Jug krenuo moćno

 

 

Lošim nastupom na timskom dijelu bridž turnira u Imotskom dobio sam priliku otići u Split na prvo kolo Jadranske lige; Jug je gostovao u Splitu kod Mornara. Ta utakmica odabrana je i kao otvarajuća na Areni Sport, kao ona koja će otvoriti suradnju vaterpola, ove lige i Arene.

 

 

 

Nisam još pogledao uvodnu emisiju, kao ni prijenos utakmice tako da o dojmovima te suradnje u idućim tekstovima. Ali sam zato izrazito sretan što sam imao priliku uživo pogledati ovu utakmicu. Glavni razlog je Aaron Younger koji će, iako Mornar nije mjerilo Jugovih ambicija, biti veliko pojačanje ove sezone.

Younger je, s obzirom da je Jug nastupio bez kapetana Dobuda (kao i Obradovića) imao veliku minutažu na dva metra. Točnije, jako često je ulazio i kao drugi sidrun dok je Bicari bio u igri, a i uz Janovića igrao sidruna kad se Kanađanin odmarao. Kad se igrači poslažu na predstavljanju na startu utakmice, Youngera se „nema što vidit“ kad ga se usporedi s Bušljom, Macanom, Janovićem, Boškovićem i ostalima (a još su dvije najveće mrge nedostajale). Odmah sam nakon utakmice pogledao podatke o njegovoj visini i kilaži, 193 cm i 100 kg. Nije (pre)malo, ali je izrazito mršav za vaterpolistu.

A s tolikom je lakoćom izlazio na kraj s bekovima Mornara. Stalno ih je okretao, ili prisiljavao na izbačaje. Već u prvoj četvrtini izborio je 2 peterca, isključenje i zabio gol kad je uplivao na dva metra i ostao sam. Čovjek je stalno u pokretu, stalno ulazi pred gol. Lakoćom trpi faulove, točnije odmah je na škarama i spreman izvesti. U obrani je također pokretljiv, vidi se da je iznimno spreman, jakih nogu. Nevjerojatan nastup, uz lakoću i eleganciju u izvedbi. Kasnije je zabio još dva gola. Jednom kao sidrun, drugi put sa igračem više sa vanjske pozicije, iznimno laganim, a preciznim udarcem.

 

Jug je počeo utakmicu u slijedećoj postavi: Bijač – Bušlje – Bicari – Bošković i Visković – Younger i Janović. Australac je znači lijeva strana sada. Dok je Marković svo svoje vrijeme u igri proveo kao zamjena Boškoviću ili Viskoviću, na desnoj strani. Fatović je novi broj 6 (Macan je preuzeo Tihovu dvojku), dok su Bautović i Buconić bili 12 i 10 umjesto ozlijeđenog spomenutog dvojca.

Također novi igrač Bicari pokazao je kvalitetu. Doduše, bio je u sjeni Youngera, ali je sa dva postignuta gola sa dva metra pokazao ono što se o njemu pričalo; sidrun je to koji ide na realizaciju. Na kraju je izborio i 2-3 isključenja. U obrani je dva puta zaplivao s blokom (jako pokretljiv za sidruna pa išao na presijecanje lopte) na igraču manje, ali to su taktički detalji na kojima mora raditi.

Igra Juga bila je znatno brža nego lani. Bijač se čini još spremniji, Bošković je krenuo odlično, Macan je odigrao vrlo dobro, Marković solidan na desnoj strani. Jedini čiji nastup nije zadovoljio jugove standarde je Bušlje. Nastavio je u lanjskom ritmu, kao da nema dovoljno snage pa mu se događaju greške. Opet je skrivio peterac – Marelja ga je okrenuo već u primanju lopte. Ali nije problem u toj jednoj greški već u ukupnom dojmu.

