Radnički opet bolji od Juga, final 4 u Beogradu

foto Igor Lazarević, https://www.kvkradnicki.com/

Radnički je pobijedio Juga 12:10 i tako, uz pobjedu Novog Beograda 18:13 protiv Jadrana, Jugaši su ispustili prvo mjesto na tablici i samim time i domaćinstvo završnog turnira. Radnički je vodio od početka do kraja i na taj način kolo prije kraja potvrdio nastup na završnici.

Prošle godine su se ova dva kluba našla u finalu i tada je Radnički slavio 14:12. Sada nova pobjeda koja nije nosila toliko puno kao prošli put, ali je Jug ovim porazom ispustio prvo mjesto te će se final4 odigrati u Beogradu umjesto u Dubrovniku. Također, parovi u polufinalu bit će NBG – Radnički i Jug – Jadran St. Takvi parovi su vjerojatno i najzanimljivija moguća opcija za rasplet ovogodišnje lige.

Od početka pa do kraja utakmice, Radnički je stalno vodio. Jug je tek jednom, početkom treće četvrtine izjednačio na 6:6. Na početku 3:0. Stanojević koristi loš blok i općenito loše postavljenu zonu Juga s igračem manje, pa peterca Lukića nakon što ga je zaradio Branković uplivavanjem i Radulović iz faula nakon nepotrebnog prekršaja Argyropoulosa krajem tog napada i ne postavljanja bloka (bio je drugi igrač plitko u bloku). Dosta je bilo grešaka ovog tipa u igri Juga. I to od praktički svih igrača iako se u drugom dijelu utakmice bar napad probudio, ponajviše zahvaljujući odličnim golovima Jokovića.

Jedinog igrača više kojega je Jug realizirao u prvom poluvremenu zabio je Fatović za 3:1. Ušao je plitko na lijevom vanjskom i prevario dva bloka i danas odličnog Dobožanova. I druga četvrtina igrala se u sličnom tonu i Lukić s lijevog krila, pliskom po sredini gola, i Janković s dva igrača više donose čak 5:1. Tada kreće spomenuti Joković s fenomenalnim udarcima iz faula. Zabio je 3 gola u nizu. Dva u drugoj, i jedan na početku treće četvrtine. Dva iz faula, jedan na zonu. Sve odličnim udarcima. Kasnije je dodao još jedan za 9:8, također izvrstan udarac s igračem više.

Ukropina je zabio šesti gol Radničkog za 6:3 na poluvremenu.

Najbolji period u igri Juga bio je taj početak treće četvrtine. Tada je uslijedila ta serija za 6:6 i jedino u tom periodu nije bilo isključenja, s obje strane. Jug je igrao poprilično plitku zonu protiv lijevog vanjskog. Mogao je to raditi jer u ovoj utakmici Stevanović nije imao Ćuka na raspolaganju. Međutim, opet se krenulo s neforsiranim greškama, onim najgorima, kad protivniku bez razloga olakšavaš posao. Tako je Papanastasiou u jednom napadu, ničim izazvan potpuno pogrešno uzeo jedan šut iz situacije iz koje jedino možeš dobiti protivničku kontru. Jug je uspio zatvoriti, ali je ostalo puno prostora ispred sidruna, obzirom da je bila situacija 4 na 4 i Toholj je zaradio igrača više kojega sam i realizira. Idući napad Pljevančić zabija za 8:6, sada je pogodio na tu plitku zonu kontra lijevog vanjskog. Joković gubi loptu na polovici igrališta. Bunio se da ga je protivnik udario po ruci kad je izvodio prekršaj, ali suci puštaju igru i čista kontra za ponovnih +3, ali je Fatović odlično u pravom trenutku skočio i uzeo loptu kad je jedan igrač Radničkog bio na samo 3 metra od Popadića. Odmah na drugoj strani Papanastasiou u situaciji 2 na 2 zabija za 8:7. Pohvalio bih time out Stevanovića na kraju treće, zaradio je igrač više pred svojim golom, 18 sekundi prije kraja četvrtine i logično je iskoristio time out kako bi svojoj momčadi omogućio jedan napad više. Nagradio ga je Ukropina golom nakon prebačaja s lijevog na desno krilo.

