Pala i Budimpešta

 

Jug je nakon „sto godina“ pobijedio u Budimpešti. Na otvaranju ovogodišnje Lige prvaka 9:7 protiv OSC-a za rušenje „velikog prokletstva“. Bijač je i ove godine ušao vrlo dobro u sezonu, a u samoj igri još je vidljivo da Perronea suigrači još ne kontaju do kraja. Uz to momčad još nije do kraja uigrana što se najbolje vidi u nerealizaciji do kraja izrađenih akcija.

 

 

Jug je gotovo cijelu utakmicu držao pod rezultatskom i igračkom kontrolom. Domaći su vodili samo jednom, sredinom druge četvrtine 3:2. Jug je poveo +2 nakon 3 minute igre u trećoj i imao igrača više (Joković u prečku) te Lončarovu parabolu s dva metra kad je već okrenuo beka (ali prelaganu pa je nakon što je prebacio golmana lopta ostala van gola) za odlazak na +3 što bi vjerujem već tada riješilo utakmicu. Kaznili su to Mađari s dva brza gola i odgodilo rješenje utakmice za zadnje 2 minute četvrte.

 

Sve 4 lopte u plivanju osvojila je domaća momčad. Od početka se vidjelo da imaju problema s napadačkom igrom jer nema sidruna koji bi se mogao uopće nositi s jugovim bekovima. Ipak, Macan je kiksao na startu kad je dozvolio Nemethu udarac s pozicije sidruna, ali Bijač brani. S druge strane OSC je primoran igrati dosta plitku zonu na jugovim sidrunima. Jug je poveo golom Vrlića s prve stative, trebala su mu dva šuta jer je prvog Bistritzanyi zaustavio. Uzvraća Decker nakon greške Lončara što je jako naljutilo Kobešćaka. Nakon 5 minuta Kobešćak zove time out i traži brži protok lopte i širenje igre u napadu jer protivnik gotovo stalno igra zonu. I to sa svih vanjskih pozicija. Odmah iza toga drugi igrač više, a lopta ide baš kako je trener kazao, iznimno brzo, obrana nema vremena za kvalitetan povratak nakon što se dva puta izmijenilo dodavanje Perrone s lijevog vanjskog i Garcie na desnom krilu. Obradović sve dobro prati i kvalitetno se postavlja na lijevom krilu pa kad mu je Perrone dodao loptu imao je lagan posao samo je zakucati u gol. Kovacs lijepim šutem iz faula kroz uši Bijača postavlja 2:2.

 

Nakon što OSC nije imao niti jednog igrača više prema Jugovih 4 (zadnja dva su promašili Joković u prečku i Marković sam ko duh na drugoj stativi ravno u golmana) jer nije niti mogao uzeti poziciju na manje od 4 metra od gola, u prvom napadu isključenje Lončara u plivanju i to kad se već vratio skroz ispred svog gola. Inače trebao je Obradović preuzet njegovog igrača, ali ga je propustio i ostao na 8-9 metara od Bijača i ostavio Lončara da pliva od dva do dva metra. Kako je u prvoj četvrtini Lončar imao obostrano to mu je već druga osobna. Loša akcija Mađara, pokušaj dodavanja na stativu koji je završio ravno na ruci jednog od Jugaša. Pokušavao je Perrone 1 na 1 u samom dolasku u napad, pa nakon dobro odigrane akcije s igračem više Benić na prvu s 4 metra s lijevog vanjskog šutira u blok. Opet je jug odlično spustio loptu na svog sidruna, sada opet u igri Lončara, ali suci ne sude klasični izbačaj. Puštaju da se igra dalje. Inače su puštali „teški fajt“ na vanjskim pozicijama. A kakao im je valjda bilo glupo da domaća momčad nema igrača više iako su bili potpuno nemoćni na dva metra, u drugom dijelu utakmice OSC ima čak jednog igrača više od Juga. I to veliku većinu (5/7) bez lopte.

