Jadran opet bolji od Juga za prvo finale regionalne lige

Jadran je pobijedio Juga 18:16 i plasirao se u prvo finale Jadranske lige. Očekuje ih domaćin, Novi Beograd koji također želi prvi naslov. Danas je presudio Jerko Marinić – Kragić koji je zabio čak 7 golova u ovoj pravoj golijadi od čak 34 gola, a i 34 osobne pogreške.

Jug i Jadran su ove sezone igrali 4 puta. Dosadašnji omjer bio je 2:2, ali uz dvije bitne pobjede Jadrana s kojima su osvojili kup i prvom mjesto pred play off u prvenstvu. U tri utakmice Jadran je ulazio s 4:0 u utakmicu i Jug bi prve golove zabijao tek u drugoj četvrtini. Međutim, ovaj put je Jug u prvoj minuti zabio dva puta i poveo 2:0. Kad bi krenuli opisivati i svaki peti gol, tekst bi bio nepodnošljivo dug. Spomenut ćemo kako se rezultat kretao.

Jug je u više navrata vodio s +2, 2:0, 3:1, 5:3, 6:4, 7:5 i 8:6. Međutim do poluvremena Jadran okreće vodstvo i to golom 4 sekunde do isteka i tada je bilo 9:10. Jug je još jednom okrenuo i dva puta vodio i u trećoj četvrtini 11:10 i 12:11, a do kraja utakmice Jadran je taj koji stalno vodi. Igralo se gol za gol, do dvije i po minute prije kraja kada je Burić zabio za 16:18 i riješio utakmicu.

Ova utakmica nije bila toliko kvalitetna kao prva, jer se obrane uopće nisu igrale. Sva 4 golmana su uglavnom bili ukras na golu, čisto da ne bude prazno između stativa. A suigrači u polju su se trudili da im maksimalno otežaju njihov posao. Prvi je Smodlaka mijenjao Marcelića tijekom druge četvrtine pri rezultatu 7:5, 3 i po minute do kraja ove četvrtine. Kasnije u četvrtoj Marcelić se vratio. Kobešćak je Popadića ostavio na klupi na kraju druge i vratio ga na samom kraju kada ga je poslao u napad nakon time outa.

Jug je u početku bio taj koji je diktirao ritam utakmice. Većinu vremena su vodili 2 razlike i imali nekoliko napada u kojima su mogli otići i na +3. Međutim, to se nije dogodilo, a kasnije su imali velikih problema da obrane iti jedan napad. Posebice u zadnjoj četvrtini. Jadran je, nanizao 5 uzastopnih napada u kojima su zabijali. Svaki put s igračem više. Kroz čitavu utakmicu, Jadran je imao čak 12 zabijenih golova s igračem više uz realizaciju od 63 % (12/19) uz jedan realizirani peterac. Marinić Kragić je zabio čak 7 golova. Jedan iz peterca i čak 6 s igračem više. Svaki put identično, čim bi dobio loptu pucao bi na prvu. U prvoj četvrtini 3 puta s krila u bliži, a kasnije i dva puta s lijevog vanjskog. Jadran je znao kako usmjeriti akcije na igrača koji je vruć, a Jug nije kako to spriječiti. Niti jednom to nisu bili prebačaji s desne na lijevu stranu, već jednostavno dodavanje igrača pored njega.

Bitna stavka ove utakmice je i kriterij suđenja. Putniković i Stanojević u pravilu ovako sude, a obje momčadi, posebice Jug, nisu se prilagodili na taj kriterij. Čak 21 prekršaj za isključenje i čak 19 igrača više protivnika koji tako dobro realizira tu prednost. Velika većina tih isključenja bila je bez lopte, gotovo svi, vrlo često i u plivanju tako da su sidruni Dužević i Dobud zaradili po 5, a Kakaris 4 te Žuvela koji je često ulazio na poziciju sidruna također 4 isključenja protivnika. Iako su i ovi igrači, recimo Dobud protiv Benića, zaradili i u plivanju, svi ostali igrači više suđeni su u tranziciji ili proplivavanju. U niti jednom trenutku nisam primijetio promjenu u stilu igre, kako bi se ovaj dio s isključenjima pokušao eliminirati.

Harkov je već polovicom treće zaradio treću osobnu, a Dužević na kraju te iste četvrtine, na početku zadnje izletio je i Čagalj (on doduše zbog prigovora i isključenja s pravom zamjene), pa onda odmah i Argyropoulos, pa onda i Kržić i Žuvela. Iako bez ljevaka sve realizacije igrača više Jadrana u zadnjoj četvrtini, svih pet došlo je s lijeve strane. Jug nije uspijevao usmjeriti realizaciju na drugu stranu.

Utakmica je bila napeta, neizvjesna do samoga kraja što je nadomjestilo manjak kvalitete u mnogim segmentima. Jadran je ostvario još jednu pobjedu protiv Juga i prošao u prvo finale Jadranske lige. Trebat će im puno bolja obrana ako misle nakon dva poraza od Novog Beograda 18:13 u Regionalnoj i 17:12 u Ligi prvaka, ovaj put doći do pobjede. Utakmice na puno golova, odgovaraju Novom Beogradu i sada će morati spustiti broj golova na do najviše 25.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran                 16:18 (5:4, 4:6, 4:3, 3:5)

Suci: Putniković i Stanojević (Srb)

Jug: Popadić, I. Vukojević, Fatović 3, Burđelez, Joković 2, Papanastasiou 2, Tomasović, Argyropoulos 2, Kržić, Kakaris 4, Benić 1, Žuvela 2, Jurišić, Zvono. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Jadran: Marcelić, Burić 2, Marinić – Kragić 7(1), Čagalj, Butić 1, Pejković 2, Bukić 1, Harkov 2, Delić, Dobud 1, Šetka 1, A. Dužević 1, Anić, Stojanac. Trener: Mile Smodlaka.

Osobne pogreške: Jug 21, Jad 13

Peterci: Jug -, Jad 1/1

Igrač više: Jug (1/2+2/3+2/4+2/3)= 7/12 (58%); Jad (4/6+2/3+1/3+5/7)= 12/19 (63%)

Jedan komentar na “Jadran opet bolji od Juga za prvo finale regionalne lige”

  1. Ne mogu se igrati ovako teške utakmice sa samo 7 ozbiljnih igrača i 1 dobrog golmana. Ostatak ekipe je dječiji vrtić pa nije čudno da se ovakve urtakmice gube. Sa jednim pravim centrom može se igrati nekoliko utakmica ali ne i cijela sezona.
    Mnogo sam se puta suzdržavao komentirati igrača sa kapicom broj 9 ali sad neću. Mladić se trudi i daje sve od sebe, igra već tri sezone u seniorskoj momčadi ali očito nije materijal za Juga. Može igrati za neku slabiju ekipu ali ne za vrhunsku momčad kakva bi trebala biti Jug. Zašto ga se uporno forsira pitanje je pravo?
    Mislim da je došlo i do zasićenja na relaciji trener – momčad i obrnuto. Fantastični rezultati su pustignuti u njegovom dosadašnjem radu ali svemu dođe kraj pa mislim da Jug treba novo lice za trenera!

Odgovori