Jadran odličan i u porazu

 

 

Drugo polufinale bilo je napeto i zanimljivo do samoga kraja. Pomalo neočekivano, ali na radost 300-400 gledatelja koji su uživali u dobroj utakmici. Primorje je tek na samom kraju, u zadnjem napadu 38 sekundi prije kraja riješilo utakmicu u kojoj je Jadran pokazao iznimno dobru igru.

 

 

Jadranu i njihovom očito odličnom treneru Gojkoviću pohvale. Sve ono što Mladost nije pokazala večeras i kroz sezonu, pokazali su Novljani. Golman Kandić ima 25 godina, ljevak Ukropina 17, Vidović 23, prvi sidrun Pješivac 19, Popadić 19, Moskov 18 itd. uz starije Kovačića i Ranđića. A još su momčad planirali sa Zlokovićem i Janovićem koji bi barem jedan od njih večeras sa 70% snage bio dovoljan za pobjedu. I ovako su ih milimetri dijelili u ključnim trenucima.

Poveo je Jadran 1:0 i 2:1 gdje se u lošem svjetlu pokazao Bošković kada mu je Popadić proplivao i zabio uz čak dva cima prije šuta, a došao je sam ispred Vićana. Primorje je imalo peterac i tri igrača više u prvoj četvrtini i sve su zabili i preokrenuli su na 4:2. Jadran je imao problema s držanjem pozicija s igračem manje, nakon 10-15 sekundi dodavanja ispadali su iz formacije pa su Echenique na krilu, Radu na stativi i Dedović na vanjskoj poziciji ostali sami, bez bloka. Međutim, poput Juga protiv Pro Recca i Gojković je ovdje svoju momčad znao prilagoditi tijekom utakmice. Koštale su ga i Jadran individualne pogreške u par navrata, posebice na bekovskoj poziciji.

Stoga idućih malo više od 11 minuta Primorje nije zabilo, a Jadran je s 4 gola preokrenuo i prvi put poveo s +2, 4:6. U drugoj četvrtini Primorje opet ima 3 igrača više, ali Muslimu dva puta brani Kandić koji se u ovoj četvrtini razbranio. Šetka je imao dva jako loša udarca, jednom je  s igračem više sa samo 4 metra opucao iznimno loše.

Jadran je bio odličan u tranziciji. Kad se nisu mijenjali kroz kućicu (što su malo prečesto radili) gotovo svaki napad su imali polukontre. I jako su ih dobro koristili, tako je za 3:4 zabio Vidović. Malo kasnije golčina Popadića. Ušao je kroz kućicu, došao na kraju napada i sa 8-9 metara zabio odličan gol Vićanu za 4:4. Poluvrijeme je, a neriješeno. U zraku se osjeća senzacija na pomolu.

U prva dva napada treće Vidović zabija dva puta iz dvije polukontre (iznimno atraktivna parabola u jednom od ta dva navrata), u jednoj je pobjegao Boškoviću. Senzacija se sve više nazire, a Asić  je primoran zvati time out odmah. U tom trenutku Primorje je imalo peterac i 6 puta igrača više, Jadran samo jednog.

Odmah idući napad Radu okreće Baničevića za čisti peterac i Muslim i drugi put zabija na ovaj način. Prvi udarac Boškovića u ovoj utakmici, tek u 20. minuti. Moskov je odlično okrenuo Radua i pustio loptu, ali Periš ne sudi ništa. Konačno je i Jadran zaradio igrača više. Prvo jednog u plivanju (kompenzacija) kojega nisu uspjeli realizirati, a onda još jednog kada je Pješivac dobro uzeo poziciju protiv Radua. Gojković zove time out, a mladi i jako talentirani ljevak Ukropina odličnim udarcem zabija za 5:7. Po prvi put se Jadran obranio na +2 i ima i napad u kojem nisu uspjeli opasnije zaprijetiti. A onda kiks jednog od brojnih mladih igrača Jadrana koji nije išao raditi izbačaj pa mu Burić zabija gol kao sidrun. Inače je Burić dosta ulazi na dva kada je Krapić bio u igri. Samo 3 sekunde prije kraja četvrtine Muslim skrila zabija za 7:7 s igračem više.

