Lazić u zadnjoj sekundi za neriješeno Juga s Ferencvarosem

Jug je odigrao 12:12 protiv Ferencvarosa iščupavši bod golom Lazića u zadnjoj sekundi nakon što je mađarska momčad povela 11 sekundi prije kraja. Na kratko su povećali prednost pred Spandauom na 3 utakmice razlike, ali su Nijemci pobijedili Marseille i došli na 4 boda zaostatka 3 kola prije kraja.

Jug je dočekao u Gružu Ferencvaros u iznimno bitnoj utakmici za plasman na final8. Bod je bio važan da se poveća prednost pred Spandauom, ali su i Kholod i društvo slavili protiv Marseillea i došli na 4 boda razlike. U iduća dva kola dočekuju OSC i Sabadell tako da će Jugu najvjerojatnije trebati još 3 boda u iduća 3 kola.

Bila je ovo iznimno napeta utakmica u kojoj je gol odluke došao u zadnjoj sekundi. Jug je primio opet 6 golova u zadnjoj četvrtini kao i u prošlom kolu protiv Sabadella. Zadnji je pao samo 11 sekundi prije kraja. Damonte koji je odigrao veliku utakmicu, sigurno najbolju u kojoj ga pratimo, zabio je zadnja dva gola svoje momčadi. I na tih 11 sekundi do kraja poredali su se svi Jugaši na polovicu terena, uključujući golmana Popadića. Uslijedio je sprint, a Vadovics je iz nepoznatog razloga ostavio dovoljno prostora Laziću na lijevom krilu, ali dosta iskosa i ne baš blizu tako da veliki dio odgovornosti za ovoj gol ide i na dušu u ovoj utakmici jako dobrog Vogela.

Prvi dio utakmice obilježili su promašeni ziceri Juga. Dva peterca (Žuvela stativa, Fatoviću brani Vogel), lagano dodavanje Jokovića za čisto 1 na 0 kontru Fatovića koje nije dobro izvedeno. Na to su se nadovezali promašaji igrača više sa stative, Biljaka dva puta, te još 4 iz čista mira krivo dodane lopte, ravno na ruku protivnika. Čak 3 su bile dodavanja na vanjskim pozicijama, opet dva puta Biljaka (Joković je umjesto Žuveli dodao ravno jednom Mađarskom igraču, te je Lazić još jednom krivo dodao na vanjskoj poziciji). Unatoč svemu tome Jug je bio u egalu, u početku je hvatao zaostatak, gubio je 5:6 na poluvremenu, a onda je u trećoj četvrtini s 3 gola otišao na 8:6. Činilo se da je ritam igre i realizacija prelomljen i da će Jug doći do pobjede. Međutim, u zadnjih 8 minuta trener Zsolt Varga je od svojih momaka dobio najbolje što ima. Velika i važna odlika je da momčad igra najbolje kad je to najpotrebnije.

Nabrojali smo dosta grešaka Biljake u ovoj utakmici, ali titulu najlošijeg, jako uvjerljivo odnio je Merkulov. Nekadašnji Jugaš je napravio ama baš sve pogrešno, iznervirao je i suigrače u zadnjoj četvrtini. Dozvolio je da ga Kakaris okrene i zaradi peterac, primio je gol kao bek od Grgurevića, šutirao za 0/5 od čega je 2 puta za jako puno promašio gol, jednom šutirao kasno jer se vrtio sam oko sebe i onda bio udaren po ruci prilikom šuta, igrača više pogodio u blok i jednom mu je Popadić obranio. Njegov nastup bio je baš jako puno ispod ovog nivoa vaterpola.

Najbolji Jugaš u početku bio je Fatović. Zabio 2 gola i imao 2 asistencije od prvih 5 golova Juga u prvom poluvremenu. Kasnije je i on stao, točnije obrana FTC-a mogla se koncentrirati na njega jer je desna strana Jugovog napada bila manje opasna. Joković je zabio u drugoj četvrtini, a kasnije imao nekoliko loših pokušaja. A i Žuvela nije bio šuterski opasan. Opet je sidrunski dvojac puno toga preuzeo na sebe. Kakaris je zaradio peterac i 6 igrača više (od čega 4 u zadnjoj četvrtini). Grgurević je zabio golčinu kao sidrun, odlično se snašao na jedan odbijanac kad je FTC skoro već obranio s igračem manje i još jednom zabio sa stative s igračem više na asistenciju Fatovića (treću). Dodao je i 3 zarađena igrača više. Total waterpolo ga je proglasio za igrača utakmice. Kad zabiješ dva gola u zadnjoj minuti u egal utakmici, onda se svakako treba izdvojiti i Lazića. Ukupno 3 gola, čovjek odluke na kraju. Imao je grešaka, osim onog dodavanja, istaknulo se za njega atipično čak dva puta poprilično loše držanje bloka u obrani. Oba puta je kažnjen golom. Ali iskupio se sa spomenutom zadnjom minutom.

