Primorje u finalu Jadranske lige

Svi slave samo Buljo miran

U četvrtoj ovogodišnjoj utakmici Juga i Primorja prvo slavlje Riječana. A kad Jug ove godine gubi od Primorja ili Mladosti (s njima ove godine 4 pobjede i debakl u kupu) onda baš gubi. Jug je bio hendikepiran neigranjem Dobuda. A u najavi smo od Jugaša unaprijed čitali alibije o umoru, kako utakmica nije važna, kako se treba odmoriti za utakmice koje slijede, itd.. Iz svih tih rečenica je očito bilo da pristup opet neće biti na potrebnom nivou pa i ne čudi realizacija igrača više 4/11, ponovna ispadanja lopti, loše držanje blokova u obrani…

Jug je ovim porazom osvojio 3. mjesto u Jadranskoj ligi što mu je nakon prvog i dva druga najlošiji plasman. Primorje pobjedom po prvi put osvaja najmanje 2. mjesto. Iako Riječani na svojim službenim stranicama i 2. mjesta nazivaju trofejima, realno su u prilici osvojiti četvrti trofej u 104-godišnjoj povijesti.

Primorje je pobijedilo rezultatom 12:9, ali važno je za istaknuti da je par minuta prije kraja bilo i 12:6. Priče Jugaša o tome da im ova utakmica nije bitna te da su umorni, ne drže vode. Nisu ništa puno više umorni od Primorjaša, a nakon ove utakmice sve do utakmice s Vasasom za 32 dana nemaju uopće utakmice. Tj. možda je polufinale PH na rasporedu i narednim danima, ali Mornara bi nekako pregrmjeli sve i da su se dodatno umorili večeras. Dakle, bez Dobuda, s ne 100 %-tnim ulaskom u utakmicu Jug je bio osuđen na poraz. Doduše treba spomenuti ni da Jug nije imao sreće jer je dosta udaraca pogađalo u unutrašnji dio stative i odbijalo se vanka. Posebice su dvije Obradovićeve bombe kojima Radić nije bio ni blizu bile atraktivne i za doslovno milimetar neprecizne.

U početku se igralo ravnopravno, nitko nije vodio više od gola razlike. U prva dva navrata poveo je Jug, kasnije je Primorje držalo ritam rezultata u svojim rukama. I tako je bilo do 6:6, a baš u tom napadu kad je Marković posljednji put izjednačio, točno sredinom treće četvrtine, Janović je dobio isključenje s pravom zamjene. To je ipak bio preveliki hendikep za Juga s obzirom da je upravo on mijenjao Dobuda u igri na dva metra. Do tada je Jug propustio priliku da boljom igrom ode na neku osjetniju prednost jer je Primorje opet bilo nervozno i promašivalo igrače više, Vićan je krenuo s dobrim obranama, a Bušlje je dominirao nad Paškvalinom i Krapićem.

Poslije isključenja Janovića (obostrano isključenje s pravom zamjene kada je vratio udarac Glavanu) Primorje radi seriju 6:0 i odlazi na već spomenutih 12:6. Mogli smo vidjeti cijeli niz fantastičnih udaraca. Primjerice Joković je dva puta pogodio fenomenalno. Drugi puta mu je kamera uhvatila osmijeh na rubu usana kojim kao da je sam sebi dao pohvalu koliko je to bio odličan udarac. A Primorjaši su cijeli niz golova dali odličnim udarcima, oko bloka pa od stative u gol, ili uz samu stativu. Posebice Garcia s krila, Denes Varga s vanjske pozicije. U trenucima kad se utakmica lomila, u drugoj polovici treće četvrtine, Primorje je zabilo 2 gola u nizu „iz igre“ s lijevog vanjskog Barač i Muslim, a nešto ranije gotovo identično i Denes Varga.

Potpuno zaslužena pobjeda Primorja u kojoj bi za kraj samo spomenuo zanimljivost: omjer igrača više u prvom poluvremenu bio je 7:3 (plus jedno obostrano) u korist Primorja, a u drugom kada je Jug ostao bez Janovića koji je zaradio najmanje 2 igrača više, 8:2 (plus jedno obostrano i po peterac na obje strane) u korist Juga.

