Szolnoki i Olympiacos izgubili po još dva boda

Papirnati favoriti, uz Juga, grupe B, Szolnoki i Olympiacos odigrali su 9:9 u maksimalno neizvjesnoj utakmici koja je završena golom Gounasa 2 sekunde prije kraja. Szolnoki je tako došao tek do petog boda i predstoji im teška borba za plasman među 3 što ih vodi na final8.

 

U cijeloj utakmici nitko nije imao više od gola prednosti; Szolnoki je vodio 7, a Olympiacos 2 puta. Sve 4 četvrtine završile su neriješenim rezultatom. Sada je Szolnoki ispustio čak 10, a Olympiacos 7 bodova nakon prvih 5 kola. U iduća 4 kola mađarski doprvak igra po dva puta s Hannoverom i Mladosti i u tim utakmicama će morati pokazati puno više i osvojiti dosta bodova ako žele poboljšati plasman.

 

Prva četvrtina ponudila je nekvalitetan vaterpolo s obje strane; bilo je puno individualnih grešaka, a i cijelokupan dojam bio je puno ispod nivoa igrača koje ove dvije momčadi imaju. Skoumpakisu je ispala lopta iz ruke na stativi iako je bila idealno dodana, a i bio je potpuno sam. Pa su igrači Szolnoka nevjerojatno loše spuštali loptu s lijeve strane prema sidrunu u čak 3 navrata. Kis je okrenuo beka i s loptom u ruci i licem prema Paviću promašio cijeli gol. Bilo je tu i loših napada u kojima Olympiacos nije svih 30 sekundi postavio lepezu. Vrhunac pogrešaka bila je treća akcija Olympiacosa s igračem više kada je Vlachos zvao time out. I nakon dogovora, Pavić izvodi s centra do desnog vanjskog, a on tako dodaje loptu na lijevo krilo da se od njegovu ruku loptu odbija u aut?!

Prlainović je bio potpuno nevidljiv u napadu i nije bio čak ni taj koji je organizirao napade. S druge strane Fountolis je imao 2 šuta, oba neuspješna.

 

Ipak kako je utakmica odmicala greške su se smanjivale, a neizvjesnost je dijelom nadoknađivala manjak kvalitete. U drugoj četvrtini Gocić je svojim igračima postavio jako plitku zonu protiv desnog vanjskog. Taj bio se igrač spuštao jako nisko, a često bi trojka (srednji vanjski) bočno pomagala. U prvih 5 napada Olyija u ovoj četvrtini čak 3 su završavala šutem desnog vanjskog na tu plitku zonu, a niti jednom lopta nije došla do Nagyija (Genidounisa parabolu pored gola , on i Obradović po jednom u blok).

Nakon što je Kis zabio kao sidrun u prvoj četvrtini (Gounas kao bek pokušao odglumiti kontrafaul), sada je kao bek primio gol od Mourikisa koji je odmah iskoristio to što je Kis puno prespor u reakcijama u obrani. Bilo je to vidljivo i ovdje, a i u nekoliko navrata kad je ostajao u zoni na jednom od vanjskih igrača.

 

Na početku treće četvrtine po prvi put vodi Olympiacos, 4:5. Već treći gol sidruna, ovaj put je Obradović okrenuo Aleksića. Zabio je i Rašović s druge strane, s igračem više. Pavić nije imao sreće jer je prethodno u istoj akciji obranio čak dva šuta, vanjski pa prvi odbijanaca s stative, ali drugi odbijanac nije mogao više stići. Sada je počeo Szolnoki, a to je koristio i u zadnjoj četvrtini, usmjeravati napade na Mylonakisa (jednom i Dervisisa) na desno krilo. Kroz te taktičke detalje u obrani primjetila se Gocićeva priprema za ovu utakmicu.

 

