FINALE PH Jug poveo 1:0

Jug je poveo u finalnoj seriji Prvenstva Hrvatske uz kontrolu igre i rezultata od prve do posljednje sekunde. Na kraju 12:9 i ne pokazuje koliko je Jug bio bolji tijekom utakmice jer su u par navrata s nekoliko individualnih pogrešaka vraćao Mladost na -2.

Puno realniji prikaz utakmice je odlazak na 4 razlike već na kraju druge četvrtine, a koja je završila 6:5. Događaju se takve situacije često jugašima, posebice protiv Mladosti – samo se sjetimo finala kupa – ali ovaj put nisu bili kažnjeni. Točnije, nije bilo pada u igri u zadnjoj četvrtini.

Jug je igrao odličnu momčadsku obranu, plus je Papanastasiou odigrao izvsno protiv Harkova koji je bio potpuno zaustavljen. A izlasci protiv Rusa nisu ostavljali rupe u obrambenoj zoni. Međutim, bilo je nekoliko individualnih pogrešaka. Mogli bi se u analizi utakmici za sve golove Mladosti do kraja treće četvrtine, njih 7, pronaći uzroke u greškama pojedinaca u jugovoj obrani. Naravno, tu je i napadačka kvaliteta Mladosti, ali ako pobrojimo te golove:

  • 1:1         Radu, ostavljen sam na 1.stativi s igračem manje (Obradović kasni)
  • 3:2         J.Vrlić, odmah po isključenju bez lopte obrana kasni sa skupljanjem i gol sa stative
  • 5:3         Harkov, odmah po plivanju za loptu, Fatović ga neobjašnjivo pušta samog da upliva na prvu stativu, potpuno sam
  • 6:4         Bukić s 2 igrača više, nepotrebno isključenje Benića tijekom igrača manje
  • 6:5         Dašić, 3 sekunde prije kraja četvrtine, s krila s igračem više
  • 8:6         Lazić, rekontra 5 na 4, nakon što je Papanastasiou krivo bacio loptu Fatoviću koji pliva u kontru 1 na 0 (umjesto +4 sada je +2)
  • 9:7         Vrlić, 3 sekunde do kraja četvrtine, Lončar ga ostavlja potpuno samog na poziciji sidruna, u pozicijskom napadu

3 greške koje se baš ne smiju dogoditi (Fatovićeva, Papanastasiouova i Lončareva) i ostale u kojima su previše olakšali protivnicima postizanje gola. Osim toga i Popadić je krivo bacio loptu kada je Fatović još jednom pobjegao u kontru, tako da je Jug s tih par elementarnih pogrešaka manje mogao puno prije na +4 pa čak i više.

Osim što je Jug preko Papanastasioua odlično zatvorio Harkova što se opet (prošli put nezatvaranje Rusa je bilo ključ pobjede Mladosti) pokazalo ključnim u napadu je ključna osoba bio Obradović. Zabio je 3 gola: jedan na zonu sa 8 metara, jedan s igračem više i jedan kad se isključeni igrač već vratio, ali je Miloš loše plivao u obrani i Obradović je predugo ostao sam. Osim toga 4 puta je dodao loptu na stativu sa lijevog vanjskog gdje su pala još 3 gola (jednom je Lončar proslijedio loptu do Papanastasioua na krilo), a i četvrti put je Žuvela imao čisti šut, ali je pogodio blok. Skoro da mu se pod asistenciju može brojiti i šut iz velike udaljenosti kojega je Marcelić obranio, a Fatović izbjegao pažnji Miloša i zabio iz odbijanca.

Harkov još nije prelomio promjenu državljanstva –
jedini se nije okrenuo prema zastavi tijekom himne

Vidi se da je Jug imao nešto vremena za treniranje pa je Obradović, a i svi ostali u dobroj fizičkoj formi i odmah im je lakše igrati. Fatović je tek na kraju zabio dva gola, ali da su mu suigrači dobro dodali lopte u laganim situacijama imao bi još dvije kontre 1 na 0. Osim toga je i izborio peterac koji je definitivno riješio utakmicu kada je 5 minuta prije kraja Papanastasiou zabio za 10:7. Grk je osim te odlične igre u obrani zabio 2 gola s igračem više uz taj spomenuti peterac. Također i Popadić je bio dobar. Nije imao previše obrana, 7/16, ali nekoliko odličnih i bez iti jednog gola u kojem je trebao bolje raigirati. Lončar je zaradio 7 igrača više, a Obert je uz igru na dva metra dosta vremena proveo i na beku. I tu je bio jako dobar. Veliku minutažu imao je i Ivan Vukojević i pokazao je, iako najmlađi u bazenu, inteligenciju u igri. S vremenom će doći i fizička snaga.

