Jug nastavio seriju protiv Jadrana

Nakon finala kupa i Superkupa treća uzastopna pobjeda Juga protiv Jadrana na vrlo sličan način. Ovaj put su najefikasniji u napadu bili Fatović s 6 i Joković s 4 gola, a Popadić je obranio 14 šuteva, od čeka čak 7 iz kategorije velikih obrana.

Već 8 utakmica u nizu Jadran ne zna za pobjedu kontra Juga, odnosno upisali su jednu nakon peteraca lani u finalu prvenstva. Ove godine, na početku sezone, početkom studenog bilo je 10:10 u Gružu, a nakon toga 3 poprilično uvjerljive pobjede Juga, dva puta 14:11 (Superkup i sada) i 10:5 (kup).

Zadnje tri utakmice, posebice od početka druge četvrtine Superkupa, Jug dominira u ovim duelima. Tako je dakle u ovih 11 posljednjih četvrtina uključujući i ovu utakmicu. Konačna razlika i ne pokazuje do kraja pravo stanje stvari, mogao je Jug ovo i uvjerljivije dobiti, ali je stalno, od početka imao potpuno kontrolu i nad rezultatom i nad igrom.

Toni Popadić je bio izvrstan, 14 obrana, 7 velikih – peterac, dva igrača manje i još pet akcija s igračem manje. Kad bi gledali da je od 11 golova 2 primio iz peterca, 2 s pozicije sidruna nakon bekovskih grešaka, 2 iz čistih kontri, 2 sa stative na prebačaj, njegovih 56% je u biti jako puno. Te brojne individualne greške u obrani je ponekad i spašavao jer je obranio jedan peterac, pokušaje sa stativa, ili iz blizine s igračem manje. S druge strane Marelja je u trećoj četvrtini zamijenio Marcelića, a ni Anić nije donio ništa.

Fatović je zabio 6 golova, još je imao najmanje 2 asistencije, zaradio peterac uplivavanjem. Joković nakon lošijeg ulaza u utakmicu s nekoliko loših šuteva, uključujući i peterac kojega je obranio Marcelić, raspucao se u trećoj četvrtini i zabio 4 gola. Također nekoliko asistencija. „Mokre želje“ svakog trenera je ovakav učinak i igra dva ključna igrača.

Jug je igrao smireno i s puno samopouzdanja, nekako lakoćom. Nabrojao sam kako je Pop primao neke golove. Taj dio, 3 skrivljena peterca, 2 čiste kontre, 3 čista dodavanja na potpuno same stative, 2 gola s pozicije sidruna…to je puno previše za jednu utakmicu. Tih 10 stvari se u najgorem slučaju trebaju raspodijeliti na 3 utakmice. Tako da tu postoji još jako puno prostora za ispravljanje i nadogradnju. Bilo je i problema s uplivavanjima vanjskih igrača. Igrač manje je bio odličan. Svakako da je Pop tu prednjačio, ali i obrana je jako pomagala. Čak, što često apostrofiram, vidjeli smo da je Pop šut s lijevog krila zatvorio s dvije ruke. To želimo i više viđati. Jasno, bilo je još jako puno odličnih stvari, ali istaknuli smo ovaj put ove situacije koje će u jačim utakmicama sigurno puno više koštati.

Dobud je igrao odlično. Zadavao je dosta muke bekovima. Zabio je gol, zaradio dva peterca i 4 igrača više. Lakoćom je i brzo uzimao pozicije na dva metra i prisiljavao obranu na plitko postavljanje. Dva puta je promašio sa stative igrača više, ali i nije imao baš čitav prostor za miran šut u tim situacijama. Jadran je imao čak 15 igrača više i 3 peterca. Realizacija je ispod svakog nivoa, 4/15 i 2/3. Bukić bez gola, Kragić samo jedan gol iz kontre pred kraj. S druge strane Jugovi glavni napadači 10 golova. Ako Jug mora poraditi na nekim detaljima, ne dozvoljavati toliko laganih golova, a pogotovo 5 golova+peteraca na poziciji sidruna, onda Jadran ima puno više posla u poboljšavanju čitave strukture igre, i u napadu i u obrani. Cilj je dovest svoje ključne napadače u situacije da rješavaju i igrača više, a i ostale situacije na zonu. Uz Dobuda i Dužević je zabio gol i dodao 5 zarađenih igrača više, ali Jadran odličnu igru svojih sidruna nije uspio baš niti malo kapitalizirati.

Sudili su Matijević i Putniković koji nisu imali težak zadatak jer nije bilo puno tenzija. Posebice zato su morali dosta bolje. Vraćanje lopte Jadranu nakon šuta Tomasovića, a bilo je isključenje na 2m na Dobudu, obostrano Žuveli i Pejkoviću, s pravom zamjene Čaglja (valjda prigovor) i Zvone (kao produženi faul), nekažnjeno udaranje šakom preko vode Dobuda (Burđelezu) i Pejkovića (prema Žuveli)… vjerojatno je bilo još tih situacija, ali i ovo je puno previše za jednu od početka izvjesnu i poprilično mirnu utakmicu.

Jug je ovom pobjedom osigurao jedno od prva 3 mjesta što znači da sigurno neće igrati protiv Novog Beograda u polufinalu. Štoviše, tu je i prilika da pobjedom u međusobnoj utakmici, koja će biti na rasporedu u Dubrovniku, dođe i do prvog mjesta tj domaćinstva final4-a. U drugom raspletu opet će NBG biti domaćin finalnog turnira.

Jug Adriatic osiguranje – Jadran 14:11 (3:2, 3:2, 5:5, 3:2)

Suci: Putniković (Srb), Matijević (Zg)

Jug: Popadić (14), Burđelez, Fatović 6(1), Zvono, Joković 4(0), Vukojević, Biljaka, Lazić 1, Kržić, Kakaris 2, Grgurević, Žuvela 1, Jurišić, Mozara. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Jadran: Marcelić (5), Burić 1, Marinić-Kragić 1(0), Čagalj, Butić, Pejković 2, Bukić, Tomasović, Delić, Dobud 1, Šetka, Dužević 2, Anić (3), Zović 4(2). Trener: Jure Marelja.

Osobne greške: Jug 20 (5+5+7+3), Jad 15  (3+7+4+1)

Peterci: Jug 1/2, Jad 2/3

Igrač više: Jug (1/2+3/5+3/3+1/1)= 8/11 (73%), Jad (1/4+1/4+1/4+1/3)= 4/15 (27%)

*jedan dvostruki igrač više za Juga i jedan za Jadrana

*obostrano Žuvela – Pejković

Obrane: Popadić (5/7+2/4 +4/9+3/5)= 14/25 (56%), Marcelić (2/5+3/6+0/2)= 5/13 (38%), Anić (1/4+2/5)= 3/9 (33%)

Kontrafaulovi: Jug 3, Jad 2

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Dobud: gol + dva 5m +4iv

Dužević: gol + 5iv

Kakaris: 5iv

Grgurević: 5m + 2iv

Burić: 4iv

Fatović:  5m + 1iv

Bukić: 5m

U plivanju za Jadran: 2iv

Biljaka, Mozara i u plivanju za Juga: po 1iv

Odgovori