Novi Beograd novi prvak Regionalne lige

foto: https://www.facebook.com/vknovibeograd

Novi Beograd je novi prvak Regionalne lige, u finalu su bili bolji od splitskog Jadrana s 14:11 i na taj način osvojili prvi naslov u klupskoj povijesti. I tako je pobjednički pehar drugu godinu u nizu završio u Srbiji.

Novi Beograd je dobio pravo igranja Regionalne lige iako bi bilo logično i sportski da je krenuo iz drugog ranga natjecanja. Međutim, para vrti gdje burgija neće, pa su tako i oni dobili priliku igrati i na kraju i osvojiti naslov u svom prvom nastupu. Bili su najbolji u ligaškom dijelu, a danas su u finalu bili bolji i od Jadrana.

Jadran je pružio dobar otpor, Marcelić je bio jako dobar, posebice u prve dvije četvrtine. Stalno su vodili u tom periodu, međutim nisu iskoristili prilike koje su morali kako bi se odvojili na značajniju prednost. Kad Harkov promaši kontru 1 na 0, kad to isto napravi i Bukić iz peterca, točnije u oba puta im je Gojko Pijetlović obranio, onda je teško doći do pobjede u finalu. Vodili su 2:0 i 4:2, i kasnije sve do 6:5. Prvo vodstvo NBG-a bilo je 7:6 (Drašović na zonu s lijevog vanjskog) malo više od 3 minute do kraja treće četvrtine. Uslijedila su dva odlična poteza Jakšića, gol nakon tranzicije iz teške pozicije sa srednjeg vanjskog i asistencija na Strahinju iz gotovo identične situacije, za laganu realizaciju s 2m za 9:6 tako je utakmica u ta 4 napada, u te 2 i po minute riješena. Do kraja utakmice Novi Beograd je stalno održavao +2 ili +3.

Mandić je i u jučer i danas imao nešto smanjenju minutažu pa pretpostavljamo da nije baš najspremniji. Nije ni počinjao u prvih 7. Nije danas zabio niti jedan gol, a nije previše ni pokušavao. Prvi šut je imao nakon 12 minuta igre, odmah u nastavku tog napada i drugi i to su mu bili jedini pokušaji na ovoj utakmici. Kasnije je jednom odlično asistirao na stativu, a i nije trebalo previše preuzimati odgovornost jer je situacija povoljno razvijala. Dva gola je zabio mladi Gruzijac  Shushiashvili i to na 2:4, u drugoj četvrtini kada je igrao u napadu NBG-a najviše zapinjala.

I danas smo vidjeli jako puno isključenje bez lopte na dva metra 9 i u plivanju, 7. 6 isključenja je bilo na poziciji dva metra s loptom, po dva su zaradili Perković i Pijetlović, a po jedan Pejković i Dužević. Perković nema autoriteta kod sudaca pa nije zaradio niti jednog bez lopte, a Dužević ih je zaradio čak 4,  Dobud 3 i Pijetlović 2 bez lopte. Ukupno na kraju Jadran je imao 12 igrača više (jednog duplog kojega je Harkov upropastio) i 2 peterca, a NBG 11 igrača više. Glavnina tih akcija bila je u trećoj četvrtini, čak 10 (NBG 4 i Jadran 6). Osim toga bilo je i jako puno kontrafaula, u prvih 5 i po minuta utakmice čak 5. Do kraja Jadran 7, a NBG 4 kontrafaula.

Jadran nije uspijevao pomicati Gojka lijevo desno i onda laganim udarcima zabijati. Dapače, spomenuli smo dva zicera koja im je obranio, a osim toga često su udarci išli ravno u njega s vanjskih pozicija. Harkov je bio taj koji je najviše pokušavao, ali danas nije bio baš previše raspoložen. Pokušavali su realizaciju igrač više kao i jučer u polufinalu. Lagana dodavanja oko zone i onda šut iz prve, najčešće s lijevog krila. Bukić je tako zabio dva gola, ali nisu to bili baš najbolji udarci već je prolazilo kroz ruke Pijetlovića. Međutim, glavninu takvih pokušaja zaustavljali su blokovi tako da se pribjeglo drugačijim pokušajima.

