Šta reći, koju posluku porati?

 

Kome? Šaljem poruku onima koji vide, a ne čuju. Možda i bolje da nismo čuli što je kapetan kluba VK Jug CO poručivao gledatelju koji ga se usudio kritizirati s vrha tribina, ali nažalost vidjeli smo. Šaljemo poruku onima koji vide, a ne vjeruju vlastitim očima. Ovo su nam kolektivno danas uputili igrači obiju momčadi, suci… svi akteri utakmice.

Navodno su igrači VK Juga i HAVK Mladosti vrhunski vaterpolisti (barem dio njih). Navodno suci Brguljan i Štampalija znaju vaterpolska pravila i kako ih primjenjivati. A o tome jesu li neki igrači Juga zaista „krkani“, ili se samo tako ponekad ponašaju, to bi se isto dalo analizirat. Po svemu sudeći, Miner je apsolutno u pravu u „Biserima dana“, pothitno jugašima treba psiholog. Po tko zna koji put se ponavlja situacija da se u utakmicu ulazi ispod svakog nivoa. Stalno se priča i pokušava vratiti publiku na tribine i onda kad dođe 1200 gledatelja igrači, a velika je i odgovornost trenera, odigraju kao da ih je netko puškom natjerao u bazen pa da jeda čekaju da prođe tih uru vremena Golgote. Jasno, ne može uvijek sve ići od ruke i onda se samo traži da se da sve od sebe, da se borbenošću pokuša nadvladati loš dan. Ali ovo što su nam Jugaši i Mladostaši danas prezentirali je bilo vrijeđanje svakoga tko je danas došao na bazen. Gosti još i imaju opravdanja. Osim što imaju cijeli niz igrača koji ne znaju (Bebić, Pavičić…), još uvijek ne znaju – pitanje je i hoće li u budućnosti (Bukić, K. Milaković), mogu bit korisni samo kad vodeći igrači igraju odlično (I. Milaković, Letica) ili više ne mogu (Hinić), još k tome igraju utakmicu koja im apsolutno ništa ne znači i puko im je odrađivanje posla. Ali isto tako da neki radnik dođe na posao i odradi svoj radni dan na ovaj način sigurno mu šef ne bi bio zadovoljan. A što reći za Jugaše kojima je ova utakmica bila vrlo važna, pa su svejedno na ovaj način ušli u nju. Jer nije baš da ne znaju dodat točnu loptu na ruku slobodnom suigraču, s igračem više na udaljenosti 2–5 metara, pa nije baš da ne znaju uhvatiti dobro dodanu loptu na ruku, pa nije baš da ne znaju niti jednu akciju s igračem više, itd…

Zar je stvarno previše očekivati od momaka koji se igraju vaterpola da za godišnje naknade u protuvrijednosti od 350.000 pa i do 600.000, neki vjerujem i 750.000 kuna da svakih 7 ili svaka 3 dana odigraju sat vremena ozbiljno i s maksimalno truda i koncentracije? S naglaskom da je vaterpolo igra, a ne težak, dosadan, zahtjevan ili odgovoran posao.

Kapetane, kapetane…

A što tek reći o kapetanu kluba Nikši Dobudu?! Čovjek je duže od 5 minuta gestikulacijama i verbalno prijetio nekom čovjeku na tribinama? Ni dva time outa, niti igranje ga nisu primirili. I to sve na komentare, koji mi nekoliko redova niže na tribinama nismo čuli (osim „Izlazi vanka (nakon isključenja zbog udaranja nogom preko vode), što se buniš“ i nešto u tom stilu) pa sumnjam da je i on u bazenu išta čuo osim što je vidio ljude koji mu rukama pokazuju da izađe vanka. A i sve da je čuo, ne bi bilo opravdanje.

Samu utakmicu nema smisla opisivati, već je to Miner napravio u: http://dance.hr/gostujuce-kolumne/1702-biseri-dana.html. Mladost nije nijednom vodila. Na kraju prve i druge četvrtine bilo je izjednačeno, na kraju treće 6:5. A onda je početkom posljednje riješena utakmica kada je Jug otišao na 9:5. U životu nisam vidio toliko kardinalnih pogrešaka. Letica sam ko duh iz kontre 1 na 0, promaši gol za metar. U rekontri 2 na 1 Bušlje prelazi s igrača pored kojeg pliva na čovjeka koji je s loptom koji je k tome ljevak i sidrun (Radu), 4 metra udaljeniji od gola od suigrača mu i na krivoj, lijevoj strani. I onda Ivan Milaković pogodi stativu nakon što mu Radu doda loptu. Sutić promaši kontru kad sam dođe ispred Pavića po desnoj strani. Šutira (i to loše) nakon što mu se lopta nakon nekakvih odbijanaca, loših dodavanja, odbije, a ostalo je još 8 sekundi do isteka napada, a i Letica je već pošao u kontru jer je mislio da je lopta ostala kod njegovih suigrača. Nabranje svih i to samo kadinalnih pogrešaka u elementarnim vaterpolskim stvarima odvelo bi nas u nedogled.

