Odlični jugaši s +4 u Budimpeštu

 

Odličan vaterpolo u vrlo dobrom ambijentu, uz jako lošeg suca Savaresea koji je dao povoda da se Mađari poslije utakmice bune na zapisničkom stolu na jednu spornu odluku, i time si stvaraju alibi za lošu igru. Ili bolje rečeno Jug ih je u potpunosti nadigrao, toliko da je razlika po prikazanome trebala biti još i veća. Ali osim te velike pogreške Talijana, on je cijelo vrijeme donosio pogrešne odluke, protiv obje ekipe dok je Stavridis bio odličan uz par njegovih tipičnih „picopevac gestikulacija“ s kojima se želi staviti u prvi plan (primjerice kad se izgalamio na Balića jer nije dovoljno brzo pronašao novu kapicu za Dobuda).

 

Od početka se vidjelo da su jugaši krenuli ozbiljno i motivirano u utakmicu. Šteta što to ne čine uvijek, ali danas ih se mora pohvaliti. Bilo je još više publike nego prije 4 dana, oko 1500 gledatelja, vjerojatno i više, uz ugodnu atmosferu u kojoj se stalno pljeskalo, tu i tamo vikalo na suce, i uživalo u vaterpolu. Sad je najvažnije da ne bude opuštanja u uzvratu i da se igra kao da nema prednosti.

 

Odmah na početku 2:0. Na Dobudu se vidjelo koliko je motiviran. Išao je maksimalno i vrlo brzo je uzimao pozicije i dominirao na 2 metra. Janović je izborio peterac kojeg realizira Joković, a zatim zabija Dobud s igračem više(obje osobne je napravio Kiss). Vasas je tada zabio 2 u nizu i to je bilo jedino izjednačenje na utakmici. Oba gola pala su s igračem više, Bošković s lijevog, a Vamos s desnog krila. To je bilo sve dobro što smo vidjeli od nekadašnjeg kapetana Juga koji je i u ovoj utakmici bio loš kao i na EP-u. Već sredinom treće četvrtine zaradio je 3. osobnu.

Do kraja četvrtine Janović i Obradović, oba s igračem više donose opet +2. Jug je danas fenomenalno igrao igrača više (7/11), a treneru Vasas ide veliki minus je su primali golove iz identičnih akcija, a on to nije znao zatvoriti. Stalno se druga stativa izvlačila na 3–4 metra, a Janović bi na lijevom vanjskom zavukao u desno, cimanjem navukao obranu i prebacio na Bušlju ili Obradovića. Zabili su tako 3 puta, a još nekoliko puta je mogao biti gol (ili ne bi bilo dodana lopta, a dva puta je šut obranjen).

Sve što je Janović napravio odlično u prvoj četvrtini (izboreni peterac i gol točno sekundu do isteka vremena) pokvario je promašenim petercem. Bilo bi to već sredinom druge četvrtine i odmah bi se utakmica usmjerila u pravom smjeru jer se vidjelo koliko su jugaši dobro raspoloženi i da im Vasas ne može parirati. Pucao je opet loše, poluvisoko, na isto mjesto kao i Paviću pa mu je Nagy također obranio. I kasnije je Janović imao par loših poteza – nepotrebno driblanje zbog kojeg je izgubio loptu, kao i par puta predugo (čak i po 4–5 sekundi držanje lopte s igračem više). Također treba spomenuti da je Janović rekao Jokoviću da on nastavi s izvođenjem, ali Maro je radije prepustio odgovornost suigraču.

Taj promašaj odmah kažnjava Fazekas i Vasas se opet vraća u utakmicu i uspijeva držat priključak (1 do 2 gola zaostatka) sve do sredine treće. U drugoj četvrtini zabio je još samo Marković, jako lijep udarac, varka tijelom, i šut kroz uši Nagyja s lijevog krila na zonu za 5:3.

Prvi gol u trećoj zabija mladi ljevak Vamos i to je posljednji put da Mađari imaju priključak na -1. Slijede tri gola Jugaša u nizu. Joković je zabio iz daljine na zonu za 8:4, prije toga on i Bušlje s igračem više. Adam Steinmetz je zabio s pozicije sidruna, naravno pored Bušlje (bolje da umre selo nego običaj :wink:), a i Vićan je bespotrebno izašao s gola.

