Mornar solidan u Gružu

Ovu za Jugaše tužnu srijedu stigla je pobjeda protiv Mornara 12:7. Nakon komemoracije i sprovoda, i na bazenu smo se minutom šutnje oprostili od kapetana Jerkovića. Jug je bio bolji, relativno lagano kontrolirao utakmicu prije svega zahvaljujući klasi kapetana Dobuda, a Mornar je izgubio sa 2 gola razlike manje nego primjerice Mladost u Gružu koja je protiv Slovačke nedavno dala čak 6 igrača u udarnih 13 reprezentacije.

 

Tiho je opet bio na tribinama pa je Ivanković dobio dvicu, a četrnaesticu Loren Fatović. Važno je pred Pro Recco istaknuti da se Bušlje očito oporavio pa je i on bio u bazenu.

Mornar ima nekoliko iskusnih igrača poput Đogaša (1977. kao i Tiho) koji je baš jučer na dan utakmice slavio 37. rođendan, Leticu (1983.) te Bana (1986.). Ipak puno više me zanimalo kako će se Lozina kojeg smo nedavno gledali na juniorskom PH nositi na dva metra, kako napreduje Čagalj otkako sam ga zadnji put gledao, jesu li opravdane preporuke da Marinića – Kragića treba pozvati u reprezentaciju itd… Te općenito kako Mornar igra ove sezone pod paskom Zdeslava Vrdoljaka.

Krenulo je lošim potezom Letice koji je s desne strane „nogometnim nabacivanjem“ u gužvu na drugoj stativi pokušao pronaći suigrača. Jasno jugaši su to lakoćom osujetili, a Dobud je to iskoristio da pobjegne u kontru. Kako ga je sustizao Markovićev čuvar Dobud je inteligentno plivao s loptom sve više u desno odvlačeći protivnika i čekajući idealan trenutak za dodavanje, kad Marković stigne na 2 metra. Tada mu je i dodao za laganu realizaciju. Uzvratio je jako lijepim udarcem s igračem više Marinić – Kragić s desnog vanjskog. Inače je za razliku od zadnji put kad sam ga uživo gledao promijenio stranu. Prije je bio lijevo, a sad su tamo Đogaš i Ban pa je on desno. 3 gola u nizu Juga, dva puta Janović i jednom Dobud, ali do odmora uzvraća i Mornar preko Lozine – lopta mu se sretno vratila nakon što ju je već izgubio na poziciji sidruna, te čini mi se Bana za 4:3.

U drugoj prednost podiže Ivanković, te se kasnije stalno diže do konačnih +5. Posebno atraktivni su bili golovi Dobuda koji je još jednom pokazao klasu. 4 gola ukupno, uz još par iznimno lucidnih poteza kada je preko glavu s bekom na leđima pokušao proigrati Bušlju koji je uplivao na drugu stativu, ali je i obrambeni igrač, para mi je Marinić–Kragić dobro reagirao. Dobud je zabio iz još jedne kontre u koju je pobjegao, i to ovaj put s protivnikom na leđima. Iznimno atraktivno sa stative sa igračem više kada je ušao skroz do linije gola, držeći loptu i mašući s njom, te iz peterca. A možda najatraktivniji je bio onaj prvi gol iz prve četvrtine kada je s igračem više ostao na lijevom krilu te u maniri najkvalitetnijih krilnih šutera, trzajem iz lakta prevario blok i lagano pliskom pospremio loptu u bliži.

 

Mornar je izgubio dakle u Gružu 5 razlike uz neke glupe pogreške u igri. Primjerice taj prvi pokušaj Letice, pa činjenica da mi je Dobud dva puta pobjegao u kontru, te najgluplji od svih Ćorušićevo isključenje s pravom zamjene nakon samo 3 i nešto minute igre. Prvi sidrun Mornara se koškao s Markovićem nakon što je Mornar izgubio loptu, pa je opravdano dobio i isključenje nakon čega je još jednom udario Markovića te dobio s pravom zamjene. S druge strane imali su popust kod svog bivšeg suigrača Bijača koji je propustio 2 lagana udarca u gol pa je Đuho početkom treće poslao Nižića na zagrijavanje. Zanimljivo, tada je Bijač skupio 2-3 odlične obrane, daleko najbolje u utakmici. Na početku četvrtine ušao je Nižić te primio samo jedan gol s igračem manje.

Utakmicu je obilježilo jako malo isključenja, 7 (plus peterac) Mornara i 3 Juga. Nekoliko puta su se bunili igrači s klupe Mornara (Vrdoljak je svaki put odmah pozvao da se stišaju), ali mislim da su ostali zakinuti tek za još jednog igrača na kraju treće četvrtine više kad je Marković držao na vanjskoj poziciji protivnika prije nego mu je stigla lopta. Problem Mornara su bili dobri bekovi Juga, činjenica da Lozina stalno pokušao šutirati sa dva metra (ne ide na iznuđivanje isključenja), te da nisu baš proplivavali i na taj način pokušavali doći do izbačaja nekog od Jugaša.

Što se tiče Lozine, većinu vremena ga je čuvao Macan. I to bez većih problema, bez ijednog izbačaja i bez gola (gol je postigao iz gužve nakon odbijanca i tada Macan i nije bio u igri). Pokušavao je ići na realizaciju, ali ne ide to baš lako u seniorskom vaterpolu. Tek je krenuo s igrom na sidrunu pa mu treba dati još dosta vremena da popravi te nedostatke.

Marinić – Kragić je zabio taj spomenuti lijepi gol. Imao je još par puta u obrani dobre reakcije, ali ne smije dopustiti vrtuljak na beku kao što mu je napravio Janović kada je izborio peterac.

Čaglja sam samo par puta uopće opazio u nekoj akciji, ali nije baš učinio korak naprijed u odnosu kad sam ga prije 2-3 godine gledao u Zagrebu protiv Mladosti i Medveščaka.

Od ostalih do sad nisam baš znao za Zadranina Stipića koji je prvi bek, ali protiv Dobuda ne mogu ni puno kvalitetniji i iskusniji od njega. Golman finala RedBull sidruna Bujas skupio je desetak obrana, u početku par vrlo dobrih.

 

Kod Juga Macan vrlo dobar, Benić s malom minutažom, Visković ne previše istaknut, Marelja poput Bijača, popustljiv protiv bivših suigrača, Bošković bez gola (jedan loš udarac i to je sve) uz jednu odličnu reakciju kao bek u obrani, Šutalo, Marković i Janović sa dva gola, a Ivanković i Fatović sa solidnom minutažom.

 

15. KOLO JVL-a

Jug CO – Mornar BS 12:7

500-ak gledatelja

Suci: Obradović i Matijašević (oba Herceg Novi).

Jug: Bijač, Ivanković 1, Bošković, Janović 2, Šutalo(2, Benić, Marković 2, Bušlje, Visković, Dobud 4(1), Marelja, Macan 1, Nižić, L. Fatović. Trener: Veselin Đuho.

Mornar: Bujas, Čagalj, Marinić-Kragić 1, Ćorušić, Čalić, Lušić 1, Letica, Đogaš 1, Stipić 1, Butić, Lozina 1, Ban 2, Anić, Zović. Trener: Zdeslav Vrdoljak.

Igrač više: Jug 4/7, Mornar 3/3

Peterci: Jug 1/1, Mornar –