Poraz Juga u Gružu

 

 

Nisam stigao detaljnije provjeriti, ali čini mi se da je ovo prvi poraz Kobešćaka kao trenera Juga u Gružu. I to poprilično uvjerljiv što konačnih 8:11 i ne prikazuje dovoljno. Pro Recco je bio puno bolji, točnije jugaši su previše griješili što ovakav protivnik ne propušta kazniti.

 

 

 

Ova utakmica nije podsjećala na dvije posljednje, koje smo u najavi apostrofirali. Dapače, bila je puno sličnija prvom prošlogodišnjem ogledu ova dva rivala, točno prije godinu dana u Soriju. Tada je Recco nakon 1:1 u prvoj četvrtini (sada 2:2) u drugoj slavio 5:2 (sada 6:2). Jedino što je Recco tada do kraja dizao prednost (zadnja četvrtina 5:2), a sada je Jug s 3 gola i bez ijednog primljenog u zadnjih 8 minuta ublažio poraz. Čak je i omjer osobnih pogrešaka obje momčadi gotovo pa identičan u ove dvije utakmice. Danas Jug 11, Recco 12, a lani Recco 11, a Jug 10 osobnih.

 

Prvih 6 golova na ovoj utakmici palo je s igračem više. Svaki put je Recco vodio, a Jug stizao. Ta savršena realizacija, po 3/3 s obje strane posljedica je dobrih akcija s prije svega odličnim protokom lopte. Za Recco su zabijali redom ljevaci; prvo Mandić u bliži s krila, pa Filipović gotovo identično i na kraju Echenique s vanjskog, jasno desnog. S druge strane prve dvije akcije Juga bili su odlični prebačaji nakon dobrog kruženja lopte. Prvo Jokovića na krilu jako dobro proigrava čini mi se Perrone, a zatim Joković s vanjskog pronalazi Fatovića na suprotnom krilu. Treći gol je fenomenalan udarac Obradovića s lijevog vanjskog nakon 2-3 cima u same rašlje. To je bio rezultat nakon točno 10 minuta igre.

Do tada je Bijač imao 4 obrane, Tempesti samo jednu. Bilo je dosta pokušaja s vanjskih pozicija, dosta opasnih koji su odsjedali na prečki. Posebice blizu gola bili su Obradović s jedne i Ivović s druge strane.

 

Međutim, iza toga počele su individualne pogreške u igri Juga. A ono što je dodatno otežalo griješilo se i kolektivno, nije se pomagalo suigraču u obrani. Prvo je Ivović zabio s 5 metara kada se prelagano uvukao Jokoviću odmah na početku napada na samu liniju 5 metara. Kako je opasno raditi faul u takvoj situaciji, Joka je pokušao odigrati bez faula kada je lopta došla do Ivovića. Ali Garcia kasni i ne stiže se povući sa srednjega kako bi primorao Ivovića na vraćanje lopte prema udaljenijem suigraču i 3:4. Joković griješi i u napadu i nerezonski i loše šutira 12 sekundi prije isteka napada, a Recco pravi polukontru koju Filipović zabija s 5 metara. Kobešćak odmah zove time out, ali ne pomaže. Iako je Garcia odmah u tom napadu zabio golčinu s 8 metara sa srednjeg vanjskog u same rašlje što je bio labuđi pjev Juga u ovoj utakmici. Odmah idući napad, već treći u nizu, još jedna velika greška u obrani, Ivović uplivava Obradoviću i lakoćom zabija nakon to je dobio loptu na ruku na 2-3 metara od Bijača. Macan ulazi kao drugi sidrun i nakon faula koji je bio metar unutar linije 5 metara, šutira što jasno suci poništavaju i sijeva još jedna polukontra 5 na 4 koju sada Mandić zabija za 4:7. Imali su Reccovci još jednu kontru idući napad, ali je Di Fulviu suđen kontrafaul kad je stizao ispred Bijača pa u rekontri Joković potpuno sam ispred Tempestija. Ima dovoljno vremena za dva-tri cima, a nakon prvog šutira kroz uši što Tempesti lakoćom brani. I još jedan napad, nakon time outa Vujasinovića, jedna igrač proplivava s lijeve strane na desno krilo i sada je Sukno otvoren široki prostor za igru 1 na 1 protiv Benića što Sandro na individualnu kvalitetu rješava za 4:8.

 

Utakmica je u tih 6 minuta druge četvrtine riješena. Jug ne da nije nametnuo svoj ritam plivanja, nego je Recco imao 2 gola iz tranzicije uz još neke pokušaje. Uz to su jugaši radili velike greške u obrani, nisu bili kompaktni, previše su prostora ostavljali u igri 1 na 1 na lijevom vanjskog Ivoviću i Suknu. Na taj način se ne može parirati ovakvom protivniku. Tako da je ostatak utakmice bi previše izvjestan.

