Jug ispao od Brescie

https://www.facebook.com/an.brescia.7

Jug ipak nije uspio produžiti sezonu, odosno ući u polufinale Lige prvaka. Bolja je bila Brescia 12:10. Jugaši, ponajprije Fatović, Garcia i Benić pružili su kvalitetan otpor, ali dosta oscilacija doprinijelo je tome da utakmice ode na stranu Alesanija i društva.

Ne znam, nisam baš gledao većinu Alesanijevih utakmica, ali ova mu je bila daleko najbolja od onih koje jesam. I ne samo to, prva iduća je na 30ak % ove. Zabio je 3 gola, sa lijevog vanjskog kroz blok, iz kontre nakon što je Merkulov krivo dodao loptu i s desnog krila na zonu. On je bio iznenađujući i bitan faktor.

Jug je kao i većinu ove sezone imao previše grešaka. Iako su dobar dio utakmice izgledali tj igrali možda i najbolju utakmicu u sezoni, ali su svo mlijeko proljevali s individualnim greškama. Prvo poluvrijeme Jug je igrao poprilično dobro i u obrani, a i u napadu ako zanemarimo igrača više. Iako tu je olakotna okolnost što su tijekom utakmice zabili čak 3 gola koja im je Stavridis poništio. Iako su bili regularni, brzo izvođenje nakon isključenja bez lopte. Očito je došla neka uputa, koja nije u skladu s pravilima, iz LEN-e da se ne dozvoljava brzo izvođenje. Tema koja je prožvakana i apsolvirana prije nekoliko godina. Ali, još je teže jugašima palo što su nakon dvije odlično odrađene obrane u kojima su prislili protivnika da napad završava šutem s 8-9 metara u zadnjim sekundama primili golove. Popadić ne bi smio dozvoljavati da takve lopte ulaze. Osim toga, još je jedan gol u prvom poluvrmenu idnikativan. Nikolaidis je šutirao kao sidrun s bekom na leđima s 4-5 metara, a kako se još neko ugurano na liniju dva metra, lopta je na putu prema golu pogodila Lonačara koji je čuvao tog igrača, i od njegovih leđa promijenila smijer i ušla u gol ispod Popadića. Ok, nije Popadić tu kriv, to je poprilično nesretan rasplet situacije jer bi vjerojatno obranio taj šut. Ali tu bih volio vidjeti da golman „pojede“ tu loptu, da čitavim tijelom skoči na nju i poklopi je, bez obzira na promjenu smjera.

Nije samo Popadić griješio u obrani. Tako je Lončar jednom krivo postavljen s igračem manje da je Presciuttiju prejednostavno zabiti, pa još dva gola sa pozicije sidruna, Renzuto protiv Obradovića i Lazić protiv Merkulova, pa spomenuta kontra Alesianija nakon krivog dodavanja Merkulova itd… previše individualnih pogrešaka koje se niti jedna ne bi smjele događati u utakmici ovog nivoa. I kad protivniku omogućavaš ovakve, „lagane“ golove, jasno je i logično da padaš u igri.

Kako je utakmica počela izgledalo je da je Fatović odlučio sam pobjediti Bresciu. Zabio je prva tri gola, odlično na prebačaj s krila od Xavija, iz kontre 1 na 0 i golčina iz faula na isteku napada. Imao je i dobru situaciju jer je odlično uplivao, kada mu je Xavi još jednom odlično dodao s krila i to iz manje udaljenosti, ali je pogodio prečku. Kasnije, Del Lungo mu brani kontru u trećoj četvrtini pri rezultatu 6:7. Dodao je Loren još jedan gol, vrhunski šut s lijevog krila s igračem više.

Inače, Jug se jako dobro pripremio na M zonu Brescie. Xavi je odlično zavlačio s loptom, i ulazio plitko iza leđa obrane i s krila odlično distribuirao lopte. Zabio je Fatović, zabio je Merkulov, promašio Fatović, a kasnije i s igračem više Benić sve nakon Xavijevih asistencija. A i još neke golove je Jug zabio, recimo Benićev na početku treće, nakon što je Xavi razvukao obranu i vratio loptu nazad. Osim toga i u obrani je imao dobre blokove. Bila je ovo odlična utakmica kapetana Juga gdje je kasnije dodao i dobru realizaciju igrača više s krila za 8:8.