 

Paulo Obradović
mk: (Vidjevši kako Paulo psuje sebi u bradu) Paulo, žašto j*bemti, žašto? Paulo Obradović: A zato što smo se prosuli, ponovno nam se slična situacija dogodila kao i u kupu. Na kraju smo se normalno i vratili malo u igru, ali doduše  moram reć da nismo imali ni puno sreće, ja sam pogodio 4-5 stative i prečke, golmani nije lopte ni tako. Ništa, reko bih još jednu stvar, borili smo se, bili smo oslabljeni, ali neću tražit alibi u tome što nije bilo Dobuda, a duga stvar što je isključio Nikolu s pravom zamjene. Nikola je bio kao neki taj eventualno drugi centar, ja i on smo se mijenjali. Pop (op.a. Pavlović) je isto umro, cijela ekipa je dala veliki obol, ali evo… Moram priznat u ovom trenutku oni su možda bili bolji, eto…. Mk: A u čemu je štos, pred dva tjedna 9:9, a sad u jednom trenutku 12:6? Zbog Dobuda ili? Paulo Obradović:  Pa ima puno toga; ljudi moji nama je Dobud prvo što nam je kapetan, druga stvar to je jedan od najbolja dva centra u svijetu, o čemu mi imamo pričat dalje. Ali govorim, neću tražit u tome alibi jer smo mi dobro krenuli u utakmicu i imali smo svoje šanse. Malo su nas i suci, moram reć, uvijek moram to spominjat i to je žalosno, ali malo su nas i oni zakinuli. Poslije su nam davali… Prve dvije četvrtine omjer isključenja 8:4 za njih, i onda poslije kao nama davaju. Psihologija je to, kad ti ne krene i ne ide kako treba onda ti može dat i 100 igrača više neće ti u gol, razumiješ. Ali opet govorim, mislim da nije nikakvo čudo, možda će se oni veselit jer su nakon 15:1 napokon dobili jednu utakmicu. Ali mi smo već dosta napravili za ovaj dio sezone i mislim da možemo bit zadovoljni iako nam se dogodila ova utakmica. mk: A reci mi još samo sad nastavak za dalje, hoće vas ovaj poraz malo spustit na zemlju ili? Paulo Obradović: A nema nas šta spuštat, mi smo čvrsto na zemlji. Jedino što njih može ovo malo podignut. Ali ja i dalje mislim da smo mi kvalitetnija momčad, u Hrvatskoj sigurno najkvalitetnija. Ali govorim, to moramo dokazivat u bazenu iz dana u dan. Već smo toliko utakmica odigrali s njima, mislim da nam se mora dogodit  da jednu i izgubimo. Bila je jedna lijepa atmosfera ovdje, njima je to odgovaralo i eto.

Damir Glavan:
Mk: Damire, evo već primaš čestitke tu sa strane, reci mi šta je to bilo isključenje s pravom zamjene, hoćemo prvo to ili utakmicu? Damir Glavan: Ma utakmicu… Mislim da smo bili ravnopravni, utakmica je imala isti tijek ko i ove zadnje dvije što su bile. Stalno smo bili u laganoj prednosti, bilo je dosta čvrsto, dosta tvrdo s jedne i s druge strane. U drugom smo se djelu utakmice uspjeli odvojit, i došli do pobjede. Mk: A reci, pred 2 tjedna 9:9, a sad najedanput 12:6, u čemu je štos, samo zbog neigranja Dobuda ili? Damir Glavan: A sigurno da Dobud njima jako puno znači, i ovo sigurno nije neki realni rezultat, ali kako se kretala utakmica i je. Ostali su u drugom djelu utakmice i bez Janovića tako da je to sigurno prevagnulo i tu smo ih uspjeli slomit. Ali ja se ne bih zavaravao; utakmica je bitna zbog morala i samopouzdanja ekipe, ali nebih htio zanemariti odličnu igru Juga i znamo šta je Jug i šta nas čeka. Mk: Nećete sada visoko poletit nakon ovoga, mislit kao jači smo…? Damir Glavan: Ma ne, previše smo mi iskusni i jako dobro znamo šta Jug znači i šta Jug može odigrat. Ali drago nam je da smo evo prvi put ove godine pobijedili Juga. mk: A reci mi samo za kraj, svi te to pitaju pa moram i ja; to isključenje s pravom zamjene, šta je tu bilo, koji je tvoj komentar? Damir Glavan:  A ništa, ušao je grubo u mene. Ja sam htio maksimalno spriječit to da ne zabije gol, on je reagirao kako je reagirao  i to je to.

