Nakon pobjede u Beogradu Partizan stiže u Gruž

 

 

Senzacionalno je odjeknulo 16:14 u subotu u utakmici Partizana i Juga u Beogradu u sklopu regionalne lige. Većina je, vjerujem, ponovno učitala rwp-league.com misleći da se radi o grešci. Samo 4 dana kasnije isti protivnici samo sada u Gružu i u Ligi prvaka.

 

 

Jug je nakon 15 primljenih golova od Hannovera sad primio 16 od Partizana. I u nekim pobjedama u zadnje vrijeme protivnici zabiju 10 ili blizu golova. Sjetimo li se lanjske sezone tada se primalo puno manje. I još je bio vidljiv stalni napredak od početka kada je Kobešćak i kroz utakmice disciplinirao Obradovića, ispravljao loše držanje blokova i slično. U sjećanju su najviše ostali uzvici prema Lončaru koji je tu i tamo ima problema za zatvaranje bliže kantuna protiv desnog krila. Ali svi ti detalji su bivali sve bolji i bolji kako je sezona išla k svojim vrhuncima.

Razlika u odnosu na lani bila je i ta da je tada trebalo formu tempirati i za finale kupa, za Jadransku ligu i za ostale utakmice protiv Primorja. Brutaliti Obradovića u prvom finalu, ozljeda Perronea koji se u novoj ekipi nametnu kao istinski vođa prije drugog finala i pobjede u oba navrata dodatno su dizali momčad.

 

Trener Kobešćak je na najavnoj presici pred gostovanje Partizana objasnio detalje u čemu se ova sezona razliku u odnosu na prošlu godinu. Jasno je vidljiv pad forme, i brojne oscilacije nakon osvajanja Superkupa (sjetimo se tada da Brescia ne bi postigla nijedan gol da se Jug nije malo opustio u zadnjoj četvrtini) i kupa čime zaokružena 2016. godina. Na treneru i ostalima je da ovaj period oscilacija ne naruši samopouzdanje o kojem je također bilo riječi, koje će biti potrebno zadnji vikend svibnja. Do tada treba pobijediti Partizana i Barcelonetu u Gružu u Ligi prvaka.

Za 30 dana je final4 regionalne lige na kojem se forma isto biti sigurno bolja, a finale prvenstva koje se igra na 3 pobjede će biti još lakše izbjeći nekakvo iznenađenje.

 

Kobešćak je i ovaj put pokazao da je i na presicama gotovo  jednako kvalitetan kao i uz rub bazena, pa pročitajte što je sve kazao:

 

Kobešćak: U Beogradu je definitivno bilo naše loše, loše izdanje. Međutim, to nije izolirana utakmica. Imamo jedan niz kroz posljednja 2 mjeseca, gdje pogotovo u obrani nismo bili na onom nivou na kakav smo navikli i kakav možemo igrati. To nam radi probleme tijekom utakmica i to nam se na kraju i osvetilo u ovoj utakmici koju smo izgubili iako smo bili izraziti favoriti protiv Partizana. To je nešto što moramo kroz trening čim prije ispraviti. Ne mislim da će utakmica u srijedu, bez obzira što je kvaliteta na našoj strani, biti lagana. Jednostavno, naša situacija nije toliko dobra da možemo biti toliko sigurni u sebe da ulazimo potpuno mirno u utakmicu. S druge strane sad smo podigli i Partizan na jedan viši nivo tako da nas očekuje jedna teška utakmica.

 

Kobešćak: Razlozi o kojima možemo razgovarati su da smo s osvajanjem Superkupa i kupa u Brodu ostvarili ciljeve, došli do jednog vrhunca. Dva mjeseca nakon toga mi smo prazniji nego što smo bili. Svi skupa. Naša glad za pobjedama…, motivacija neću reć, ali smo mekši nego što smo bili tada. To je jedan proces koji je prirodan, ali koji mora završiti čim prije jer mislim da je predug. Imali smo nakon tog iscrpljujućeg period dužu pauzu za zimske praznike što nam se vjerojatno sada osvećuje, tu mislim na treninge. Dobar dio utakmica u ovom dijelu sezone smo išli iz punog treninga i to više nećemo moći jer sada moramo formu podići na jedan nivo i nećemo više imati taj luksuz jakog treninga. Išli smo svjesno u to jer smo imali bodovnu razliku u regionalnoj ligi, međutim dogodio se i kiks sa Hannoverom koji nije bio očekivan. Znači moramo malo promijeniti i sistem treninga, još uvijek gradimo igru za kraj sezone. Ovo je jedna sasvim druga priča nego što je bila prošle sezone. Svi moramo toga biti svjesni i pokazuje se da bez obzira što je konkurencija slabija i u domaćem prvenstvu i u regionalnoj ligi slabija nego što je bila prošle godine, ovo će biti teža sezona za sve nas. Ovo su neki novi momenti za sve nas. Svi ovi porazi, tj. lošiji rezultati jer bio je samo jedan poraz, mogu biti dobra upozorenja. Ali ne možemo se ni na taj način stalno postavljat, dobro da je sad došlo pa će biti bolje. Trebamo se potruditi da bi stvari bile bolje i mi to kroz trening, kroz vježbu i kroz taktiku, kroz samopouzdanje pojedinih igrača koje je evidentno puno niže nego što je to bilo prošle sezone, sve to moramo promijeniti da bi bili puno bolji nego što smo u ovom trenutku. Ovo je možda i dovoljno da bi se osvojila regionalna liga ili domaće prvenstvo, ali nije dovoljno za ono što mi očekujemo sami od sebe.

