Rezultatski gore, igrom puno bolje

 

Recco je pobijedio Juga 9:5, gol razlike više nego u Gružu. Ali prije 4 mjeseca Jug je igrao samo prvu četvrtinu ravnopravno, a ovaj put je do samoga kraja, do 2 minute prije kraja bio u utakmici. Igrom je bio gotovo potpuno ravnopravan, i uz potpunu koncentraciju tj. eliminiranje nekih grešaka mogao je doći do željenog boda.

 

 

 

Jedini segment igre u kojem je Recco bio osjetno bolji je igrač više – manje. Joković je u tri akcije iz izrađenih situacija na desnog vanjskog promašio. Prvo je s 4-5 metara pogodio blok, a zatim je dva puta pogodio unutrašnji dio stative, ali se lopta vratila u teren. Jednom je Garcia pokušao proigrati stativu kad nije bilo prostora, te je na kraju Benić promašio s prve stative iako je bio potpuno sam.

 

Jug je poveo 1:0 nakon što je Fatović spretno reagirao nakon što je Volarević već obranio udarac s igračem manje. Jug je u prvoj četvrtini bio bolji i trebao je završiti s najmanje +2, a ne sa 2:2. Prva situacija u kojoj je došlo do greške koje se inače ne događa je kada je Jug složio kontru, Perrone je svom čuvaru pobjegao za dužinu tijela, i to po sredini gola, na nekih 4 metra. Garcia mu je dodavao loptu s centra, ali previsoko i umjesto 2:0 u rekontri sam Echenique koji zabija za 1:1. Zanimljivo i u Gružu je u nekoliko navrata, tada Joković, s igračem više za nijansu previsoko dodavao u izrađenim situacijama.

Opet je Jug složio kontru i sada Lončar sam ispred Volarevića zabija za 1:2. Zatim je uslijedila greška, točnije poklon Stavridisa. Jug se odlično obranio, Marković je krenuo oko igrača koji radi prekršaj za isključenje. Međutim Grk sudi da je Marković išao preko glave i kontrafaul. Iz tog poklonjenog napada Di Fulvio fenomenalno zabija pored 3 bloka i Bijača, iz faula s lijevog vanjskog. Imao je Jug još i igrača više za novo vodstvo, ali Joković šutira u blok.

Jug je lakoćom igrao u tih prvih 8 minuta, Bijač je odlično branio (5 obrana), i bez jedne vlastite, i jedne velike sudačke greške, trebalo je biti minimalno 1:3.

 

U drugoj četvrtini prvo vodstvo Recca, preko Ivovića sa stative s igračem više. Jug nije uspijevao s kontrama, ali je prvo prijetio s vanjskih pozicija na zonu, Garcia i Perrone dva dosta dobra udarca, ali bez učinka (iako je općenito kroz utakmicu bilo premalo opasnih pokušaja izvana, još jedan aspekt igre u kojem je nedostajao Obradović). Kasnije je Lončar imao fenomenalan vijak lijevom rukom kojega je Volarević refleksno obranio. Jugu, točnije Lončaru, Stavridis u dva ili tri navrata sudi kontrafaul, odgurivanje na dva metra. To je posebno zanimljivo jer je Aicardi kasnije tijekom utakmice, čak u tri navrata napravio očite kontrafaulove iz kojih je šutirao. Međutim, Bijač mu je sve zaustavio.

 

Početkom treće četvrtine napad dobija loptu na ruku i uspijeva šutirati, ali ne baš opasno tako da opet Volarević brani. Lončar je pogodio za 3:3 iz neposredne blizine nakon što se lopta odbila ravno do njega nakon obrane Volarevića Beniću. Benić je nakon velike greške u obrani Recca ostao sam, ali je promašio. Inače je Benić imao nekoliko ovakvih promašaja u ovoj utakmice, to je nešto što mu se ne smije događati. Napravio je i jedno očito i potpuno nepotrebno isključenje u napada kad nije prijetila kontra, niti je igrač išao u klinč s njime, već ga je on s leđa povukao. Ali, zato je Benić u izostanku Obradovića, u paru s Macanom, odigrao fenomenalno na beku. Imao je najmanje 3 oduzete lopte kao bek, i cijeli niz odlično odrađenih obrana. Imao je veliku minutažu i pokazao iznimnu obrambenu partiju protiv super kvalitetnih sidruna, Pijetlovića i Aicardia. Samo su on i Macan iznijeli cijelu utakmicu kao bekovi.

