FINALE PH Jug pobjedio i na Savi i poveo 2:0

https://www.liberoportal.hr/

Jug je s 10:8 pobjedio i na Savi i tako poveo 2:0 u ovogodišnjem finalu. Iduću srijedu bit će u prilici osvojiti 17.naslov prvaka Hrvatske. Dizanje tempa u napadu trećoj četvrtini bilo je dovoljno za 10. uzastopnu pobjedu Juga u finalima PH nad Mladostašima.

17 od 18 zadnjih finalnih utakmica Jug je izašao kao pobjednik. Ovaj put nakon malo usporenog prvog poluvremena u trećoj četvrtini 3 uzastopna gola za odlazak na 7:4. I u zadnjih 8 minuta Jug je nastavio suvereno i 3 minute prije kraja bilo je 10:6.

Odlična igra s igračm više (5/6 na kraju treće) i s igračam manje (2/8 igrač više Mladosti početkom zadnje četvrtine), opet zaustavljeni Harkov ključni su razlozi zašto je Jug pobjedio u ovoj utakmici.

U prvom poluvremenu Mladost je 4 puta vodila, a Jug je hvatao zaostatak. Jedan od razloga bio je i nedosuđeni peterac na Fatoviću u zadnjoj sekundi prve četvrtine. Nevjerojatna odluka suca Nenada Periša koji se ovom utakmicom nakon dugo godina vratio u finale. Kakvu je odluku donio u ovoj čistoj, lako vidljivoj i nedvojbenoj situaciji, bolje bi bilo da nije. Jer je sada zaslužio da najmanje idućih 5 godina uopće ne sudi. Greška nedostojna početnika, a ne suca koji je pretplaćen na velika natjecanja.

Mladost je zabila dva gola sa druge stative, pa dva na zonu s vanjskih pozicija. Jug je isključivo zabijao s igračem više i iz peterca. U nastavku utakmice odličan gol Benića, na prvu na prebačaj s desnog vanjskog, na zonu. Pa Fatović s igračem više s krila i Obradović nakon time outa i odlične akcije – izvlačenje s druge stative – i tada je utakmica praktički riješena. Jug je igrao odličnu zonu, a i napad Mladosti je bio potpuno statičan. Bez uplivavanja, bez blokova, bez ikakve promjene, stalno jedno te isto, što nije prolazilo. Bukić je promašio najmanje 6 šuteva, od čega 3 puta s igračem više. Imao je i 2-3 loša dodavanja. Miloš je imao najmanje 3 jako loša pokušaja s vanjskih pozicija i još jedan koji mu je Popadić zaustavio. Jugaši, prije svega opet Papanastasiou, su posebno pazili na Harkova koji je na kraju zabio 2 gola (oba kad Grk nije bio na njemu), ali nije bio faktor x. Lazić je zabio 2 dobra gola na zonu, možda je trebalo njega postavljati i dovoditi u situacije da bude realizator puno češće sa lijeve strane..

Na kraju smo vidjeli još jednu zanimljivu situaciju gdje su opet suci tj. Bebić bili u glavnoj ulozi. Čim je Mladost zabila gol za 8:10, 50 sekundi prije kraja, Kobešćak je zvao time out. Jug je trošio vrijeme i 24 sekunde prije kraja Marcelić je obranio Žuveli i odbio loptu u korner. Marcelić je počeo urlikati na talijanskog suca Severa (nije urlikao na domaći zapisnički stol nego na suca, obzirom da je vikao na engleskom) koji mu je pokazao crveni karton i isključenje s pravom zamjene. Jasno i korner. Međutim, intervencijom Bebića, i uz konzultacije i sa Perišom, odluka je promjenjena. Poništen je crveni karton Marceliću i dodijeljena lopta Mladosti. Sve i da je isteklo vrijeme, a nije jer je lako izračunati da je ostalo još 4 sekunde za Jugov napad, igrač nema pravo urlikati i prigovarati sucu. Mislim da je sudac Severo nakon intervencije Bebića i rekao, ako je isteklo vrijeme, lopta je za Mladost, ali crveni karton ostaje. Međutim, Bebić ga je uvjerio da promjeni odluku. A i sjećamo se, kao i kod pogrešaka Periša, da se Bebiću već ranije znalo događati da griješi na štetu Juga kao delegat utakmice. Primjerice, jednom je u Zadru pokušavao upisati nepostojeću treću osobnu za jednog Jugaša.

Inače, gledajući cijelokupnu utakmicu, suci su odradili solidan posao, imali su ujednačen kriterij većinom utakmice. Možda se još možde pod veću grešku istaknuti Severov propust kada je Obradović zaradio igrača više protiv Lazića i dok je išao izvesti loptu Bušlje ga je udario po ruci i sudac nije dosudio još jedno isključenje, već je Jug na taj način umanjio gotovo savršenu realizaciju igrača više.

Opet je Obradović bio najbolji pojedinac. Zabio je 3 gola; dva s igračm više i jedan kao sidrun pored Dašića. I zaradio 3 igrača više. Papanasstasiou je imao jako veliku minutažu u kojoj je zastavio Harkova i svaki napad plivao u leđa mladostašima i držao visoki tempo čak i kad nije bilo prilike za kontru. Zabio je na zonu i još jedan peterac. Lončar je zaradio peterac i 4 isključenja, realizirao 2 igrača više. Popadić je također bio dobar na golu i imao nekoliko odličnih obrana, ukupno 8/16. Obrana je odlično fukncionirala, blokovi su bili dobri i Jug je još jednom nadigrao Mladost.

1.finalna utakmica PH 2020/2021

HAVK Mladost – Jug Adriatic osiguranje                             8:10 (2:2, 2:2, 1:3, 3:3)

Suci: Periš (St), Severo (Ita)

Mladost: Marcelić (9), Radu, Miloš, Biljaka 1, Lazić 2, Dašić, Bukić, Bušlje 2, Visković, Bajić 1, M. Vrlić, Kharkov 2, Jurlina, J. Vrlić. Trener: Zoran Bajić, pom.treneri: Hrvoje Hrestak i Frano Vićan.

Jug: Popadić (8), Obert, Fatović 1, Lončar 2, Kržić, Garcia 1, Tomasović, Merkulov, Papanastasiou 2(1), Žuvela, Benić 1, Obradović 3, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak, pom.treneri: Maro Balić i Đani Pecotić.

Osobne pogreške: Mla 10, Jug 12,

Obostrano: M. Vrlić – Lončar

Peterci: Mla -, Jug 1/1

Igrač više: Mla (2/3+0/1+0/3+3/4)= 5/11 (45%); Jug (2/2+1/2+2/2+0/1)= 5/7 (71%);

*Jednom dupli igrač više za Juga

Obrane: Marcelić (4/6+2/4+2/5+1/4)= 9/19 (47%); Popadić (2/4+0/2+3/4+3/6)= 8/16 (50%)

Golovi sa sidruna, zarađeni peterci i igrači više:

Mla:

J. Vrlić: 6iv

Radu: 4iv

Miloš: 1iv

Jug:

Obradović: gol + 3iv

Lončar: 5m + 4iv

Obert: 1iv

Odgovori