Kod Mladosti najbolji pojedinac je bio Josip Vrlić. Zaradio je 10 isključenja protivnika (jednom za duplog igrača više) i zabio gol s pozicije sidruna. Dodao je još 2 sa stative s igračem više. Dvaput je i promašio, tj Popadić mu je obranio oba puta. Još  kada se nije baš iskazao bilo je kada je udario Papanastasiou nakon šuta što suci ovaj put nisu kaznili:

Marcelić je skupio 11/23 obrane u bio drugi najbolji u svojoj ekipi. Od ostalih teško je još nekoga posebno izdvojiti. Miloš je imao dvije asistencije na stative s igračem više, obje na isti način, kada se on s desnog vanjskog pomiče prema srednjem, Harkov se izvlači s krila, pa je prva stativa s malo više prostora. Ali osim toga istaknuo se tek lošim obrambenim postavljanjima. Bukić samo gol s dva igrača više (i tada iz drugog pokušaja), još je kod dva igrača više loše šutirao, a i ostatak utakmice nije pokazao ništa posebno. Bušlje je imao dva loša pokušaja na zonu još u prvoj četvrtini i više se nije aktivirao u napadačkim akcijama, a i u obrani je skrivio 3 osobne.

Mladost je  krenula sa te dvije realizacije igrača više sa stative, imala 4/7 do poluvremena. Ali do kraja ukupno 6/16 što znači da je u drugom dijelu utakmice bilo samo 2/9. Promašivao je mlađi Vrlić dva puta sa stative. Uz dva spomenuta promašaja starijeg brata, tu uz 3 gola sa stativa što znači da je Mladost čak 7 puta imala akcije na stativu – svaki put je igrač dobio loptu na ruku u dobroj situaciji. Zabili su dva puta s lijevog krila i jednom s desnog. Promašaji su, osim spomenutih sa stativa, dolazili 3 puta s lijevog i jednom s desnog krila. Uz jedan kontrafaul i jednu presječenu loptu Fatovića.

Mladost mora puno bolje u idućoj utakmici, a po svemu sudeći odlučivat će učinak Harkova. Tako je bilo i u predhodnim utakmicama, nema nikakvog razloga ni naznake da tako ne bude i u srijedu u Zagrebu.

4 jugaša su kraj utakmice dočekala na tribinama

Sudili su Štampalija i Colombo iz Italije, čudna kombincija. Kao da je Mladost željela Periša pa je Jug uložio veto, pa su uzeli Štampaliju. A Jug je želio Crnogorce, pa je Mladost uložila veto, pa su uzeli Talijana. Utakmica je bila lagana za suđenje, nije bila ni rezultatski neizvjesna tako da suci nisu mogli ni da su željeli utjecati na rezultat. Suđeno je ukupno 32 osobne greške, velika većina bez lopte. Jug je zaradio 4 igrača više (od 11) sa dodanom loptom na sidruna. Mladost je na taj način zaradila 3 igrača više (od 16). Kriterij u Gružu je bio poprilično ujednačen (malo se pošemerio u zadnjoj četvrtini), uz previd kod Vrlićevog udaranja Papanastasioua, nadajmo se istom ili boljem suđenju u Zagrebu.

1.finalna utakmica PH 2020/2021

Jug Adriatic osiguranje – HAVK Mladost                             12:9 (4:2, 2:3, 3:2, 3:2)

Suci: Štampalija (Šib), Colombo (Ita)

Jug: Popadić (7), Obert 1, Fatović 2, Lončar 1, Kržić, Garcia, Tomasović, Merkulov 1, Papanastasiou 3(1), Žuvela, Benić 1, Obradović 3, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak, pom.treneri: Miho Bobić i Đani Pecotić.

Mladost: Marcelić (11), Radu 1, Miloš, Biljaka, Lazić 1, Dašić 1, Bukić 1, Bušlje, Visković 1, Bajić, M. Vrlić, Kharkov 1, Jurlina, J. Vrlić 3. Trener: Zoran Bajić, pom.treneri: Hrvoje Hrestak i Frano Vićan.

Osobne pogreške: Jug 18, Mla 14

Obostrano: Lončar – Bušlje

Peterci: Jug 1/1, Mla –

Igrač više: Jug (2/2+2/5+2/3+0/1)= 6/11 (55%); Mla (2/3+2/4+0/2+2/7)= 6/16 (38%)

Obrane: Popadić (1/3+3/6+1/3+2/4)= 7/16 (44%), Marcelić (3/7+2/4+4/7+2/5)= 11/23 (48%)

Golovi sa sidruna, zarađeni peterci i igrači više:

Jug:

Lončar: 7iv

Fatović: 5m + 2iv

Obert: 2iv

Obradović: 1 iv

Mlad:

Vrlić: gol + 10iv

Radu: 4iv

Lazić, Harkov i u plivanju: po 1iv

Odgovori