Igralo se gol za gol, stalno +2 pa +1 sve do 10:9. Bilo je to na početku zadnje četvrtine kada je Kakaris zabio sa stative s igračem više na odlično dodavanje Fatovića. Popadić je opet primio gol kroz uši s krila, ovaj put od Stanojevića i Radnički je tada imao realizaciju igrača više nevjerojatnih 70%, 7/10. 7 golova s igračem više i jedan peterac. Prije tog gola Jug je imao napad za izjednačenje, čak i neko malu prednost u plivanju, ali je krivo dodana lopta. Idući napad Jug ima igrača više, ali Fatović dodaje ravno protivniku u ruku. I to u dodavanju na vanjskim pozicijama. Krivo dodavanje i kod Radničkog i Kobešćak zove time out, odmah u počeku plivanju u napad. Nije se uspjela izraditi dobra akcija, na kraju je lopta dodana na Fatovića koji je uplivao i bio pokriven. S druge strane, opet peterac za Radnički, i opet nakon uplivavanja, sada Miličića. Lukić je neumoljiv za 12:9 i tada je manje više postalo jasno da Jug neće uspjeti izboriti domaćinstvo final4-a.

Jugašima je igrala samo pobjeda, a ostalo je 4 i po minute do kraja. A i taj sami kraj, utakmica je dobila neki dodatni neobični poticaj, dodatnu količinu grešaka, s obje strane. Prvo Kržić s desnog krila s igračem više dodaje točno protivniku na ruku. Pa Ukropina na vanjskoj poziciji dodaje točno nekome od Jugaša na ruku. Kakaris je izborio igrača više, Vjeko opet zove time out, a Papanastasiou branio Dobožanov, šut s lijevog vanjskog. Zatim je Lukić izgubio loptu kad je bio 1 na 1 protiv Argyropoulosa čim je krenuo njihov napad što je rezultirao rekontrom 4 na 3 iz koje je Papanastasiou zabio za 12:10. Zatim Popadić brani šut s 2 igrača manje s lijevog krila, a Fatović bježi u kontru u kojoj ga čuvar poteže i zarađuje isključenje. Imao beskonačno mnogo vremena za cimanje, ali Dobožanov na drugi cim skače prema lopti i uspijeva je i izbiti Fatoviću s ruke. U nastavku akcije, Loren je prvi na lopti, a glavnom ispod vode is Dobožanovim koji ga napada, nešto iskosa šutira, Dobožanov drugom rukom poteže prugu pored gola i očigledno spušta gol. Očigledno svima osim sucima. I lopta pogađa u prečku i propada prilika za dolazak na 1 razlike 1.40 do kraja. Serijal pogrešaka zaključuje Vrlić koji potpuno sam s igračem više, na 2m također s jako puno vremena i prostora skoro pa dodaje loptu Popadiću.

