Jug konačno favorit

foto: https://facebook.com/LENChampions

Tek u 5. kolu Jug je po prvi put ove godine favorit, Sabadell dolazi u Gruž. I u ostalim utakmicama bi trebalo biti zanimljivo, posebice u Marseilleu gdje stiže Novi Beograd.

Jug je u prva 4 kola igrao u Gružu kontra Marseillea i Brescie, pa u gostima kod Novog Beograda i Ferencvarosa. I tek sada, kada dolazi Sabadell po prvi put je favorit, 1,11 – 6,00 uz hendikep od 3,5 gola. Poslije skoro svakog reprezentativnog okupljanja zadnjih najmanje godinu, dvije dana, Jugu se igrači vraćaju što bolesni što ozlijeđeni. Ovaj put je to slučaj s Grgurevićem koji je propustio utakmicu prije par dana u Rijeci. A i pripreme su bile toliko potrebne i učinkovite da su naprasno prekinute. Kažu zbog gripe.

Jug je u te prethodne utakmice skupio 4 boda i sada kreće serija utakmica u kojima se taj učinak mora značajno podebljati ako se misli ostvariti plasman na final8. Sabadell ima samo 1 bod, ali u niti jednoj utakmici nije pao bez velike borbe; u gostima kod Brescie 7:4 i OSC-a 9:8, te doma 10:7 protiv FTC-a su 3 poraza i neriješeno protiv Spandau 9:9. Sve su utakmice bile neizvjesne do samoga kraja. Gol razlika 28:35 daje prosječni rezultat 7:9 u njihovim utakmicama.

Najbolji strijelac je i najzvučnije ime ove momčadi, mladi 22 godišnji Sanahuja koji je već član udarne postave Španjolske reprezentacije. Zabio je četvrtinu golova Sabadella, 7. Valera (23) također troši jako puno lopti za 5 do sad postignutih golova. 22-godišnji Betran je zabio 4 gola. Dva reprezentativca Crne Gore, Bjelorus Averka kao strijelac s lijeve strane (zabio do sad 5 golova) i sidrun, a po potrebi i bek Baničević i dva standardna reprezentativca Španjolske Cabanas i Bustos uz rezervnog reprezentativnog golmana Lorria čine okosnicu ove momčadi.

S druge strane Jug je grozno ušao u sezonu s 8:13 protiv Brescie, ali nakon toga 3 odlične utakmice. Pobjeda protiv Marseillea 14:9, bod u Novom Beogradu 12:12 i poraz na kraju utakmice u Budimpešti protiv FTC-a 9:7 uz izostanke Fatovića i Lazića zbog bolesti što se na kraju i osjetilo. Vidimo da Jug ima gol razliku 41:43. Najbolji strijelac je Maro Joković s 10 golova, Žuvela je također zabija u svim kolima i ima 7. Fatović je zabio 5 u tri odigrane utakmice, a iznenađenje je Grgurević koji je zabio 6. Kakaris je d o prošlog kola bio bez gola, a onda je zabio dva puta, i to oba puta „iz igre“, s pozicije sidruna. Njegovi golovi i realizacija sa stative su nešto što očekujemo u nastavku sezonu u većem, lanjskom broju.

Čitajući spomenuta imena Sabadella, a i s obzirom na poprilično mladu ekipu (7 od 11 igrača mlađih od 25 godina, samo jedan u 13 stariji od 30) očekujemo momčad punu energije koja igra na klasično španjolski način, odlična tranzicija, jako pokretljiva obrana, odlično zatvaranje u zoni. Uostalom, u ove 4 utakmice u kojoj su primili ovako malo golova, Lorrio se nije baš iskazao što najbolje sugerira o kvaliteti te obrane u polju. Debitanti su u Ligi prvaka, a i do sada ih nismo baš previše u ova 4 kola skautirali, tako da će nam ova utakmica poslužiti kao uvod i uvid u njihove taktičke postavke. Utakmica je rezultatski jako bitna, za obje momčadi, jer gubitak bodova i jedni i drugi vrlo vjerojatno ne bi mogli nadoknaditi. NBG, FTC i Brescia su već odmakli na čelu i velika je borba za to još jedno mjesto.

Utakmica se igra u 19.00 i prijenos je na SK3.

Marseille i Novi Beograd igraju derbi ove grupe. I omjer na kladionici to sugerira, 3,00 – 1,33 uz hendikep 1,5 golova. Marseilleu se nakon Nove godine trebao priključiti i Daube koji bi znači trebao debitirati u ovoj utakmici. Digli su i formu u zadnja dva kola, poraz u Budimpešti protiv FTC-a 9:8 gdje su u biti ispustili pobjedu, i 14:7 pobjeda kontra Spandaua. Kiksali su doma s OSC-om 10:10 uz visoki poraz u Gružu 14:9 traže da se protiv nekoga od vodećeg trojca upišu bodovi. Ovo je prva prilika na domaćem bazenu. Novi Beograd je igrao u gostima samo u Berlinu, a i ta utakmica nije neko mjerilo jer ju je Spandau htio odgoditi zbog više slučajeva korone, ali su ipak morali odigrati i 16:5 za NBG i nije baš reprezentativno. Ne bi nas iznenadilo da ovo bude baš tako neizvjesna utakmica koja će se vrtjeti na tog granici gol ili dva.

Brescia dočekuje OSC nakon poraza u prošlom kolu u Novom Beogradu. Bila je to možda i najlošija njihova utakmica u zadnje dvije sezone. Protivnik po mjeri za povratak na pobjednički kolosijek. Omjer je kao i u Gružu, 1,11 – 6,00 i hendikep 3,5 golova.

Preostali dvoboj igra se u Berlinu gdje Spandau dočekuje Ferencvaros. Omjer je malo manji 4,50 – 1,16 i hendikep 2,5 gola.

Dvoboji u grupi A u kojima je Radnički jedva, sa samo jednom golom razlike dobio Dinamo, i u to potpuno izjednačenoj utakmici od početka do kraja, a i Reccovih 11:8 sugeriraju da su moguća svakakva iznenađenja u ovom kolu koje dolazi brzo nakon Božića i Nove godine. Danas i nema tih velikih raspona 7,5 i 8,5 koji su bili jučer u ponudi, tako da su ta očekivanja, odnosno potencijalna iznenađenja još lakše ostvariva.

Odgovori