Jug na final6-u

Jug je pobijedio Barcelonetu 11:10 i osigurao nastup na final6-u. Bila je to daleko najbolja utakmica ove sezone u Gružu u kojoj je uživalo oko 1000 gledatelja. I u kojoj smo opet vidjeli jedno novo pravilo, za koje nismo do sada znali.

 

 

Ovom pobjedom Jug je osigurao nastup u Budimpešti krajem svibnja, dok je Barceloneta zadržala tek teoretske šanse. Katalonci mogu dobiti preostale dvije utakmice, ali teško je očekivati da Eger neće pobijediti doma niti Partizana, a ni Juga. Barceloneta dakle 99% neće na final6, a večeras je odigrala veliku utakmicu. Velika je stvar za vaterpolo što ekipa s ovakvom kvalitetom, s ovakvom igrom ne mogu ući na završni turnir. Svjedoči to o širini koja bi trebala bit baza na kojoj će se razvijati ova liga, ali ne očekujem da je LEN-a u stanju to ostvariti.

Negdje prije malo manje od godinu dana, uoči Olimpijskih igara prvi put mi je skrenuta pažnja na Alberta Munarriza, beka reprezentacije. Tada je tek napunio 22 godine. Gledao sam ga i do tada u par navrata,ali na Olimpijadi se već istaknuo kao vodeći igrač Španjolske. Uoči večerašnje utakmice Perrone je izjavio da će kroz koju godinu postati najbolji na svijetu. Večeras smo se svi mogli uvjeriti da nije niti malo pretjerao. Fenomenalne fizikalije, jednako tako snažan udarac, iznimno brz izbačaj, kvalitetna igra na beku. Posebno je impresivan bio gol kada ga je čuvao Perrone, a Munarriz se tolikom lakoćom oslobodio i rasparao mrežu Bijaču koji nije bio ni blizu obrane. Inače dosta ulazi i kao drugi sidrun gdje je također jako dobar, samo što to večeras nije radio. Drugi igrači su napadali, uglavnom Jokovića i uvlačili ga na poziciju beka.

 

Utakmica je od početka krenula u vrlo visokom ritmu. Prvih 6 minuta nije bilo golova, a napadi su se izmjenjivali. Vrlić je kroz kućicu tražio izmjenu, a kasnije i Obradović. Samo gledanje kako se pliva u napad i u obranu bio je za uživanje, a kamoli kad su još krenuli i golovi. U tom periodu Perrone je imao dvije veće greške, prvo u kontri nije zabio, a onda je i loše dodao s igračem više. Inače je Jug imao 2 ili 3 nebulozna pokušaja na stativu u ovoj utakmici. I to dva nakon time outa. Zvao je Kobešćak prvi nakon tih 6 minuta, ali još prošlo preko minute do prvog gola. Zabio je Perrone na zonu. U zadnjoj sekundi četvrtine Joković je fantastično pogodio s krila s igračem više za 2:0.

 

Ostale četvrtine bile su puno efikasnije. Inače, Jug ove sezone prima više golova u prosjeku po utakmici. Obrana ne može držati viski nivo u kontinuitetu. Samo se protiv Egera (6 primljenih golova)u prvom kolu i u Barceloni (7 primljenih golova) može govoriti o brojevima koji su na nivou lanjskih.

U drugoj četvrtini otišlo se na 4:1 pa na 6:3. Najopasniji u gostujućim redovima bio je Strahinja Rašović koji je odlično koristio igrača više s lijevog krila. Ukupno 3 gola. Dva u ovoj četvrtini, a oba na individualnu kvalitetu cimanjem lomi blok ispred sebe i odlično pogađa.

Za Jug zabija Garcia dva  – drugi se inteligentno namjestio i pomaknuo u stranu u zadnjim sekundama napada i zabio, jednog Perrone i kontre nakon odbijanca tj. promašaja Fatovića i Vrlić koji je zabio u stilu Mile Smodlake s Famerom na leđima. Famera je bio jedna od dvije najslabije karike u igri Barcelone. Ovaj Slovak je u nekoliko utakmica prošle sezone pokazao kvalitetan šut, dobro plivanje, ali ove sezone nije to još ponovio. Bar ne u onih nekoliko utakmica koje smo ga gledali. Osim gola Vrlića, loše je držao blok kod drugog gola, i još je i u napadu nešto pogriješio, sve to u manje od dvije minute.