Neobičan kraj ove utakmice koja je ponudila i vrhunske poteze, od Dobožanova, preko Jokovića pa do još ponekih pojedinačnih bljeskova. Vidjeli smo i zanimljive taktičke postavke, ali vidjeli smo i jako puno velikih pogrešaka. A opet, i kvalitetu protivnika koji je znao takve pogreške kazniti i iskoriti u svoju korist. Zaslužena pobjeda Radničkog koji je kontrolirao i rezultat i ritam utakmice. Svi su dali svoj obol. Lukić je zabio 3 gola, ali 2 iz peteraca, tako da je čak 8 igrača zabilo 12 golova. Dobožanov je opet pokazao odlično prebacivanje na svoju desnu stranu jer je taktički Radnički usmjeravao dio šuteva na krilne pozicije, posebice na lijevo krilo. Iako je nekoć bilo pravilo da se nikad u zoni ne smije ostaviti krilo da primi loptu na ruku i šutira na prvu, to je nešto s čime Dobožanov računa i odlično zatvara. Po statistici je skupio samo 2 obrane više od Popadića, 12 prema 10, mora se reći da je on čitavu utakmicu branio ujednačeno, a da je Popadić u prvom poluvremenu imao samo 2 obrane. Većinu statistike ne nabio na samom kraju, u ovom opisanom „ludilu“ u zadnjih 4 i po minute, kad je već bilo prekasno. Možda i ključna razlika u ovoj utakmici bila je ta golmanska pozicija, uz tih nekoliko nebuloznih igrača više Juga. Osim dva presječena dodavanja, još je jednom Zvono imao već prazan gol na prebačaj, ali mu je lopta kad ju je išao uputiti u gol ispala u cimanju. I kada je u još jednom kontri Fatović izborio isključenje, tada je bila situacija 2 na 1, Tomasović je otišao previše u lijevo kako bi pobjegao čuvaru koji ga je išao zatvoriti dok Fatović ne izvede faul i tako sam sebe zatvorio i prije udaraca.

Nije ispadanje lopte bilo samo kod Zvona, iako je njegovo bilo u najizglednijoj situaciji. I Žuveli je jednom lopta prilikom šuta otišla u stranu umjesto prema golu, a i kod dva igrača Radničkog se isto to i dogodilo. Jadranska liga igra se s novom markom lopti, Malmsten.

Jug je imao još pogrešaka, recimo Benić s igračem više šutira pola metra pored gola, tako da je na kraju Jugov igrač više bio 3/12 što nije dovoljno da bi se u ovakvim utakmicama pobjeđivalo. Benić više nije preuzimao odgovornost, Argyropoulos je također s iznimkom jednog gola iz faula bio samozatajan. Jug je imao previše neraspoloženih igrača i jedini koji je zaslužio visoku ocjenu je Joković koji je već u prvoj četvrtini imao 2 osobne i treću je zaradio 4 i po minute prije kraja. Fatović je imao odličnih poteza (3 bijega u kontru, odlično reakciju na beku i još dvije oduzete lopte, asistenciju na stativu, dva gola), ali i čitav niz velikih grešaka (promašena kontra 1 na 0, dodana lopta protivniku s igračem više…). Kakaris još može pod prolaznu ocjenu s 6 zarađenih isključenja, a ostali nisu bili dobri, ili su bili loši.

Trudio se Jug, uostalom i bio je u utakmici do samoga kraja. Bilo je dosta i blokova, puno kvalitetno odigranih zonskih obrana, ali Radnički je bio bolji i zasluženo pobijedio.

Regionalna liga, treći turnir u Kragujevcu

Radnički – Jug Adriatic osiguranje             12:10 (3:1, 3:2, 4:5, 2:2)

Suci: Mišković i Ivanovski (oba CG)

Radnički: Dobožanov (12), Branković 1, Stanojević 2, Janković 1, Panić, Krug, Ukropina 2, Pljevančić 1, Toholj 1, Miličić, Lukić 3(2), Vrlić, Todorovski, Radulović 1. Trener: Uroš Stevanović.

Jug: Popadić (10), Zvono, Fatović 2, Stahor, Joković 4, Papanastasiou 2, Tomasović, Argyropoulos 1, Kržić, Kakaris 1, Benić, Žuvela, Jurišić, Kolak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Rad 13, Jug 17

Peterci: Rad 2/2, Jug –

*Radnički 3 puta dupli igrač više, Jug jednom

Igrač više: Rad (1/3+2/3+3/3+1/3)= 7/12 (58%), Jug (1/3+0/2+1/2+1/5)= 3/12 (25%)

Obrane: Dobožanov (3/4+3/5+2/7+4/6)= 12/22 (55%); Popadić (1/4+1/4+3/7+5/7)= 10/22 (45%)

Odgovori