Benić je također zabio 3 gola. On je čitavu sezonu u potrazi za igrom i formom, a trebao je uz Fatovića nositi napadačku igru Juga. Danas je bio taj. Dva gola s igračem više s desnog vanjskog i jedan na zonu sa srednjeg.

Popadić je u trećoj četvrtini imao nekoliko odličnih obrana, Papanastasiou odličan gol s lijevog krila na zonu, ali gornjoj trojici nije se priključilo dooljno suigrača. Odnosno, prije nabrojene greške su poništile njihov učinak. A šećer na kraju bio je promašaj Oberta 2 i po minute prije kraja. Već je Del Lungo obranio Benićev pokušaj s desnog vanjskog s igračem više, pa je Xavijev pokušaj zapeo u bloku i lopta se odbila idealno ispred Amerikanca. Pokupio ju je s vode, ali mu je Del Lungo obranio čisti zicer. Moglo je tada biti 11:11 i da se Jug vrati u izjedačenje nakon 6 minuta lova. Ova situacija je baš dobro opisala Obertovu sezonu.

S druge strane Brescia je primila čak 4 gola na zonu, i po jedan iz faula i iz kontre te još 4 s igračem manje. Njihova zona im je vrlo jako oružije, ali joj je Jug našao lijeka i nisu dobro funkcionirali u tom segmentu igre. Nije ni Del Lungo dobro branio u prvom poluvremenu, ali se kasnije s ova dva obranjena zicera i još nekoliko intervencija prometnuo u jednog od najboljih pojedinaca. Renzuto je dobio isključenje s pravom zamjene jer je nesportski reagirao na jednu dobru sudačku odluku. Sudačke odluke nisu bile naklonjene Jugu. Osim ta tri nevjerojatno poništena gola, još je i čisto oduzetu loptu Papanastasiouao Zwart vratio Bresci što je rezuliralo primljenim golom u nastavku napada. Pa je suđena i isključenje jednog Jugaša iako je krivo dodana lopta prema sidrunu (i tada je u toj akciji pao gol – obje u prvoj četvrtini). Situacija kada je isključen bek Juga iako je čitav napad Brescie bio 5 na 6 i sidrun je bio dupliran možda ide i na dušu igrača.

Joković nije zabio, a imao je 5 pokušaja. Nije bila ovo njegova utakmica za pamćenje ni u ostalim segmentima igre. Jug je planski puštao Dolcea, da on bude taj koji će zavšavati napade na zonu. Često je to bio i Cannella. Taj novi igrač na visokoj sceni ima dobre noge i opasan je kada ga se izolira na krilu ili se sa vanjske pozicije približi. Može nekoliko puta cimajući ostati visoko i na taj način preko bloka ići u realizcaiju. To je u ovoj utakmici dva puta napravio. Tu akciju je Bovo i pozvao na 1.20 do kraja na time outu s igračem više i tada je utakmica riješena. Zanimljivo da je Kobešćak svoj drugi time out potrošio već 11 minuta prije kraja utakmice.

Brescia je bila ta koja je diktirala rezultat, a Jug je u nekoliko navrata stizao. Manje su griješili i bolje su koristili pogreške protivnika. Jug je pružio dobar otpor protiv favoriziranog protivnika. Nisu pali bez borbe, a za nešto više bilo je potrebno manje grešaka ili da se još Obradović i možda još netko priključi.

Četvrtfinale Lige prvaka – Final8 Beograd

Jug Adriatic osiguranje – AN Brescia       10:12 (2:3, 3:3, 3:3, 2:3)

Suci: Stavridis (Grč), Zwart (Niz)

Jug: Popadić (9), Obert, Fatović 4, Lončar, Kržić, Garcia 1, I. Vukojević, Merkulov 1, Papanastasio 1, Žuvela, Benić 3, Obradović, A. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Brescia: Del Lungo (11), Dolce, Prescutti 1, Lazić 1, Joković, Nikolaidis 1, Renzuto 2, Cannella 2, Alesiani 3, Vlachopoulos 2, Balzarini, Gitto, Rossi. Trener: Alessandro Bovo.

Isključenja: Jug 11, Bre 11

Igrač više: Jug (0/3+1/3+2/3+1/2)= 4/11 (36%), Bre (2/3+0/2+2/3+1/2)= 5/10 (50%)

*jednom je Bre imala dva igrača više

Obrane: Popadić (2/5+2/5+5/8+0/3)= 9/21 (43%), Del Lungo (4/6+0/3+3/6+4/6)= 11/21 (52%)

Odgovori