Barceloneta s 10 golova razlike potopila Ferencvaros usred Budimpešte

Foto Laszlo Balogh, www.total-waterpolo.com

Ferencvaros – Barceloneta 7:17 (3:7) (2:5) (1:3) (1:2)

Suci: Margeta (SLO), Franulović (CRO)

Igrač više: FTC 3/10, Barceloneta 5/6

Peterci: Barceloneta 1/1

FTC: Szakonyi (6/16), D.V.Varga, Nyiri 1, Merkulov 1, Vamos 2, Ubović, Fekete 1, Vigvari, Nemet, Molnar, Jansik 2, Damonte, Vogel (1/8). Trener: Z.Varga

Barceloneta: Lopez (8/15), Famera 2, Granados 5 (1/1), Munarriz 3, De Toro 1, Larumbe 3, Pavillard, Fernandez, Asensio, Perrone 1, Biel 1, Bustos 1, Aguirre. Trener: Fatović

Tamo gdje su stali u prošlome kolu protiv Radničkog, nastavili su vaterpolisti Barcelonete na ovom (ispostavilo se samo na papiru) težem gostovanju. Ovoga puta nisu baš mogli riješiti utakmicu u prvoj četvrtini ali su do poluvremena imali ogromnih 7 golova prednosti, i za razliku od utakmice u Kragujevcu, ovoga puta nisu smanjivali ritam gotovo do kraja. Teško se sjetiti da je ekipa Ferencvarosa u nekoj utakmici djelovala ovako nemoćno, posebice na domaćem bazenu. Pri tome, bila je ovo direktna borba rivala za poziciju broj 4 u grupi A koje će voditi na F8, i čini se da FTC nakon drugog uzastopnog poraza tu bitku polako gubi. Pored uvjerljivih pobjeda i najzad kompletne ekipe na broju, Fatovića još više može radovati i povratak u formu njegovih glavnih igrača, Munarriz i Granados sve više liče na one „stare”, značajnu ulogu uspješno u napadu dobiva Larumbe, a i ostali su manje-više na svome nivou. Na drugoj strani, FTC bez Denesa Varge naprosto nije ekipa za vrhunske domete. Merkulov i Vamos preuzimaju dosta toga na sebe, troše dosta lopti ali uglavnom neučinkovito, nerijetko zanemarujući obrambene zadatke. Zsolt Varga ne odustaje od taktike s konstantno 2-3 igrača koji se postavljaju na 2 metra ali ove sezone osim što tu nema Jakšića, niti Jansik više nije na prošlosezonskome nivou, kada još tu nema organizatora da proslijedi upotrebljive asistencije kod uplivavanja onda nema ni rezultata. U ovoj utakmici ni Vogel se nije najbolje snašao na startu, obranivši tek jedan šut i primivši 7 golova u prvoj četvrtini nakon koje je zamijenjen. Ispostavilo se da ni Szakonyi nije bio puno sretnije rješenje.

Domaći su se držali koliko toliko u igri tek prvih par minuta, od samoga početka nisu pronalazili način za sprječavanje vanjskih šuteva igrača Barcelonete dok su Munarriz, Famera, Granados, Larumbe (2 puta) redom pogađali sa srednjeg s nekih 7-8 metara. Uz vanjsku realizaciju te jednu polukontru iz koje je Asensio zaradio peterac (realizirao Granados) nije im bilo ni potrebno tražiti igru na 2 metra ali i tu je De Toro lako zabio iz situacije kada je ostao sam protiv Molnara. Za cijelu utakmicu Barceloneta je imala tek 6 puta igrača više a u realizaciji su bili gotovo stopostotni – pet golova, jedinoga ne iskoristivši u zadnjoj četvrtini kada je sve bilo riješeno.

FTC je priključak držao u početku golovima Merkulova, s desnoga krila i Jansika iz vana, krajem prve četvrtine Jansik pogađa i sa stative, kod trećega igrača više, ali do tada su gosti imali već 4 gola prednosti. Szakonyi je ulaskom u igru obranio 2 šuta Munarriza ali su mu gostujući igrači brzo pronašli slabu točku zabijajući niz golova s oba krila (Biel, Granados, Perrone, Munarriz), nastavljajući sigurno kod igrača više uvećavajući prednost na 7 razlike. Kod igrača više, domaći 2 puta ne uspijevaju sa stative, iz vana Merkulov također, Fekete sa lijevog vanjskog i Vamos kod brzo izvedenoga igrača više ali i skretanje lopte od bloka umanjuju potpunu katastrofu mađarskoga tima.

Nakon što treću četvrtinu otvaraju golom Nyiria, domaći pokušavaju agresivnijim pristupom u obrani koji rezultira uzetom loptom i kontrom za Jansika koga ipak pristiže Granados a mađarski igrač gubi živce i dobiva izbačaj s pravom zamjene. Nakon ovoga, FTC se potpuno raspada, Barceloneta niže golove, Bustos i Granados kod igrača više, Munarriz nakon brze razmjene dodavanja Perrone – Pavillard. Početkom posljednje četvrtine španjolski tim dolazi i do 10 razlike još jednim golom Granadosa a do kraja su još pogađali Vamos (igrač više) i Famera iz kontre za konačnih 7:17.

Utakmica za zaborav domaćih ali vjerojatno i ispadanje iz utrke za ovosezonski F8. Na drugoj strani, Barceloneta podiže formu što će im svakako pomoći da u završnici europskog natjecanja donekle premaše limitiranost igračke širine koju ovaj sastav trenutno ima.

Odgovori