Mladost opet preko Juga u finale s Primorjem

 

 

U prvoj utakmici Primorje je potpuno demoliralo Medveščak s rezultatom 23:3. Svaki komentar o ovoj utakmici je suvišan. Lagana pobjeda puno kvalitetnijeg Primorja.

 

Druga utakmica je bila puno zanimljivija, pred oko 200 gledatelja, Mladost je pobijedila favoriziranog Juga sa 12:9. U najavi utakmice Mladost je bila dosta optimistična i najavljivali su pobjedu. Može se na kraju reći, ta je pobjeda potpuno zaslužena. Sjajnu je utakmicu odigrao reprezentativni golman Pavić. Bio je nerješiva enigma za Jugove šutere i daleko je najbolji pojedinac ovog susreta.

 

 

Prva četvrtina je već naslućivala da će nastat veliki problem za Jug u ovoj utakmici. Mladost je imala velikih problema u organizaciji napada, Lončar nije uspijevao ostvariti dobru poziciju protiv Bušlje tako se teško ostvarivala pozicija za udarac, dok je s druge strana svaki napad Juga bio opasan po Pavića. Također bilo je i puno situacija s igračem više za Juga. Jug je vrlo brzo poveo kad je Dobud rutinski izborio peterac protiv Capana na dva metra kojeg je realizirao Bošković (Pavić je bio blizu). Mladost je sretno izjednačila golom Milakovića s desnog krila. Tu je Bijač dosta zaspao. Ponovo je Jug poveo s igračem više, nakon lijepe akcije Boškovića i Bušlje za gol sa stative. Mladost je izjednačila također s igračem više, lijepim golom ljevaka Ivana Živkovića s krila. U zadnjem napadu u prvoj četvrtini Mladost je povela s igračem više, Bukić je rutinski i lako zabio sa svoje pozicije s krila. Dakle, Jug je djelovao puno bolje u toj prvoj četvrtini, a Mladost je na kraju bila u vodstvu! Bilo je puno prilika za Juga, Janović iz faula s pet metara pliskom preko gola, Pavić je obranio par teških udaraca s igračem više, Visković je krivo dodao loptu kod jednog igrača više, a kod 2:2 Jug je imao situaciju sa dva igrača više, gdje je lijepo izrađena akcija za Markovića na desno krilo, ali on nije bio spreman, kasnije je Younger probao izvana i pogodio stativu. S druge strane, Mladost je imala tri puta igrača više, od kojih su isključenja Markovića i Bicarija bila dosta sumnjiva, dok je od Dobuda bilo očigledno. Valjda su suci malo kompenzirali veliki broj isključenja s druge strane.

 

Mladost je u drugoj četvrtini odmah povela iz prvog napada, udarcem starijeg Živkovića izvana. Inače sva četiri puta Mladost je bila brža za loptu, samo je u zadnjoj četvrtini Bukić loše vratio loptu pa mu je Younger uzeo iako je Bukić prije doplivao do lopte. Younger je smanjio na 4:3 udarcem izvana, previše mu je ostavljeno i prostora i vremena da on to ne bi iskoristio. Na 5:3 povisio je opet stariji, Duje Živković kojega je danas išao šut. Na 6:3 povisio je Vukičević iz peterca kojeg je dosta lako realizirao. Taj peterac je digao dosta buke na Jugovoj klupi jer je suđen u situaciji gdje je Bušlje zaradio isključenje na Lončaru, a Periš je neočekivano sudio peterac, jer Lončar nije imao poziciju da je prošao Bušlju, lopta je ostala iza njih. U sljedećem napadu Juga Periš je sudio očito kompenzaciju, Janović je izborio faul na krilu gdje je bio okrenut prema korneru, a ne prema golu i Periš je sudio četverac. Pavić je obranio četverac Boškoviću. Do poluvremena je Younger smanjio na 6:4. U zadnjem napadu je Obradović probao šraubom izvana na kraju napada, ali je blokiran. Imam dojam da mu je to bio jedini pokušaj šuta u cijelom susretu.

