Jug vrlo uvjeljiv protiv OSC-a u Budimpešti

foto: https://www.facebook.com/oscwaterpolo

Jug je pobijedio OSC u Budimpešti 15:10 uz 6 golova Argyropoulosa i 14 obrana Popadića. Na taj način je uzvratio Mađarima za poraz u Gružu i praktički zacementirao 3. mjesto u grupi B.

Jug je ponovno morao igrati bez kapetana Fatovića koji je nakon 2 mjeseca opet bio pozitivan na kovid. Trener Kobešćak je izjavio da su konačno imali nekoliko dana za treninge iako je nedavno većina momčadi bila u izolaciji zbog problema s kovidom i čak su dvije utakmice i otkazane u prethodnom periodu.Ti treninzi su očito urodili plodom jer je Jug i u ovoj utakmici, nakon pobjede nad Pro Reccom prije mjesec dana izgledao odlično. Od početka do kraja utakmice dominantno i osjetno bolje od protivnika koji je prije mjesec i po dana pobijedio u Gružu 12:11.

Jug je krenuo odlično u utakmicu. Poveli su 2:0 – odličan šut Benića na zonu i igrač više Papanastasiou potpuno sam na prvoj stativi – uz 5 obrana Popadića prije nego je OSC preko Vigvarija iz tranzicije zabio prvi gol. OSC je uspio izjednačiti samo jednom, na 2:2, a sve dalje je Jug imao vodstvo koje je postepeno raslo. Do poluvremena je to bilo 2 razlike, u trećoj se otišlo na +5, a većinu zadnje četvrtine je bilo +6.
Obrana Juga je bila izvrsna. Raznolike zone, od M zone, preko zone protiv desne strane kad je ljevak Burian na klupi, pa i povlačenja protiv lijevog vanjskog kada bi tamo bio Salomon. Utakmica je praktički završila na kraju treće četvrtine, odnosno kad je Jug zabio na početku četvrte za 12:6. Tada se i obrana malo opustila, a i suci su kako to već poslovično biva u vaterpolu počeli davati pogurance ekipi koja je u zaostatku. Iako su bile 3 izrazite greške u kratkom periodu, suđenje je u globalu bilo jako dobro.
Jug je igrao odlično i igrača manje. OSC je do tog trenutka imao 2/8 gdje su i ta dva primljena gola već skoro bili obranili. Prvi put je Burian zabio s krila kada Kakaris nije postavio blok jer nije očekivao šut, a i već se Jug prethodno bio obranio i isključeni igrač je taman ulazio u igru. Drugi put je također obrana bila odlična i pokretljiva i zatvarali su sve prostore i kada je jedna lopta malo krivo dodana i već bila na vodi, obrana se opustila i u zadnjoj sekundi napada Harai ostaje sam na drugoj stativi gdje mu Burian dodaje loptu s desnog vanjskog.
Napad s igračem više bio je jednako odličan, ako ne i bolji, nakon početnih 2/5 do kraja utakmice Jug je imao realizaciju 6/7. Akcije su bile odlične i svaki put se izradila situacija, najčešće s vanjskih pozicija. U trenutku kad možemo zaključiti utakmicu na tih 6:12 Popadić je imao 13/19 tj 68 % obrana. Dominirao je u suradnji s blokovima. Kad imaš ovako raspoloženog golmana lako je igrati zonu.

Za razliku od Gruža kada je Csacsovszky zabio 5, a Manhertz 3 gola, danas su obojica ostala na nuli. Manhertz je puno pokušavao, ali nijednom nije bio uspješan. Na kraju je Vigvari zabio 4 gola (jedan peterac), ali čak 3 u tom zadnjem dijelu utakmice koje je bilo klasični „garbage time“ i koje bi se u analizi trebalo potpuno preskočiti. Teško je naći bilo što pozitivno za momčad Daniela Varge u ovoj utakmici i predstoji im borba s Hannoverom na osiguranje četvrtog mjesta, posljednjeg koje vodi na final8.


