Jug preokretom u zadnjih 5 minuta nadoknadio -2 u Berlinu

 

Jug je na jedvite jade pobijedio Spandau u prvom kolu Lige prvaka. Konačnih 9:8 zasluga je straha Nijemaca od pobjede, kao i dizanja tempa u obrani u zadnjih 12 minuta utakmice kada je Jug nadoknadio -2. Obradović je u najavi Vlašiću kazao da je pobjeda najvažnija, pa s te strane može biti zadovoljan. Međutim, treba biti objektivan i napisati, bila je ovo loša predstava Jugaša, koja je rezultatski sretno i spretno završila.

 

 

Mislim da nitko u vodstvu kluba, trener, pa ni igrači ne mogu biti zadovoljni nakon utakmice. Osobno me nervira, užasno nervira, kad netko toliko neozbiljno uđe u utakmicu. A ima tu sreću, naravno i kvalitetu koju prati puno rada, da mu je igra posao. Neozbiljnost i dekoncentracija najviše se odlikovala u igri sa igračem više te u jednom detalju. Bošković je čuvao Stamma i u pravom trenutku, samo dvije tri sekunde do isteka napada jurnuo u kontru. I to sa nekih 8-9 metara od vlastitog gola, tako da je Stammov udarac bio bezopasan. I izrazito glup potez jer je omogućio kontru od 5 metara prednosti. Bošković je bio potpuno sam, tek prešao preko centra koji metar po središnjoj poziciji. A Bijač koji je lakoćom ukrotio loptu koju mu je Stamm praktički dodao, baca 2 metra prekratku loptu, DVA METRA PREKRATKU!!! U situaciji kad ti suigrač nije u maloj prednosti, kad ne trebaš pogoditi neki mali prostor ispred njega, nego mu možeš baciti i 2-3 metra ispred loptu, toliko pogriješiti. Neozbiljnost. Bilo je to pri 5:3 za Juga, i umjesto plus 3, Nijemci iz rekontre dolaze na gol zaostatka.

Nakon prve dvije četvrtine komentirali smo kako Jug igra loše, sporo i bez žara. Kao da su iscrpljeni došli na utakmicu. A onda u trećoj četvrtini biva još i gore. Nakon spomenutog kiksa Bijača, zaredali su ogromni kiksevi mnogih. „Najsmješniji“ trenutak kad je jedan Nijemac, mislim Miers, ostao potpuno sam na drugoj stativi. Nije bio igrač više, nije bila kontra, samo kadetski nesporazum igrača u obrani. Nisam čak uspio vidit ni koga.

Nakon 5:3 i te sporne kontre Spandau je nanizao 4 gola. Dva u drugoj polovici druge, i dva u prva dva napada treće četvrtine i sada je 7:5. Bobić je odmah tražio time out. Uskoro su Obradović i spomenuti Mierosv gol doveli do 8:6. Bilo je tada 12:38 do kraja. Ako je vjerovat Leninoj stranici, novouvedenom live praćenju utakmica. Kažem, ako je vjerovat jer recimo na toj stranici u niti jednom trenutku nemamo rezultat 3:5, a bilo ga je.

 

Do kraja utakmice Nijemci su se malo uplašili pobjede. Posebice u zadnjoj četvrtini. Igrali su duge napade. A i Jug je dignuo ozbiljnost i nivo igre u obrani. Međutim, kad se zamjeriš lopti ne ide to baš tako lako. Tako da je u tim trenucima Baksa skupio cijeli niz, a jedno 5-6 obrana sa dva metra. Ipak, Dobud trećim golom, iz kontre 4 na 3, sa srednjeg vanjskog, sa 5 metara laganim šutem pogađa rašlje, tj prečku od koje se lopta odbija točno iza crte. Kasnije je i Younger iskoristio jednu situaciju kad je napravio prednost u plivanju po lijevom krilu. Baksa je dirao loptu, ali je ipak završila u golu. Negdje minut i po prije kraja Obradović sa srednjeg vanjskog, sa oko sedam metara pogađa za preokret i pobjedu.

 

Zanimljivo da je Jug u prvom poluvremenu od 5 golova 3 zabio sa sidrunske pozicije (Dobud dva i Bicari) te još jedan iz peterca kojeg je izborio sidrun Bicari. Igrao je i Ćuk, bivši sidrun Medveščaka koji je već neko vrijeme u Berlinu solidno na dva metra. Izborio je dva igrača više. U tom periodu istaknuo se Famera sa dva dalekometna gola sa 7 metara. Youngeru je ovo bila najlošija utakmica ove sezone. Upropastio je dva igrača više. Prvi nije šutirao na dobar prebačaj sa desnog krila nego je proslijedio loptu do Janovića na lijevo krilo iako je bio u izvrsnoj situaciji za šut. Kasnije mu je ispala lopta dok je cimao s igračem više te je još jednom loše dodao prema Obradoviću koji je imao dobru poziciju kad je uplivao kao drugi sidrun.

