Druga finalna utakmica

 

Na redu je druga finalna utakmica finala prvenstva Hrvatske. Večeras u 19:00. Primorje dolazi u Gruž s vodstvom i sada je pritisak, još ponešto veći, na Jugašima. Jučer, u petak, dan uoči utakmice, održana je pres konferencija na kojoj su trener Kobešćak,  direktor Kržić i Pavo Marković pozvali navijače i najavili borbu za izjednačenje serije.

 

 

Još na utakmici sa Szolnokom u Rijeci saznao sam da će manja skupina navijača Primorja danas stići u Gruž. S druge strane Jug treba podršku svojih navijača. U zadnje vrijeme, uz neke nepredviđene događaje poput onih vezanih za suspenziju Dobuda koji ruše atmosferu, momčad Juga igra stvarno dobro. Uvijek su navijači samo tražili pravi pristup, borbenost, a onda i kvaliteta dođe do izražaja. Tako je i kapetan Bijač u Rijeci branio, i to vrlo dobro, unatoč činjenici da je noć preveo primajući infuziju.

 

Jug u kontinuitetu igra dobro, i samo treba određeni klik da mu se poslože neki detalji. Jako malo je falilo sada u Rijeci, jednako, ako ne i manje u Szolnoku. Jug je u obje utakmice uhvatio zaostatak protivnika, pokazao ne samo kvalitetu već i borbenost. Sigurno ćemo to vidjeti i danas. Stoga, svatko tko iole voli vaterpolo danas će biti na tribinama.

Ponovno su gledatelji i ljubitelji sporta i vaterpola zakinuti jer neće biti prijenosa. Htv kao javna televizija ima dužnost i obvezu prenositi ovakva sporta događanja. S druge strane HVS vode očito nesposobni ljudi koji nisu u stanju osigurati nešto tako elementarno kao što je tv prijenos finala PH. Puno je tu unutarnjih problema u savezu od mijenjanja termina, preko davanja tv prava nekome tko ih u stvari ne želi. S druge strane, nevjerojatna mi je činjenica da je vodeći čovjek saveza i Primorja jedna te ista osobna, Predrag Sloboda. Nevjerojatna u svjetlu činjenice da je on najodgovorniji kao prvi u tom savezu za davanje tv prava HTV-u, a s druge strane kao predsjednik kluba ne želi udarni termin u 21 sat  što je HTV ponudio Primorju za prijenos treće utakmice.

 

Riki uvodno: Opet nema tv prijenosa. Jedini način da se vidi utakmica je da se dođe u Gruž. Samo će Radio Dubrovnik i hrvatski radio drugi program prenositi utakmicu.

Kržić: Nadamo se da će navijači su u većem boju doći i dati nam podršku. Bit naš osmi igrač, jer nam je to za ovakvu utakmicu, za ovakvog protivnika i više nego potrebno.

 

Pitanje: Dvije riječi io utakmici u Rijeci, kako će Jug igrati ovu drugu utakmicu, hoće li biti promjena?

Kobešćak: Smatram da je utakmica u Rijeci opravdala kvalitetom finale. Sitnice su odlučile u korist Primorja koje je zasluženo pobijedilo. Toga moramo biti svjesni. Pružili smo jednu vrlo, vrlo solidnu igru koju se, nadam, možemo dignut na još jednu malo veću razinu. Bili smo dosta pokretljivi. Imali smo šanse u prve dvije četvrtine, koje nismo iskoristili, da se možda odvojimo na 2 razlike pa da mirnije uđemo u treću. U trećoj četvrtini smo imali jedan pad pa se Primorje odvojilo. Ali u četvrtoj opet, i fizički, a i mentalno smo bili spremi izvući utakmicu bar do peteraca.

To je sad iza nas, okrećemo se drugoj utakmici. Treba popraviti neke stvari, možda da iskoče neki drugi igrači na ovoj utakmici. Pohvalio bih cijelu momčad, a prvenstveno kapetana koji je cijelu noć bio na infuziji i nije trebao braniti. To je bila odluka doslovno 7 minuta prije početka utakmice da Bijač počne na golu. I odradio je utakmicu fantastično, baš kapetanski. Pokazao je jedno veliko srce i karakter. A onda i cijela momčad s njime.

 

Pitanje: Druga utakmica, gdje je Jugova prilika?

Kobešćak: Vidjelo se već i u prvoj utakmici, ma uostalom i u zadnjih nekoliko utakmica, što su nam problemi u igri. Nemamo više svog klasičnog centra, pa onda igramo na jedan drugačiji način koji je jako zahtjevan i koji nije tipičan za naš vaterpolo. Najbolji vaterpolo se bazira na jakom centru i to je Primorje pokazalo. Ali opet smo konkurentni s ovim načinom igre. I naravno, moramo obranu popraviti. Bili smo malo mekani u početku utakmice, a u drugom dijelu je obrana bila dobra. Ako bi uspjeli u većem dijelu utakmice imati pravu obranu, kao u zadnje dvije četvrtine u Rijeci, onda se možemo nositi s Primorjem?