Što reći za igrača više, ono što su nekoć pod Fatovićem igrali je bilo ekstra brzo i ekstra precizno za ovo sada. Od prvih 10 igrača više nije izrađena niti jedna situacija, a i taj jedan realizirani je bio gol Jokovića s krila (a i već se vraćao isključeni igrač pa je formalnoj statistici i ovdje minus) nakon što je lopta nekoliko puta krivo dodavana, jednom čak toliko da je trebalo i zaplivat po nju. A u većini tih igrača više je u dodavanjima loše bačena lopta, o sporosti kruženja da ne pričamo, pa čak i u nekoliko navrata krilo ne bi pratilo zavlačenje u suprotnu stranu. A Mladost je bila još gora. Oni su stalno pokušavali dodati igraču na stativu, mislim čak 4 od 5 akcija, a taj igrač je bio pokriven, nekad i sa više igrača i lakoćom bi mu skidali loptu. Jedino što su Mladostaši imali dosta manje prilika s igračem više, posve zasluženo. Čak je uvijek koncentrirani i profesionalni Janović danas bio loš u pristupu. Osim spomenutog peterca (posebno zbog načina kako je izveden), istaknuo bi situacija kad mu je Živković u igri jedan na jedan na desnom vanjskom uspio ući na liniju 5 metara, i još se pomaknuti prema sredini gola s loptom u ruci, uzeti faul i onda šutirati bez da je Nikola stigao postaviti blok.

A najgore od svega je ponašanje nekih igrača, tj. Dobuda i Obradovića u Jugovim redovima, i Letice u gostujućim.

 

„Vaterpolo je glup sport, a ti ga Štampalija činiš još glupljim“

A pored svih ovih katastrofalnih grešaka, jedan čovjek je najviše iritirao, Dragan Štampalija. Gornji podnaslov je rečenica što ju je jedan gledatelj nakon utakmice uputio. Za njega je čak i jedan Periš doktor suđenja. Vjerujem da bi ovaj, teško je reći sudac jer ta imenica ima sasvim drugo značenje, uspio „zagovnat“ i utakmicu između dvaju umirovljeničkih domova. Teško je pobrojati sve pogreške, pa i one kardinalne, ali eto spomenimo samo neke kojima se danas iživljavao nad Jugašima – a najgore od svega što je doveo polurekreativnu utakmicu u vode udaranja šakama i nogama preko vode.

– Letica radi težak prekršaj nad Pavlovićem, i nakon što je to trajalo nekoliko sekundi Štampalija ga isključuje, a zatim Letica šakom preko vode udara i raskrvavljuje nos Pavloviću, Štampalija ostaje nijem.

– Konstantno konjarenje bekova Mladosti je tolerirao do te mjere da je utakmica izašla iz dotadašnjeg okvira i razbuktala se agresivnost i udaranje. Najočitiji primjer je kada je bek Mladosti doslovno 10 sekundi potezao za vrat Dobuda i tek kad mu je skoro „otkinuo glavu“, Štampalija sudi isključenje. Dobud suca prvo malo poprijeko gleda, a zatim mu idućih bar 5 sekundi glasno j… mater, Štampalija ostaje nijem.

– Većinu proplivavanja Janovića (a bilo ih je dosta), Živković i Bebić su ga čupali i potezali, preko vode, ispod vode, niti jednom nije suđen izbačaj.

– Oba obostrana isključenja su prvo bila čista isključenja igrača Mladosti.

U greškama mu se pridružio i Brguljan. Prvo kompenzirajuću kolegine odluke tako što je poklonio igrača više Jugu nakon jednog od ova dva obostrana, i s jednim poklonjenim petercem. Međutim i on je griješio na štetu Jugaša, najočitije kad je Radu dobio loptu na dva, uzeo je u ruku, pokušavao okrenuti Bušlju koji je obje ruke držao visoko u zraku, i na kraju je Radu šutirao poluokrenut (Vićan je obranio), a Brguljan sudi izbačaj. Tražio je odmah loptu, gestom pokazao da je pogriješio i opet potvrdio svoju odluku iako je bio svjestan pogreške. Također je jednom sudio samo prekršaj Udovičića nad Dobudom koji je bio sidran na dva metra i uzeo klasični faul za isključenje. A to je bila situacija nakon koje je Dobud udario Udovičića, opravdano isključen, pa se bunio Brguljanu na tu prethodnu odluku, što je izazvalo reakcije gledatelja, te Dobudovo nedolično ponašanje.