Imao je sada i Vrlić jedan pokušaj šraube koji je u zadnji tren blokirao Echenique koji se povukao pomoći beku. Mogao je Jug opet povesti, a zanimljivo da je ovo bio već treći opasan šut sidruna. Osim toga i igrač više, Kržić je zvao time out, ali opet nema gola, Garcia dodaje stativi koja nije slobodna.

Kažnjava to Fondelli s igračem više. Prethodno je Jug obranio jednu situaciju (također dodavanje s krila na drugu stativu gdje Aicardi nije mogao šutirati). Gol je došao s desnog vanjskog koji se zavukao u sredinu. Nešto kasnije gotovo identičan gol, samo ovaj put Sukno po prvi put u utakmici, opet igrač više.

 

Oba puta lijevo krilo navuče obranu, malo i zavuče prema liniji gola kao na slici. Filipović se izvuče metar prema vanjskome i kad dobije loptu je opasan jer je odličan šuter u dobroj poziciji. A ako se obrana koncentrira na njega proslijedi loptu do desnog vanjskog koji je do tada već na srednjemu i koji na prvu šutira dijagonalno. Ova akcija ne može se odigrati ako su u igri dva ljevaka, Filipovic i Mandic kojega ovaj put nije bilo.

 

28 sekundi prije kraja treće četvrtine zabija i Marković sa stative s igračem više za 5:4. Igrao je agresivnu obranu Recco, iskakao na granici da na svakom igraču napravi prekršaj. Ali u takvoj obrani uvijek ostane malo više prostora stativama, a Perrone je fenomenalno proigrao Markovića. Ipak, samo 2 sekunde prije kraja četvrtine opet Sukno, na zonu  polušutem vara Bijača.

 

U zadnjoj četvrtini greška u obrani Juga, faul Lončara na Ivoviću na srednjem vanjskom na širokom prostoru. To je za Crnogorca zicer kojega on koristi za 7:4. U ovakvim situacijama bolje je skriviti isključenje, iako ne znam kakva su trenutno pravila po pitanju guranja lopte nakon faula. Zabio je Perrone s igračem više iako je Volarević i ovo umalo zaustavio. Imao je Jug 2 napada za dolazak na -1, ali onda s igračem više Molina s krila atraktivno i lukavo protiv bloka Garcie definitivno potvrđuje pobjedu recca na 2 minute do kraja. Do kraja još jedan gol Sukna za konačni rezultat.

 

Reccu su nedostajali Tempesti, Mandić i Bodegas. Volarević je imao takvu statistiku da će povratkom Tempestija na final6-u Recco biti oslabljen. Obranio je Vola par dobrih pokušaja, ali su i Jugaši često previše loše šutirali i pomogli mu. Volarević je iskusan, dobro čita udarce i u par navrata, posebno na udarac Macan pred kraj, je čitavim tijelom, a ne samo rukama bio na lopti. Mislim da je ovo prva utakmica ove godine u kojoj Jug nije imao prednost na golmanskoj poziciji iako Bijač nije bio loš. Iako, od 11 obrana 8 je imao u prvom, a samo 3 u drugom poluvremenu.

Mandić je sigurno nedostajao, a zanimljivo da ni Filipović nije zabio. Čak se i ne sjećam je li uopće šutirao osim jednom kada je ušao kao drugi sidrun. Nije forsirao, igrao je malo samozatajno u napadu, što mu nije običaj. Sukno po običaju napaljen protiv Juga. 3 gola, dva na zonu, jedan s igračem više.