Najbolji pojedinac Ferencvarosa bio je Luca Damonte. Ljevak koji nema baš pretjerano opasan šut, ali donekle malo neobičan izbačaj, s veće visine nego kod ostalih igrača. I on je zabio zadnja dva gola svoje ekipe, zadnji je Popadić trebao obraniti iako je i kod te pliske bilo nešto pomalo neobično. Još je ranije dodao jednu brzu realizaciju s vanjske pozicije za ukupno 3 gola, sve s igračem više. Na to je dodao i čak 5 asistencija. Zanimljivo i posebno pohvalno, sva 3 gola i još 3 asistencije u zadnjoj četvrtini. Sudjelovao je kod svih 6 golova svoje ekipe. Od toga je jedna bila na Jansika koji je uplivao Kakarisu na drugu stativu, jedna Uboviću kao sidrunu i jedna prebačaj s krila na lijevog vanjskog  s igračem više.

Momčad Ferencvarosa imala je 8 mađarskih reprezentativaca (recimo dva, Molnar  i Fekete nemaju mjesta u rosteru za ovu utakmicu), po jednog srpskog, grčkog, talijanskog i ruskog. Svi u sastavu su reprezentativci. I Jug je unatoč promašenim zicerima i nekim neforsiranim greškama čitavu utakmicu bio u potpunom egalu. To također jako puno govori o Jugu. Utakmica je bila maksimalno napeta, bilo je dosta kvalitetnih poteza, nadmudrivanja trenera bilo u obrani, bilo u napadu. Prava propaganda ovog sporta. spomenuli bi još samo Kržića. Zabio je odličan gol, na zonu sa srednjeg u same rašlje i pokrenuo seriju u trećoj četvrtini kad je Jug okrenuo. Ali isto tako dva od tri isključenja je dobio potpuno bezrazložno i na to će morati pripaziti. Prvi put se nije odmaknuo nakon napravljenog prekršaja na polovici terena, a drugi put u povratnom plivanju kada nije bilo nikakvog razloga za bilo kakav kontakt s protivničkim igračem. Takve situacije mu se ponavljaju.

Jug u idućem kolu dočekuje Novi Beograd, a Spandau OSC. Ako bi bodovna razlika ostala na 4 boda pitanje sudionika na final8 bi bilo praktično riješeno. Svaki drugi rasplet donosi dodatna uzbuđenja za zadnja dva kola.

Jug Adriatic osiguranje – Ferencvaros      12:12 (2:2, 3:4, 3:0, 4:6)

Suci: Dervieux (Fra), Gomez (Špa)

Jug: Popadić (11), Mozara, Fatović 2(0), Zvono 1, Joković 1, Vukojević, Biljaka 1, Lazić 3, Kržić 1, Kakaris, Grgurević 3, Žuvela (0), Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak

FTC: Szakonyi, Vadovics 1, Pohl 1, Merkulov, Argyropoulos, Ubović 1, Nagy 1, Vigvari 1, Nemet, Varga 2 (1), Jansik 2, Damonte 3, Vogl (10). Trener: Zsolt Varga

Osobne greške: Jug 14, FTC 16

Peterci: Jug 0/2, FTC 1/1

Igrač više: Jug (1/2+2/4+1/3+2/5)= 6/14 (43%); FTC ( 1/2+2/3+0/3+4/5)=  7/13 (54%)

Obrane: Popadić (4/6+1/5+4/4+2/8)= 11/23 (48%), Vogel ( 3/5+3/6+2/5+2/6)= 10/22 (45%)

Kontrafaulovi: Jug 1, FTC 2

Blokovi: Jug 2, FTC 4

Asistencije:

5 – Damonte

3 – Fatović i Joković

1 – Kakaris, Kržić, Jansik, Varga i Argyropoulos

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Grgurević: gol + 3iv

Kakaris: 5m + 6iv

Ubović: gol + 1iv

Nemet: 5m + 2iv

Argyropoulos i Jansik: po 3 iv

Fatović 2 iv

Kržić, Lazić, Biljaka, Vigvari, Vadovics, Pohl i u plivanju za FTC: po 1iv

Odgovori