 

I Čvrga je došo pogledat bivše suigrače

Pogubljeni Savarese

U posljednjoj četvrtini istaknuo se Karač s dva gola s desnog vanjskog. Prvi s igračem više, a drugi na zonu, s 8 metara. 2–3 minute prije kraja Joković je realizirao drugi peterac za +5. Tu se dogodila ta sporna odluka Savaresea. Kiss je dobio treći izbačaj, a zatim je i Adam Steinmetz preagresivno napao nekoga i također dobio izbačaj, ali sudac Savarese umjesto da pokaže 10 (stisnuta šaka) plus 3 (jer Steinmetz je broj 13), on pokazuje 5 (otvorena šaka) plus 3. Naravno, Steinmetz nije izašao i uskoro slijedi peterac. Pobunili su se Mađari žestoko, cijela klupa je skočila, Steinmetz je došao do pruge uz rub terena i upozoravao Savaresea. Priskočio mu je i Stavridis u pomoć, pozvao je kolegu na konzultacije, ali rijetki su suci koji će priznati vlastitu pogrešku. Jug je tako umjesto akcije s 2 igrača više dobio peterac, i u te posljednje 2 i nešto minute svaka odluka je bila kompenzirajuća. Igrača više za Vasas slijedilo bi kontrafaul u napadu Juga, i tako do kraja. Vasas je iskoristio jednog za konačnih 12:8.

Osim te situacije u kojoj se vidjelo koliko je Savarese dekoncentriran, on je cijelu utakmicu donosio loše odluke. Čista isključenja (konjarenje nemoćnih Vasasovih bekova) nad Jugovim sidrunom, uglavnom Dobudom, on bi dopuštao, čak sudio i kontrafaulove, a onda bi sudio neko isključenje na nekoj vanjskoj poziciji koje je bilo 5 puta manjeg intenziteta. Gotovo svaka odluka mu je bila kriva. Jasno, vidio je to i Stavridis i pokušavao je ohrabrivati kolegu u svakoj pauzi. Već nakon prve četvrtine, na mijenjaju strana vrlo energično ga je ohrabrivao i na kraju mu „dao pet“ kao poticaj. Savarese nije namjerno oštećivao nijednu ekipu, jer su njegove greške bile raspoređene na obje strane, već se jednostavno vidjelo da je loš sudac i da ne zna, a još k tome danas mu je baš bio loš dan.

Stavridis je sudio vrlo dobro, teško mu je naći iti jednu pogrešku, osim u onih zadnjih par minuta kad je kompenzirao par puta. Ionako je poznato da je on odličan sudac, samo što ima dva problema, voli bit u centru pažnje, a i kad treba sudi za Pro Recco. Ali on je u tome majstor za razliku od hrvatskih „sudaca od zadatka“ Periša i Štampalije.

 

 

Odlični Dobud

Danas su Jugaši odigrali izvanredno. U potpunosti su nadigrali Vasas. Trener Földi je na kraju protestirao, i pretpostavljam da će u toj jednoj odluci tražiti alibi u novinama. Ali ako realno sagleda situaciju, suđenje mu je čak bilo i naklonjeno. Ali na stranu to, Vasas je odigrao jako loše. Jugaši su ih u potpunosti zaustavili. Kiss do samog kraja nevidljiv, a onda je dao dva gola, od čega jedan sretno nakon promašeno peterca. Bošković i dalje bez udarca, ostatak igre mu je ionako puno lošiji, pa su jugaši to danas koristili i ulazili s njime u dva metra. On je skrivio jedan peterac, i još dva izbačaja do pola treće četvrtine. Draško Brguljan se istaknuo samo očajnim udarcima. Kao što je bilo i očekivao i napisano u najavi ogromna je bila razlika u kvaliteti bekova, i da je Savarese sudio kako treba još bi Jug imao bar 3–4 puta igrača više. Nagy i nije bio tako loš, iako je popio 2 gola iz dosta velikih udaljenosti, ali su oba ta udarca, od Jokovića i Karača, bila iznimno precizne pliske i nije ih bilo lako obraniti.

Jug je odigrao konačno onako kako se od njih očekuje. Jasno, i danas je bilo pogrešaka, ali ne kardinalnih, s iznimkom jedne. Nakon što je Vićan obranio peterac Marković je zaspao, i nije pokupio loptu. Takve se stvari ne smiju događati u ovakvim utakmicama. Lopta s igračem više je konačno bila brža i preciznija, i dobro se izigravala akcija na drugu stativu. Svi su bili dobri, iz statistike, a i iz opisanih situacija poviše u tekstu vidi se kako je tko odigrao u napadu. Posebno bi pohvalio Dobuda koji je bio iznimno motiviran i raspoložen za igru. Samo mu je gol s dva metra nedostajao da stavi šlag na tortu, jednom je bio blizu, okrenuo je čuvara, mogao je uzeti i peterac, ali je dobro šutirao, a Nagy je dobro zatvorio i odbio loptu u korner. Također, Sutić je odlično odigrao u obrani. Vranješ konstantno u zadnje vrijeme igra odlično. Vidi se da je pun snage, odlično pliva, odlično zatvara u obrani, samo mu golovi nedostaju. Danas je probao jedan polušut, krivo oko s igračem više, ali lopta je lizla stativu s vanjske strane. Vićan također dobar, i da mu suigrači nisu odmogli kod 2 gola – Katonasev odbijanac, i Kissov drugi pokušaj nakon peterca ostvario bi potrebnih 64% za nagradnu igru.