Novi Beograd je igrao dobru obranu. Na kraju su primili 11 golova, ali ako zanemarimo zadnja dva koja su bila kad je sve bilo riješeno, onda tih 9 golova izgleda jako dobro. Jakšić je bio odličan i u obrani i u napadu. Zabio je odličan, možda i ključni gol, idući odmah asistirao. Zaradio je i jednog igrača više te je oduzeo 4 lopte u obrani. Najbolji igrač finala. Gledajući ovaj turnir trebao je biti proglašen za MVP-a (izabran je Duško Pijetlović). Vlachopoulos je bio taj koji je organizirao većinu napada, a puno toga je u šuterskom dijelu preuzeo Strahinja Rašović, a i zabio je 3 gola. Treba spomenuti i Drašovića koji je zabio gol za vodstvo, ukupno dva gola u kojima je oba puta morao probiti 2-3 bloka i golmana.

Kod Jadrana najbolji golman Marcelić koji je dosta dugo bio taj koji je činio razliku. I on se umorio u drugom dijelu utakmice, a i suigrači mu nisu kapitalizirali njegovo odlično prvo poluvrijeme. Nitko se drugi nije previše iskazao. Atraktivan je bio gol Dobuda s dva metra, čini se da je nogom prebacio golmana. Za nešto više trebali su eliminirati pogreške. Osim spomenutih u napada i one kada su ostavili potpuno samog Gruzijca u zoni na desnom krilu da zabije na prebačaj kao ljevak s krila, a s istim brojem igrača. Ili asistencije na stativu s igračem manje, iako je Jakšić tu najjači igrač današnjice, a i Duško Pijetlović je i dalje vrlo jak u tom segmentu. Iako, iskreno govoreći, igrač manje Jadrana je bio dobar.

Sve u svemu zaslužena pobjeda Novog Beograda. Jadran je uspio svesti utakmicu na 20-ak golova (zadnjih 4-5 su bili kad se igralo bez obrana, Jadran je riskirao, a NBG čekao kraj utakmice). Ali nisu smjeli promašivati kontre i peterce, ili situacije s dva igrača više. Tako je Novi Beograd postao sedmi prvak u četrnaestom izdanju regionalne lige.

Finale regionalne lige

Novi Beograd – Jadran St             14:11 (1:2, 3:2, 6:3, 4:4)

Suci: Ivanovski i Obradović (oba CG)

NBG: G. Pijetlović, S. Rašović 3, Mandić, Tomić, Martinović 1, D. Pijetlović 2, Gogov, Jakšić 2, Perković, Vlachopoulos, Drašović 2, V. Rašović 2, Pedro, Shushiashvili 2. Trener: Igor Milanović.

Jadran: Marcelić, Burić 1, Marinić – Kragić 3(1), Čagalj, Butić 1, Pejković, Bukić 2(0), Harkov 2, Delić, Dobud 1, Šetka 1, A. Dužević, Anić, Stojanac. Trener: Mile Smodlaka.

Osobne pogreške: NBG 15, Jad 11

Jednom dupli igrač više za Jad

Peterci: NBG -, Jad 1/2

Igrač više: NBG (0/4+1/2+3/4+0/1)= 4/11 (36%), Jad (1/3+0/2+3/6+1/1)= 5/12 (42%)

U utakmici za treće mjesto Jug je pobijedio Radnički u reprizi lanjskog finala. Bilo je 18:15 i tako je Jug kao najuspješniji klub ovog natjecanja, jedini koji je stalno u vrhu zauzeo treće mjesto. Još je samo 2012. bio treći, a u preostalih 12 sezona 4 puta je bio prvak i još 8 puta drugi.

Odgovori