Jadran – BPM 12:9

Jadran Split – BPM Sport Management           12:9 (2:0, 3:5, 2:3, 5:1)

Suci: Radoslaw Koryzna (Poljska) i Jaume Teixido (Španjolska)

Igrač više: Jadran (4/10) – BPM(4/9)

Peterci: – Jadran (1/1) – BPM (0/0)

Jadran: Anić, Kunac(1), Zović (1), Krapić (1), Butić, Delić, Power (2), Popović, Visković, Milardović (1), Šetka (4), Kovačić (2), Podrug

BPM: Lazović, Dolce (1), Damonte, Alesiani (1), Fondelli (1), Di Somma (2), Drašović (1), Bruni (2), Mirarchi, Luongo, Casasola, Valentino (1), Nicosia

 

 

U osmom kolu skupine A lige prvaka u vaterpolu u Splitu su se sastali domaći Jadran i drugoplasirani BPM iz Italije. Dva tjedna prije odigrana je utakmica istih protivnika u Italiji gdje je Jadran izgubio jedan razlike i mogu biti jako nezadovoljni s tim rezultatom.

Utakmicu je obilježila jako gruba igra s obje strane. Suci kao da su se pripremili na utakmicu i odlučili su pustiti pravi rat u bazenu. Uz pet crvenih kartona za igrače i dva trenerska bilo je samo 19 isključenja i jedan peterac. Gosti koji nemaju kvalitetnih napadačkih rješenja pokušali su se tuči u bazenu i stalno forsirati klinčeve ne bi li iznuđivali igrača više jer igru na sidrune baš i nemaju. Jadranu je problem bio plivački segment gdje su gosti poprilično dominantniji. Ipak, način na koji su gosti odlučili igrat ovu utakmicu puno više odgovara domaćinu kojima je jako drago igrat utakmice u kojima ima dosta klinča i tuče u bazenu, a pogotovo ako to još suci podrže. Iako su stalno forsirali dosta prljavu igru, gosti su gotovo stalno prigovarali sucima na gotovo svaku odluku. U tome je prednjačio njihov trener, to  smo već primijetili prilikom gostovanja u Dubrovniku prije par kola.

Alesiani je bio najbrži u sprintu na početku prve i druge četvrtine. Gosti su dominirali plivački u prvoj četvrtini i stvorili su čak tri kontre na samom početku utakmice. No, sve im je obranio danas sjajni golman Anić. Imao je Anić amplituda tokom utakmice, ali je obranio čak pet-šest čistih kontri gostiju, izvrsno im je čitao udarce. Jadran je prvu četvrtinu završio sa 2:0 golovima s igračem više Zovića i Šetke s vanjskih pozicija. Briljirao je na golu Anić.

Druga četvrtina je krenula sa tri isključenja domaćina i gosti su realizirali dva preko Fondellija i Di Somme. Alesiani je doveo do 2:3 iz još jedne kontre. Nakon što je Krapić promašio sa stative s igračem više, Di Somma je doveo goste u vodstvo od 2:4 udarcem izvana iznenadivši Anića. Kovačić je izvana dao jako bitan gol da bi vratio Jadrana iz krize za 3:4. Ubrzo nakon toga isti igrač je zabio s igračem više za 4:4. Ključnu ulogu je u ovom dijelu utakmice odradio Kovačić s ova dva gola. Do poluvremena su Drašović i Power zabili sa stativa s igračem više za ukupnih 5:5.

Zović je osvojio sprint u zadnje dvije četvrtine. Gosti su poveli 5:6 nakon jedinog isključenja koje su dobili s loptom na cijeloj utakmici, sva ostala su bila bez lopte. I ovo isključenje se dogodilo na vanjskoj poziciji a ne na sidrunskoj poziciji jer je Zović pregrubo uhvatio protivnika za glavu. Dolce je zabio sa stative. Nakon toga je bilo puno udaranja u bazenu, a epilog toga su crveni kartoni Butiću i Alesianiju. Jadran je preokrenuo na 7:6 golovima Krapića i Milardovića Za oba gola je krivac Di Somma. Na 7:7 su gosti izjednačili preko Brunija na poziciji sidruna, nakon očitog kontrafaula koji nije suđen. Sljedeći napad su gosti poveli 7:8, zabio je Valentino pliskom iz daljine. To je bio rezultat nakon treće četvrtine, no do kraja trećine vidjeli smo jednu situaciju koja jako dobro opisuje cijelu utakmicu. Krapić je izborio isključenje Valentina na dva metra. Bilo je to valjda najočitije isključenje na cijelom susretu, ali to nije zaustavilo Valentina da stalno prigovara sucu, koji je jedno pola minute pokušao ne reagirat, ali kako ovaj nikako nije prestajao dao mu je crveni karton. Uslijedio je i crveni karton treneru. Sve se to događalo nakon očitog isključenja na dva metra.

Šetka je sjajno zabio iz faula na početku zadnje četvrtine za 8:8. Kod igrača više za domaćine Lazović je prvo obranio šut Šetki, zatim i Viskoviću, no Jadran je realizirao treći uzastopni napad preko Šetke iz daljine za 9:8. Utakmicu je prelomio Kunac golom iz velike daljine na kraju napada za 10:8. Uskoro je za udaranje preko vode Di Somma dobio samo crveni karton. Do kraja utakmice Power je zabio iz kontre za 11:8, Bruni šraubom sa pozicije sidruna za 11:9, a konačnih 12:9 postavio je Šetka iz peterca nakon brutalitija Brunija.

 

 

Grozna utakmica u kojoj se Jadran sjajno snašao i zasluženo pobijedio. Jadran je bolje odigrao prvu i ključnu zadnju četvrtinu, a gosti sredinu utakmice. Gosti izrazito prljavi i nekorektni, s puno prigovora na suđenje, kao i na svakoj utakmici dosad. Možemo reći da su nezasluženo visoko na poretku i nadamo se da će uslijediti njihov pad u idućim kolima tako da ih ne gledamo na završnici jer tamo ne pripadaju. Suci su imali jako težak zadatak, ali su za to sami krivi jer su dozvolili da se utakmica izrodi u ovakvom smjeru.

Kod Jadrana fenomenalan je bio reprezentativac Šetka, Anić je skinuo veliki broj kontri i tako neutralizirao bolju plivačku komponentu gostiju. Kovačić je u ključnom dijelu utakmice zabio dva gola. Kod gostiju Lazović je bio dobar, Luongo je potpuno razočarao. Ostali su prednjačili samo u grubostima te osim plivanja nisu puno pokazali.