1. Utakmica 1/4finala Lige prvaka
Jug Croatia osiguranje – Teva Vasas Uniqa 12:8 (4:2, 1:1, 3:2, 4:3)
Gledatelja cca 1500, vjerojatno i više
Suci: Stavridis (Grčka) i Savarese (Italija).
Jug: Vićan (11), Vranješ, Sutić, Janović 1(0), Joković 4(2), Pavlović, Marković 1, Bušlje 2, Karač 2, Dobud 1, Macan, Obradović 1, Goreta.
Vasas: Nagy, Decker, Bošković 1, Katonas 1, Fazekas 1, Voros, Kiss 2(0), Vamos 2, Brguljan, Fulop, B. Steinmetz, Takacs, A. Steinmetz 1.

Osobne pogreške: Jug 14 (13 puta igrač više i 1 peterac), Vasas 16 (11 igrača više, 1 put dva igrača više što je prekinuto petercem, i još 2 peterca)
Igrač više: Jug 7/11 (64%), Vasas 5/13 (38%).
Peterci: Jug 2/3, Teva Vasas Uniqa 0/1.

 

13 komentara na “Odlični jugaši s +4 u Budimpeštu”

 1. nerviraju me ovi hvalospjevi dobudu!
  Jedino pohvalno što mogu reć za njega da nije reagiro na ona silna konjarenja i da nikoga nije potegao šakom. Ostalo, nikakav impresivan učinak za prvog sidruna Hrvatske protiv nekih mađarskih poluproizvoda. Ali glavno što me nervira je uopće slaviti nekoga zato što se zalagao tokom utakmice?!?! I sve to nepuna 2 dana nakon što si ga izgradio zbog nezalaganja i nesportskog ponašanja. Fakat vam je svima otupila oštrica na peru…To si trebo pohvalit one župljane što su došli s bubnjevima, oni su se zalagali a da im nitko kune nije dao niti ih je itko tražio da se krevelje.
  I nikako se ne slažem s konstatacijom da je igrač više konačno izgledao dobro i da je lopta brzo kružila. To što su ovi debili pa im je Janović 4 puta prodo istu navlakušu nije razlog da se veliča urnebesno neangažirana igra u bonusu. Par puta sam iznerviran promislio da je Đuhova taktika za igrača više očito dosadom uspavat protivnika pa onda opalit APP ako prođe – prođe.

 2. to je prokletstvo kad si odličan, onda te se ni ne smije pohvaliti jer se valjda podrazumjeva da si ti odličan. a ako si loš, pa jednom budeš i solidan onda se o tome, u pravilu, pišu hvalospjevi. a to solidno, također u pravilu, bude na nivou kad bi ovaj odlični odigro loše. sve po zaslugama, prije dva dana je dobud zaslužio onakav tekst, jučer ovakav, ne znam zašto bi izvještaj s ove utakmice ovisio o tome kako je igro prošlu subotu?

  pa nije dobud odličan (prvi hrvatski sidrun) jer je dobud, nego jer je cijeli život treniro, i još uvijek trenira, da bude odličan. pa ga se onda valjda i može pohvaliti kad je odličan. a nije mi žao ovih mađara nešto, ko im je kriv ako nisu više u stanju proizvest kvalitetnog beka, a pogotovo mi nije žao igrače koji onoliko konjare. nije ni njima bilo žao kad su nas godinama pobjeđivali na reprezentativnom nivou

  1. cini mi se da me namjerno pokusavas dignit na foru..
   nitko ne osporava dobudovu kvalitetu niti iciju drugu, k tome neizmjerno postujem i cijenim cijeli taj trud i rad da bi dosli do ovog nivoa. Samo sam htio naglasit da je diskutabilno ili cak deplasirano nekom sportasu uopce, a kamoli u vaznoj eliminacijskoj utakmici hvalit njegov angazman i zelju. Zaboga pa to bi trebo bit default, minimun minimuma!
   I ne nisam mislio da nekome treba sudit po prijasnjim predstavama nego s
   am se usudio primjetiti kako si i ti u duhu perisa i stravidisa malo podlegao kompenzacijskoj atmosferi

   1. misliš na to kako periš i stavridis to rade zbog ulizivanja moćnicima, te kasnijih protuusluga, a ja radi očuvanja opstojnosti vlastitog fizičkog integriteta u budućem susretu s dobudom? 😉

    ma nije tako 😉 slažem se, želja i angažman se podrazumjevaju (što sam i uostalom i napisao u subotu), ali sad je bilo vidljivo da je želja i angažman na što se ono glupo kaže 105 %, pa sam to istaknuo, iako je naglasak na kvalitetnoj igri u pohvalama.