 

Frustracije i kompleksi

Ipak puno gori dojam ostavili su igrači Mornara. Ne samo zbog loše igre na obje strane terena; primili su čak 11 golova u prvom poluvremenu, nego i zbog iskaljivanja frustracija tijekom igre. Prednjačio je Čagalj koji je prvo udario Markovića s leđa u vrat dok je Pavo bio na stativi (dobio obični izbačaj), a kasnije i Youngera koji je s njime ušao na dva metra (inače je Čagalj bek) lakoćom zaradio isključenje, a ovaj ga nakon što ga je sudac isključio gurnuo na dno bazena i nastavio udarati po vratu, glavi itd…(tu je dobio s pravom zamjene).  Butić je udario preko vode Ivankovića (sudac gledao, ništa nije sudio), a kasnije je još jedan igrač nasrnuo na jednog jugaša (čini mi se Markovića) pa je suđeno obostrano isključenje s pravom zamjene. Sve je to bilo na 6, 7 i više razlike. Frustracije i kompleksi su gadna stvar, a problem je kad ih se ispoljuje šakama. Pogotovo kad imamo su suce poput Štampalije i Abramovića koji ni u ovakvim utakmicama ne mogu normalno, ono što vide, suditi.

Inače, Čaglja sam pratio kroz mlađe uzraste, prvi put u seniorskoj utakmici gledao sam ga na Utrinama prije točno 3 godine. Tada su Mornar i Medveščak bili al pari ekipe, obje u Eurokupu. Dobio je Mornar 8:7, a Čagalj se istaknuo odličnom igrom na stativi s igračem više. Dva nebeska, „Bušljovska“ iskoka za dva gola. Gledajući ga i lani, i sada, ne da nije napredovao, već sad sa 20 godina igra i lošije nego tada. Sigurno da to frustrira, ali nije način šakama to liječiti.

Štampalija i Abramović su zaslužili lošu ocjenu nakon ove utakmice. Dopustili su igračima Mornara da šakama odgovaraju na golove Jugaša. Mogli su u startu pravilnim odlukama spriječiti, a ne da u ovakvoj utakmici imamo eskalaciju opasnih nasrtaja. Prvo potezanje šakom odmah brutaliti, pa ako se ponovi opet. Vjerujem da ne bi bilo drugog, a pogotovo trećeg potezanja šakom. Osim toga, Štampalija je pokazao dvostruki kriterij iste odluke, baš ono o čemu sam pisao u najavi lige. Imali smo identične dvije situacije, kad je igrač Mornara (ne sjećam se je li oba puta bio Ban) izborio isključenje bez lopte na lijevom vanjskom. Oba puta na istom mjestu, oba puta opravdano isključenje zbog držanja bez lopte. Ali prvi put Štampalija nije dopustio brzo dodavanja i udarac (vratio je akciju nazad), a drugi put je dopustio brzi šut – čini mi se da je bio i gol tada. Potpuno ista situacija, a potpuno drugačija sudačka odluka. Najveći problem vaterpola u svojoj punoj primjeni.

 

Spomenuo bi za kraj još samo povremeno nebuloznu Vrdoljakovu taktiku, mrtvu zonu na lijevog vanjskog. Ajde ako su tako željeli isprovocirati Fatovića na šut (odmah im i zabio, drugi put korner), ali tako su nekoliko puta odigrali i na druge igrače pa su nakon proplivavanja primali golove nakon atraktivnih dodavanja.

 

Mornar BS – Jug CO                       8:16 (1:5, 4:6, 1:3, 2:2)

Suci: Štampalija (Šib), Abramović (CG)

Mornar: Kačić, Čagalj 1, Gluhajić 1, Ćorušić 1, Čalić, Vrdoljak, Zović 1, Lušić, Burić 1, Marinić – Kragić,  Marelja 1, Ban 2, Anić, Butić. Trener: Vrdoljak.

Jug: Bijač, Macan, Bošković 5 (2), Janović 2(1), Younger 3, Fatović 1, Marković, Bušlje 2, Visković 1, Buconić, Bicari 2, Bautović, Popadić, Ivanković. Trener: Bobić.