Zadnja četvrtina odudarala je od ostatka utakmice, nakon 5:5 u prve tri, sada još po 4 gola sa svake strane. Čak je i Olympiacos počeo realizirati igrača više kojega su do sada imali 1/7. Probudili su se i najjači napadači, Prlainović, Zalanki i Fountoulis zabili su po dva gola. Zabio je Prlainović prvoga s igračem više nakon rukometne akcije, prebrojavanje s desna na lijevo – Kis se izvukao u 3-3 s prve stative. Na 7:6 polovicom četvrtine Gocić zove time out i postavlja istu akciju ne bi li po prvi put otišao na +2. Ali sad je i Vlachos dobio priliku da upozori igrače kako se postaviti i nije uopće došlo ni do šuta. S dva uzastopna gola Fountoulisa drugi put vodi Olympiacos. Čim mu je ostalo malo više prostora jer se igrala zona u situaciji 5 na 5, kapetan grčke reprezentacije je zabio. Imao je Mylonakis još dva šuta s desnog krila, jasno bez uspjeha. Sada je na scenu stupio Zalanki. Prvo je zabio s desnog vanjskog 1.35 do kraja, a onda i s igračem više, pravom bombom probio Pavića za 9:8 0.11 do kraja. Vlachos je sačuvao time out, a na 2 sekunde do kraja Gounas  s lijevog vanjskog iz ne baš lake situacije (uz pomoć i Nagyija) donosi važan bod, što je još važnije otkida 2 Szolnokiju.

Drugi put ove sezone Szolnoki završava utakmicu 9:9, uz još pobjedu 10:9 i poraze 8:7 i 7:5. Vidljivo je da se jako muče u napadu što je i danas bio slučaj. Kis je ostario i može samo na momente pokazati klasu, a Lazić je unatoč 3 zarađena igrača više (jedan čisti poklon Putnikovića) u nekoliko navrata pokazao nemoć i na idealno dodane lopte na 2 metra. Teško mu je držati obranu plitkom što je prvi zadatak svakog sidruna.

Prlainović nije još u top izdanju, a i Aleksić je imao dosta grešaka. Zalanki i pogotovo Batori moraju pokazati puno više inicijative u napadačkom segmentu jer obojica imaju kvalitetu. Ova četvorka potrebna je Gociću da popravi i napadački segment i u idućim kolima počne s berbom bodova.

Olympiacos je i dalje daleko od lanjskih izadanja. Puno je teže biti branitelj naslova što i oni sada vide na svojoj koži. Uskoro nas očekuju i dvije utakmice Juga i Olympiacosa (7. i 8. kolo) gdje će se Grci s našim Obradovićem, Bušljom i Pavićem pokušati vratiti u igru za prvo mjesto u grupi.

 

Najbolje je utakmicu otvorio Genidounias koji je zabio 2 gola u prvoj četvrtini i još jedan u zadnjoj. On je jedini koji je uspjevao raditi i kontre. Statistički najbolji pojedinac bio je Mourikis s golom s pozicije sidruna i s još 6 zarađenih igrača više. U tom segmentu odličan je bio i Obradović koji je u zadnjoj četvrtini kad se Mourikis malo umorio preuzeo poziciju sidruna i zaradio 2 izbačaja i plus je ranije zabio protiv Aleksića (uz još jedan sa stative s igračem više).

 

Szolnoki je imao igrača više fenomenalnih 70% (7/10). Imali su raznolike akcije, a s druge strane Oly samo 30% (3/10) uz cijeli niz pokušaja asistiranja na stative. Dosta tih pokušaja zaustavljeno je blokom.

Golmani su bili solidni uz po nekoliko odličnih obrana s obje strane. Ali zadnja intervencija Nagyija bila je izrazito loša i u biti je već bio obranio Gounasov šut, ali ga je neoprezno, praktički sam ugurao u gol.

 

5. kolo Lige prvaka

Szolnoki – Olympiacos                   9:9 (2:2, 2:2, 1:1, 4:4)

Suci: Margeta (Slo), Putniković (Srb)

Szo: Nagy (12), Angyal, Batori 1, Zalanki 2, D. Jansik, Szatmari, Aleksić 1, V. Rašović 1, Prlainović 2, Lazić, Kis 1, Teleki 1, Kardos. Trener: Živko Gocić.

Oly: Pavić (12), Mylonakis, Skoumpakis, Genidounias 3, Fountoulis 2, Nikolaidis,  Dervisis, Bušlje, Mourikis 1, Gounas 1, Agryropoulos, Obradović 2, Galanopoulos. Trener: Theodoros Vlachos

Osobne pogreške: Szo 11, Oly 11

Igrač više: Szo (1/1+2/3+1/2+3/4)= 7/10 (70%); Oly (0/3+1/2+0/2+2/3)= 3/10 (30%)

Obrane: Nagy (4/6+1/3+4/5+3/7)= 12/21 (57%); Pavić )3/5+4/6+5/6+0/4)= 12/21 (57%)

Zarađeni igrači više i golovi s 2metra:

Szo:

Kis: gol +3iv

Lazić: 3iv

Oly:

Mourikis: gol + 6iv

Obradović: gol + 2iv