 

Jug je imao malo skraćenu rotaciju s izostankom Obradovića. Osim Čuline koji nije ulazio ni Ivanković nije imao minutažu tako da je utakmica iznijeta sa 10 igrača. Možda zato nije bilo kontri u drugom dijelu. Jug je bio bolji na dva metra, ali kad se već dođe do situacija mora se i zabiti. Lončar je trebao zabiti situaciju kad je dobio na ruku loptu kad se već oslobodio zagrljaja beka. Također, i sudački par Stavridis Moliner je mogao je manje odmagati. Spomenuli smo već neke greške, a kasnije Moliner nije sudio peterac nego samo isključenje Moline protiv Lončara što bi bila situacija za 4:4 u zadnjih par minuta treće četvrtine.

U prvoj utakmici u Gružu Jug je uspijevao braniti igrača manje puno bolje nego sada. Izostankom Mandića malo je Recco drugačije igrao, tako da ne znam je li to iznenadilo Jugaše u one dvije opisane situacije. Inače puno više realizacije ide s desne strane. Benićev i Bijačev učinak smo već opisali, a za pobjedu protiv Pro Recca ljevaci moraju zabiti barem 3 gola zajedno, a sada nisu nijedan. Perrone također samo jedna gol, Obradovića nije ni bilo, stoga i ne čudi što je Jug zabio samo 5 golova.

 

Ipak igra ohrabruje. Sigurno da je nakon finala Jadranske lige tenzija malo pala što neće biti slučaj u Budimpešti ako dođe do ponovnog susreta. Jug je opet imao dvije čiste kontre u prvoj četvrtini, a sigurno da je u stanju imati još barem dvije u idućoj utakmici. I na taj način zabiti recimo 3 gola što je velika stvar. Treba napisati da je i trener Kobešćak sigurno nedostajao.

Lončar diže formu, Vrlić je i dalje na visokom nivou. Sad samo preostaje da Jug za 20 dana u Egeru ne bude poražen i da izbori drugo mjesto koje mu donosi lakšeg protivnika, vjerojatno Bresciu u četvrtfinalu. Dvije spektakularne utakmice u ovom kolu, još okršaj Juga protiv Egera, Brescie protiv Olympiakosa, možda i Szolnoka protiv OSC-a te cijeli final6 nude još dosta iznimnih, uzbudljiv, kvalitetnih utakmica do kraja ovogodišnje Lige prvaka. Uz bolju organizaciju LEN-e, ova liga bi mogla biti spektakularno dobra tijekom cijelog svog trajanja.

 

9. kolo Lige prvaka

Pro Recco – Jug Croatia osiguranje         9:5 (2:2, 1:0, 3:2, 3:1)

Suci: Georgios Stavridis (Grčka) i Angel Moliner (Španjolska).

Recco: Volarević (10), Di Fulvio 1, Alesiani, Figlioli, Molina 1 D. Pijetlović, Sukno 3, Echenique 1, Fondelli 1, Filipović, Aicardi, Ivović 2, Figari. Trener: Vladimir Vujasinović.

Jug: Bijač (11), Macan, Fatović 1, Lončar 2, Joković, Garcia, Marković 1, Ivanković, Vrlić, Perrone 1, Benić, Čulina, Popadić. Trener: Ognjen Kržić.

Isključenja: Recco (2+1+3+2)= 8, Jug (1++3+1)= 6

Igrač više: Recco (0/1+1/1+2/3+1/1)= 4/6 (67%), Jug (1/2+0/1+1/3+1/2)= 3/8 (38%)

Obrane: Volarević (2/4+3/3+3/5+2/3)= 10/15 (67%); Bijač (5/7+3/4+1/4+2/5)= 11/20 (55%)

Golovi s 2 metra, izboreni peterci i igrači više:

Recco:

Pijetlović: 2 iv

Aicardi: 1iv

U plivanju: 2 iv

Jug:

Vrlić: 4 iv

Lončar: 2 iv

Benić: 1 iv

Plivanje: 1 iv