 

Slijedi pitanje o Suknu. Kao što Messi vrhunske igrače poput Boatenga učini smiješnima i odluči utakmicu, tako i Sandro može sve riješiti, donijeti prevagu. Jasno, vaterpolo ne omogućava toliko individualnosti jer je to, opet ću s gustom citirat Boneta „najkolektivniji sport uopće“, ali takva klasa uvijek dođe do izražaja. Sukno je u Rijeci jako burno slavio svaki gol, vidjela se ta napaljenost. Napaljenost na granici, kako bi Amerikanci rekli, da pređe preko ruba (Over the edge). Igrao je nakon dugo vremena, što je možda jedan od razloga. Uvijek je lakše na svježinu, nakon pauze, odigrati prvu utakmicu. Vidjet ćemo koliko će biti spreman u današnjoj.

 

Pitanje: Kako otupiti Sandra Sukna?

Kobešćak: Nije to lako. Jer mi ne možemo govoriti samo o Sandru Suknu. Sada smo Cosmina dosta dobro zatvorili, međutim tu je Burić, nemojmo zaboraviti Vićana na golu, pa Muslima kojega nitko ne spominje. Ili Garciu itd. Tamo ima puno igrača koji mogu riješiti utakmicu, koji mogu zabijati u serijama. I govoriti samo o Suknu… Bio je odličan u prvoj utakmici, a kakav će biti u drugoj će ovisi i o njemu i o nama.

 

Način na koji Jug igra, sa puno različitih igrača koji ulaze u dva metra, i imaju tu moć da protiv nešto slabijeg igrača u ulozi beka bez problema uzmu poziciju, izbačaj ili čak peterac ili Younger koji je prvom dijelu sezone često tako i zabijao; taj način igre mi se jako sviđa. Jasno da bi bilo bolje da je u ulozi jedinog sidruna Bicarija Dobud u punoj formi. Onda bi Jug imao dva potpuno drugačija stila igra, ovisno je li Dobud u postavi ili nije jer njegov stil igre ne trpi da mu ulazi drugi sidrun s krila. S druge strane Bicarijeva prednost je što on čak i kad je u igri može bez ikakvih problema odigrati krilnu ili vanjsku poziciju, ako Janović, Obradović ili netko treći iskoristi priliku i uđe na dva metra sa Šetkom, Sukno, možda Raduom.

Jasno, što kaže i Kobešćak da ovaj za nas atipični stil igre iziskuje puno više snage, odnosno više troši igrače. A to i ne bi mogla igrati svaka momčad, primjerice jedan Szolnok nikako. Ali profil jugovih igrača gdje Janović, Obradović, Younger, Marković i Macan mogu bez problema izdominirati na dva metra čak protiv barem  dva  protivnika u bilo kakvoj postavi zaigralo Primorje, daje tu mogućnost.

 

Pitanje: Pavo može li tvoj komentar utakmice?

Marković: Slažem se s Vjekom. Obrana nam je s kapetanom Bijačem bila bolji dio igre. U napadu smo dosta ulazili u dva, i mislim da smo i tu dosta uspjeli iznenaditi u nekim situacijama. Dobro smo se  snašli u tom segmentu. Mislim da kod igrača manje moramo neke stvari doraditi. Pogotovo eliminirati golove sa stative. Ali sve u svemu možemo biti zadovoljni s našom igrom i ako to ponovimo na našem bazenu možemo doći do pobjede.

Pitanje: Komentar stalnih bolesti određenih igrača u svijetlu bolesti Bijača prije prve utakmice. Dakle ne ozljeda, već bolesti. Brojni igrači su imali ove sezone dva ili čak tri puta neke viroze, upale i slično.

Marković: Ne znam kako bih to prokomentirao. Mislim da je i Primorje imalo sličnih problema. Mi stvarno cijelu sezonu vučemo te probleme s virozama i ozljedama. To je tako, to je sport. Sezona je teška, dosta je utakmica i moramo se prilagoditi tome.

Kobešćak: Nadovezao bih se. Specifično je to stvarno. Posljednje 2 – 3 godine puno ozljeda, puno bolesti. Mislim da je to ide najvećim dijelom iz kalendara. Sve to uglavnom ide kod reprezentativaca, istrošenost organizma tih igrača je strašna.

Pitanje: Spomenuo je i Asić taj kalendar, da su do ove utakmice igrači Primorja odigrali 44 utakmice ove sezone. Bez reprezentacije. Kaže i on da je to vam svake pameti.

Kržić: Maksimalni broj utakmica, klupskih, ove sezone je 49.

