Finale PH 2010.

 
    Danas počinje 19. finale Prvenstva Hrvatske u vaterpolu. Od tih 19 finala, u njih 12 igrali su Jug protiv Mladosti. Do sada je 6:5 za Mladost, s tim da je Mladost u prvih 6 međusobnih finala zabilježila 5 pobjeda.
    Otkako se igra na 3 pobjede, zadnjih 7 godina Jug ima 5 naslova, a Mladost 2. Pregled svih finala možete pogledat u tablici ispod, a ako tko ima podatke koji nedostaju neka se javi da je dopunimo:


Mladost ima ukupno 10 naslova – prvih 6 od osnutka PH – i još 7 finala (ili 6 ako je 1998. POŠK kojim slučajem dobio nekoga drugog u finalu), a Jug je trenutno na 7 naslova – 5 u zadnjih 6 godina – i još 7 finala. Nešto detaljniji pregled finala možete pročitat u lanjskom tekstu uoči finala (link).
    I Mladostaši mogu parafrazirat jednu pjesmu (kad sam već u tom điru :grin:) i zapjevat: 5 6 7 je prošlo dana otkako smo zadnji put pobijedili jugaše. U tom periodu bilo je 10 utakmica u kojima su samo jednom uspjeli odvest utakmicu u produžetak i tek onda pokleknut. Ove sezone Jug je pobijedio u 4 utakmice, a detaljnije ćemo se prisjetit prošlogodišnjeg finala:

1. utakmica:    Jug CO – HAVK Mladost    11:9
2. utakmica:    HAVK Mladost – Jug CO      8:10
3. utakmica:    Jug CO – HAVK Mladost    10:7

Lani su po drugi put finala sudili talijanski suci – dvije utakmice u Dubrovniku, dok su za onu zagrebačku bio dobri naš riječki dvojac Brala – Franulović, a ove godine su dogovoreni za prve 3 utakmice. Prvu sude Riccitelli i Pinato. To vjerojatno podrazumijeva preko 30 isključenja. Ako pogledamo lanjske utakmice, a i riječki dvojac se uklopio u prosjek, u kojima je bilo 36, pa 31 (ipak nešto manje kod Riječana), pa 35 osobnih pogrešaka, logično je očekivat slično. A i Nikolić je to najavio za službenu stranicu kluba.
    Bilo je 15 peteraca (8:7 za Mladost), 4 puta obostrano isključenje i 3 puta dvostruki izbačaj. Vidi se sličnost – čak je i „gore“ – sa kriterijem na ovogodišnjem Final4-u u Napulju, samo što nije bilo niti približno toliko izbačaja na vanjskim pozicijama u pozicionim napadima. Da su još i to sudili, oborili bi sve rekorde glede izbačaja. Jasno je da manje kvalitetnoj ekipi više pogoduje svođenje utakmice isključivo na igrača više/manje, iako i u tom segmentu igre kvaliteta ekipe i pojedinaca dolazi do izražaja.
    Vidjet ćemo što će nam ove godine ponudit ova 2 kluba. Mladost je posljednjih vrijeme intenzivnije radila na treninzima i mogli su se u potpunosti koncentrirat na ovu seriju. S druge strane Jug je imao i nastup u Napulju. Ipak, ključ ovog finala je u jugašima. Ovih 10 pobjeda u nizu nisu došle slučajno, nego su plod veće kvalitete. Tako samo eventualnim podcjenjivanjem mladostaša, upravo zbog toga niza, mogu dovest u pitanje 8. naslov prvaka Hrvatske.

    Utakmica se igra u udarnom terminu u 2000 uz prijenos na Htv 2. Iduća je u srijedu u Zagrebu u 1800, također uz prijenos, a kasnije već ulazimo u razdoblje nogometnog SP-a pa će se još dogovarati u vezi prijenosa.

    Igraju i Primorje i Mornar u borbi za 3. mjesto koje vodi u Euroligu. I ta je utakmica u 2000 tako da riječki ljubitelj vaterpola, bar oni koji se odluče poć na riječki bazen, neće bit u mogućnosti uživat u prijenosu iz Gruža.