I nakon otprilike pola četvrtine prvo i jedino domaće vodstvo. Opet veliki nesporazum u obrani, Lončar je isplivao s beka, s druge strane Benić to nije očekivao pa je Kovacs ostao potpuno am ispred bijača i zabio za 3:2. Inače, on je dosta često igrao kao sidrun. Toliko je lažan sidrun, da su lažni Turčinovi sidruni za njega Vrlići. Iako službena stranica OSC-a kaže da ima 97 kg na 190 cm, pored Macana je izgledao ko pero laka kategorija. I Benić mu je u jednom navratu odnio loptu bez faula kao da nikoga nema u dva metra.

Do kraja četvrtine dva gola Jugaša. Prvo Macan s igračem više nakon odličnog prebačaja Vrlića s druge stative na lijevo krilo pa je i Macan s ove pozicije samo trebao ubaciti loptu u prazan gol. Nakon asistencije Markovića s lijevog krila Vrlić je zaradio peterac kojega Perrone koristi za 3:4 na poluvremenu.

Tada je omjer igrača više bio OCS 0/1, a Jug 3/6 + 1/1 peterci. Na poluvremenu se neko najeo ludih gljiva pa se sve izokrenulo, ili domaći sidruni, ili sudački dvojac.

 

 

Odmah u prvom napadu isključenje Jokovića na krilu što Batori koristi jakim udarcem sa srednjeg vanjskog. U napadu Obradović igra puno energičnije nego protiv Primorja tako da njegovo cimanjem a srednjem diže golmana i primorava protivnika da izađe na njega. Nakon dva – tri izmijenjena dodavanja s Jokovićem na desnom vanjskom slijedi brzo i precizno dodavanja, a Joković na prvu zabija plisku u bliži. Uskoro Obradović zarađuje i igrača više kada je ušao kao sidrun, a Benić sam s prve stative donosi 4:6. Sada slijedi period igre koji smo na početku već opisali kad je Jug imao dvije dobe šanse za odlazak na +3. Kako e to nije ostvario u dva uzastopna napada, prvo na 1:30 do kraja treće opet zabija Batori. Opet jako dobar udarac na prvu, na prebačaj na zonu s lijevog vanjskog. Zatim igrač više i time out nakon kojega točno 0:30 do kraja Brguljan nakon 3 cima s desnog vanjskog donosi 6:6. Ipak u preostalom vremenu Joković reprizira gol  na zonu i 4 sekunde prije kraja 6:7 s kojih se ide u zadnji dio utakmice.

 

Po tradiciji na startu i ove četvrtine igrač više za OSC u prvom napadu. Macanu bez lopte 3 sekunde do isteka napada. Ali domaći nisu uopće šutirali. Propuštaju jugaši svoju priliku s igrač više kada Fatović proigrava Benića koji se s stative izvukao prema lijevom krilu odakle je Fatović zavukao u sredinu. Iako nije bio baš u bajnoj situaciji bolja solucija je bila udarac nego proigravanja na pokrivenu prvu stativu. Uskoro Jug imao i drugu priliku s igračem više. I na 6 minuta do kraja Kobešćak već troši time out. Inače ih je u ovoj utakmici zvao dosta ranije nego Vincze. Opet proigravanje na prvu stativu, Joković s krila na Lončara, ali šut odlazi pored dijagonalne stative. 4:50 do kraja Lončar dobiva treću osobnu, a Salamon šutira na prvu sa srednjeg vanjskog i donosi 7:7. Vrlić dobiva dobru loptu na dva, odlično se oslobađa, šutira snažno, ali šrauba završava na prečki. Nakon što je Brguljan bio primoran s istekom vremena šutirati iz velike udaljenosti Perrone odlazi u svom stilu u napad. Dobiva loptu na lijevoj strani, driblingom se oslobađa čuvara koji ga hvata za glavu i nosi igrač više. Ovaj put Perrone preuzima odgovornost i s lijevog vanjskog donosi 7:8, 3:10 do kraja. I Mađari imaju jedan opasan šut s pozicije sidruna, ali šrauba odlazi pored gola, a s druge strane Macan jako dobro proigrava Vrlića koji uzima prednju poziciju i zabija ispod ruke Bistritzanyia i tako je 2:19 do kraja Jug prelomio utakmicu. Imali su Mađari još jednog igrača više 40 sekundi prije kraja, ali bez realizacije.

