Jugu suci uzeli dva boda u Pireju

Jug je na gostovanju u Pireju prekinuo svoj 100-postotni niz iz prvih 7 kola, ali je s bodom protiv Olympiacosa praktički potvrdio poziciju broj 1 u grupi B. Konačnih 10:10 plod je sudačkog poguranca u domaća jedra u zadnjim napadima utakmice.

 

 

 

Utakmicu možemo podijeliti u 3 dijela; prvih 14, idućih 15 i završne 3 minute.

U tom prvom dijelu Olympiacos je bio bolji, poveo je 6:2. Realizaciju igrača više imali su 4/7 uz dva gola na zonu, u oba navrata su vanjski igrači (Argyropoulos s desnog vanjskog i Genidounias koji je s desnog zavukao na srednjeg vanjskog jer su čak 3 igrača?! Olympiacosa bila na poziciji sidruna) došli preblizu jer je zona bila loše postavljena. S druge strane Jug je imao samo 3 prilike s igračem više od kojih je jednu iskoristio (Xavi oko bloka probio Pavića pliskom kroz uši) i još odličan gol Jokovića na zonu s desnog vanjskog.

Kada je Olympiacos zabio šesti gol (čak 3 Genidounias, 2 Argyropoulos i 1 Gounas), odmah je Kobešćak zvao time out, 2.30 do kraja druge četvrtine i tada se utakmica u potpunosti okrenula. Prvo je malo sreća zakucala na Jugova vrata, a i u nešto kasnije se to ponovilo još 2-3 puta. Joković je pokušao brzu realizaciju igrača više što je Pavić obranio, ali je Lončar puno brži u reakciji iako je lopta pala bliže Obradoviću i posprema je u gol. Odmah iza toga još jedna realizacija igrača više, opet Lončar sa stative. I u zadnjim trenucima druge četvrtine gol Obradovića iz faula sa 8 metara.

Taj Medov gol jedini je Olympiacosov u tih drugih 15 minuta igre koje je jug dobio čak 7:1 i okrenuo 6:2 u 7:9. Jug je u trećoj četvrtini napravio dvije polukontre i obje realizirao. Prvo Papanastasiou koji iz ne lagane situacija s lijevog krila, dosta iskosa provlači loptu Paviću u bliži. I kasnije Merkulov koji je ostavljen na širokom prostoru u polukontri 5 na 4 koja je greškom Gounasa (ostao preširoko pokrivati desno krilo) postala kontra 4 na 3.

I zadnja četvrtina počinje golom Papanastasioua, ovaj put iz čiste, 1 na 0 kontre, odmah nakon obranjenog prvog napada Grka u zadnjoj četvrtini. Idući napad počinju sporne situacije. Nakon isključenja Benića bez lopte na Mourikisu (inače je Mourikis zaradio 8 igrača više, redom bez lopte i jedan peterac), odjednom Mourikis preko vode vrlo vidljivo udara Benića u glavu. Za 2 metra bio je zadužen Voevodin koji se pravi slijep. A ni Alexandrescu ne bi nitko zamjerio da je sudio brutaliti.

 

 

 

Idući napad Jug ima 2 igrača više i Fatović dovodi svoju momčad po prvi put u vodstvo na 6 minuta do kraja. Odmah idući napad, fenomenalan gol Mara Jokovića.

 

 

 

Jug je tako poveo 7:9 u fenomenalnih 15 minuta igre. Spomenuli smo ranije da su imali i malo sreće, dva puta je Obradović ušao na 2 metra i snažno šutirao šraubu, ali oba puta lopta je fijuknula pored stative.

Nakon tog gola Jokovića i Vlachos odmah zove time out. Izmjenila su se po dva napada s obje strane. Prvo je Popadić obranio Mourikisu sa druge stative, a kasnije i Genidouiasu na zonu. Jug je potrošio vrijeme u dva napada i došli smo u zadnje 3 minute. Kad smo očekivali po 3 napada s obje strane, Voevodin i Alexandrescu su se odlučili još malo umješati. Prvo je dosuđen peterac na Mourikisu koji je bio ispravan iako se možda grčki sidrun malo previše odgurivao prije nego se oslobodio i dobio loptu. Genidounias je zabio za 8:9. Tada kreće sudački spektakl. Prije treba istaknuti da su se već nekoliko napada Obradović i Fatović neposredno ispred Voevodina koškali. Primjerice cijeli jedan napad Juga, Obradović je držao rukom oko vrata (u „polukravati“) Fatovića u lijevom krilu, točno ispred suca. Ništa nije suđeno.

 

Onda je Jug izveo centar nakon spomenutog peterca i nakon 7-8 sekundi Alexandrescu sudi nepostojeći kontrafaul Macanu, a odmah zatim još manje postojeći izbačaj iako se ni Macan ni Mourikis koji je bio pored njega nisu ni ono klasično vaterpolski čupali nakon promjene posjeda, nisu se opće kopricali već su obojica mirno plutali i gledali, Macan u nevjerici prema sucu, a Mourikis prema nekome od svojih suigrača koji je plivao u napad. I ne samo to, na drugom dijelu bazenu, gotovo u istoj sekundi Voevodin isključuje Fatovića u plivanju u obranu iako je Obradović naočigled svih prvo njega potegao i odjednom se svorio ispred Fatovića iako je plivao na dužinu tijela iza njega. I ne samo to, Voevodin odmah sudi i peterac Fatoviću jer se nije uspio osloboditi klinča u isti trenutak. Nevjerojatno. Sjetimo se opet malo udarca rukom preko vode u duelu igrača koje je taj isti Voevodin početkom ove iste četvrtine gledao. Sramotno suđenje rumunjsko (opet kao i na final8-u u Genovi prošle godine) – ruskog dvojca koji su nasilu dogurali Olympiacos do boda u ovoj utakmici. Sve ovo su uspjeli dosuditi u samo 10 sekundi utakmice.