Koliko je Jug loše odigrao u napadu oslikava i sljedeća situacija, Mladost je složila kontru 2 na 1, Pavić je bacio loptu jednom kod njih, a on nije primijetio dodavanje i nastavio plivat. To je dobro vidio jedini Jugaš u obrani, Visković. Uzeo je loptu i dodao u napad Macanu i Boškoviću za Jugovih 2 na 1. Macan je dodao Boškoviću koji je bio ispred, obrambeni je igrač pošao na Miha,  a zatim je uslijedilo previsoko dodavanje za Macana koji je bio na dva metra i propala je stopostotna šansa.

 

U trećoj četvrtini nakon uvodnih promašaja, smanjio je Visković pliskom u bliži kut udarcem izvana. Nakon toga je Younger još u fazi plivanja dok nisu svi stigli u napad, izborio faul na pet metara, pucao i Pavić mu je obranio, odmah proslijedio u kontru i Lončar je zabio laganu situaciju za 7:5. Nakon toga je u plivanju Younger pobjegao Capanu i lagano zabio za 7:6 nakon točne asistencije Boškovića, velika pojedinačna greška tog igrača Mladosti koji je odmah iza toga ostao na klupi uz nimalo ugodan razgovor s trenerom. Mladost je povela 8:6 šutem Živkovića – već treći gol Duje – izvana na samom kraju napada. To mi je nejasno kako je ušlo jer je udarac išao nisko skoro po sredini gola. Zatim je sudac Franulović odlučio darovati Mladost, pred kraj napada je Jug već oduzeo loptu u obrani i sudac je odlučio vidjeti neki nepostojeći faul da lopta ostane kod Mladosti koja je na kraju šutirala preko Buhe i lopta je nekako Bijaču pobjegla u gol. Bošković je smanjio na 9:7 i na kraju četvrtine se dogodila iznimno zanimljiva situacija.

Lončar se nije vraćao u obranu, a Periš je naravno vidio nekakav kontrafaul i Lončar je ostao sam ispred Bijača. Ali dok se on osvrtao gledajući koliko su mu daleko igrači Juga, Bijač ga je iznenadio, izletio s gola i potopio mu loptu. Nakon toga se Lončar odlučio na prigovaranje sucu, umjesto da se vraća u obranu. Sudac se nije odlučio opomenuti Lončara iako je bilo dosta žešćih prigovora. No, Jug je složio poziciju za igrača više zbog te situacije, ali je Pavić maestralno obranio dodavanje na stativu. Novu kontru sam na Bijača je Lončar realizirao za 10:7.

 

Zadnju četvrtinu je Mladost bila dosta neopasna u napadu, ali Jug koji je imao masu prilika nikako da zabije, Pavić se potpuno razbranio. Janović je zabio peterac, a Pavić je obranio još jedan peterac Youngeru, Jug je uspio realizirati u tom periodu samo jednog igrača više i to Janović s lijevog krila. Mladost je najčešće završavala napade bez šuta, ali ipak su uspjeli zabit dva gola, jedan Vukičević iz velike udaljenosti na isteku vremena i jedan iz peterca koji je dobio Lončar protiv Obradovića. Zanimljivo je da je Macan odmah dobio žuti karton za prigovor na jednu sudačku odluku.

 

Na kraju je Mladost na krilima Pavića sa čak 15 obrana potpuno zasluženo pobijedila Juga. Nakon mučenja u Berlinu gdje se Jug provukao, pa i nakon pobjede u Beogradu sa samo pet postignutih golova, došao je i prvi poraz u sezoni. Jug nije uspio napadački ostvariti prednost nad Mladosti, a kako u ovoj utakmici obrana nije to izvadila došlo je do zasluženog poraza. Tako sutra nećemo moći gledati prvi sudar Juga i Primorja u sezoni.

Iako je bilo grešaka, suci nisu utjecali na rezultat utakmice i može se reći da je suđenje bilo dobro. Svakako nisu utjecali na ukupni dojam i rezultat utakmice. Možda su pretjerali sa čak šest peteraca, dojam mi je da su samo dva bila opravdana.

