Primorje EB – Jug CO 9:8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Primorje EB – Jug CO 9:8

(3:4, 3:1, 2:1, 1:2)

 

Primorje: Vićan, Burić 2, Radu 1, Kapić , Peroš, Sukno 4 (1), Muslim 1, Petrović, Mudradžija, Elez , Šetka, Garcia 1, Lazović, Buljubašić.

Jug: Bijač, Macan 1, Bošković, Janović, Younger, Fatović 2, Marković, Bušlje, Visković, Bautović, Bicari, Obradović 3, Popadić-Batina, Ivanković.

 

Vrlo kvalitetnu, zanimljivu i borbenu 1. utakmicu finala PH odigrali su Primorje i Jug. Na kraju Primorje sretnije i spretnije, ali i zasluženo stiglo do pobjede. Uspjeli su agresivnom igrom i presingom odgovoriti na Jugove napade koju su bili vrlo raznoliki. Praktički nije bilo Jugaša koji se nije okušao na poziciji centra, i to su odrađivali vrlo kvalitetno. Upravo ono što nam je i Krapić napomenuo u najavi finala, nakon utakmice protiv Szolnokija. Igrači kojima to nije prirodna pozicija dobro su se snašli na istoj te tjerali Primorjaše na stalnu opreznost jer nikada nisi siguran tko će uplivat na 2 metra. Prednjačili su Janović, Bicari, Macan, Obradović, zatim Ivanković a čini mi se u par situacija čak i Marković.

 

Opet je počelo kao i već puno puta ove sezone kada je Primorje u pitanju – konstantno stizanje prednosti gostiju. I tako čini mi se do 5:4, što je bila prva prednost domaćeg sastava.

Praktički drugi napad gostiju je realiziran, i to preko Ivankovića koji sa krila puca Šetki i Vićanu ispod ruke za 0:1. No odmah domaćini odgovaraju – Primorje u napadu sa dva centra u, te Burić posprema visoko dodavanje Šetke za 1:1. Igra se gol za gol, te već u idućem napadu Jug povećava na 1:2 – Ivanković sa l. vanjskog iz prve na nepostavljenu obranu, praktički odmah po dolasku u napad i zauzimanju pozicija. Ovdje se lijepo vidjelo kako Jug ima raznolike napade i nikada neznaš tko će otić na centra, kao niti tko će i kada će pucat. U ovom je napadu (treći Jugov napad u utakmici) Macan bio na centru, dok su u prva dva tamo bili Janović a zatim Bicari.

Ipak, ni ova prednost Juga nije dugo trajala – nakon dva neiskorištena napada, poslije jednog kontrafaula Macana, Petrović bježi u polukontru i dobija peterac (skrivio Bošković). Sukno zabija za 2:2, no ubrzo će Jug iznova povest. Nakon jednog neiskorištenog napada Primorja Macan izmoren od silnog igranja i beka i centra traži zamjenu te pliva prema klupi. Kobešćak mudro zove time out (2:20 do kraja četvrtine) nakon kojega Jug kreće u cijeli napad, kompletan. Janović na centru zarađuje isključenje Sukna, a Obradović posprema pravu bombu u svom stilu, sa sr. vanjskog u lijevi kut za 2:3.

No Sukno se već u idućem napadu iskupljuje te, nakon isključenja Janovića, zabija u svom stilu (trzajem, nakon 2 cime) u bliži kut sa d. vanjskog. za 3:3.

Do kraja četvrtine ipak Jug još jednom zabija, i to preko vrlo dobrog Fatovića koji puca u bliži kut sa l. vanjskog pored čini mi se Sukna (isključen je bio Radu) te se na mali odmor odlazi sa 3:4. Moglo je Primorje izjednačiti do kraja četvrtine, ali Xavi nakon šuta iz faula sa 5 metara ne pogađa, kao što niti Krapić ne uspjeva izboriti peterac u doslovce zadnjoj sekundi napada.

 

Druga četvrtina počinje lošim pokušajem loba Fatovića, što Primorje kažnjava preko Xavija koji zabija za 4:4, u daljnji kut nakon akcije sa igračem više i bezbroj dodavanja. Kod Juga i dalje svaki napad netko drugi na centru, u ovome dijelu su to bili Younger i Macan. Najbolju priliku u ovom dijelu su imalu Jugaši nakon jedne polukontre koju je isplivao Janović i u kojoj je zaradio i peterac (isključen Burić). Bilo je reakcije na ovu sudačku odluku i sa jedne i sa druge strane, detaljnije u izjavi Janovića nakon izvještaja. Kako bilo da bilo, Janović sam uzima loptu i puca peterac, no pogađa prečku od koje se lopta odbija nazad u polje točno pored Vićana te ju ovaj lakoćom kupi. U napadu Primorja nakon toga odmah Janović dobija i isključenje što kažnjava Sukno koji odmah iz prve zabija u bliži kut za 5:4 i kako sam spomenuo prvo vodstvo domaćina, 4:25 do kraja.