Kod Juga su najbolji bili Argyropoulos i Popadić. Grk je zabio 6 golova (jedan peterac) zaradio je peterac i jednog igrača više. Zabio je na zonu s igračem na ruci sa 7m, 3 puta s igračem više, jednom iz rekontre i spomenuti peterac. Odigrao je i nekoliko puta odlično na beku, a i kao i svi jugaši bio odličan u obrani. Popadić je od 14 obrana 12, po 6 u svakoj, imao u prvoj i trećoj četvrtini. Dosta tih obrana je bilo s igračem manje, dosta na plitku zonu udarcima s 5-6 metara.
Na početku je Benić imao dva odlična gola (od prva 3 Jugova, u prvoj četvrtini). Kasnije je nekoliko puta pokušavao s lijevog krila gdje je bio s igračem više, ali nije zabio. Drugi su krenuli s pogocima pa Bena nije bio ni potreban u tom dijelu. Papanastasiou je dodao 3 gola(jedan peterac i dva igrač više), kao i cijeli niz dobrih blokova i ostalih dobrih obrambenih reakcija. Žuvela je dao jedan dalekometni gol na zonu, Tomasović je čak 3 puta plivao za loptu (dvije osvojio) uz gol s dva igrača više, Burđelez je jednom odlično s beka skočio na igrača koji je uplivao i presjekao dodavanje, a i Zvono i Stahor su imali nekoliko minuta u kojima su dali svoj doprinos. Za kraj pojedinačnih statističkih učinaka Kakaris koji je opet zabio odličan gol s dva metra (Joković mu dodao loptu na ruku iako je bio leđima okrenut golu s bekom na tim istim leđima), zaradio peterac i čak 6 igrača više. U tom segmentu je i Harai bio odličan, gol, peterac i 8 igrača više. Zanimljivo Harai čak 7 bez lopte. Kakaris je mogao još jednom zabiti kada je u tranziciji dobio loptu, isto od Jokovića, kad je već bio na 2m i bočno okrenut prema golu, ali ju je nekako nezgodno primio i njegov šut je otišao preko gola. A kao što vidimo na klipu moglo je biti suđeno još pokoje isključenje na njemu

Dva napada iza kada je Žuvela izgurao Totha na 4m i kada je sidrun mahao s loptom u ruci i Žuvela za razliku od Sziladija nije išao na tijelo protivnika nego na loptu, sada suci sude isključenje.


A nešto kasnije, u zadnjoj četvrtini Colombo sudi peterac protiv Benića koji je prethodno isključen, a onda je Harai glavom zamahnuo prema njemu. Tako da nam i u ovoj situaciji nije jasna odluka talijanskog suca.

Jug je upisao 3 boda s kojima je praktički potvrdio treće mjesto u grupi. Osim kapetana Fatovića izostao je i mladi Vukojević koji se također još nalazi u kovid protokolu, on nije igrao ni protiv Mladosti u prošloj utakmici. Slijede 3 utakmice protiv 3 najslabije momčadi u grupi, i to sve 3 u Gružu.

OSC – Jug Adriatic osiguranje 10:15 (2:3, 3:4, 1:4, 4:4)
Suci: Stavridis (Grč), Colombo (Ita)
OSC: Levai (8), Sziladi 1, Manhercz, Varnai, Salomon 1, Csacsovszky, Dala, Toth, Vigvari 4(1), Burian 2(1), Bundschuh, Harai 2, Devai. Trener: Daniel Varga.
Jug: Popadić (14), Burđelez, Zvono, Stahor, Joković, Papanastasiou 3(1), Tomasović 1, Argyropoulos 6(1), Kržić 1, Kakaris 1, Benić 2, Žuvela 1, Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.
Osobne pogreške: OSC 15, Jug 15
Jednom dupli igrač više za Juga
Igrač više: OSC (0/2+1/2+1/4+4/5)= 6/13 (46%), Jug (2/4+0/1+3/3+3/4)= 8/12 (75%)
Peterci: OSC 2/2, Jug 2/2
Obrane: Levai (2/5+2/6+2/6+2/6)= 8/23 (35%), Popadić (6/8+1/4+6/7+1/5)= 14/24 (58%)
Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:
Harai: gol + 5m + 8iv
Kakaris: gol + 5m + 6iv
Argyropoulos i Manhertz: 5m + 1iv
Toth: 3iv

Odgovori