Borba za peti trofej

 

Danas u 18 sati u Gružu igra se europski super kup u kojem se sastaju osvajači Lige prvaka, Jug, i Eurokupa, Brescia. Prije točno 10 godina isti protivnici igrali su u Brescii i tada je Jug jedini put osvojio ovaj trofej.

 

 

Jug je po prvi put u povijesti u prilici osvojiti peti različiti trofej u nizu. Prije 10 godina nije postojala regionalna liga, tako da su tada imali maksimalna četiri nakon pobjede 12:8 u Bresci. Prije toga Jug je igrao 1981. protiv CSKA u Ljubljani gdje je poražen 14:11. Kada je bio prvak Europe 2001. ovo natjecanje se nije igralo.

Po prvi put Superkup se igrao 1976., dakle prije točno 40 godina. Tada su igrali pobjednici Eurolige i Kupa pobjednika kupova. Od dosadašnjih 40 godina 6 puta se nije održao, 1989. i u periodu 1997-2001. tako da je ovo 35. finale.

Najtrofejniji je i ovdje Pro Recco s 6 naslova, Mladost i CSKA sa po 3. Prvo finale u Ljubljani (igralo se prvih šest finala u glavnom gradu Slovenije) igrali su Mladost i Partizan uz pobjedu zagrebačke momčadi 11:10.

 

Brescia je do sada dva puta igrala, oba na domaćem plivalištu gdje je poražena osim u spomenutoj utakmici i od Pro Recca 2003. Danas dolaze u sastavu sa 4 internacionalca, Ranđelovićem i Ubovićem iz Srbije, Paskovićem iz Crne Gore te našim Muslimom. Tu su i braća Presciutti, golman Del Lungo i Nora kao talijanski reprezentativci.

Jugaši se nadaju da će se serija pobjeda osvajača Lige prvaka nastaviti. Zadnji put kad je prvak Europe izgubio ovo finale dogodilo se splitskom Jadranu 1993. Trener Kobešćak ističe da je pritisak na ovom finalu  veći od svih lanjskih finalnih i ostalih utakmica. Predsjednik Jakobušić kaže da je ova utakmica povijesna.

 

Jugov bazen u Gružu večer uoči utakmice je i zasjao u plavo crvenim bojama. A večeras u 18 sati trebao bi zagrmiti u još jednom spektaklu, u još jednoj velikoj utakmici, u borbi za 57. trofej. Onaj tko nije blizu Dubrovnika ima priliku pogledati utakmicu na HTV 2.