U ovom periodu utkamice se igra isključenje na isključenje, te je u idućem napadu Juga isključen Buljubašić (čuvao Obradovića na centru). Sa sr. vanjskog puca Younger, ali Vićan brani, no lopta se odbija do Bušlje na stativi koji sam u žurbi nekako nespretno gura loptu pored gola.

Napad Primorja nakon toga nije iskorišten, te kreće novi napad Juga u kojem gostujuća momčad opet dobija igrača više. Pri kraju napada sa d. krila dolazi visoka lopta za Bušlju na drugoj stativi, no ovaj puca pored gola. Ipak, Štampalija iz samo njemu znanih razloga sudi loptu za Jug i nastavak Jugova napada što izaziva pravu erupciju nezadovoljstva na tribinama i klupi domaćina. Čak je i Asić dobio žuti karton. U tom novom napadu Juga Fatović pogađa prečku, nakon čega u plivanju nazad Bautović dobija isključenje što potiče Asića na novi ime out, u pravom trenutku. Do kraja poluvremena je 2:41

Kreće napad Primorja, lopta kruži no bez šuta. U trenutku vraćanja isključenog igrača još jedno isključenje – Bicari dobija isključenje na Raduu, što odmah kažnjava Burić pospremanjem jednog visokog dodavanja Garcije. Do kraja poluvremena Jugaši zabijaju još jednom, i to preko Fatovića koji prekrasnim golom smanjuje na 6:5. Uzeo je faul Suknu, te sa 7 metara zabija Vićanu u daljnji kut, u zadnjoj sekundi napada.

 

Drugo poluvrijeme počinje sa po nekoliko neiskorištenih napada sa obje strane, a onda domaćini odlaze na +2, i to preko Muslima koji sa l. krila zabija iz prve, u bliži kut. Opet slijedi jedan dugi period bez golova, u kojem je suđeno pregršt kontrafaula sa obje strane, a onda nakon jednog takvog kontrafaula Radu pliva u kontru te zabija za 8:5 i prvu veliku prednost domaćina. Ipak, do kraja četvrtine gosti smanjuju na -2, preko Obradovića koji 4 sekunde do kraja četvtine zabija sa sr. vanjskog (isključen Buljubašić na Bicariju).

 

Zadnja četvrtina počinje kontrafaulom Radua u napadu, te isključenjem istog igrača u plivanju nazad. Ipak, Jugaši ne smanjuju iz dobijene prilike – Marković loše dodaje za Macana na stativi te je napad izgubljen. Ni Primorje ne zabija u idućem napadu – Sukno lijepo dodaje Krapiću, ovaj se okreće, ali drži loptu koju mu dvojica Jugaša uzimaju bez faula. Nakon dva napada bez gola koji su uslijedili:

–       Macan – Bicari i pokušaj loba, ali Vićan spreman

–       Izgubljena lopta Šetke (krade ju Fatović)

ponovo Jug zabija, i to preko Macana koji se lijepo izvlači sa stative i iz prve posprema dodavanje Janovića za 7:8.

Napadi koji su uslijedili nakon toga išli su redom:

–       Sukno u blok Janovića (akcija sa igračem više)

–       Medo bomba pored gola, sa sr. vanjskog

–       Xavi u bliži kut, ali Bijač skida (akcija sa igračem više, isključen Ivanković)

–       Medo sa l. vanjskog u bliži kut, sa 5 metara (akcija sa dva igrača više Juga) za 8:8

–       napad Primorja, ali nema šuta

–       Isključen Radu u plivanju nazad (klinč sa Macanom), akcija sa igračem više i opet se Macan lijepo izvlači sa stative ali gađa prečku (1.40 do kraja utakmice)

–       Šetka puca, ali Bijač odbija iza gola, novi napad Primorja u kojem isključen Fatović, a odmah nakon njega i Marković. Nakon nekoliko dodavanja Šetka-Xavi lopta dolazi na lijevu stranu, te Sukno zabija za 9:8 (čini mi se da je lopta nekog pogodila, jer je dosta sporo ušla u gol).

