Primorju treći kup u nizu

 

 

Primorje je lakoćom osvojilo treći uzastopni kup Hrvatske; bolji su bili od Mladosti 12:7 gdje su već nakon manje od 4 minute igre imali 3:0. Po prvi put u povijesti finale kupa sudio je strani sudac, Slovenac Margeta. A po prvi put uopće na nekoj domaćoj utakmici sudio je mješoviti par, stranac i domaći sudac.

 

 

Opet prisjećanje na startu teksta. Lani su finale kupa sudili Štampalija i Vlašić. I za poslovično problematična suđenja kakva prate vaterpolo lani je to bilo baš ono „dibidus“ loše. Za nagradu, Dragan Štampalija koji je imao cijeli niz kardinalnih odluka, koji je uništio finale na način da su i pobjednici tog finala poput Sandra Sukna nakon utakmice bili rezignirani suđenjem, za nagradu je dakle dobio i ovogodišnje finale. Iako je opet imao nekoliko izrazito loših odluka, ove godine je utakmica bila bez neizvjesnosti pa i nije mogao, sve da je i htio značajnije utjecati na rezultat.

 

Nakon 3:40 već je bilo 3:0. Prva tri napada Primorja tri odlična poteza Radua, prvo dva igrača više, pa šrauba za 2:0. Prethodno je Garcia loše šutirao, a Burić iskoristio drugog igrača više. U spomenutom trenutku, pred istek četvrte minute Sukno iz polukontre pogađa sa 6 metara za 3:0. Ključna razlika u igri Mladosti u odnosu na jučer je bio Pavić. Danas ni traga fenomenalnosti, dapače od ova 3 gola dva je primio u bliži kut. Sve to se nastavilo i kasnije. Nije imao nego 4 obrane, sve četiri lagane, a k tome 4 gola je primio u bliži kut. Jedan sa 8 metara i još jedan kroz uši kada je toliko potonuo da je lopta ušla onuda gdje bi mu trebala biti prsa. Doduše cimao je Muslim tada 3 puta, ali svejedno.

Treba spomenuti trenutak pri rezultatu 2:0 kada je Štampalija doslovno izmislio isključenje Petrovića. Crnogorac je loše puca sa srednjeg vanjskog, njegov čuvar je pokušao uši s njime u klinč kako bi mu se „podvukao“ i iznudio izbačaj, ali je to loše napravio. Petrović je uspio ostati s obje ruke visoko u zraku, ali to legendarnog Štampu ne priječi da sudi izbačaj i pokloni prvog igrača više Mladosti. Kasnije je valjda procijenio da bi se bespotrebno blamirao pa je izbjegavao ovakve poklone.

Do kraj četvrtine Muslim pogađa sa 8-9 metara za 4:0.

 

Mićo i Kova su bili, da citiram Bauera, nekoliko svjetlosnih godina ispod Živkovića i Kobeščaka neki dan. Slušni dio prijenosa vrvio je neelokvencijom, pogrešno zvanim igračima, glupim savjetima igračima, gramatičkim pogreškama… Kova je u prve 3 minute uspio dva puta pogriješiti koji je igrač nešto napravio. Zamijenio je Vukičevića i Bašića kao igrača koji je dozvolio Raduov gol sa dva metra, a onda i spomenutu situaciju glupog šuta i izmišljenog izbačaj gdje je zamijenio Petrovića Burićem. Kasnio sam mu prestao brojati pogreške te vrste.

Mićo se glupirao moronskim izjavama i još glupljim savjetima. Pa smo tako nakon gola za 3:0 imali prilike čuti:

Mislim da je ovo idealno otvaranje za Asića“.

Ipak, taktički savjeti koje je dijelio igračima, pretežito Mladosti, od toga kako se treba držati blok, pa i kako i kada šutirati posebno paraju uši. Jasno daje on čak i igrače koji igraju različitom rukom mijenjao, tako je šut ljevaka Živkovića po njemu izveo dešnjak Buha. U jednom trenutku PERICA Bukić je izgubio loptu od Burića. Još uvijek ne prepoznaje situacije, pa je tako Garcia odlično na beku odigrao i to protiv Lončara i dignuo mu loptu bez faula, ali Mićo kaže:

„Sad je sretan bio Garcia jer je potopio Lončara bez lopte“. A niti ga je potopio, niti je ovaj bio bez lopte.

Zaboli me mozak svaki put kad moram njega slušat, još posebno kad mu Kova takve nebuloze potvrđuje dadakanjem.

 

Zabila je Mladost dva gola u nizu na početku druge. Oba s igračem više, prvo Buha s desnog vanjskog pa Milaković sa stative. Primorje odmah vraća na 4,a kasnije je Mladost još samo jednom uspjela doći na -2, početkom treće četvrtine i to je bilo sve od njih u ovoj utakmici.

 

Koliko je odličan igrač Sukno vidi se i u ovakvim utakmicama. Danas je šut išao Muslima, forsirao je i Garcia – 4 loša udarca prije odlično pogođenog igrača više na samom kraju, Burić je iskoristio dva nepostavljena igrača više, Radu je često bio sam na stativi. S obzirom na stalnu prednost, i na nabrojano, Sukno je posvetio organizaciji napada, oduzimanju lopti u obrani, pokrivanju prostora ispred sidruna u zoni i svim ostalim segmentima igre koji nisu toliko vidljivi ni u statistici.

