[FINALE PH 2022] Jadran juri prvi naslov

slika: jug.hr

Na rasporedu je 31. finale Prvenstva Hrvatske, prvo između Juga i Jadrana. Do sada Jug ima najviše naslova 16, slijedi Mladost s 11, Primorje ima 2 i POŠK 1. Osim njih još je Jadran bio u finalima, ovo mu je peti nastup.

Finale se igra na 3 pobjede i utakmice su na rasporedu:

Split, nedjelja 08.05.

Dubrovnik, utorak 17.05.

Split, petak 20.05

—-

Dubrovnik, utorak 24.05.

Split, četvrtak 26.05.

Jug je do sada 16 puta bio prvak, a ukupno mu je ovo 25. nastup u finalima. U prvih 7 finala 5 puta su propuštali nastup te još jednom, 2014. Baš u tim prvim godinama Jadran je imao svoja 4 nastupa, svaki put je gubio od Mladosti. U svakom od ta 4 finala po jednu utakmicu je igrao u Splitu (tada se igralo tko će prije do 3 boda – pobjeda je nosila 2 boda) i ima 3 pobjede i jedan neriješeni rezultat. Sada ima prednost domaćeg bazena i ako nastavi s takvim uspjesima na domaćem bazenu smiješi mu se prvi naslov.

Osim te prednosti domaćeg bazena na kojem je Jadran do sada bio toliko uspješan, Jadran ima i značajno bolju situaciju u klubu. Osvojili su prvi hrvatski trofej uopće, kup u prosincu, klub je u usponu zadnjih nekoliko godina. S druge strane, kod Juga je sve suprotno. Jug je dosegnuo maksimum 2016., pa i 2017., a od tada je svake godine u laganom padu. I dalje je pri samom europskom vrhu, ali trend je suprotan. Uz to, trenutno je u tijeku istraga i klupsko poslovanje je pod prismotrom policije.

I treća prednost Jadrana su ovogodišnji međusobni susreti protiv Juga. Do sad je odigrano 5 međusobnih utakmica u kojima Jadran vodi 3:2. Ali, realnije je da vodi 3:0. Naime, prvo je pobijedio 14:11 u finalu kupa i osvojio trofej. Zadnja pobjeda je bila 18:16 u polufinalu Jadranske lige, a u prvenstvu, čime je Jadran i stekao prednost domaćeg bazena u finalu bilo je 13:11. Jugove pobjede su bile 11:10 u prvenstvu (Jadran je kontrolirao tijek zbivanja i niti jednom Jug nije imao +2 koliko mu je trebalo) i 16:14 u ligaškom dijelu Jadranske lige. Dakle, u sva 3 natjecanja u kojima su se susretali ove godine, Jadran je baš pobjedama u direktnim okršajima završavao  ispred Juga.

Ako se ovako nabrzinu prisjetimo tih utakmice, bez ikakve analize, u sjećanje nam dolazi nekoliko bitnih stavki. Prvo i najvažnije, silna Jugova nervoza protiv Jadrana, od klupe pa sve do dužnosnika na tribinama. I ta nervoza je, kako je sezona odmicala, bivala sve veća, i čak bi se moglo reći da se nije pojavljivala tijekom utakmice, nego se već u utakmicu ulazilo s previše nervoze. Druga stavka, kojom je Jadran vrlo često pokušavao i uspijevao unijeti nemir u igru Jugove obrane, ulasci drugog sidruna, često protiv Kakarisa. To mladom Grku nije problem, već je Smodlakina taktika da ga se što više izmori kao jedinog klasičnog sidruna. Ali i kad nije Kakaris bio taj kojega se uvlačilo, Jadran je vrlo često preko Pejkovića i Rina Burića uvodio drugog sidruna i prisiljavao Jugovu obranu na pliće povlačenje. Uz to, često se rade proplivavanja, i to češće s lijeve strane prema desnoj, u kojima Jug izgubi kompaktnost zone, i vrlo često se poremeti položaj blokova. Tako da smo vidjeli puno golova na zonu pored bloka u bliži kut, posebice s desnog vanjskog. Povremeno, posebice u toj finalnoj kup utakmici, znalo se dogoditi da je Jadran i tranzicijom radio prednost.

Ukupni omjer u 5 ovogodišnjih utakmica je 69:65 za Jadrana, što bi dalo rezultat 14:13. Najbolji strijelci za Jadran su:

Marinić – Kragić, 20 golova

Bukić 11 golova,

Harkov 10 golova

S druge strane za Juga:

Fatović 14 golova,

Argyropoulos 13 golova,

Kakaris 12 golova,

Benić 8 golova

Joković 7 golova.

Kragić je u dvije utakmice zabio 13, Harkov je u jednoj 6, Bukić 5. S druge strane Fatović i Argyropoulos su zabili po 5 jednom, a Kakaris 4 gola.

Očekuje nas 31.finalna serija, prva između Jadrana i Juga. Jug lovi 17. naslov, Jadran 1. Očekujemo kvalitetan vaterpolo s neizvjesnim utakmicama. Serija kreće danas u Splitu, u 18.00 sati uz prijenos na HRT2.

Jedan komentar na “[FINALE PH 2022] Jadran juri prvi naslov”

  1. Ovo pišem nakon već odigrane prve utakmice i pobjede Juga ali samo zahvaljujući fenomenalnom vrataru Popadiću i neshvatljivim promašajima zicera igrača Jadrana.
    Jako dobra analiza. Koliko god Kakaris bio odličan bez drugog centra to će ići teško u nastavku.
    Uz to rotacija je jako skraćena, većinom mladići od 17 -21 godinu bez iskustva.
    Mora biti nervoze u klubu , ovo je već druga godina da “dođu” u Rim a ne vide Papu.

Odgovori