 

Kod Juga, Younger i Janović su bili među boljima, Bušlje je defanzivno odigrao dobro, napadački je bio neprimjetan. Ivanković i Fatović mislim da nisu ni ulazili u igri. Malo je pokazao Bicari, gotovo je bio nevidljiv. Marković također. Bijač nije imao svoj dan. Bošković, Visković i Janović su se više od ostalih odlučivali na šuteve izvana, izostali su šutevi Obradovića koji je gotovo pa najopasniji po tom pitanju. Dobud je svoje odigrao, izborio je dosta isključenja. Macan je defanzivno također bio bolji nego ofanzivno. Gotovo sam siguran da će Jug dignuti formu u odnosu na sadašnju, ali otišao je prvi trofej…

 

Polufinale kupa,

Jug CO – Mladost    9:12 (2:3,2:3, 3:4, 2:2)

Zagreb, suci: Periš i Franulović

JugBijač, Macan, Bošković 2(1+0), Janović 2(1), Younger 3(0), Fatović, Marković, Bušlje 1, Visković 1, Dobud, Bicari, Obradović, Popadić, Ivanković. Trener: Miho Bobić.

Mladost: Pavić , Bukić 1, I. Milaković 1, Lončar 2, Dašić, D. Živković 3(1), Capan, Buha 1, Pavičić, I. Živković 1, Vukičević 3(1), Bašić, Marcelić, Lozina. Trener: Vjekoslav Kobeščak.

Igrač više: Jug CO 4/11, HAVK Mladost 4/8

Peterci: Jug CO 2/4, HAVK Mladost 2/2

2 komentara na “Mladost opet preko Juga u finale s Primorjem”

 1. Jug je odigrao ispod svake razine, što članak baš i ne dočarava. Toliko bez volje da je teško opisati riječima.

  Bijaču je ovo valjda najgora utakmica u karijeri – izuzev 3-4 šuta direkt u prsa, ništa nije skinuo. Ali doslovce ništa. Vjerovatno najgori u bazenu danas, a to nije bilo lako postići. Prvi gol, od dešnjaka s desnog krila u bliži kantun ga je valjda psihički poljuljao, da je poslije primao golove koje treba i zubima skinuti. Pamtim jedan iz vanka, po sred sredine, a njemu prošlo ispod pazuha.

  Obradović kao da nije ni igrao, ali vjerovatno mu treba vremena da dođe u formu. Bošković, Visković, Bicari, Marković katastrofa. Younger odličan, Janović na standardno visokom angažmanu. Ali kao kolektiv, koma, stvarno kao da su mislili da će se utakmica sama dobit.

  Dva puta su primili kontru 1-0, oba puta Lončar, i to 2 napada za redom. Pa to se ne događa ni u Divljoj Ligi.

  Ali treba reći da očito Kobeščak radi odličan posao s tom djecom u Mladosti (izuzev Sikire, Lončara, Pavića). Momci se trude, i stvarno je bilo evidentno da “žele pobjedu više od protivnika”, koliko god to zvučalo kao floskula. Gol Vukičevića koji je skinuo devedesetku, iz faula s lijevog vanjskog (negdje sa 7m), s čak 2 bloka ispred je podigao bazen na noge, stvarno gol za pamćenje.

  Pavić najbolji pojedinac danas, branio je fenomenalno.

  I iako mislim da su Jugaši individualno bolji, to prije svega treba pokazati u bazenu. Jer na osnovu jučerašnje utakmice, bio bi iznenađen da Jug ima više reprezentativaca od Mladosti…

 2. Nisam gledo pa ne mogu detalje komentirat. Cuo sam za taj manjak adrenalina i volje jutros, a s druge strane nabrijani mladostasi. Samo nacelno htio bi napisat (do sad sam vidio samo onaj prvi sikirin gol iz mrtvog kuta) da je bijac branio samo prosjecno,na donjoj granici pristojnosti vec bi to bila egal utakmica jer je poklonio najmanje 3-4 gola mladosti. A kamoli da je branio dobro,i Pavic malo manje fenomenalno onda bi bilo 3 za Juga. Eto primjerice samo ta obrana Buslji sa stative kad je iz rekontre zabio Loncar vrijedi 2 gola.