Jug i Olympiacos podijelili bodove

https://www.jug.hr/

Jug je odigrao 11:11 protiv Olympiacosa i na taj način osigurao najmanje treće, a vrlo vjerojatno i drugo mjesto u grupi A Lige prvaka. Utakmicu je obilježio detalj 3 minute prije kraja kada je suđen peterac za Juga zbog krivo pozvanog time outa.

Do danas nisam znao da u vaterpolu ne postoji samo posjed jedne i posjed druge ekipe, već postoji i vrijeme kad nitko nije u posjedu lopte. Doduše, kad god imamo statistiku mjerenja vremena posjeda lopte po ekipama, zbroj je uvijek 32 minute pa je nejasno zašto se to ne računa i u statistici.

Tako se dogodila zanimljiva situacija 3.08 sekundi prije kraja. Tada je isključen Obert, a netko od grčkih igrača je odmah šutirao s lijevog vanjskog. Lopta se odbila od stative i tada se začula sirena za time out (sada klupe imaju uređaje na koje pritiskom tipke sami aktiviraju sirenu). Lopta se odbila na vodu, u desno krilo 2-3 metra dalje od 2 grčka igrača i Fatovića. Grk je prije došao do lopte, bio je nešto bliži, ali je pokupio loptu nakon što se sirena oglasila. I dok je trajao time out, sudac Buch je pregledavao snimku (koristio je VAR koji se inače i koristi za pregled situacija s istekom vremena) i ustanovio da je time out pozvan dok je lopta plutala na vodi (što i zaista i jest) te dosudio peterac za Juga zbog krivo pozvanog time out. Nisam znao da se ovakve situacije smatraju da napadačka ekipa nije u posjedu lopte. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi bilo da se time out pozove dok lopta leti iz ruke prema golu, tijekom šuta?! Osim što je ostao bez ove akcije, i dosuđen je peterac protiv njega, Vlachos je kažnjen i oduzimanjem drugog time outa.

Jug je ušao odlično u utakmicu i poveo 2:0 nakon jedne minute. Prvo je Obradović uplivao kao sidrun i dobio loptu na ruku od Merkulova koju je samo prenio u gol, a kasnije je Benić realizirao igrača više s desnog vanjskog. Nakon tako efikasne prve minute u idućih 16 Jug zabija još samo 2 gola. Stoga i ne čudi da je Olympiacos preuezo vodstvo, s  0:3 u drugoj odlaze na 4:6.

Inače je Merkulov u ovoj utakmici bio jako dobar, jugov pojedinac utakmice. Zabio je 4 gola, dva nakon tranzicije iz situacija kada ima prednost u plivanje pred sidrunom, polukontra 6 na 5. I još dva s desnog vanjskog. Jednom nakon što se isključeni igrač već vraćao u formaciju i drugi put na zonu. Osim toga  u nekoliko navrata je odlično odigrao ne beku.

Jug je u ovoj utakmici, i na ovom turniru bez Xavija. Nakon dugo vremena odigrali su utakmicu bez ljevaka (Zvono je kao 14.ostao na tribinama). Većinu vremena na desnom krilu bio je Papanastasiou te nešto manje Kržić. Znao se tu i tamo zateći i Benić koji je ipak gro vremena bio na desnom vanjskom. Zabio je dva jako dobra gola s te pozicije.

Teško je bilo pratiti utakmicu i još teže je ocijeniti. Naime, kvaliteta slike iz Ostije je sramotna. Žalosno je da u današnje doba netko uopće sebi dovoljava prijenos s ovako nekvalitetnom slikom. Još u Ligi prvaka. Elitna katastrofa.

Zanimljivost utakmice je da je Fatović tek krajem treće četvrtine prvi put šutirao. Tada je zabio s dva igrača više s lijevog krila. Bila je ovo jedna od lošijih utakmica Lorena ove sezone. Inače je on taj koji nosi igru Juga, a ovdje je bio samo jedan od. Baš je i on taj koji je loše držao blok na kraju, kada je Agryropoulos zabio s desnog krila u bliži kut s igračem više za konačnih 11:11.

Jug je od početka utakmice usmjeravao napadačke akcije na šuteve na zonu ili iz faula sa srednjeg i lijevog vanjskog. Međutim, Popadić nije imao svoj dan i primio je nekoliko golova koje nije trebao. Kasnije s otvorilo i s desnog vanjskog odakle je najčešće prijetio Genidounias koji je na kraju zabio 5 golova; peterac, iz kontre, na zonu i dva puta s igračem više. Jugaši su ga kasnije malo više pazili, čak i na 8 metara od gola tako da je Olympiacos u zadnjih 11 minuta postigao samo taj jedan gol, spomenuti od Agryropoulosa. A i Popadić je u tom periodu skupio niz dobrih intervencija.

Nakon što je Jug povo 2:0 držao je prenost kroz prvu četvrtinu. Onda su Grci okrenuli na 4:6 do poluvremena, a u trećoj četvrtini odlaze i na +3 – 6:9 3 minute do kraja treće i malo kasnije i 7:10. Jug se vratio u zadnjoj četvrtini kada je opet podigao nivo igre, posebice u obrani. S ovim bodom nisu još matematički osigurali drugo mjesto, ali nisu ni daleko obzirom da imaju 5, odnosno 6 bodova više od Olympiacosa i Marseillea.

Obert je bio bolji nego u zadnje vrijeme, zaradio je najmanje 3 igrača više. Od mlađih igrača nitko nije previše pokazao. Kržić, kao najiskusniji među njima, kojega već pomalo prestajemo brojiti u mlađe je imao nekoliko dobrih asistencija s desnog krila.

Jug je zabio 3/10 igrača više. Međutim, zabio je još 2 kada se isključeni igrač već vratio. Imali su pokušate tijekom tih akcije nakon kojih su dobili novi napad tako da je akcija mogla potrajati i duže od 20 sekundi. S druge strane Olympiacos je imao samo 6 igrača više (jedan su upropastili s krivo pozvanim time outom) te realizaciju 3/6. Jug je igrao plitku zonu, što sam već spomenuo, koja i nije najbolje funkconirala po pitanju branjenja vanjskog šuta. Prostor ispred sidruna je bio dobro zatvoren. Olympiacos će pokušati obraniti treću poziciju ispred Marseillea. Bit će im dovoljna pobjeda u međusobnom susretu u zadnjem kolu.

8.kolo Lige prvaka

Grupa A – Rim

Jug Adriatic osiguranje – Olympiacos         11:11 (4:3, 0:3, 4:4, 3:1))

Suci: Buch (Špa), Zwart (Niz)

Jug: Popadić (10), Obert, Fatović 2(1), Lončar 1, Kržić, I. Vukojević, Tomasović, Merkulov 4, Papanastasiou 1, Žuvela, Benić 2, Obradović 1, Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak

Olympiacos: Zerdevas (8), Daube 2, Skoumpakis 1, Genidounias 5(1), Argyropoulos 1, Prekas, Dervisis 1, Kakaris, Mourikis, Kapotsis, Chrysospathis 1, Irving, Galanopoulos. Trener: Theodoros Vlachos

Osobne pogreške: Jug 7, Oly 11

  • Plus peterac za krivo pozvani time out

Peterci: Jug 1/1, Oly 1/1

Igrač više: Jug (2/4+0/1+1/3+0/2)= 3/10 (30%), Oly (1/2+1/2+-+1/2)= 3/6 (50%)

Obrane: Popadić (4/7+1/4+2/6+3/4)= 10/21 (48%), Zerdevas (1/5+3/3+1/5+3/6)= 8/19 (42%)

Odgovori