 

Kako su igrali

Bijač 11 obrana, bez kikseva, ulijeva sigurnost obrani. Bekovi Macan i Benić jako dobri u obrani, a mora se napisat da OSC nema kvalitetne sidrune. U napadu je dosta akcija s igračem više išlo na Benića. Macan također zabio, plus odlično dodavanje na Vrlića. Lončar i Vrlić dominiraju na dva metra. Možda se Lončar još malo traži, posebno mora poraditi na koncentraciji u obrani. Zaradio je najmanje 3 igrača više, s druge strane Vrlić dva plus peterac i gol. Plus sa stative. Joković danas dva odlična šuta na zonu, s igračem više dobra proigravanja na stativu, a loši udarci u blok. Garcia dosta samozatajan, točnije akcije su išle na druge igrače. Obradović se budi pomalo, Perrone vođa momčadi. Zabio ključni gol, kada možda i nije bilo neke izrađene akcije, stalno pokušava stvoriti višak u tranziciji. Nekoliko mu je dodavanja bilo prebrzo za suigrače što će se vjerujem kroz sezonu ispraviti. Fatović je dosta igrao, nije forsirao. Nešto kao Garcia, akcije su išle na druge igrače.

Jer ipak je Jug od 11 igrača više čak 6 odigrao na stative. A samo dvije od tih šest je završilo u golu. Sve su bile dobro izrađene tako da nema razloga da ta realizacije sa stative ne bude 5/6. Čini mi se da je to pitanje trenutka i da se forma, što je i logično, diže i tempira za naredni period koji bi trebao kulminirati za malo više od mjesec dana final4-om kupa. Također, kad oba sidruna malo poprave realizaciju, a zadivljuje lakoća kojom dolaze u situacije za šutiranje, bit će protivnicima još puno teže.

 

 

OSC je pokazao baš onakvu igru kakvu smo i očekivali. Dosta tvrdo u obrani, ali teško je parirati kad gotovo svaki napad i to cijeli moraš igrat plitku zonu. A nemaš baš nekog vrhunskog golmana. Imaju dobre šutere koji koriste svaki slobodan trenutak. Mislim da im Kayes (broj 11) nije igrao, a on im je očito jedini pravi sidrun u momčadi. Na dva metra su se izmjenjivali Nemeth (broj 4), Kovacs (broj 6) i tu i tamo Adam Decker (broj 2). U Juga Ivanković mislim da nije niti jednom ušao u igru.

 

  1. kolo Lige prvaka

OSC  – Jug CO            7:9 (2:2, 1:2, 3:3, 1:2)

OSC: Bistritzanyi (5), Decker 1, Batori 2, Nemeth, Juhasz, Hegedus, Graham, Salamon 1. Gor-Nagy, Kayes, Dr. Brguljan 1, Barabas. Trener: Vincze.

Jug: bijač (11), Macan 2, Fatović, Lončar, Joković 2, Garcia, Marković, Ivanković, Vrlić 2, Perrone 2(1), Benić 1, Obradović 1, Popadić. Trener: Kobešćak.

Osobne pogreške: OSC 13, Jug 8

Peterci: OSC -, Jug 1/1

Igrač više: OSC (-+0/1+2/3+0/3)= 3/7 (43%); Jug (2/4+1/2+1/2+1/3)= 5/11 (45%)

Kontrafaul: OSC 1, Jug 2

Iznuđeni igrač više:

Vrlić: 5m +2 iv + gol s dva metra

Lončar: 3iv

Joković, Obradović i Perrone po 1 iv.

I još 3 iv koja su promakla pa nisu pripisana nikome.