Maestralni Jug s +5 otpratio Marseille

Maro Joković / foto: https://www.facebook.com/LENChampions

Jug je pobijedio Marseille s čak 5 razlike. Konačnih 14:9 prikaz je i odlične obrane, posebice kad izbacimo prvu četvrtinu, a i napada u kojem je briljirao Maro Joković koji je zabio 4 gola, sve jedan bolji od drugoga, uz dvije asistencije na stative.

U najavama Marseille je postavljen za favorita. Uz to prošle sezone je pobijedio u Gružu 5 razlike, ušavši u utakmicu s 4:0. Ne baš tako, ali slično je krenula prva četvrtina i ovaj put. S 2:4 se otišlo na prvu pauzu. Krenulo je s puno golova, u prva 3 napada zabijali su redom Prlainović, Žuvela pa Crousillat, a u četvrtom je Lazović obranio peterac Fatoviću.

Marseille je zadnji put s 2 razlike vodio 3:5 i još jednom 5:6, ali je Jug prvi put poveo 7:6, 43 sekunde prije kraja i od tada se više nije okrenuo prema nazad.

Utakmicu je okarakteriziralo nekoliko detalja. Prvi, Jug se odlično prilagodio u obrani tijekom utakmice. U početku, previše prostora ostavljano je Prlainoviću što je on jasno i kažnjavao. Ne smije se tako kvalitetnog igrača ostavljati niti malo slobodnim, a ne da ima prostora s lijevog krila cimati 2-3 puta prije nego šutira. Na kraju je zabio 5 golova (više od polovice svoje ekipe), ali 4 gola je zabio do 7:7 na početku treće četvrtine. Drugu polovicu utakmice je zaustavljen, a nije imao raspoloženog suigrača koji bi mu pomogao, posebice s vanjskih pozicija.

Druga stvar, koja je u ovoj utakmici nije na prvom mjestu, jer ne može ništa biti važnije od zaustavljanja Prlainovića kad igraš kontra njega, je minutaža mladih igrača. A čim su toliko igrali, znači da su bili odlični. Burđelez je ovaj put igrao najmanje jer je skupio 3 prekršaja. Ali igranje kontra Vernouxa i Spaića je neprocjenjivo za iskustvo. Vukojević je imao najveću minutažu do sada. Ne mislim samo na ovu sezonu, nego i na prošlu u kojoj je prvi put bio u stalni član udarne momčadi. Igrao je i lijevo i desno, imao je odličnih povlačenja u zonu, držanja blokova, kupljenja lopti ispred sidruna. A najveću minutažu, iznenađujuće, imao je Toni Mozara. Još uvijek junior, 18 godina, ove godine je ušao u rotaciju. Iako je do sada Zvono, a ponekad i Kolak bio u prednosti, Mozara je pokazao da ih je istisnuo. Igrao je sigurno 20 minuta, dvije i po četvrtine. Fenomenalno u obrani, pokretljivo, s pravodobnim izlascima, maksimalnim razumijevanjem i prostora i događanja oko sebe. I za nagradu, napravio je fantastičnu kontru 1 na 0 i zabio za 12:8. Imao je i asistenciju s desnog krila na stativu na Grgurevića za 2:3. Vrlo često su po dvojica od njih trojice bila u postavi i igra ne da nije nimalo patila, nego su posve ravnopravno igrali i na ovom nivou.

Nekako smo krenuli od obrambenog dijela, jer za trenera Kobešćaka, da bi mladi igrač dobio priliku, odnosno ovoliku minutažu, najvažnije je da ne radi greške u obrani, i da se one ne ponavljaju. Ali treća stvar je u biti najvažnija, a to je Maro Joković. Već u ozbiljnim godinama, kad ozljede leđa ne prolaze tek tako, ne samo da je stisnuo zube i zaigrao, nego kako je to učinio. Četiri gola, ali kakva:

6:6         šut s lijevog vanjskog! Ušao je kao leteća zamjena, došao u napad i s krive strane pogodio dijagonalne rašlje.

7:6         ovaj put s desnog vanjskog iz polukontre, malo je i blok pomogao da se prevari Lazović.

10:8       fenomenalna golčina, s desnog vanjskog u same rašlje i Jug je prvi put otišao na +2, 3 minute prije kraja treće četvrtine

13:8       opet bi se trebalo koristiti iste epitete i opet je lopta završila u dijagonalnim rašljama.

Četiri gola, sva četiri iz igre, tri dalekometnim udarcima, a i ovaj četvrti nije bio baš iz neke blizine. Uz to dva puta je asistirao na stativu. Doktorski!