Polufinale Jadranske lige, Final4 Rijeka
Jug CO – Primorje EB    9:12 (2:2, 1:2, 3:5, 3:3)
Suci: Brguljan i Adžić (oba Kotor)
Jug: Vićan, Vranješ, Sutić 1, Janović 1, Joković 3, Pavlović, Marković 1, Bušlje 1, Karač, -,  Macan, Obradović 2(1), Perčinić, Goreta. Trener: Veselin Đuho.
Primorje: Radić, Glavan 1, Paškvalin 2, Krapić, De. Varga (2), Franković (1), Muslim (1), Jelača, Da. Varga (1), Barač (2), Šetka, Garcia (2), Buljubašić, Car. Trener: Zoran Roje.

Osobne pogreške: Jug 12, Prim 14
Peterci: Jug 1/1, Prim 1/1
Igrač više: Jug 4/11, Prim 5/9

 

17 komentara na “Primorje u finalu Jadranske lige”

 1. Dančar, kako klađenje, opet je propalo. čestitam Jugu na ljpoj predstavi i učešću u njoj. Prokleti sudci opet su pokrali Jug. UdaranjeJanovića od strane Glavana nije nitko vidio osim sudca i komentatora ovoga članka, opet kradu jug

  1. Zašto bi propalo, pa bilo je očito da će ovaj put otić na stranu Primorja, a odličan koeficijent. Bez Dobuda i još važnije, sa onakvim izjavama uoči utakmice, čak i Primorje to može iskoristit.

   Da malo pažljivije čitaš vidio bi da je i Glavan reko da je da je bilo obostranog udaranja, ali previše je tražit od tebe neku suvislu misao ili shvaćanje izrečenog.

   1. Ne treba, ja sam bio malo dalje od toga i vidio sam jako dobro. Usput pricao sam sa glavanom,zato suti

 2. U ovoj utakmici se vidjela finesa u natezanju sudaca u korist Primorja za razliku od grezijanera Perisa i Stampe.Dok se utakmica lomila sve je bilo u korist Primorja a nakon isljucenja Janovica i kad je sve bilo odluceno onda se “navijalo ” za Juga da statistika bude ista. Svejedno do iskljucenja Janovica i bez Dubuda i uz taj kriterij sudenja Jug je bio ravnopravan. Stoga ne imajte iluzija Primorjasi da ste bolji ili jednaki Jugu. Prvak Hrvatske ce bit JUG.

  1. Već si zaboravio kako je to bilo prošle godine. Teško je igrati bez prvog centra, jel tako? Prošle su godine primorjaši ostali bez Krapića posle namjernog udaranja Bušlje. I pored toga su bili produžeci u idućoj utakmici koje ste doblina čistu sreću i silu. Prestanite plakati i tražiti alibi u sudcima. Godinama vam se sudi kako vam paše pa kada to više nije slučaj onda je krađa. O mlađim kategorijama je isto tako ako ne i još izraženije

   1. Tko je taj Krepic. a Dobud je jedan od tri najbolja centra na svijetu. Za Buslju mogu samo reci da je jedan od najkorektnijih igraca u vaterpolu uopce pa tvoje tvrdnje o namjernom udaranju su smjesne.
    Sto se tice prvog centra ja sam rekao da smo i bez Dobuda bili ravnopravni sve dok suci nisu iscrerali vani Janovica a ti places za vasim prvim centrom u lanjskom doigravanju.
    Ja bi rekao da je Dobud vise falio reprezentaciji na EP protiv Njemacke nego sinoc Jugu jer je drugi centar Paskva tamo bio zbog tate a suci su njegove kontrafaule pravilno sankcionirali a ne ko sinoc ignorirali.

    1. Alo nk, pa Krapić, to ti je onaj što će ga Recco dovest kad se uspije riješit Zlokovića i Pijetlovića.

     jdn, zar Paškva i lani i ove godine nije prvi sidrun Primorja?

     Kakava sramota Primorja u netom završenoj utakmici.