Iako nije bilo puno ozbiljnih utakmica u sezoni, dojam je da ni Perrone, ni Garcia, dijelom ni Joković ne plivaju ku napad kao lani. Jedini koji je na tom nivou je Fatović koji u većini napada ide u leđa protivnicima.

 

U trećoj četvrtini došla je do izražaja dobra igra Recca u zoni. Jug je u nekoliko napada u nizu bio u nemogućnosti uopće organizirati ozbiljniji napad. I u ovoj četvrtini raste razlika sve do +6, tj. 5:11. Prvo jedan upitan peterac, točnije nije trebalo suditi kazneni udarac, kojega realizira Filipović. Zatim nakon isključenje Macana bez lopte, potpuno zasluženog, točno 5 sekundi niti jedan jugaš iz vanjske linije, najbliži je bio Joković,  ne stiže pokriti Pijetlovića koji potpuno sam zabija. I onda još na kraju četvrtine i Garcia radi grešku je u zadnjoj sekundi, valjda misleći da će isteći vrijeme ili da je Figlioli previše iskosa ostavlja protivnika samog i stiže parabola koja ulazi u gol nakon sirene za kraj četvrtine (ali je Figlioli na vrijeme uputio udarac). Za Jug je zabio Perrone s igračem više.

 

I u zadnjoj četvrtini 3:0, od čega su dva gola pala u zadnjih minutu i pol za konačnih 8:11. Posebno lijepi bili su udarci Fatovića koji je zabio 2 gola s lijevog vanjskog, iz faula i na zonu, s nekih 7 metara.

 

Posebno lošu partiju imao je Joković. Zabio je prvi udarac, prvi gol Juga, a kasnije je ima još 8 promašaja ukupno 1/9. Osim toga imao je i dva loša dodavanja u izrađenim situacijama, prvo kada mu se Lončar dobro otvorio na dva metra i uz točnu loptu na ruku uslijedio bi vrlo vjerojatno gol, Joković dodaje na nijansu previsoko. Kasnije s igračem više još jednom baca isto malo previsoko za Fatovića. Imao je i dvije asistencije. Promašio je čistu kontru,jedna šut na prebačaj s krila iz neke polukontre. Redom je šutirao:

–          Gol s igračem više

–          Na zonu pored gola s vanjskog

–          Nerezonski 12 sek prije isteka napada s vanjskog što je rezultiralo primljenim golom iz rekontre

–          Promašaj u kontri

–          Nevjerojatno je otišao na lijevu stranu po dolasku u napad pa šutirao ravno u Tempestija s lijevog vanjskog

–          Šut u zadnjoj sekundi s krila, dobio loptu sekundi prije isteka napada.

–          S igračem više s krila u blok

–          Šut 4 sekunde prije kraja napada

–          Polukontra s krila, promašio gol

Osim njega imao je i Obradović nekoliko nerezonskih pokušaja. Perrone je zaustavljen, a nije se previše ni pokušavao nametnuti.

Osim toga, puno previše pogrešaka u obrani, a da bi se pobijedio Pro Recco obrana mora biti besprijekorna. Uz to trebaju 2-3 gola iz kontre ili polukontre kako bi se u lakše pregrmio period u igri kad će neminovno doći do nekoliko minuta kada će obrana Pro Recca dominirati.

 

Što se tiče igre Pro Recca najzanimljiviji detalj bio je da je Mandić u jednom periodu druge četvrtine u 2-3 jugova napada u nizu igrao beka. I to ne da bi netko ušao s njime na dva metra već je i nakon izvođenja centra njega Vujasinović poslao da čuva Lončara. Inače u ovij utakmici nije bio Markovića u redovima Juga, a s druge strane izostao je sidrun Aicardi.

 

2. kolo Lige prvaka

Jug CO – PRO Recco      8:11 (2:2, 2:6,  1:3, 3:0)

Suci: Alexandrescu (Rumunjska) i Sadekov (Rusija)

Jug: Bijač (8), Macan, Fatović 3, Lončar, Joković 1, Garcia 1, Vrlić, Ivanković, Pavličević, Perrone 2, Benić, Obradović 1, Popadić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

PRO Recco: Tempesti (7), Di Fulvio, Mandić 2, Figlioli 1, Molina, Pijetlović 1, Sukno 1, Echenique 1, Fondelli, Filipović 3(1), Bodegas, Ivović 2, Volarević. Trener: Vladimir Vujasinović.

Osobne pogreške: Jug 11, Recco 12

Igrač više: Jug  (2/2+1/3+1/3+0/2)= 4/10 (40%), Recco (2/2+1/1+1/4+0/2)= 4/9 (44%)

Peterci: Jug – , Recco 1/1

Obostrano: Ivanković – Filipović

Obrane: Bijač (4/6+0/6+3/6+1/1)= 8/19 (42%), Tempesti (1/3+4/6+2/3+0/3)= 7/15 (47%)

Kontrafaulovi: Jug 2, Recco 7

Izboreni igrač više:

Lončar i Pijetlović po 4,

Vrlić i Perrone po 2.