Jug poveo 1:0

foto Zvonimir Pandža, dulist.hr

Nakon teškog poraza samo 3 dana ranije u finalu RVL-a, Jug se rekuperao i izborio pobjedu s kojom je poveo 1:0 u finalnoj seriji. Najbolji pojedinac bio je Hrvoje Benić, a odmah uz njega i Alexandros Papanastasiou, dok su utakmicu odlučila dva velika promašaja Luke Bukića.

 

 

Jug je u ovu utakmicu ušao potpuno fokusiran i maksimalno kvalitetan. U prvih 10 minuta poveli su 7:2 uz briljantnu igru i s igračem više i s igračem manje. Kako je utkamica odmicala tako je Jug padao, a Mladost rasla. Nekoliko je razloga.

 

Nakon što je propustio prvog igrača više (Xavi je pokušao s jednog, a Fatović s drugog krila, ali je Marcelić oba pokušaja obranio), Jug je nanizao čak 5 uzastopnih realizacija i na kraju serije i peterac kojega je Benić pretvorio u svoj treći gol. Zanimljivo da je Papanastasiou, koji od nastavka prvenstva gotovo isključivo igra desnog vanjskog, imao dvije asistencije i još dva zadnja dodavanja, ali koja ipak zbog jednostavnosti, odnosno činjenice da je šut probio blok i golmana, a dodavanje nije nimalo pomaklo obranu, ne bi brojali pod asistencije. Kasnije je upisao još jednu tako da je utakmicu završio sa 3 asista, 2 gola i nekoliko (najmanje 3) odličnih obrambenih reakcija. Igrao je većinu utakmice, a važno je istaknuti da su njegovi golovi 12. i 13., zadnji Jugovi u utakmici, kad su svi ostali dosta pali. Treba istaknuti da je ovo mladom Grku tek druga seniorska sezona na visokom nivou.

 

U istom periodu u kojem je Jug imao 5/6 realizaciju igrača više, Mladost je imala 1/6. Ali, nakon time outa Bajića na 2:7 Mladost se budi i iduće igrače više realizira. 3 do kraja druge četvrtine, a ukupno 5 u nizu. Treba istaknuti da su sva ta tri bila gotovo identična, izolacija na lijevom krilu, i onda protiv bloka i Popadića Lazić 2 puta i Bukić jednom lakoćom poentiraju. Uz još 2 gola Kharkova na identičan način s druge strane, Mladost je čak 5 golova s igračem više postigla na identičan način s krilne pozicije.

Do kraja druge četvrtine Mladost je došla do 8:6. Jug je još početkom treće imao značajniju razliku, 10:6, ali pred kraj ove četvrtine je 11:10, po prvi put -1. Papanastasio je još dva puta vraća na +2 (12:10 i 13:11), a Mladost je zabila zadnja dva gola (Kharkov igrač više i Bowen na zonu) u zadnjih 2 minute.

 

Kako je Jug padao, a Mladost se dizala tako je u prvom napadu zadnje četvrtine Dašić zabio za 12:11 iz kontre u kojoj je Fatović loše povratno plivao. Odmah idući napad kontra 1 na 0, Bukić izlazio sam na Popadića koji se dobro raširio, a Bukić pogađa prečku. Da je Mladost tada izjednačila, uz još 6 minuta do kraja utakmice, teško bi se Jug izvukao i dovukao utakmicu do peteraca. Kasnije, u raspucavanju petereca, odmah u prvoj seriji, Popadić brani Bukiću tako da je Luka kompletirao ta dva velika promašaja s kojima je ova utakmica odlučena u korist Juga.

U zadnjoj četvrtini ni suđenje nije išlo na ruku Jugašima obzirom da je dvojac Štampalija – Copić dozvolio jahanje bekova po sidrunskim leđima. Ponajviše Biljaki koji je većinu utakmice proveo s rukama i tijelom na Lončarevoj glavi i vratu. Tek je 3 minute prije kraja utakmice dobio treće isključenje iako je odigrao jako puno protivničkih napada na poziciji beka, nevjerojatno puno. Kao da je Vujas u najboljim nadima. Najveća sudačka pogreška bio je dosuđeni peterac za Mladost 1.25 prije kraja treće s kojim je Mladost po prvi put došla na -1 (11:10). Sudac Štampalija je čisto izbijenu loptu Popadića s ruke Bajića sudio kao prekšaj Macana koji još i nije bio blizu protivnika. Opet velika sudačka pogreška na štetu Juga u trenutku koji se pokazao prelomnim.

