Rapsodijom u prvom poluvremenu do pobjede protiv Marseillea

Jug je upisao i drugu pobjedu, ovaj put 11:10 protiv Marseillea koji se nakon velikog zaostatka na poluvremenu (8:3) trgnuo i još jednom pokazao da se može nositi s najjačima. Jugovo prvo poluvrijeme je putokaz kako bi ubuduće trebali igrati čitavu utakmicu.

Jug je pobjedio i upisao još 3 boda i mirno čeka utakmicu protiv Olympiacosa. U prvih 16 minuta prikazali su odličan vaterpolo u kojem je sve besprijekorno funkcioniralo. Napad i s igračem više (iako je nakon 3/3 završilo sa 3/6 nakon 16 minuta), i na zonu i tranzicija, protok lopte, držanje lepeze, baš sve. A u obrani još i bolje. Marseille je uspio samo 4 lopte u prve dvije četvrtine provući do Popadića. Sve drugo je završavalo u bloku ili oko gola. A od te 4 Pop je obranio 3. Bila su tu još 2 peterca koja je oba realizirao Prlainović. Treba spomenut tu i suca  Ortegu iz Španjolske koji je poklono taj drugi peterac jer je jugov bek bio s obje ruke u zraku, a Spaiću je loptu izbio Popadić koji je ispred njega. A na to je još isti taj sudac dodao, tj. propustio suditi peterac na Obertu odmah u prvom napadu. Uz to još dvije vezane odluke  u trećoj četvrtini kada je Obradović ušao s Vukičevićem s krila u dva metra, okrenuo ga, i onda su ga s leđa čak dva igrača Marseillea napala, još jedan čisti, a nedosuđeni peterac. I na to je odmah u idućem napadu Ortega na najobičniji faul  na krilu sudio izbačaj Papanastasiou. Malo previše suludih odluka. Bio je tu i gol Fatovića iz faula kada loptu prilikom izvođenja nije izbacio iz ruke, što je također u suprotnosti s pravilima.

Jug je na poluvrijeme otišao s 8:3. Treba istaknuti i da su mladi igrači dali veliki obol u toj jugovoj rapsodiji. Žuvela je zabio prva dva gola, Tomasović je asistirao na ruku na dva metra kad je opet izvrsni Lončar zabio svoj prvi gol sa pozicije sidruna. I kasnije još i isplivao kontru iz igrača manje i zabio. U obrani su svi do jednoga bili izvrsni, kompaktni, s jako puno blokova.

I kad se očekivalo da Jug mirno privede utakmicu kraju, tj uvede je u mirnije vode, sve se malo po malo zakompliciralo. Očekivalo se da će možda Marseille malo pasti obzirom na tešku utakmicu koju su igrali samo 18 sati ranije. Ali Jug nije ušao dobro u drugo poluvrijeme. U napadu su počei biti predaleko od gola, često su imali tako postavljenu lepezu da je obrana lakoćom odigravala zonu. Jasno, odmogao je i Ortega suludim odlukama. Nakon 0/4 Marseile u drugom dijelu ima 4/5 igrača više. Promijenili su akcije. I dalje su zavlačili, lijevo krilo skroz do linije, ali su sad bolje odigravali preko vanjskih pozicija. Prlainović je diktirao tempo i najčešće bi on bio taj koji bi uputio brzu loptu na prebačaj, a onda bi uslijedila još jedna povratna i brzi šut na prvu. Tako su zabili i Vukičević dva puta i Crousillat.

Zabio je Marseille 3 gola u nizu prije nego što je Jug kaznio njihovu zonu. Često igraju zonu sa sve tri vanjske pozicije. Često tu uključe i zonu protiv desnog krila, a ovaj put su igrali zonu sa svih 5 pozicija. Odlično je Jug spustio loptu na desno krilo na Papapanastasioua, a on prebacio na drugo krilo do Tomasovića koji zabija za 9:6.