Pitanje: Ovo što je i u Rijeci, a i danas govorio Janović, da primorjaši stalno vrše pritisak, da grakću na svaku odluku, a da je Jug u svemu tome mekši, finiji, pristojniji.

Kobešćak: Tako i priliči našem klubu i Gradu. Sigurno da je bilo toga, to isto ulazi u jedno iskustvo momčadi. Što Primorje ima. Jednostavno igraju sa svim svojim oružjima, a i to je dio rata u jednoj važnoj utakmici.

Kržić: To je na sucima i delegatima. Oni su ti koji moraju sankcionirati takvo ponašanje. Prvenstveno trenera, a onda i njihovu klupu, pa i prigovore iz bazena. Točno se zna što po pravila znači prigovor, odmahivanje prema sucu ili bili kakva gestikulacija. To može biti isključenje s pravom zamjene, bez prava zamjene, ovisi koliko je težina tog prigovora ili reakcije. A sad zašto takvih isključenje oni nisu imali do sada, to je pitanje za sudačku organizaciju.

Pitanje: Sad sude Caputti i Banovac, Talijan i Splićanin?

Kržić: Caputti je jedan internacionalni sudac s velikim iskustvom. Drago mi je što on sudi jer sam siguran da on neće dopustiti nikakve prigovore o kojima sam prethodno govorio. Sjećam ga se još dok sam bio igrač, on će bez ikakvog respekta to odmah sankcionirati. Da li s naše, da li s njihove strane.

Banovac je dobio priliku. Mislim da je mu je ovo prva ovako važna utakmica, prva utakmica u nekom finalu. Tu je priliku dobio procjenom povjerenstva za natjecanje, jer je ove sezone ima jako  dobre ocjene i vjerujem da će se jako dobro snaći.

 

Ne slažem se s komentarima Kobešćaka i Kržića po ovom pitanju. Posebice s nekim imenima, barem onima koje sam imao češće priliku gledati na djelu, koja je kasnije Kobešćak naveo. Miješam ova dva splitska suca, Banovca i Prančića pa neću onda detaljnije o jednom od njih dvojice. Gledam te suce kako sude i mlađe uzraste i nevjerojatno mi je kako neki od njih napreduju. Ali to je problem koji nadilazi ovu temu. Samo bih kazao da druga finalna utakmica nije ni mjesto ni vrijeme za kaljenje i učenje jednog mladog suca. Još u paru s sucem kojega možda nikad u životu do sad nije ni vidio, a kamoli sudio s njime. Nadam se da neće izgorjeti.

Ipak, svakako je bolje rješenje nego da nam opet dođe Štampalija.

 

Pitanje: Nadovezao bih se na pretposljednje  pitanje. Nisam bio u mogućnosti kao i ogromna većina gledati utakmicu. U statistici sam vidio da je omjer isključenja bio Jug 15, Primorje 12. Od toga su tri Jugova beka dobila samo 3 isključenja ukupno. Pa me zanima, jer ponavljam nisam gledao, na koji način je Primorje izborilo preostalih 12 isključenja jugaša? Je li spomenuti pritisak na suce imao tu utjecaja?

Kobešćak: Imali smo dosta kontrafaula. To je recimo bilo problematično. Što se tiče izbačaja, možemo razgovarati o svakom ponaosob. Kako našem tako i njihovom. Općenito govoreći postoji jedna zbunjujuća, da ne kažem loša strana vaterpola, kako idu važnije utakmice, sudi se iz panike ili straha više izbačaja bez lopte. To otežava i gledanje utakmice publici, a i analizu i pripremu utakmice trenerima. Bilo je dosta izbačaja bez lopte, na obje strane.

Bilo je nekoliko kontrafaulova o kojima možemo razgovarati. I mi i oni, bez obzira što mi sad nemamo Dobuda, imamo vrlo kvalitetna rješenja s ulascima na dva metra. I za očekivati je da se tu događa glavnina borbe. Ali isto tako se i na vanjskim pozicijama treba poštivati ono što je u pravilima. Bez obzira na važnost utakmice trebaju se primjenjivati pravila kakvu su važila već na početku sezone.

Pitanje: Jeste li gledali snimku utakmice. Baš jedan bitan kontraprekršaj, kada je Radu doslovno premjestio Bušlju i pobjegao u kontru. To se događa drugi put da Radu bježi u kontru (op.a. prvi put u finalu Jadranske lige protiv Obradovića).

