EUROKUP Prvi naslov Szolnoka

https://total-waterpolo.com/

OSC Budapest – Szolnoki Dozsa 11:11 (2:2) (3:3) (2:2) (4:1) (Peterci 0:3)

Suci: Gomez (ITA), Boudramis (GRE)

Igrač više: OSC 3/15, Szolnoki 6/12

2 igrača više: Szolnoki 0/1

Peterci: OSC 1/1

OSC: Levai, Sziladi 1, Manhercz, Varnai, Salamon 2, Csacsovszki, Dala, Toth 1, Erdelyi 5 (1/1), Burian 1, Bundschuh, Varai, Harai 1, Deavai. Trener: Da.Varga

Szolnoki: Nagy, Angyal, Szeghalmi, Schmolz 1, A.Nagy 2 (1/1), Pijetlović, Jansik, Kovacs 1, Konarik 4 (1/1), Filipović 3 (1/1), Drašović, Teleki, Banyai. Trener: Gocić

Vjerujem da među ljubiteljima vaterpola ima dosta njih kojima golman Nagy nije među simpatičnijim igračima ali je, eto, i ovoga puta pokazao da je još uvjek sposoban praktički rješiti neku utakmicu. U raspucavanju je obranio prva 3 peterca igračima OSC-a i time dao ogroman doprinos osvajanju LEN Euro cupa svojemu Szolnokiu. Prije penal odluke vidjeli smo jednu uglavnom izjednačenu utakmicu, po kretanju rezultata veoma sličnu onoj od prije 14 dana. Tada je tek na samome kraju Szolnoki došao dao 3 gola prednosti, ovoga puta je samo bilo obratno. Jedina 2 gola razlike imali su gosti na samome početku (0:2), jesu uglavnom vodili ali u nekoliko navrata je vodstvo imao i OSC. Prve tri četvrtine bile su neodlučene da bi u posljednje 3 minute domaći tek prvi puta imali prvo 2 gola razlike a onda i anulirali prednost Szolnokia iz prve utakmice te imali još dva napada za odlučit pobjednika već u regularnom dijelu.  Premda nije izgledalo u početku da će tako bit, i ova utakmica završila je sa velikim brojem izbačaja, možda sa ne toliko žestokih duela kao prva, ali bilo je i jedan krvav (Burian – Jansik), no, strasti su se brzo smirile. Igrača više jako je loše koristio OSC, samo 3 od 15, pa je to svakako jedan od razloga ovoga (sveukupno) poraza. Protok lopte bi u dosta situacija išao sasvim dobro, ali umjesto šuta bi često imali dodavanje viška i onda bi Nagy imao mnogo lakši posao zaustavljat te šuteve. Manhercz (završio bez gola) i ljevoruki  Burian (zabio 1) imali su ponajviše šuteva, ali očajne učinkovitosti pa je uloga glavnog realizatora ovoga puta pripala Erelyiu (4 gola, plus jedan iz peterca). No i on je u raspucavanju bio jedan od “tragičara”. Harai i Toth su dosta dobro funkcionirali na 2 metra, dobijali izbačaje, postigli po gol, Toth još izborio i peterac, svakako koristeći presing gostiju ili sporo povlačenje u zonu. Oba tima igrala su dosta odgovorno i oprezno, ne dozvoljavajući protivniku brže napade, ili kontre kojih je bilo (ne baš klasičnih je su obrambeni bili tu) na svakoj strani po jedna (obe realizirane). Szolnoki je u početku odlično koristio igrača više, kasnije pokvarivši postotke realizacije, ne uspjevajući čak ni sa dvojicom viška, ali sveukupno su čak 6 od 8 golova postigli kod brojčane  prednosti. Jedina dva iz igre su bila pomenuta kontra, u kojoj je Nagy odlično izbacio Schomolzu, i gol na zonu koji je dao A.Nagy. Konarik i Filipović su obično završavali kod igrača više, plus jednom Kovacs.

Gosti su bolje otvorili utakmicu, nakon prvog neiskorištenog igrača više (poništen gol iz 2 metra), naredna dva koriste (Konarik i Kovacs) za 0:2. OSC se mučio u početku, Burian je dobio samo korner kod igrača više, Harai i Toth su promašivali, Manhercz isto kod igrača više pogodio stativu ali je odbijenu ipak pokupio Erdelyi i smanjio na 1:2. U finišu četvrtine i Bundschuh pogađa stativu kod igrača više ali poravnanje ipak donosi Burian sa desnog vanjskog iz faula. Druga četvrtina se nastavlja igrom gol za gol, A.Nagy sa srednjeg na zonu za goste, Erdelyi sa ljevog vanjskog za OSC koji i dalje ne koriste igrača više (Burian pogađa prečku) baš kao ni Szolnoki (Szeghalmi – korner). Domaći ni uz time out ne koriste već petoga igrača više dok je na drugoj strani efikasan Filipović. Salomon poravnava sa desnoga vanjskog na 4:4, Filipović je blokiran kod dva igrača više za Szolnoki, a OSC najzad iz šestoga pokušaja postiže gol (Erdelyi) kod brojčane prednosti, za svoje prvo vodstvo na utakmici, 5:4. Do poluvremena ipak poravnava Konarik sa ljeve strane (igrač više).

U nastavku domaći nastavljaju neefikasno kod igrača više,  Csacsovszkom brani Nagy, kod narednoga Toth pravi kontrafaul ali Sziladi ipak donosi novo vodstvo domaćima sa desnoga vanjskog kraj dvojice u bloku. Filipović vrlo brzo poravnava iz igrača više, OSC svoje i dalje ne koristi (bez šuta) a Schmolz iz kontre vraća prednost gostujućem timu. Izbačaji se nastavljaju nizati ali ih ni jedni ni drugi ne koriste, Manhercz kod jednoga pogađa prečku, drugi puta ga zaustavlja blok, Szolnoki ne koristi priliku sa stative, poslije je Schmolz zaustavljen blokom ali i na kraju treće četvrtine je poravnato, najzad Salamon kod igrača više zabija sa desnoga vanjskog za 7:7. Novu prednost domaćima donosi iz peterca Erdelyi,  ali vrlo brzo izjednačuje Kovacs (igrač više). Nagy još jednom brani Burianu (igrač više) ali je kod narednoga, uz time out, sa stative uspješan Toth. Szolnoki u ovom periodu kao da čeka već kraj, napadi su im statični i neorganizirani, bez prilika za ozbiljniji šut, često greše u dodavanjima a na 3 minute prije kraja OSC dolazi prvi puta na 2 razlike iz kontre u kojoj pogađa Erdelyi. Blok domaćih dobro funkcionira kod narednoga igrača više za Szolnoki, potom i kod šuta iz igre Drašovića a Harai zabija gol kraj Pijetlovića kome suigrači kasne u pomoć pa OSC stiže do željena 3 gola razlike kojom anulira prednost Szolnokia iz prve utakmice. Gost su neorganizirani i kod nardenoga igrača više ali ni Harai ne uspjeva šraubom rješiti pitanje pobjednika prije raspucavanja.

Kod odlučivanja petrecima, za Szolnoki sigurni Filipović, A.Nagy i Konarik. Na drugoj strani, jako loše šutiraju Erdelyi (u regularnome delu najefikasniji, već i realizirao jedan peterac),  Csacsovszki i Salamon, kojima brani Nagy te je nakon tri serije sve gotovo, a trofej LEN Euro cupa pripada ekipi Szolnokia.

Odgovori