 

 

 

Jugovo padanje od 7:2 do kraja ima nekoliko uzroka. Prvo, igrali su fenomenalno u svakom aspektu u tih prvih 10 minuta i logično je da će i Mladost u nekom trenutku proigrat ili počet bolje igrat. Druga stvar je forma Obradovića koji je imao manju minutažu i u kojoj nije pokazao praktički ništa. Očito mu je ova pauza zbog pandemije loše došla. Uz to i Xavi također nije u šuterskoj formi. On je i najstariji igrač ako izuzmemo Kunca koji i ne igra puno i Radua koji je nevjerojatno fizički spreman obzirom na godine i poziciju sidruna koju igra. Nakon tih starosnih (kod Obradovića su i problem brojne ozljede koje ga kronično muče već godinama) dolazimo i do mladenačkih jugovih problema. Kržić, Žuvela i Tomasović igraju prvo finale i teško je od njih očekivati da će biti nositelji igre u ovom trenutku. Svoj dio posla odrađuju dosta dobro, a iskustvo ovih utakmica je za njih neprocjenjivo. Ali to će se tek u idućim sezonama kapitalizirati. Osim toga, Merkulov je potpuno nevidljiv u napadu i tako smo došli do već polovice momčadi. Stoga je pad logičan jer ne može samo 6 igrača vući svih 32 minute. Potrebno je da se priključe ili Xavi kakvim golovima s krila i/ili iz kontre, a Obradović i/ili Merkulov s vanjskih pozicija.

 

Što se tiče Mladost, u ovoj utakmici ostali su jako rano bez Ćuka. Skupio je 3 prekršaja već u drugoj četvrtini, a na početku treće i Radu je dobio s pravom zamjene. Ali ni jedan ni drugi izostanak nisu uopće osjetili. Dapače. Dok je Ćuk bio u igri Mladost je svoj napada vodila preko njega, a Jug je ovaj put, najviše preko Xavija bio spreman na takav mladostaški napad. Kad je on izašao dirigentska palica je prešla puno više, nego u bilo kojem trenutku ove sezone, u ruke Bowena koji je zabio 3 gola (iz samo 4 pokušaja). A Vrlić je to drugo poluvrijeme bez Radua gotovo kompletno odigrao bez većih problema (zaradio 4 igraača više, 7 ukupno u cijeloj utakmici). Da je Bukić pogodio kontru, Mladost bi vrlo vjerojatno povela u seriji. Spojila bi dvije pobjede u Gružu u 3 dana, uzevši trofej i vrativši se nakon -5. Finale bi vrlo vjerojatno bilo gotovo. Ovako, igra se dalje i svaka iduća utakmica nosit će novu priču i nove detalje koji će prevagnuti ne jednu stranu.

 

Benić je zabio 5 golova, imao šut 5/5. A onda u zadnjoj četvrtini imao i 4 promašaja. Neke situacije je morao forsirati, obzirom na to da su ga suigrači tražili u zadnjim trenutcima napada. A jednom nije imao ni sreće kada se lopta od untrašnje stative odbila vani u suprotni gol aut. Bilo je to na 2 minute prije kraja na +2 i za riješenje utakmice. Ovaj put su Popadić i Marcelić bili 50-50 tijekom utakmice (uz Popov obranjeni peterac u rasucavanju).

 

Finale PH – 1.finalna utakmica

Jug AO – HAVK Mladost 18:16 (13:13) (5:2, 4:4, 3:4, 1:3 – 5:3)

Suci: Copić (Šib), Štampalija (Šib)

Jug: Popadić (8+1), Macan, Fatović 2(+1), Lončar 2, Kržić, Garcia 1(+1), Lozina 1, Merkulov, Papanastasiou 2(+1), Žuvela, Benić 5(1)(+1), Obradović (+1), Jarak, Tomasović. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Marcelić (9), Radu, Miloš, Biljaka, Ćuk, Bajić, Bukić 3 (1)(+0), Lazić 2 (+1), Bowen 3(+1), Dašić 1, Kunac, Kharkov 3 (+1), Jurlina, Vrlić 1. Trener Zojan Bajić.

Osobne pogreške: Jug 16, Mladost 14

Jug je jednom imao 2 igrača više

Peterci: Jug 1/1, Mla 1/1

Igrač više: Jug (4/5+1/2+2/3+0/2)= 7/12 (58%), Mla (1/4+3/5+2/4+1/2)= 7/15 (47%)

Obrane: Popadić (3/5+1/5+2/6+2/5 +1/4 peterci)= 8/21 (38%), Marcelić (3/8+2/5+2/5+2/3 +0/4 peterci)= 9/22 (41%), , Jurlina (0/1 peterci)

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i igrači više:

Jug

Lozina: 5iv

U plivanju: 4iv

Lončar: 3iv

Fatović: 5m + 1iv

 

Mlad

Vrlić: 7iv

Bajić: 5m

Radu i Plivanje: po 2 iv

Biljaka, Ćuk, Kharkov, Bowen: po 1 iv