Jug lagano na Savi

 

Mladost je izgubila 9:12 od Juga u utakmici koja je imala i humanitarni karakter. Sav prihod sa utakmice ide za liječenje malene Tonke Jerković, kćeri bivšeg reprezentativca i igrača Medvešćaka, Mladosti i još nekih klubova, Vedrana Jerkovića. Osim toga, oni koji nisu bili u prilici jučer mogu dobrovoljni prilog za liječenje koje se trenutno odvija u dubrovačkoj poliklinici Glavić uplatiti i na račun Ivane Jerković, HR61 2484008 3113287971, opis plaćanja: Donacija za liječenje Tonke Jerković.

 

 

Vaterpolska obitelj nije velika, ali uvijek treba biti složna kad se dogodi situacija poput ove. Malenoj Tonki i obitelji želimo što brži i bolji oporavak.

 

Konačni rezultat 9:12 ne oslikava stvarno stanje koje smo vidjeli u utakmici jer su se jugaši na kraju malo opustili i dozvolili seriju Mladosti 4:1 u zadnjih 6 minuta. Ipak ostaju na dvodnevnim pripremama u Zagrebu pa su umjesto +8, dozvolili smanjenje razlike na samo 3.

Od početka je Jug poveo i malo po malo povećavao razliku od 1:3, na 2:5 do 5:11. Zanimljivo prva dva gola Bijač je primio kroz uši (kasnije još jedan od Vlahovića), Vlahović i Zović pogađali s krila s igračem više. Inače, kroz cijelu utakmicu najlošiji segment u igri Mladosti bio je upravo taj. Igraju prestatično – odmah se igrač izvuče s krila, najčešće s lijevog u 3–3, u onda svatko stoji na istom mjestu bez da se kreće bez lopte i traži prostor iz kojega bi mogao lakše prevariti blok. Lopta ne kruži brzo i nema nekih opasnijih prebačaja s jedne na drugu stranu. I još k tome vanjski igrači nisu opasni kad cimaju, na njima se vidi da ni sami najradije ne bi šutirali već bi tu muku prepustili suigraču pa se dogodi da niti ne šutiraju do povratka isključenog igrača. Nakon 2/3 u prvoj četvrtini do kraja još 2/11 i ukupno samo 33%.

S druge strane Jug je imao 6/10 ili 60% gdje su i te 4 promašene situacije bile dobro izrađene:

–        Prvi promašaj igrača više bio je u prvoj prilici na utakmici kada Vrlić dobiva odlično loptu s krila od

Garcie ali iz neposredne blizine pogađa Marcelića u ruku

–       Nevjerojatna odluka suca Franulovića (inače po ne znam kojem kriteriju hrvatskog predstavnika

na SP-u u Budimpešti iduće godine) koji sudi kontrafaul Vrlića na stativi protiv Paškvalina iako sidrun Mladosti ima ruke na leđima Vrlića koji je cijeli, i glava, ispod vode, osim jedne ruke koju drži u zraku.

–       Marcelić brani jako dobro Fatoviću s krila

–       Garcia dodaje Macanu s krila na stativu, ali je umjesto dodavanja na prvu, malo zastao s loptom i

na taj način prevario suigrača, a ne protivnike

 

Ostale akcije su bile 3 na stative i 3 s vanjskih pozicija. Od loših detalja Mladosti još bi izdvojili i dva gola Garcie na zonu s desnog vanjskog gdje je u oba navrata Paškvalin izrazito loše postavljen pa je Garcia preblizu, a blok mu je bio još loši.

I opet je Bukić kao standardni reprezentativac zadnje 4 godine bio jako loš. Zabio je dva peterca, a osim toga je imao šut 0/4. Jednom je izborio novi napad, kornerom. Dva puta je s igračem više promašio (stativa i blok) i još jednom na zonu jako loše preko gola. Od ta 4 udarca tri su bila u prvoj četvrtini tako da je kasnije i kad je imao priliku samo gledao kako će dodati loptu, pa čak i kad je bio na lijevom vanjskom na zoni 2-3 sekunde do isteka napada. Nije imao ni opasna mahanja kojima bi navukao obranu, nijedan asist, samo još jednu izgubljenu loptu s igračem više tako daje on sam 3 akcije neuspješno završio.

Mladost je posebno pazila na kontru Juga. Često su krila kretala plivati u obranu i 5 sekundi prije kraja napada. Jug je imao 2 kontre koje je zabio, obje Fatović i jednu koju je Perrone propustio. Osim toga bile su tu još i dvije polukontre, neuspješne. Mladost je imala jednu polukontru u zadnjoj četvrtini, a početkom treće Vlahović je individualnim plivanjem malo pobjegao Garciji i zaradio peterac.

 

Najefektniji potezi bili su Obradovićevi golovi za 2:5 i 3:6. Prvo s igračem više kroz uši Marceliću na prvu s lijevog vanjskog, a onda uskoro i na zonu sa srednjega iz velike udaljenosti ne previše jakim udarcem prevario i blok i golmana. Osim njega jako dobar bio je i Lončar koji je zabio dva gola sa stative s igračem više, zaradio peterac i još 5 igrača više. Garcia dva gola na zonu, 3 odlične asistencije na stativu kompletira listu tri najbolja igrača na utakmici.

Zanimljivo je da je Mladost imala više puta igrača više, od čega čak 4 u plivanju i još dva na vanjskim pozicijama.

 

HAVK Mladost – Jug Croatia osiguranje                               9:12 (2:3, 0:2, 3:5, 4:2)

Suci: Franulović (Rijeka), Prančić (Split)

Mladost: Marcelić (7); Bukić 2(2), Milaković, Zović 2, Biljaka, Brlečić 1, Vlahović 2, Lazić 1, Pavičić 1, Paškvalin, Valečić, Bašić , Vićan, Markić. Trener: Ratko Štritof.

Jug:  Bijač (7), Macan, Fatović 2, Lončar 2, Joković 1, Garcia 2, Merčep, Ivanković, Pavličević, Perrone 1, Benić, Obradović 3(1), Popadić, Vrlić 1. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Mla 11, Jug 14

Peterci: Mla 2/2, Jug 1/1

Igrač više: Mla (2/3+0/3+1/4+1/2)= 4/12 (33%); Jug (1/2+2/4+2/2+1/2)= 6/10 (60%)

Obrane: Živković (2/5+4/6+0/5+1/3)= 7/19 (37%); Bijač (24+2/2+0/3+3/7)= 7/16 (44%)

Golovi s dva metra, izboreni pereci i igrač više:

Mla

Brlečić: gol + 1 iv

Paškvalin: 5m +4iv

Vlahović: 5m

Bukić, Zović, Bašić: po 1 iv

Jug:

Lončar: 5m +5 iv

Vrlić i Perrone: po 2 iv

Macan: 1 iv