    1. “…očuvanja opstojnosti vlastitog fizičkog integriteta…”
     ako ništa vidim da se žurnalistički angažman na dance.hr isplati bar po bogaćenju fundusa riječi, fraza, floskula, šala i pošalica.
     thumbs up!
     ono što je još pohvalnije da nisi sam, elokventnost i gramatičko gimnasticiranje je sve više odlika i ostalih kolumnista.
     Čak štoviše! Evo neu večer mi se zambata hvali da će osnovat stranku..
     Ma ne može mu Hrnić vode dodat

     1. apsolutno, trudim se apropo fraza, floskula i inih. vjerujem i ostali koji rijeđe pišu. što se tiče riječi i rečeničnih konstrukcija ovo mi je jedan od najdražih tekstova: http://www.dance.hr/kvalifikacije/931-sastavak-o-religiji-pederstvu-zambati-i-jos-kojecemu.html

      zambata je jako loš u politici, savjetujem ti da ne glasaš za njegovu stranku 😉

 3. spomenuo bi par citata iz SN u vezi utakmice:

  dba u najavi: “sučelice gosparima dolazi momčad koja im tradicionalno ne leži. u jugu co to, uostalom, znaju bolje od ikoga. no nije ni taj vasas ne pobjediv…” – ovo napisat za ekipu s kojom se jug u proteklih 7-8 sezona susretao mislim bar u 5 i svaki put, ali baš svaki put bio bolji od nje. i u polufinalu final4-a u barceloni, i u četvrfinalu, i u skupini

  dbu u izvještaju: “joković je na startu druge četvrtine propustio peterac” suca svaresea je prezvao u caputi, a steinmetz je skrivio peterac jer je dirao loptu poslije isključenja?

 4. gledaj erazmo, jedno je izvještaj s utakmice, adrugo neka analiza sezone, polusezone itd. Na izvještaju pišeš što se dogodilo na toj utakmici, kako je ko odigrao itd. Ja sam u jednom izvještaju napisao kako Sandro Sukno bio prenervozan, gestikulirao na sučeve greške, itd ali nije bila neka ključna utakmica sezone, pa je neki skočio kako ti možeš tako o Sandru itd. Pa naravno da je on najbolji igrač u Hrv, a među par u Europi, ali pišeš ono što vidiš taj dan. Ovo što kažeš o Dobudu ja se slažem, nema jednak pristup u svakoj utakmici, ali igra se na rezultat a ne za kekse i bombone. Dobili su Mladost i nema neke velike drame. Ali oni prijeteći pogledi i mahanje prema tribinama mu stvarno ne trebaju. Uostalom, ako igrači čitaju dance.hr i ne slau se, idemo im na živce, jednostavno prestaneš čitat i to je to. Čuo sam da je za mene jednom hrnić pitao ko je taj zambata, zašto se ne potpiše imenom itd. To nije problem, ali ko je taj hrnić, pa nismo mi izmislili dance.hr da bi ga on čitao, ako mu se ne sviđa nek ne čita. Ali moram se složit s njim u vezi imena i prezimena jer sam ja njega imenovao u tekstovima i komentarima, trebao sam ga spominjati kao “predsjednik juga” jer je to javna funkcija, jer “nomina sunt odiosa”

 5. pa kud ćeš veće legitimacije u vaterpolskom svijetu od potpisa sa zambata. možda danas jednaki broj ljudi iz vaterpola znaju tko je hrnić i zambata, ali onda, kad je hrnić tek došao na čelo juga, sigurno je ime zambata bilo puno poznatije

 6. Trebalo bi se malo prostora ovdje dati i mlađem Buconiću: http://www.portaloko.hr/clanak/nezadovoljni-i-jedni-i-drugi-%C4%91uho-vasas-ima-bekove-koljace-madari-protestirali-delegatu/0/28146/

  Pa kako netko tko piše o vaterpolu može napisati slijedeće poslije prošle utakmice: “Ponovit ću što sam u najavi susreta napisao o drugom sucu, Massimu Savareseu, „dokazao znanje i rezolutnost“. Večeras je potvrdio i jedno i drugo” ????