Još bi spomenuo da je Lazić dva puta odlično oduzimao lopte u obrani, da je Kakaris također na vanjskoj poziciji prije Mozarine kontre skinuo loptu s ruke, da je Kržić bez faula kao bek uzeo idealno dodanu loptu Spaiću na vodu na 2 metra (uz odličan gol kroz uši iz ne lagane situacije), da je Vukojević u pola sekunde iz držanja bloka napravio pomak preko 2 metra i pokupio loptu ispred sidruna.

Poseban segment u igri Juga je bio je igrač više. Fenomenalna realizacija 7/9 (78%). Tri sa stative, a i ova dva promašaja su bila asistencije na Kakarisa koji nije imao svoj dan u realizatorskom smislu, on obično takve stvari ne promašuje. Najzaslužniji za te igrače više bio je Grgurević koji je također bio odličan, sigurno drugo ime momčadi, a također upitan prije utakmice. Zabio je gol kao sidrun (pored Spaića) i zaradio 5 igrača više i uz to realizirao još dva puta sa stative. Kakaris je dva puta okrenuo beka i zaradio dva peterca uz jednog igrača više. Žuvela je dodao još dva igrača više.

Osim Prlainovića koji je zabio 5 golova i imao još sigurno bar 5 pokušaja, koji su manje više skoro svi dovodili do novog napada treba istaknuti Vernouxa. Zaradio je peterac i 7 igrača više. Ali nije zabio, nije bilo akcija na njega na stativu, nije dobivao lopte ni u tranziciji ni na poziciju sidruna. A samo se jednom izvukao na vanjsku poziciju i pravom bobom liznuo prečku s gornje strane. Sudac Zwart je pogrešno dosudio korner kod tog šuta. Lazović je bio solidan, posebice u početku kada je imao 2 odlične obrane protiv Fatovića (peterac i igrač više koji je u nastavku ipak realiziran). Ostali moraju puno bolje ako Marseille ove sezone misli na final8. Jug je najviše koristio Boueta kao igrača s kojega se povlačio u zonu, a Crousillat i Vukičević nisu znali ili mogli iskoristiti višak prostora nakon zatvaranja Prlainovića. Marion Vernoux je pokušao 2-3 puta, ali ni on nije bio raspoložen.

Za kraj bi spomenuli jedan trenerski detalj koji ćemo možda malo više isticati ove sezone. Kobešćak je zvao jedan time out, a Šćepanović oba u situaciji kada su zaradili igrača više, na već postavljeni napad. Čak je Crousillat prigovorio gestom na drugi time out svog trenera jer ne samo da je napad bio postavljen, nego je dobio loptu a da igrač ispred njega nije još stigao na svoju poziciju. Jug tog igrača više nakon time outa nije realizirao, dok je Marseille imao realizaciju 1/2. Drugi time out Vjeko je sačuvao za zadnju minutu i uzeo ga je dok je momčad tek krenula s plivanjem u napad.

Jug je upisao bitnu pobjedu, plus je to uradio s visokom razlikom. Sad mirnije čeka dva iznimno teška gostovanja. S druge strane Marseille je nakon neriješenog doma s OSC-om izgubio kod direktnog protivnika z borbi za final8.

2.kolo Lige prvaka

Jug Adriatic osiguranje – Marseille         14:9 (2:4, 5:2, 5:2, 2:1)

Suci: Zwart (Niz),  Kovacs-Csatlos (Mađ)

Jug: Popadić (7), Burđelez, Fatović 2(0), Mozara 1, Joković 4, Vukojević, Biljaka, Lazić 1, Kržić 1, Kakaris, Grgurević 3, Žuvela 2(1), Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Marseille: Lazović (8), Čučković, Crousillat 2, Spaić, Prlainović 5(1), T.Vernoux, Olivon, Bouet, M.Vernoux, Bodegas, Vukičević 2, Vanpeperstraete, Hovhannysian. Trener: Miloš Šćepanović

Osobne greške: Jug 15, Mar 11

Peterci: Jug 1/2, Mar 1/1

Igrač više: Jug (2/3+3/4+1/1+1/1)= 7/9 (78%), Mar (2/4+2/3+2/4+0/3)= 6/14 (43%)

* jedan igrač više Mars je realizirao preko peterca

Obrane: Popadić (3/7+0/2+1/3+3/4)= 7/16 (44%); Lazović (2/4+2/7+2/7+2/4)= 8/22 (36%)

Kontrafaulovi: Jug 4(1+2+0+1), Mar 2 (0+1+1+0)

Golovi s dva metra, zarađeni peterci i isključenja:

Grgurević: gol + 5iv

Vernoux: 5m + 7iv

Kakaris: 2 peterca + 1iv

Spaić: 4iv

Žuvela i Čučković: po 2 iv

Odgovori