 

Može li se dozvolili poraz prvaka Europe u Beogradu?

Kobešćak: Mi smo krenuli u ovo natjecanje da bi se natjecali, što znači možda pobjeđivali, možda gubili. Naravno da je kvaliteta na strani Juga. Naravno da nitko od nas taj poraz ne želi. Naravno da je to pljuska svima nama jer se ipak radi o jednoj velikoj  razlici u kvaliteti i u godinama. Ali takve stvari se događaju u sportu. Moramo biti pametni i iz toga izvući sve što možemo kako bi promijenili je li to pristup, je li to taktika, je li to nešto treće. Došli smo do jednog trenutka da mi sa svojim pobjedama nismo više bili zanimljivi. Mi ne idemo, ne daj Bože, namjerno gubiti utakmice, nit ćemo to ikad ikome raditi. Ali i nas uljuljaju sve te stvari i onda se dogode ovakvi šokovi. Jedina dobra strana što je liga dobila potvrdu kvalitete koja sigurno postoji od samog početka jer se priča sasvim suprotno. Ova liga je možda i najzanimljivija otkad se pokrenula.

 

Jugova klupa se nije proslavila nakon ozljeda Markovića i Garcie?

 

Kobešćak: Nas su te ozljede istrošile. Jer  igrači koji su više  igrali su se sigurno više istrošili, pogotovo uz te jake treninge. Putovanja koja smo imali u ova dva mjeseca, ne skrivamo se iza toga, ali to sve utječe na izvedbe. Manjak igrača u rotaciji u jednom trenutku je počeo izlaziti na površinu. Kada analiziramo, svatko prvo treba krenuti od sebe. Pa tako prvenstveno ja. Sve što smo do sada  napravili nije dovoljno dobro za ovaj dio sezone. Prema tome tu leži nekakva krivica. Nismo imali doprinos od svih igrača koji smo očekivali i htjeli. Ne znači da on neće doći, ali ga u ovom trenutku nismo imali. Moramo vidjet što smo to u treningu ili kroz utakmice radili da ti igrači nisu dali to. Jesu li to bila naša kriva očekivanja ili smo mi nešto u treningu radili loše. Mi to sami moramo proći kroz sami trening. Optuživanja, to ne dolazi u obzir. Pogotovo ne javna, ako i postoje neke stvari to je za interne sastanke. Vjerujem da puno, slobodno mogu reći, svi igrači mogu odigrati bolje nego što su do sad igrali.

 

Zatim je i Garcia prokomentirao.

Garcia: Mislim da će u srijedu sve biti bolje. Možda smo odigrali i najlošiju utakmicu u ovih godinu i po. Ali mislim da ima i pozitivnih stvari, nije sve bilo tako loše. Imali smo teško gostovanje prije kod Mladosti i odigrali smo vrlo dobro. Protiv Partizana je bilo puno lošije, svi smo bili loši, prvi ja. Ipak, zabili smo 14 golova. Ali, dobro je i Vjeko rekao, još smo u drugom mjesecu i ima još 3 mjeseca do kraja sezone i ne možemo očekivati da sad igramo najbolji vaterpolo. Jasno, ne možemo ni igrati kao  u subotu. Vjerujem u suigrače, u ovu ekipu. Znamo da možemo igrati puno bolje i bit će bolje.

 

Garcia: Nije problem samo obrana. Tu je ritam, tranzicija, obrana, samopouzdanje… To trebamo zaboraviti. Jasno treba znati što smo radili loše i što treba promijeniti jer znamo, što je važno, da možemo puno bolje. Bolje da se ovo dogodilo sada. Naravno, bolje je da nikad ne gubimo, ali Partizan je dobra ekipa. Tjedan prije protiv Pro Recca su bila na jedan dva razlike malo prije kraja treće četvrtine. Hoću reći da Partizan nije neka loša ekipa. U srijedu će biti teško, ali igramo doma i ako želimo igrati final6 ne smijemo izgubiti.

 

Za kraj je i direktor Kržić istaknuo da utakmica počinje u 19 sati uz prijenos na AreniSportu.

Kržić: Vjeko je većinom sve rekao. Nas dva smo odmah nakon kraja utakmice u subotu i kasnije puno razgovarali, analizirali. Ponovio bih što je Vjeko rekao, mekani smo. Favoriti smo u većini slučajeva i to se malo uvuklo u nas. Ovo je sad jedan udarac koji smo dobili. Škola nam je to za ubuduće. Srećom neće imati većih posljedica što se tiče bodova i stanja u regionalnoj ligi. Ali dobar alarm da se svi dobro pripremimo za ulazak u utakmicu s više koncentracije i adrenalina. Naši igrači imaju kvalitetu, znanje.