–       Time out Kobeščak, 59 sek do kraja. Napad Juga, Bicari na centru (čuva ga Buljubašić), i 35 sekundi do kraja utakmice puca Janović sa d. vanjskog ali pogađa nekog od dvojca Bicari-Buljubašić i lopta je za domaćine.

–       Kontrafaul Burić, 8.3 sekundi do kraja

–       Duga lopta za Viskovića na 4-5 metara, te Ante  uspjeva izboriti isključenje Sukna (čini mi se sekundu do kraja). A u napadu je uz njega bio i Janović, te igrač koji je čuvao Janovića ide pokrivat Viskovića i ostavlja Janovića praktički samog. No Visković neshvatljivo, umjesto da doda Janoviću koji je bio odmah do njega praktički sam, dodaje Boškoviću na drugu (lijevu) stranu. Bošković je isto ruku na srce bio u dobroj poziciji, ali mislim ne i tako dobroj kao Janović. Ipak, Miho ne zabija -puca iz prve, plisku, nebu pod oblake i utakmica je gotova.

 

Izjave nakon utakmice:

 

Nikola Janović

mk: Nikola, može kratki komentar utakmice? Nikola Janović: Pa mislim da smo odigrali jednu zaista dobru utakmicu, mušku. Ušli smo u meč onako kako se kaže ‘ravnopravni’ i mislim da je ovo jedno pravo finale. Ove dvije ekipe su trenutno najbolje ne samo na ovim prostorima, nego možda i Europske uz Pro Recco. Pezadovoljan sam sa igrom svojih suigrača. Igrali smo koliko smo mogli i borili se. Imali smo veliki hendikep jer nam je Bijač danas cijeli dan imao problema sa stomakom, ali je odlučio da brani. I branio je odlično. Moramo sada pokušati da izvučemo sve od sebe i da svedemo seriju na 1:1. Nikada ne komentiram suđenje, ali nisam zadovoljan jer mislim da igrači  i klupa Primorja radi preveliki pritisak na sudije tijekom cijelog meča. I onda meč izmakne kontroli i svi smo na ivici nekog incidenta i nervoze u bazenu. Primorje igra dosta agresivno, smatram možda i pretjerano agresivno i mislim da sudije to nisu dovoljno sankcionirale. Nadam se da će to popraviti. mk: Želiš li možda reći na koje konkretne situacije misliš – recimo na ono kad je bio peterac na tebi; vidio sam da si se nakon toga nešto bunio i gestikulirao prema sudijama? Nikola Janović: Bunio sam se zato što je jedno 5 igrača Primorja u tom trenutku vikalo na sudiju da to nije peterac. Neznam koji je to način- jednostavno to je nemoguće da tako rade jer kad bi tako svako od nas komentirao svaku situaciju i izlazio iz bazena pričat sa sudijama, onda nebi nitko ništa igrao. Prema tome to treba imati pod kontrolom, i da se ova finalna serija privede kraju na jedan normalan način. mk: Misliš li da je bila dobra odluka od tebe tako nervozan i vruć uzet taj peterac i na kraju pogodit prečku? Nikola Janović: Pa dobro, to je neka moja odgovornost i ja uvijek pucam peterce. Cijelu sezonu, uz Mihu Boškovića. To moram uvijek prihvatiti, i moja je odgovornost hoću li promašiti ili pogoditi. U tom trenutku Miho Bošković nije bio u igri, bili su sve mlađi igrači, i u ovakvoj jednoj utakmnici nije dobro da netko od njih možda promaši. Bolje da promašim ja jer to bi na njih možda moglo ostaviti neke negativne posljedice. mk: Kako komentiraš vašu igru bez Dobuda, praktički nema igrača koji nije igrao centra danas- ti pogotovo, zatim Bicari, Macan, Obradović…? Nikola Janović: Sa jedne strane to je dosta raznovrsno, ta igra u neku ruku ima svoje prednosti. Protivnika probijamo sa strane i teško je napraviti taktiku protiv nas. No nemoram niti govoriti koliko nam nedostaje Dobud, njegova igra i moć na 2 metra. Nedostajao bi svakoj ekipi, pogotovo nama. Ovo su neka iznuđena rješenja, ali bilo bi mi mnogo draže da je Dobud tu. mk: Kako ćete pokušati iznenaditi Primorje sada u subotu, imaš li možda neku taktiku ili? Nikola Janović: Nema tu u finalnim serijama taktike. Mislim, ima taktike uvijek i vidjeli ste večeras da moramo vježbat taktiku, no to je više do naše borbenosti; da se više igra na neku lucidnost nekog pojedinca i da to odlučuje. mk: Misliš li da je zadnji napad trebao ići na tebe, ona lopta u zadnjoj sekundi koja je išla Boškoviću koji je bio vani na 5 metara? Nikola Janović: Mislim da je mogao Visković u tom trenutku da baci loptu meni, no on je odlučio baciti Boškoviću. Ali svejedno, i Bošković je bio sam na šutu u čistoj poziciji. Nema šta, čestitam igračima Primorja i idemo dalje.