Zadnju četvrtinu je otvorio Vukičević tim spomenutim golom s igračem više, a Fatović je pobjegao u kontru i zaradio igrača više i lakoćom realizirao za 10:7. Napad prije toga promašo je čistu kontru. Bilo je još 4.27 do kraja. Šćepanović zove drugi time out na 3.36. Jug je mirno držao +3, a onda u dva uzastopna napada dvije ogromne individualne greške. Prvo je Merkulov nedopustivo dozvolio da Camarasa zabije kao sidrun umjesto da napravi isključenje. Na +3 2.13 do kraja, jedan od važnijih zadataka je potrošnja vremena. Gol svakako ne smiješ primit na takav način, a i prisilio bi Marseille da dodatno potroši još bar 10-15 sekundi, ako bi uopće i realizirali tu akciju. Obert je također dobio loptu, ali njegov šut od bloka odlazi vani i onda i Spaić pored Papanastasioua zabija sa dva metra i sad je 10:9 1.35 do kraja. Jug je opet loše postavio lepezu, trošili su vrijeme iako su na taj način ostavili još dva pokušaja za Marseille. Ipak u zadnjim trenutcima, lopta nekako dolazi do Lončara i on pored Prlainovića zabija za 11:9 1.08 do kraja i utakmica je riješena. Tek na kraju Crousillat uljepšava poraz i postavlja sa igračem više konačnih 11:10.

Drugo poluvrijeme Jug je zaradio sam dva igrača više. Većim dijelom su sami krivi jer su bili prepasivni u napadu i često i krivo postavljeni pa je Marseille lako kontrolirao prostor ispred sidruna. Razbranili su i Lazovića koji je imao nekoliko odličnih intervencija i upisao 6/9 u tom drugom dijelu. Marseille je pokazao da se može tijekom utakmice prilagođavati i mijenjati detalje u igri i stoga pohvale i treneru Šćepanoviću. Također fizički su spremni i bez problema su odigrali dvije ovako teške utakmice s razmakom od samo 18 sati. Bilo je zanimljivo pratiti i mladog Vernouxa koji je u jednom navratu odigrao beka, pa kad je Jug zabio idući napad odigrao kao sidrun. Nevjerojatne fizikalije za tako mladog igrača.

Jug je, jasno, posebno pazio Prlainovića koji je imao šut 0/5 iz igre. Ali se ne može zaustaviti njegova uloga organizatora praktički svakog napada. Marseille sada očekuje jako bitna utakmica protiv Ortigie koja će igrati potpuno drugačije. S 3 boda bi trasirali put za iduća kola, ali Ortigia u ovoj utakmici vidi svoju šansu. U prva dva kola su pokazali da se mogu i oni nositi s favoriziranim ekipama.

Ponovno najbolji pojedinac Lončar. Dva gola sa pozicije sidruna i 4 zarađena (od 8 ukupno) igrača više. Fatović isto odličan, 3 gola. Pomalo diže i plivački segment i krenule se njegove kontre u kojima je jedan od najubojitijih igrača uopće. Benić je zabio jedan odličan gol na zonu. I on se pomalo budi, očekujemo od njega 3 gola po utakmici ubuduće. Merkulov i Obradović ovaj put nisu ni ulazili u situacije za realizaciju.

Odlična utakmica iz koje će obje momčadi izvući dosta pouka. Jug će analizirati drugo, a Marseille prvo poluvrijeme. Mladi igrači su još jednom imali veliku minutažu u stresnoj utakmici i pokazali su više nego do sada.

1.kolo Lige prvaka

Grupa A – Rim

Jug Adriatic osiguranje – CN Marseille    11:10 (4:1, 4:2, 1:3, 2:4)

Suci: Petronilli (Ita), Ortega (Špa)

Jug: Popadić (7), Obert, Fatović 3, Lončar 2, Kržić, Garcia, Tomasović 2, Merkulov, Papanastasiou 1, Žuvela 2, Benić 1, Obradović, Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak

Marseille: Lazović (10), Čučković, Vanpeperstraete, Spaić 1, Prlainović 2(2), Vernoux, Crousillat 3, Đurđić, Izdinsky, Kovačević 1, Vukičević 2, Camarasa 1, Hovhannisyan. Trener: Miloš Šćepanović.

Osobne pogreške: Jug 11, Mar 8

Peterci: Jug -, Mar 2/2

Igrač više: Jug (2/2+1/4+0/1+1/1)= 4/8 (50%), Mar (0/1+0/3+2/2+2/3)= 4/9 (44%)

Obrane: Popadić (1/2+2/2+1/4+3/7)= 7/17 (41%), Lazović (2/6+2/6+4/5+2/4)= 10/21 (48%)

Golovi s 2m, izboreni peterci i igrači više:

Jug:

Lončar: 2gola + 4iv

Fatović: 2iv

Obradović i Merkulov po 1iv

Mar:

Spaić: gol + 5m + 4iv

Camarasa: gol + 1iv

Vernoux: 5m + 2iv

Kovačević i Prlanović po 1iv