 

Fantastični Munarriz

I nakon 6:3 na poluvremenu slijedi serija 0:4 u malo više od 5 minuta treće četvrtine i Barceloneta prvi put vodi, 6:7. Strahinja opet s igračem više, pa Tahull protiv Fatovića na dva metra, pa prva 2 od ukupno 4 gola Munarriza. Ipak Jug se trgnuo u zadnje dvije minute i Marković pogađa s igračem više (druga realizacija iz šeste akcije) pa Vrlić u zadnjim sekundama četvrtine. Zanimljiv gol, prvo se Barceloneta obranila s igračem manje, a onda je Munarriz zaspao kao čuvar Vrlića i kad se isključeni igrač već vratio i svatko je imao svog čuvara Perrone s lijevog vanjskog iz velike udaljenosti baca visoku loptu prema Vrliću koji je skreće u gol, a Munarriz ne reagira. Fantastično dodavanje Perronea.

 

Marković je bio junak ovog dijela utakmice jer opet zabija s igračem više. Ovaj put je lopta prošla pored ruku Lopeza, i Jug opet ima +2. Inače, kroz treću četvrtinu posebno, Fatović je imao niz loših reakcija. Primio je gol kao bek što je i njega naljutilo, a Kobešćak ga je pozvao tada na klupu. Prethodno je promašio dva udarca u nizu (igrač više i na zonu na prebačaj), a općenito ga nije služio udarac u ovoj utakmici. Ali je imao visoku minutažu, te niz pokušaja, nije se pokolebao u niti jednom trenutku.

Munarriz iz faula pa Viktor Rašović s igračem više na malo više od 4 minute do kraja je 9:9. Neriješeno je rezultat s kojim bi Jug također gotovo sigurno bio na final6-u već danas (+27 prema +3 gol razlika Juga i Barcelonete), a dao bi šanse da uz pobjedu Juga u Egeru u zadnjem kolu Barceloneta bude treća.

Ipak do kraja još dva gola Juga, a samo jedan Munarriza. Prvo je zabio Garcia iz faula iz velike udaljenosti ispod pazuha Lopeza. Gol kakav golman ne bi smio primiti na utakmici ovog nivoa. I upravo je Lopez bio ta druga, točnije prva slaba karika Barcelonete. Ključna je bila razlika baš na poziciji golmana jer je Bijač imao par odličnih intervencija, nije ništa kiksao, a s druge strane ovaj gol, pa drugi Markovićev i bez ozbiljne intervencije u cijeloj utakmici (možda jedino na startu kad je obranio Perroneu u spomenutoj kontri). Fatović je na kraju konačno zabio, iz kontre, ali je Munarriz s igračem više 35 sekundi do kraja vratio neizvjesnost. Iako je Martin imao još i time out pa je Barceloneta mogla zadnjih 5-6sekundi pokušati nešto, gostujući igrači otišli su u napad i ostavili 2 na 2 obranu pa je Vrlić okrenuo Fameru za peterac. I tad smo prvi put saznali za pravilo da se kod peterca u zadnjoj minuti momčad koja napad može odlučili umjesto šuta za novi napad što je Jug jasno i učinio. Lopez je rukom potezao prečku sve dok ga suci nisu primijetili tako da je nakon par sekundi opet suđen peterac za Juga, ali uz opet isti ishod i sad je Jug sačuvao loptu do kraja. Novo pravilo, tko zna kad uvedeno, totalno glupo.

 

Pred kraj utakmice crveni karton su dobili Balić, pa i Kobešćak tako da je na kraju Jurišić vodio momčad. Sudili su Margeta i Grk Birakis. Nije Grk ima velikih grešaka, ali ovakva utakmica je još uvijek preveliki zalogaj za njega. Nije trebao dati crveni Kobešćaku koji mu je tada prvi put prigovorio. Dobio je žuti za prigovor i onda crveni jer je bacio loptu koja mu se našla tada u ruci. Loptu je bacio lagana iz vlastite klupe, ali se nezgodno odbila nazad prema bazenu. Kako je sve bilo u mrtvom vremenu, nepotrebno treniranje strogoće i nabijanje autoriteta, umjesto znanjem i sigurnošću na ovaj način.

 

Uživali smo u utakmici koja je bila dostojna i final6-a, a po prvi put se igralo s novim loptama, novog sponzora LEN-e, američkog proizvođača Kap7.