 

 

Vjeko Kobešćak:

mk: Vjeko, kratki komentar utakmice, kakav je dojam i doživljaj sada kada su se strasti slegle? Vjeko Kobešćak: Nisu se slegle, hahaha… mk: Nisu? Vjeko Kobešćak: Ma jesu jesu. Mislim da je utakmica bila kvalitetom prava finalna. Oni koji su mogli biti na bazenu mogu biti zadovoljni kvalitetom i neizvjesnošću. Iskočili su kod nas kvalitetom neki mladi igrači i to je super. mk: A oni koji nisu mogli biti na bazenu? Vjeko Kobešćak: To je pitanje za neke više instance, haha. Nažalost. Ali takav je naš status, naši rezultati su puno bolji od statusa kojeg imamo i to svi znamo. Što se tiče utakmice- Primorje je bilo bolje za točno taj jedan gol. Mi nismo iskoristili svoje šanse pred kraj utakmice, u 3. četvrtini smo malo izgubili ritam jer je bilo jako puno kontrafaula koji su nam svirani, čini mi se 5 ili 6 i to je stvarno previše. Tu smo izgubili ritam ali smo se uspjeli vratit, imali šansu ali ju nažalost nismo iskoristili. mk: Komentar suđenja, neki igrači Juga smatraju da klupa i ekipa Primorja previše reagira na odluke sudaca? Vjeko Kobešćak: Ma to je bilo prije u nekim utakmicama, možda prije, ali večeras nebih komentirao. Što se tiče večeras, mislim da je Štampa odradio jednu vrlo kvalitetnu utakmicu, a Obradović da se je malo pretjerivao sa kontrafaulima i da je imao jedan čudan kriteriji. Mi nismo zadovoljni što smo izgubili, naravno ali mislim da je bilo jedno odlično finale i vjerujem da ćete se složit. On je bio malo ispod, ali bit će bolje. mk: Da se maknemo od sudačke priče, kako vidimo imaš viziju igra Juga sa konstantnim rotacijama na centru- Obradović, Macan, Bicari, Marković… Vjeko Kobešćak: Vam se sviđa to? mk: Pa dosta je dinamičnije… Vjeko Kobešćak: Haha, da ni igrači Primorja neznaju što ih čeka. Mi imamo dosta raznolike igrače koji to mogu odradit. Nije lako to igrat jer je to vrlo iscrpljujuće. S druge strane imali smo ovaj tjedan samo jedan taktički trening jer smo imali puno bolesti – evo danas je mali Bijač bio na infuziji, imali smo puno problema u pripremi ove utakmice ali nismo htjeli s time izlazit. Teško je održat takav ritam. Uspjevali smo, osim u 3. četvrtini kad je bilo možda malo više kontrafaulova, ali onda smo krenuli klasično igrat što je bilo dosta dobro. Ipak, teško je zatvorit sve adute Primorja mk: Da li bi možda sada nešto promjenio u vođenju utakmice- misliš li da si neke krive poteze povukao? Vjeko Kobešćak: Recimo onaj time out u zadnjoj četvrtini, nebi zvao na minutu nego dvije minute prije kraja, na onom zadnjem igraču više. Išlo nas je pa eto nisam. mk: Onaj zadnji igrač više sekundu prije kraja? Vjeko Kobešćak: Ma ne ne, to ništa, onaj dvije minute do kraja kada smo promašili sa stative. Ali bila je isto izrađena situacija, nismo pogodili i što sada. mk: Recept za iduću utakmicu evo već u subotu? Vjeko Kobešćak: Vjerujem da će opet sitnice odlučivat. Mi moramo neke stvari popravit (neću sada govorit koje). Imamo nekakvih situacija za popravit, neki će igrači dat malo više ovaj put i to je to.