 

E i Jug je pobjedom osigurao poziciju broj 1 za play off Prvenstva Hrvatske.

18. kolo Jadranske lige (posljednje)
Jug CO – HAVK Mladost 9:7 (2:2, 3:3, 1:0, 3:2)
Gledatelja cca 1.200.
Suci: Štampalija (Tribunj) i Brguljan (Prčanj).
Jug CO: Vićan, Vranješ, Sutić, Janović 2(1+0), Joković 3(1), Pavlović, Marković, Bušlje 1, Karač 3, Dobud, Macan, Obradović, Perčinić, Goreta.
HAVK Mladost: Pavić, Radu 1, I. Milaković, Letica 2, Pavičić, Živković 2, Udovičić 1, K. Milaković, Bebić, Bukić, Hinić, Mallarach 1(1), Marcelić, Vukičević.

Isključenja: Jug 9, Mladost 18
Obostrano: dva puta
Igrač više: Jug 3/13, Mla 0/5 (jednog igrača više slijedio je odmah peterac)
Peterci: Jug 2/3, Mla 1/1

 

8 komentara na “Šta reći, koju posluku porati?”

 1. Sramota za Dobuda. Bila bi i za Štampaliju, ali on je već puno puta dokazao da nema obraza.

 2. šta reći koju posluku porati 2. dio – ne znam ko je ođe luđi

  davor buconić u SN: “Prvo poluvrijeme za prste polizati. Prava, sjajna utakmica, derbi!” – ovo mu je u rangu “najboljih” radijskih izjava

  mario buconić (http://www.portaloko.hr/clanak/pobijedio-je-vaterpolo-dubrovacki-vaterpolisti-jos-jednom-bolji-od-grubih-zagrepcana/0/27968): “pobijedio je vaterpolo” – koji vaterpolo jadan ne bio. “obrana je funkcioniralo poput najboljeg „švicarskog sata“.” – a što reći na ovo

  pridružio im se i đuho: “-Nadam se da će odgovorne osobe, bilo suci ili ljudi iz Saveza, konačno sankcionirati ovu igru Mladosti. Ovo baš ničemu ne vodi. Nažalost, protiv Mladosti gotova svaka međusobna utakmica ista priča. Istina, bili smo i mi dekoncentrirani i nervozni, ali čestitam igračima što nisu odgovorili na udaranje i provokacije. Igra? Jedino nisam zadovoljan s igračem više. Sve ostalo je vrhunski funkcioniralo. Više nemam riječi hvale za našu obranu, maestralni Vićan, a Bušlje je i večeras pokazao da je trenutno najbolji bek na svijetu.” – prvi dio mu je dobar, ali da mu igrači nisu odgovorili na udaranja i provokacije? a što je onda medovo udaranje, pa dobudova noga u glavu, pavlovicevo skoro prevrtanje gola… a sve i da je sve ostalo vrhunski funkcioniralo, a nije ni blizu toga, kad imaš 13 puta igrača više i niti jednom ne složiš neku normalnu akciju (osim iz situacije 5 na 4) opet bi to bilo loše. a promašivale su se kontre, “maestralni” vićan je popio 2-3 gola, radile se se gluposti u obrani, protivniku su dopuštene 3 čiste kontre, bušlje je opet popio gol s 2 metra iako je dosta dobro odigro kao bek, itd…

  dobud za dubrovački: “Ovo je odgovor svima na pitanje zašto smo superiorni, jer kad igramo ovako loše, a igrali smo uistinu loše, pobjeđujemo. Borbenost je bila prisutna, nije nedostajalo plivanja, međutim, ušli smo s njima u klinč, uvukli su nas u rat, nismo uspjeli igrati svoju igru. Ma, loše smo igrali, dosta toga nije bilo dobro, igrač više prije svega, ali, najvažnije smo ostvarili.” – najrealni od nabrojanih, doduše bilo bi ga zanimljivo pitat o problemu sa navijačima i o pristupu utakmicu jer toliko ispadanja lopti i toliko pogrešaka u osnovnim stvarima može bit problem jedino pristupa.

 3. Buconići su opće poznati lizači Suknovog š. . . . tako da je ovo očekivano

  Jedino me čude Đuhove izjave

 4. Dragan je blistao i u Šibeniku.
  https://picasaweb.google.com/102427061259102355178/FinaleMlaIKadetiSibenik2012#5710849336171578802

  1. odlična izjava! S obzirom kuda ide hrvatsko društvo vidimo da je i naš dragan uvelike pridonio kakvi postaju mladi ljudi! Zavuci se što dublje jer ćeš teže ispast kasnije!