Treba spomenuti i Bulja koji je po prvi put što ga gledam imao odličnu obrambenu reakciju. I to protiv Lončara kojem je dignuo loptu bez faula. Kasnije je nadodao gol s igračem više, i to s vanjskog, desnog vanjskog. Ajde neka.

Burić je dominirao na beku. Protiv njega je čak i Lončar imao problema s uzimanjem pozicije. Radu je osim odličnog početka nanizao 5 izborenih igrača više. Zabio je još i gol sa stative, a jednom je neobjašnjivo promašio, tj. pogodio stativu iako je bio potpuno sam na odličan prebačaj sa suprotnog vanjskog. Muslim s pravom igrač utakmice. Imao je osim 4 gola i nekoliko obrambenih reakcija.

Od značajnijih igrača Garcia s dosta loših udaraca, Elez potpuno nevidljiv, a Krapić loš na dva metra.

 

Danas je Pavić bio loš. Čak nije bio ni prosječan te daje ovako jučer branio Jug bi također lagano dobio. Mladost je imala dosta grešaka u igri. Ostali reprezentativci Mladosti također loši. Posebice Luka Bukić. 0/4 šut, a posebno se ističe onaj s kraja druge četvrtine kad je i loše i nerezonski s leđa šutirao s krila ravno u Vićana. Uspio je i izgubiti loptu bez faula na vanjskoj poziciji. Bez iti jednog dobrog poteza.

Vukičević je zabio 2 gola na kraju. Oba lijepa, prvo u rašlje igrača više, a onda iz polukontre na prebačaj. Ali imao je i on dosta neprisiljenih pogrešaka. Lončar se solidno nosio sa svima osim s Burićem. Duje Živković lijepo zabio iz faula s 5 metara. Ostalo za zaborav.

 

Zanimljivo da se do samog kraja utakmice, gotovo pravilno izmjenjivale akcije s igrače više za jednu pa za drugu momčad. U niti jednom trenutku niti jedna momčad nije imala više od 2 prilike više od druge sve do konačnih 13 prilika Primorja, i 11 Mladosti.

Ni jedni ni drugi nisu baš dobro igrali igrača više što statistika ne otkriva. Primorje imalo 2/7 i na kraju su kad se Mladost već i predala uljepšali statistiku nanizavši 5/6  na ukupnih 7/13. Imali su dvije brze realizacije, bez akcije. Par poklona kao npr. kad je Radu bio neko vrijeme stalno potpuno sam na stativi.

Mladost je imala izrađenije akcije. Imali su 5/11 na kraju uz par solidno izrađenih koje nisu realizirali. Na staru je Lončar ostao na leđima na stativi pa je loše šutirao, onda su 5 sekundi do isteka prve četvrtine imali dva igrača više pa nisu šutirali, a u plivanju nisu uzeli loptu, uz jedno netočno dodavanje kad je Burić presjekao loptu.

 

Zanimljivo da je trener Kobeščak sva 4 time outa zvao kada nije imao igrača više. Po meni u ovoj utakmici opravdano jer bi i inače time out s igračem više zvao jedino u situaciji ako sam ga dobio pred vlastitim golom pa da uštedim vrijeme za postavljanje.

 

Zasluženo slavlje riječke momčadi koja je vrlo mirno vodila i privela utakmicu kraju. Igrali su koncentrirano u obrani, u napadu znali otvorili prostor individualnim potezima svojih šutera. I vrlo lako, rutinski došli do novog trofeja. Ogledni primjer kako kvalitetnija momčad bez puno muke osvaja naslov. Doduše loš Pavićev dan im je omogućioto doziranje snage, ali vjerujem da bi lakoćom digli u višu brzinu da je Pavić bio bolji danas.

 

Finale kupa

Primorje EB – Mladost  12:7 (4:0, 2:3, 2:1, 4:3)

Suci: Margeta (Slo), Štampalija (Šib)

Primorje: Vićan (4), Burić 2, Radu 2, Krapić, Peroš, Sukno 1, Muslim 4, Petrović 1, Mudražija, Elez, Vrlić, Garcia 1, Lazović, Buljubašić 1. Trener: Ivan Asić.

Mladost: Pavić (4), Bukić, Milaković 1, Lončar, Dašić, D. Živković 1, Capan, Buha 1, Pavičić, I. Živković, Vukičević 2, Bašić 1, Marcelić, Lozina 1. Trener: Vjeko Kobeščak.

Izbačaji: Prim 12, Mla 13

Igrač više: Prim (1/3+1/2+1/3+4/5)= 7/13 (54%), Mla (0/2+2/3+1/3+2/3)= 5/11 (45%)

Obrane: Vićan (1/1+2/5+0/1+1/4)= 4/11 (36%)m, Pavić (1/5+2/4+0/2+1/5)= 4/16 (25%)

Kontrafaulovi: Prim 5, Mla 2