     1. Pasko je tu samo radi tate isto kao i u repki. Koliko sam upoznat jug je radio na Krapicu par godina dosta uporno da ga dovede. Ne moze nitko reci da nije bolji od pavlovica koji je ove godine cista nula

     2. E da je bar prije par godina dosao u Juga mozda bi od njega u Jugu i napravili pravog centra.
      U Juga se igraci stvaraju i odgajaju a u Primorju vecinom kupuju gotovi.

    2. O tome kako su igraci juga sportski nastrojeni imali su prilike vidjeti mnogi na netom zavrsenom Ep. Naucili su mlatiti u vodi, a dobud bi i oko bazena. Ono sto smo vidjeli prije neki dan protiv maldosti je cisti odraz sporta i svega ljepog??Na nesrecu oni sudci iz madjarske i italije vide puno bolje od ovih nasih. kako bas dvojicu iz juga da izbace vani?? Imali su jako veliki ucinak za repku

     1. nekoliko je razloga što su to bili baš jugaši. jedan čisto statistički jer je jugaša najviše, i još i igraju po 25+ minuta po utakmici. dok recimo primorjaši igraju po 10-ak minuta po utakmici. a drugi je što protivnici neće provocirat paškvu, barača, muslima ili bulja jer im je plus da oni igraju, a dobud je opasan pa ga je poželjno isporovocirat. a bušlje je izbačen zbog sudačke pogreške.

      a što se tiče paškve, ne znam zbog koga je u rijeci (i koja je to korist primorja da uzme sina od paškvalina?) ali znam da svaku utakmicu počinje ko prvi sidrun i igra više od krapića. dakle treneru je on prvi sidrun. dok u reprezentaciji igra 8-12 minuta, i drugi je sidrun.

 3. ma sve se podredilo tome da primorje bude u finalu nebi me cudilo i da osvoje ligu.
  ma ljuti me da niko od javnih medija nije spomenuo da su mladji juniori osvojili turnir olimpijskih nada

  1. Izgubiti ce jug u finalu od primorja. primorje ne moze igrati losije nego igra a jug je tu gdje je i ne ide bolje. onaj rezultat 9-9 od prije neki dan su sudci poklonili iskljucenja dobudu na ime pred kraj

 4. Ono sto sam ja na TV-u mogao da vidim (vracajuci tu scenu nekoliko puta) je da je do sudijskog prekida bilo obostranog topljenja izmedju Glavana i Janovica. Potom, u jednom momentu, Brguljan zaustavlja igru (mislim da je krenuo iskljucit’ Glavana), a za to vrijeme Glavan (cija je glava bila van vode i cuo je iskljucenje) dodatno udara Janovica koji je pod vodom i koji naivno i neiskusno reaguje i udara preko vode. A siguran sam da je Glavanov zadatak i bio isprovocirati…a i ne gledam bas prvi put da se to svjesno na Nikoli radi. U svakom slucaju, siguran sam da je to odredilo krajnji ishod meca, pogotovo poslje odgledanog finala, dje se vidi da je ovo Primorje…ne mogu rec’ smijesna ekipa (jer imaju vrhunske igrace), vec ekipa koja smijesno igra. Ili tuzno, kako god. Ovako izgubit doma…strasno.

  ,,Potpuno zaslužena pobjeda Primorja u kojoj bi za kraj samo spomenuo zanimljivost: omjer igrača više u prvom poluvremenu bio je 7:3 (plus jedno obostrano) u korist Primorja, a u drugom kada je Jug ostao bez Janovića koji je zaradio najmanje 2 igrača više, 8:2 (plus jedno obostrano i po peterac na obje strane) u korist Juga”.
  Tako sude crnogorske sudije, o ovome ja govorim vec vise od 10 godina…

 5. Dobro napisano, posebice mi se sviđaju izjave Obradovića. Nisu neke uobičajene floskule kako često čujemo do igrača poslije utakmica. A i pitanja su bila odlično plasirana. Buljo je izgleda već jučer bio svjestan što Primorje danas čeka pa se nije radovo pobjedi.

 6. kako smo to mi vidjeli na bazenu, mozemo samo reci da je sudac brguljan u prvom poluvremenu sudio preocito za primorje.