Final4 kupa – Rijeka 23-24 siječnja

https://www.facebook.com/vaterpolo.primorje

Na rasporedu je final4 kupa Hrvatske na kojem nastupaju Mladost, Jug, Jadran i domaćin Primorje. Polufinalne utakmice na rasporedu su 17.00 (Jug – Jadran) i 18.30 (Primorje – Mladost) u subotu, a finale je u nedjelju u 17.30. sve utakmice bit će u izravnom prijeosu na HTV-u.

Nakon 4 godine Primorje se vraća na završni turnir kupa. Za nagradu dobili su i domaćinstvo turnira, iako nažalost, zbog poznate situacije neće biti publike na tribinama. Ostala 3 kluba zadnjih godina redovito nastupaju na završnom turniru, ako izuzememo Mladost 2015/2016 i 2017/2018 kada se nisu uspjeli plasirati.

Najuspješniji klub je Jug sa 14 naslova, ravno polovica od 28 dosad odigranih hrvatskih kupova. Uz to su još 10 puta bili u finalu. Mladost je branitelj naslova što im je bio prvi naslov nakon 8 godina. Ukupno imaju 9 naslova i još 10 nastupa u finalu. Primorje ima 4 naslova i još 3 finala. Pošk je osvojio 1 naslov i bio u još 2 finala. Jadran ima 2 finala, a Bellevue jedno.

Ako pogledamo bivšu državu, kup je utemeljen 1973. umjesto zimskog prvenstva. U 19 izdanja od hrvatskih klubova POŠK i Jug su ga osvajali po 2 puta, a KPK (prvi od svih naših), Primorje i Mladost po jednom. Još su ga osvajali Partizan 11 puta i Primorac jednom.

Dakle, državni kup su osvajali:

Jug                        16

Mladost               10

Primorje              5

POŠK                    3

KPK                       1

Jug i Jadran sastajali su se u zadnjih 5 sezona 4 puta na final4-u; 3 puta u polufinalu i jednom u finalu. Sve utakmice završavale su visokom razlikom u korist Juga +9, +7, +8 i +7. Iako je Jadran i u tim prethodnim sezonama imao kvalitetnu momčad to se nije pokazalo u tim utakmicama. Današnji sastav Jadrana je također pokriven na svim pozcijama. Na golu je Podrug, na beku Burić, na dva Dužević, desno je povratnik Zović i tu su i Butić, Šetka, Marinić – Kragić, Delić, Milardović.

Jug ima po imenima jači sastav iako i više mlađih igrača koje trener Kobešćak koristi, 5 jugaša prema 1 jadranašu ako gledamo 2000. godište i mlađe.

Primorje i Mladost sastaju se u drugom polufinalu. Zadnji put su na final4-u igrali 2016/17 i tada je Mladost dobila 10:8. Mislim da je to bio prvi poraz Primorja od Mladosti nakon 7 sezona i tada se situacija opet preokrenula u korist Mladosti. Prije koji dan u Beogradu Mladost je pobjedila 13:11. Obzirom na sastav, iznenađujuće je Primorje dobro pariralo u toj utakmici. Momčad Igora Hinića je plivački izrazito spremna i vjerujem da im odgovoraju turniri na kojima se u malo dana igra puno utakmica. Ako izuzmemo Borisa Leticu (1983.) i Bojana Cara (1986.) momčad je sastavljena od mahom igrača 1999.godište, čak šestorica i još po 3 malo starija i 3 malo mlađa.

Mladost je zadnje dvije godine kako se vratila na final4 značajno bolje igrala finalnu, nego polufinalnu utakmicu. Prvo su uz materijalnu povredu pravila pobjedili Jadrana nakon peteraca prije dvije godine pa lani Solarisa 11:8. Vidjet ćemo kako će se Marcelić, Vrlić, Radu, Bušlje, Bukić, Miloš, Kharkov, Lazić i ostali postaviti u ovogodišnjem polufinalu.