Kobešćak: Gledao sam snimku. Tu je bilo kontakta. E sad, to je stvar cjelokupnog sudačkog kriterija tokom utakmice. Ako govorimo o onoj situaciji u finalu Jadranske ligu, ono je bio klasični kontrafaul. Cosmin je velik i težak, on ne može krenuti u kontru bez kontakata. Ali puno igrača to radi. Ne bi sad da se vraćamo na pojedine situacije, samo želim da kriterij bude ujednačen tijekom utakmice. I kontrola sudaca nad svih 6 parova igrača. Mislim da to suci mogu i da će odraditi kako treba. Meni je drago da sudi Banovac. I mislim da to treba, da treba određenim mladim sucima koji su se dokazali. Njemu, Prančiću,  Copiću, Ognjen zna bolje mlade suce iz Dubrovnika, Matijević iz Zagreba. Mislim da ima mladih sudaca kojima treba davati šansu. Mislim da je to bolje rješenje, nego da stalno tražimo rješenja negdje drugdje.

Raspored HTV2 u vrijeme prve utakmice finala: Juhuuhu, Gušćarko i Moomini umjesto vaterpola

Pitanje: Može još komentar od Direktora. Već je bilo po medijima kako neće biti prijenosa utakmice. Možete nam pojasniti, meni osobno nije jasno, na koji način Savez dodjeljuje tv prava za finale, tko donosi tu odluku, zbog čega nema prijenosa, može li klub sam donijeti odluku, tj. dogovoriti prijenos s nekim drugim osim HTV-om koji očito ne želi prenositi ove utakmice?

Kržić: Prvo, ja nisam u Upravnom odboru HVS-a, jesam u Stručnom povjerenstvu. Ali UO je dao prava za prijenos finalnih utakmica javnoj televiziji. HTV je, koliko ja znam, dala informaciju da prve dvije utakmice ne može prenositi. To je malo uvredljivo za naš sport. Ipak je ovo jedan, ako ne i najtrofejniji hrvatski sport. A za treću utakmicu je bio predviđen prijenos i tu je Htv ponudio dva termina, 17:00 ili 21:00. Ali zadnju informaciju koju smo dobili jest da neće biti prijenosa ni treće utakmice. Daleko je sad pričat za četvrtu.

Primorje je odbilo oba ponuđena termina i stavili su utakmicu u 19 sati tako da prijenosa neće biti. To me malo smeta jer taj termin u 21 je možda čak i idealan. Vidimo da se i Liga prvaka u nogometu igra u tom terminu. Ovaj prvi termin u 17 iz opravdanih razloga stvarno ne odgovara na Rijeci jer je u to doba ogroman odsjaj sunca na bazenu. To smeta i golmanima i igračima, a na koncu i tv kamerama, gledateljima. Svima. Stvarno se ništa ne vidi.

Prijenosi će sigurno bit tema UO HVS-a. Najljepše je kad Htv prenosi finale jer su po meni oni još uvijek najjači medij. Ali ako ne ide, onda bi trebalo, po meni, kao što je cijelu sezonu regionalne lige prenosila Arena. I to svako kolo po dvije utakmice. Dakle, dati prava zainteresiranim tv kućama.

Osim toga, mi smo svi porezni obveznici, mi svi plaćamo ne samo kroz porez, nego i pretplatom taj Hrt. Ljudi zaslužuju da gledaju vaterpolo. Iz perspektive Juga, mi imamo navijače ne samo u Dubrovniku. Nama su se javili sada dvoje navijača koji dolaze na ovu utakmicu iz Nizozemske i  Švicarske. To je samo jedan primjer. Nama s ljudi stalno javljaju preko Facebooka, na mail. Jug ima navijače svugdje.

Pitanje: Nakon te loše odluke da se tv prava daju Htv-u, i kad se konačno shvatilo da oni to neće prenositi, moglo se ispregovarati s nekim drugim?

Kržić: Satnice i program tv kuće rade puno ranije. Primjerice ArenaSport je računala da neće biti u prilici prenositi finale, jer se to po pravilu davalo Htv-u. Oni su već davno prije dogovorili neke druge stvari. Kalendar prvenstva se donesi na početku sezone i tada se treba s tv kućom sve dogovoriti. I najveća je greška saveza što nije već na početku sezone s nekom od tv kuća definirao da svih 5 utakmica ide u nekom adekvatnom terminu. Jasno, savez se dogovori i s potencijalnim finalistima, a znalo se i tada da su to Primorje, Jug, Mladost i eventualno Mornar. Sve se to moglo napraviti, i kritika u svakom slučaju stoji.

 

Riki: I za drugu utakmicu smo imali prijedlog Htv-a da se igra u nedjelju uz prijenos. Ali Primorje je odbilo mijenjati dan utakmice jer je već kupilo avionske karte. Jug je napravio sve što je u našoj moći.

 

Čuli smo na kraju da tu problem nije jednostran. Novinar s HRT dao informaciju da HVS nema uglavljene termine. Samo finalna serije je mijenjala termine 2 – 3 puta. Nisam znao za ovaj konkretan podatak, ali da je krivnja dobrim dijelom na HVS-u to jasno da stoji.