Gounas je zabio peterac za izjednačenje, a ostalo je još 2.42 do kraja. Jug je ostao bez Benića i Merkulova još ranije, sada i Macana i Fatovića, tako da su na klupi bili drugi sidrun i drugi golman, a svi ostali u igri, uključujući mlade Žuvelu i Kržića. Lončar je zaradio igrača više i Kobešćak zove time out 1.39 do kraja. Mijenja Kržića Lozinom kako bi pokrio obje stative, a Žuvelu šalje na lijevo krilo. I akcija ide na 17-godišnjeg juniora koji rutinski probija Pavića kroz uši za 9:10 1.21 do kraja.

 

 

 

 

Jug se tada sretno obranio jer je Jokovićevu neopreznu zonu s lijevog krila Gounas propustio kazniti, a nedostajali su centimetri da lopta uđe u gol. Jug ne koristi napad i Genidounias 19 sekundi do kraja iz faula s desnog vanjskog postiže peti gol za 10:10. Malo su jugaši platili danak neiskustvu u ovoj akciji je Genidouniasu ostalo previše prostora jer je u biti igrao 4 na 4 jer su oba jugova ranije spomenuta juniora ostala nepotrebno visoko u presingu i kasnili su s povratkom u obrambenu formaciju.

 

Inače ovaj gol pao je 19 sekundi prije kraja utakmice, a do kraja se vrijeme praktički nije zaustavljalo unatoč tri suđena prekšaja. Vjerujem da to nije promaklo delegatu utakmice, koji će za pola godine imati punih 81 godinu. Ne moramo pisat ime i prezime, svi znamo tko je nadčovjek sada samo europskog vaterpola. 4 sekunde prije kraja Joković je sa srednjeg dodao Xaviju na desnu stranu, a Alexandrescu naravno nije želio odmah suditi očigledan prekršaj kako bi proteklo što više vremena. I onda kad je sudio, Gounas je nakon zvižduka odgurnuo loptu, naravno nekaženjeno, a zapisnički stol je umjesto da se odigraju još 2 sekunde čim je Xavi pokupio loptu s vode svirao kraj.

 

I tako su sva ta tri dijela utakmice imala svoje heroje, nažalost, ovi pored bazena su opet bili heroji odluke.

 

Jug je ovim bodom stekao 6 bodova prednosti pred drugim BPM Sport Managmentom, a 10 pred Olympiacosom i Szolnokijem. U preostalih 6 kola mora potvrditi broj 1 u grupi B, a očekujem da će Talijani izgubiti trenutačnu poziciju i predost i ispred Grka i Mađara. Jasno, ako raznorazni Alexandrescui, Voevodini, Teixidoi i ini ne prevagnu drugačije.

 

Pavić je još jednom pokazao da protiv Juga jako teško brani, Fountolisa su Xavi i Joković u potpunosti zaustavili, a igrač utakmice bio je Genidounias koji je zabio 5 golova, jednom je u kontri, u obrani, stigao Fatovića u ključnom trenutku.

Jug je plivački u drugom dijelu utakmice izdominirao, podignuo obranu, a i Pop je tada spojio nekoliko dobrih obrana nakon što je u tom prvom dijelu utakmice imao samo jednuo obranu. Joković je zabio 2 fenomenalna gola, Papanastasiou 2 iz kontre i polukontre, Lončar 2 sa stative uz 6 zarađenih igrača više. Fenomenalan gol i to u kojem trenutku zabio je Žuvela koji je tako pokazao i napadački potencijal kojega je do sada potvrđivao u juniorskim utakmicama. A radi se o beku, koji je usput budi rečeno sve te 3 zadnje minute čuvao Mourikisa.

 

Jug je s ovom utakmicu dodatno podignuo samopouzdanje i kao momčad i pojedinačno i kod Papanastasioua (19 godina) koji se pokazo pred svojim Grcima, i Kržića (18) koji je kao i Žuvela (17) imao veliku minutažu u jednoj ovakvoj utakmici.

 

8. kolo Lige prvaka – grupa B

Olympiacos – Jug Croatia osiguranje 10:10 (4:2, 3:2, 0:2, 3:4)

suci: Alexandrescu (Rum), Voevodin (Rus)

Olympiacos: Pavić (5), Mylonakis, Skoumpakis, Genidounias 5(1), Fountoulis, Nikolaidis, Dervisis, Bušlje, Mourikis, Gounas 2(1), Argyropoulos 2, Obradović 1, Galanopoulos. Trener: Vlachos.

Jug: Popadić (6), Macan, Fatović 1, Lončar 2, Joković 2, Garcia 1, Lozina, Merkulov 1, Kržić, Žuvela 1, Benić, Papanastasiou 2, Jurišić. Trener: Kobešćak.

osobne pogreške: Oly 9, Jug 16

peterci: Oly 2/2, Jug –

igrač više: Oly (2/4+2/4+0/2+0/2)= 4/12 (33%), Jug (1/2+2/3+0/1+2/2)= 5/8 (63%)

obrane: Pavić (1/3+2/4+2/4+0/4)= 5/15 (33%), Popadić (0/4+1/3+2/2+3/6)= 6/15 (40%)

zarađeni peterci i izbačaji:

Oly: Mourikis: 5m + 8iv

Jug: Lončar 6iv