Jug u Berlinu na startu Lige prvaka

 

Kreće nova sezona Lige prvaka. dance.hr sa lica mjesta iz Berlina prati Jugov prvi ovosezonski euronastup. Nakon što prošle sezone nisu uspjeli izboriti završni, final6 turnir, jugaši kreću po iskupljenje. Zajedno sa momčadi u njemačku prijestolnicu doputovao je i pun avion navijača.

 

Dakle, nakon što je Jug u zadnje 4 sezone čak tri puta propuštao završni turnir, te samo 2013. kad su Pro Recco, Primorje, Vasas, Mladost… bojkotirali nastup u Ligi prvaka, izborio nastup u Beogradu (a ni tada se ne može biti zadovoljan jer obzirom na oslabljenu konkurenciju najskuplji Jug u povijesti nije uzeo trofej), sada je na redu iskupljenje. Skupina je po mjeri, dva top protivnika poput Primorja i Szolnokija, te solidni Spandau, Partizan i Galatasaray.

Danas u 18 sati na bazenu u Schonbergu, jednoj od 12 berlinskih općina igraju Spandau i Jug. Upava Juga napravila je još jedan izvrstan posao i dogovorila izravne prijenose svih Jugovih utakmica, i domaćih i gostujućih, na AreniSport.

Igrači su bili dobro raspoloženi. Prednjačili su Obradović i Bošković koji su držali dobru atmosferu tijekom leta koji je trajao 1:45. I ostali su ćakulali, samo su Younger i Bicari prespavali cijelo potovanje. Nakon polaska iz Grada gdje je već u 6 ujutro bilo +14, ovdje nas je dočekala magluština, vjetar i samo 0°.

 

U Berlin je doputovalo 14 igrača. Ozlijeđen je drugi golman Popadić tako da je tu Jarak. Kao i Ivanković koji bi trebao kao 14. ostati na tribinama. Prva tri kola nude tri lakše utakmice. Nakon ove na redu je Beograd, pa Turci stižu u Gruž. S druge strane Szolnoki i Primorje odmah danas međusobno se sučeljavaju.

 

Kratko smo, 3 sata, razledavali Berlin. Ima materijala za ostat barem 15 dana za cijelodnenve obilaske povjesnih i kulturnih znamenitosti. Navečer smo navratili u dva kafića u kojem na zidu možete vidjeti dresove Kovača, Olića, Šimunića, Piplice, Lakića, karikature Nika Kovača, Dražena Petrovića, dresove Dinama i Hajduka i u kojima svi pričaju hrvatski. I vodič, a i naši Hrvati kazali su nam da situaciju tu i nije kao prije. Primjerice od oko 350 hrvatskih restorana u Berlinu ostalo ih je samo 100-ak.

Ne radi legendarni King braće Šapina. Vlasnik zgrade u kojoj se kafić nalazio prodao je zgradu tako da su morali zatvoriti kafić. Tako da nismo mogli saznati koliko će večerašnja utakmica završiti, kao ni ona između Herthe i Bayerna popodne.

 

Osim Spandaua i Juga, dakle igraju Szolnoki i Primorje. Treća utakmica ove grupe, ona u Beogradu gdje je trebao igrati Galatasaray odgođena je iz sigurnosnih razloga. Naime, procjenjeno je da turski igrači neće bit sigurni  nakon što su navijači Galatasaraya prošli tjedan ubili jednog navijača Crvene Zvezde, prije košarkaške utakmice ta dva kluba.

 

U drugoj grupi igraju:

Brescia – Olympiakos

Barceloneta – Eger

Radnički – Pro Recco (sutra)

 

Prije cca 20 dana doznali smo da je Spandau mjesto u eliti, dakle trogodišnji zagarantirani nastup u Ligi prvaka, platio 30.000 eura. Baš poput nekih drugih, i LEN se jeftino prodala. Ali ona ni ne vrijedi više. Hvale se novim, boljim načinom praćenja Lige prvaka. Navodno ćemo imati, kao i u Jadranskoj ligi, live statistiku svih utakmica, sa tijekom događanja svake akcije, sa statistikom što momčadskom što pojedinačnom.

Zanimljivo je i to da je Barceloneta domaćin u 8 sati navečer. Veliki je to napredak u odnosu na njihov godinama standardni termin u podne. Valjda su osvajanjem naslova ptošle godine dobili malo na važnosti te samim time dobili i malo reprezentativniji termin za svoje domaće utakmice.