 

U potpunom egalu ulazi se u zadnju četvrtinu. S obje strane po nekoliko napada kada 5:23 do kraja zabija Echenique koji je pobjegao Moskovu. Opet nije dosuđen dosta očiti igrača više u korist Jadrana, a još k tome Periš u idućem napadu ne sudi kontrafaul Burića iako je i s tribina vidljivo držanje preko vode i točno prema Perišu. S druge strane Savinović to ne vidi i sudi izbačaj nad Burićem. Dedović to koristi i zabija za 9:7. Međutim ne predaju se Novljani, Vidović uplivava u idućem napadu i bježi Echeniqueu i zabija za 9:8, a još je skoro pune 4 minute do kraja. Imali su Novljani dva puta igrača više, a posebno blizu izjednačenju bio je Kovačić čija se lopta s lijevog krila od unutrašnje dijagonalne stative vratila prema njemu. Nedostajalo je par milimetara da se odbije u gol. Iskoristili su to primorjaši, točnije Radu koji je zabio izvrstan gol za 10:8 38 sekundi prije kraja i riješio utakmicu. Prethodno je Muslim dva puta iznimno loše šutirao visoko preko gola.

 

Sve pohvale Gojkoviću na koji je način pripremio momčad i vodio ovu utakmicu. Igrali su srčano, kvalitetno. Radili su ono što su morali; puno su proplivavali u napadu jer nisu mogli na sidrunskoj poziciji parirati. Posebice kad je Burić bio na beku. Potpuno su izdominirali Primorje u tranziciji na taj način prijetili gotovo svaki napad. Jasno, teško je očekivati od tako mladih igrača da neće napraviti i neke „glupe“ pogreške pa su ih koštali primljeni golovi s dva metra od Burića i Radua. Cijelo vrijeme su igrali jako plitku zonu s kvalitetnim izlascima prema šuteru. Primorje je bilo prestatično u napadu, bez proplivavanja, bez nekih pokušaja osim s šutevima iz vanjske linije koje je Kandić lakoćom zaustavljao ili su išli pored i iznad gola.

Sigurno da Gojković ne može bit zadovoljan s 4-5 odluka suca Periša što je u ovako izjednačenoj utakmici bilo značajno. Na kraju su imali dva igrača više za još jedno izjednačenje, ali su do tada njegovi igrači bili jako potrošeni, u jednom trenutku treće četvrtine trojica su odjednom otišli prema kućici za zamjenu pa je trener zvao time out. U potpunosti su opravdali najavu direktora Mračevića s jučerašnje presice, a ja sam ih malo podcijenio u mojoj najavi.

 

Asić nikako ne može biti zadovoljan. Radu je spasio njegovu momčad poraza u ovoj utakmici. Bili su bezidejni na protivničku zonu. Plivački su izgubili svaki duel osim jedne situacije kada je Echenique pobjegao. Cijelu utakmicu su bili u opasnosti od protivničke kontre i polukontre i primili su tako čak 3 gola, uz još dva uplivavanja. Osim Radua nitko nije bio raspoložen u napadu. Možda samo Dedović i Echenique koji su zabili po dva gola. Bošković, Vukičević, Muslim (s iznimkom peteraca i jednog šuta), Petrović, Šetka i Buljubašić nisu postojali u napadu. Burić također izvana nije opasan, ali je ulazio na dva i spašavao napad kada je Krapić bio sidrun. Igrali su predvidljivo i nakon  prva tri napada s igračem više Gojković i njegovi igrači su dosta lako izlazili na kraj sa svima osim s Raduom koji je praktički sam donio pobjedu u ovoj utakmici.

 

Primorje EB – Jadran Carine                       10:8 (4:2, 0:2, 3:3, 3:1)

Suci: Periš (Split), Savinović (Dubrovnik)

Primorje: Vićan, Burić 1, Radu2, Krapić, Peroš, Vukičević, Muslim 3(2), Petrović, Dedović 2, Echenique 2, Šetka, Bošković, Jelovina, Buljubašić. Trener: Asić.

Jadran: Kandić, Ukropina 1, Popadić 2, Kovačić, Vidović 4, Moskov, Baničević, Porobić, Radović, Ranđić 1, Petrovski, Pješivac, Popović, Spajić. Trener: Gojković

Osobne pogreške: Prim 5, Jad 10

Igrač više: Prim (3/3+0/3+1/1+1/1)= 5/8 (63%); Jad (0/1+0/0+1/2+0/2)= 1/5 (20%)

Peterci: Prim 2/2, Jad –