Jug i Primorje u istoj grupi

 

   Danas je u Rijeci održan ždrijeb euroligaških grupa kao i 1/8finala LEN kupa. Od LEN-inih dužnosnika stigli su Lonzi, Birri i Nijemac Vater.
    Ekipe su bile podijeljene u 4 jakosne grupe:

1.    grupa: Pro Recco (Ita), Jadran HN (CG), Partizan (Srb), Jug (Hrv)
2.    grupa: Barceloneta (Špa), Vasas (Mađ), Olympiacos (Grč), Spartak (Rus)
3.    grupa: Mladost (Hrv), Primorje (Hrv), Budva (CG), Szeged (Mađ)
4.    grupa: Eger (Mađ), Primorac (CG), Barcelona (Špa), Vojvodina (Srb)

U prvoj grupi su prvaci država koje su lani imale ekipu na Final4-u, u drugoj prvaci preostalih najuspješnijih liga. Treću grupu čine pobjednici 2. kruga kvalifikacija, a četvrtu drugoplasirani sa tih turnira. U svaku grupu ide po jedna ekipa iz svake jakosne grupe, uz uvjet da ne mogu u istu grupu ekipe koje su bile na istom kvalifikacijskom turniru te ne mogu 3 ekipe iz iste države.
    Izvučene su slijedeće grupe:

 Grupa A  Grupa B  Grupa C  GrupaD
  Jadran HN   Pro Recco   Partizan Raiffeisen   Jug CO
  TEVA Vasas Plaket   Spartak Volgograd   Olympiacos   Barceloneta
  Szeged Beton   Budva m: tel   HAVK Mladost   Primorje EB
  Primorac   Vojvodina   Barcelona   Eger

    Jug je dobio dosta zahtjevnu grupu, točnije grupe A i D su dosta izjednačenije, za razliku od B (Recco i Budva), i C (Partizan i Mladost) gdje se već sad može gotovo sigurno reći tko će proći u 1/4finalne grupe.

    Barcelonetu su Jugaši lani izbacili u 1/4finalu sa pobjedama u obje utakmice, a ove sezone Katalonci su ostali bez: Perronea, Garcie, Whalana i Manna. Stigli su Ćirić (Budva) i Vrlić (Primorje) dok su još Francisco Molina, Joshua Monpeat, Adrià Delgado i Francisco Fernández 4 igrača među petnaestoricom, a da lani nisu bili u momčadi (među 13) u dvije utakmice s Jugom. Znači, prvaci Španjolske su dosta slabiji nego lani. Imaju 5 aktualnih španjolskih reprezentativaca: David Martín, Marc Minguell, Albert Español, Xavier Vallès i Daniel López. Po kvaliteti su najslabija ekipa u grupi i teško će ponovit lanjski rezultat.

    Primorje EB je manje više svima već poznato. U odnosu na lani doveli su 5 igrača: braću Varga, Xaviera Garciu, Paškvalina i Jelaču. Vidjeli smo da su jaki u logistici što proizlazi iz povezanosti s Reccom. Znali su da će bit domaćini 2. kvalifikacijskog kruga i prije nego što je to LEN objavila. Dobili su domaćinstvo današnjeg izvlačenja. Također, suđenje u utakmici sa Primorcem je bilo, u najmanju ruku, jako diskutabilno. A na tribinama je bio i  Gabriele Volpi te se odmah nakon utakmice spustio do ruba bazena  i „tetošio i grlio“ Garciu. Imaju jaku prvu postavu i još jače zaleđe.

    Eger je već nekoliko godina 2. ekipa Mađarske. Na prošlogodišnju ekipu doveli su 2 reprezentativca Hosnyanszkyog i Kisa iz Vasasa. Lani su prvi put ušli u 1/4finale, ali u dosta slabijoj grupi (bili su ispred 2 ruska kluba). Mislim da će Jug prvi put igrat protiv Egera i bit ćemo u prilici vidjet je li za Juga „ukleta“ samo Budimpešta ili cijela Mađarska. Inače, Eger se nalazi 140 km sjeveroistočno od Budimpešte.

    Jug bi ipak trebao biti u prednosti ispred Riječana i Mađara između kojih se treba tražit drugog putnika za dalje.

    Grupa A je možda još i intrigantnija jer imamo dvije crnogorske i dvije mađarske ekipe. Jadran je nedavno na turniru u Sarajevu uvjerljivo pobijedio Vasasa. Obje ekipe su puno mijenjale, po 4 igrača iz prvih 7 (Ivović, Zloković, Jokić, Radović – Kis, Hosnyanszky, Da. Varga, De. Varga). Vasas je doveo Kissa, Boškovića i Barnabasa Steinmetza. Primorac i Jadran su veliki rivali i zadnje 2 sezone Kotorani su u 1/4finalu izbacivali Novljane (lani ih i deklasirali sa 24:15 u dvije utakmice). Prije ždrijeba Jadran je bio označen za najslabiju ekipu iz prve, a Primorac za najjaču iz četvrte jakosne skupine. Szeged je ipak nešto slabiji. Imaju 12 mađarskih igrača od kojih je svakako najpoznatiji, sada 35-godišnji Tamas Molnar. Imaju aktualnog reprezentativca Bélu Töröka – koji je doduše imao minutažu ko i Buljubašić, a jedini stranac u ekipi im je rumunjski reprezentativac Busila.

 

    Od ove sezone nema 1/4finala, nego se opet formiraju dvije grupe i igrase novih 6 kola. Prvo kolo igra se za 2 tjedna. Jug dočekuje Primorje, a Mladost Partizan.

3 komentara na “Jug i Primorje u istoj grupi”

  1. dba se bavio prognozama uoči ždrijeba. pa je tako postavio barcelonetu u idealnu jugovu grupu, a oly je ipak dosta lošiji. za najtežeg protivnika iz 1. jakosne grupe kojega primorje i mladost mogu dobit stavio je juga, ne recca koji je ipak puno teži protivnik. i još je primorju u natježu grupu stavio primorac s kojim nikako nisu mogli bit u istoj grupi.

  2. na TVu tijekom reportaze sa zdrijeba iz Rijeke (u emisiji Olimp) viđena je jedna prelijepa crnokosa dančarica! 😀

  3. sa len.eu: Dalekovod Water Polo Euro League Preliminary Round

    dalekovod posto glavni sponzor eurolige???