Jug je općenito igrao jako loše igrača više. Samo jedan gol. Bila je to dobra akcija, brza lopta okolo. S desna na lijevo, pa povratak na Viskovića desno, a u međuvremenu se Obradović namjestio na desnom vanjskom i kad je dobio brzu loptu na prvu pogodio same dijagonalne rašlje. Kasnije je bilo puno grešaka. Probao je Bobić sa Boškovićem na lijevoj strani. Ali je on prebrzopleto i loše jednom probao sa igračem više pa mislim da više i nije ni pokušavao. Imao je Marković neuobičajeno veliku minutažu, a bez učinka. U jednom napadu imali smo Markovića i Macana na dva vanjska, srednjeg i desnog na kojima se igra zona pa su Nijemci odmah odigrali toliko plitko da su njih dva bilo na 5 metara od gola, ali bez realizacije. Imao je Marković i dosta problema s pregledom igre, a to mu je sad u igri dosta bitno s obzirom da igra po desnoj strani i veliku većinu napada je upravo onaj koji pliva s loptom u začetku napada. Jednom je propustio u očito situaciji dodati na desno krilo, jednom je loše dodao Viskoviću na isto mjesto. A treći put je pored slobodnog suigrača dodao na Bicarija na dva metra iako je ovaj bio pokriven. Druga je stvar što se Bicari i sa igračem na leđima, i dodanoj lopti na ruku uspio izmigoljiti i osloboditi za udarac, ali je to bilo u onom periodu kad su sve lopte išle na Baksine ruke. Sva ova dodavanja su bila u plivanju, u fazi formiranja lepeze napada. I da su bila pravodobna i točna mogla su donijeti odlične situacije pred protivničkim golom.

Dobud i Obradović zabili po tri gola. A obojica nisu još  nisu maksimalno spremni. Janović bez gola. Bošković također bez gola iz igre, uz jedan iz peterca. Visković bez šuta uopće.  Loren Fatović čak i bez kapice. Naime trener Bobić odlučio se ostaviti ga na tribinama, a dati šesticu Ivankoviću. Međutim, nije mu dao ni sekundu prilike. Bušlje je opet izašao s tri osobne prije kraja utakmice.

 

Za Nijemce na početku dobar Famera. I tada su akcije sa igrač više bile rađene za Stamma, ali je dva puta jako loše pucao. Uz onu nebulozu prije pogrešnog bacanja Bijača u kontru. Ali u drugom poluvremenu zabio je dva lijepa gola. Ćuk je solidno odigrao na dva metra. Zabio je i gol, nakon sretno odbijene lopte od bloka, lopta mu je idealno došla ispred ruke, ali je dobro reagirao. Na kraju su se Nijemci malo prepali situacije, imali su veliku pobjedu na dlanu. Dva gola viška, sve do 5 minuta prij kraja. Cijeli niz napada sa odlazak na plus tri. Ali su većinom čuvali loptu do isteka 30 sekundi. Odigrali su prepasivno bez obzira na Jugovo dizanje nivo obrane. Imali su i dva puta igrača više u tom periodu.

 

Igrač više s obje strane očajan. Jug 1/7, a Spandau 1/8. Da su malo hrabrije poginuli na kraju, mislim da bi igrači Spandaua imali puno više razloga bit zadovoljni. Jer uvijek je prvi i osnovni cilj dati sve od sebe, a mislim da su oni svom maksimumu bili dosta bliže od Jugaša. Kako je mi je prijatelj kazao u komentiranju utakmice, Jug je još jednom dokazao da za njega nema lakog gostovanja.

 

Zanimljivo je da su sve četiri utakmice bile neizvjesne. Jug i Szolnoki pobijedili sa po jednim golom razlike, a druge dvije neriješeno.

 

1.            kolo Lige prvaka

Brescia – Olympiakos    9:9

Szolnoki – Primorje        13:12

Barceloneta – Eger         7:7

 

Spandau 04 – Jug CO     8:9 (2:2, 3:3, 3:1, 0:3)

Spandau: Baksa, Famera 3, Schianstedt, Ćuk 1, Hebisch, Jungling, Marković, Miers 1, Stamm 2, Oeler, Restović 1, Donner, Hohne. Trener: Petar Kovačević.

Jug: Bijač, Macan, Bošković 1(1), Janović, Younger 1, Ivanković, Marković, Bušlje, Visković, Dobud 3, Bicari 1, Obradović 3, Jarak. Trener: Miho Bobić.

 

Peterci: Spa -, Jug 1/1

Igrač više: Spa 1/8 (13%), Jug 1/7 (14%)