog. I tako svatko po malo. Odavno Ferencvaros nije imao slabije ljevake. Damonte je igrač koji može odlično asistirati, ali je jako šuterski hendikepiran. Vadovics nije pokazao da je igrač ni na 50% Vamosa.

Jug je bolje igrao zonu i zato razlika u zarađenim izbačajima i petercima 10-17. Osim toga Jug ima kvalitetnije sidrune, puno kvalitetnije. Nemet nije puno ni igrao, a Jug nije imao problema s ulascima vanjskih igrača i duplim sidrunima. Sve u svemu, utakmica je bila baš zanimljiva. I rezultatski neizvjesna i taktičkim detaljima, pa i uvidom u mlade igrače i njihove mogućnosti. Zanimljivost koju pratimo; oba trenera su zvala prvi time out u plivanju (Kobeščak čak bez isključenja) i oba ta napada su rezultirala golovima. Drugi time out je pozvan na postavljen napad (kod Varge čak u zicer situaciji kad je Popadić izvanredno obranio potpuno samom igraču na 2 metra) i oba puta nije realiziran igrač više u tim napadima. I statistika se slaže s nama 🙂

I tribine legendarnog bazena Bela Komjadi bile su gotovo potpuno ispunjenje  – ok nije to neki posebno veliki bazen, ali lijepo je bilo vidjeti pune tribine, navijače u zelenom od kojih mnogi pjevaju i navijaju. Jug je bio blizu još jednog pozitivnog rezultata, ali ako se zanemare neke greške, posebice zadnji gol Ubovića s dva metra, opet je pružena dobra partija. U prva 4 gola odrađena su 4 najteža protivnika i sad slijedi 6 kola, po dva puta s Sabadellom, OSC-om i Spandauom. I oni su zahtjevni i s igračima ala Sanahuja, Baničević, Bustos, Averka i Cabanas ili  Manhercz, Angyal, Harai, Burian i Vigvari, ali to je prilika da se približi plasmanu na final8.

Ferencvaros – Jug Adriatic osiguranje      9:7 (3:1, 2:4, 1:1, 3:1)

Suci: Gomez (Ita), Ohme (Njem)

FTC: Szakonyi (7), Molnar 1, Pohl 1, Merkulov 1, Argyropoulos 2, Ubović 2, Fekete, Vadovics, Nemet, Nagy 1, Jansik 1, Damonte, Sipos. Trener: Zsolt Varga

Jug: Popadić (10), Burđelez, -, Mozara, Joković 2, Vukojević, Biljaka 1, Zvono, Kržić 1, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 1(0), Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak

Osobne greške: FTC 17, Jug 10

Peterci: FTC -, Jug 0/1

Igrač više: FTC (2/3+2/3+1/2+1/2)= 6/10 (60%); Jug (1/4+3/4+0/4+0/4)= 4/16 (25%)

Obrane: Szakonyi (1/2+2/6+2/3+2/3)= 7/14 (50%); Popadić (3/6+2/4+4/5+1/4)= 10/19 (53%)

Golovi s 2m, zarađeni 5m i igrači više:

Kakaris: 2 gola + 3iv

Ubović: 2 gola + 1iv

Žuvela: 5m + 2iv

Grgurević: 5iv

Argyropoulos: 3iv

Mozara i Joković: po 2iv

Asistencije:

2 – Damonte

1 – Vadovics, Jansik, Žuvela i Zvono

Odgovori