Težak domaći poraz Juga od Brescie

foto: https://www.facebook.com/LENChampions

Jug je visoko poražen od Brescie u Gružu, čak 13:8, a bilo bi još i lošije da se gosti nisu čitavo drugo poluvrijeme orijentirali na trošenje vremena nakon što su već na pola utakmice imali 10:5. Jug je u potpunosti podbacio i morat će puno bolje u nastavku.

Brescia je bila izraziti  favorit u ovom susretu (4,00 – 1,50). Neugodna su momčad koja, kako smo i pisali u najavi, ako povede u startu neće to ispustiti. To se i dogodilo, 0:3 nakon manje od 6 minuta igre i tada je trener Kobešćak pozvao time out. Jug je uspio držati ritam gol za gol u idućih 7 minuta, ali svaki put kad bi smanjili na 2 razlike, Brescia bi lakoćom uzvraćala. Krajem druge četvrtine utakmica je u potpuno prelomljena kad je Brescia otišla +5. Jug čak 12 minuta nije zabio gol, a Brescia je počela igrati u manjem tempu i trošiti vrijeme u svakom napadu tako da je drugo poluvrijeme bilo smo rutinsko odrađivanje posla.

Jug je bio izrazito loš u svim segmentima igre. Ako izuzmemo oba sidruna, i Jokovićevu agilnosti, i pojedinačno i kolektivno bilo je ovo jako loše od Jugaša. Odmah prvi gol jako loše postavljanje i situaciji 6 na 5 i Dolce je sam na dva metra, dobio je loptu na ruku od Harkova s desnog krila. Ovakve stvari se ne bi smjele baš nikad događati. Brescia je imala 6/6 igrača više, bez da je nešto spektakularno igrala. Ili bi išli na jednostavne izolacije na lijevom krilu (Luongo i Di Somma) ili bi nakon kardinalnih grešaka obrane spuštali loptu na stativu (Gitto i Dolce). Jednom je bila kontra 4 na 3 nakon isključenja Burđeleza u napadu, na lijevom vanjskom i još jednom je Harkov zabio s krila kroz Popadića iako je tada u biti bio napad 5 na 5 jer je kasnio jedan igrač Brescie u dolasku. Jug je bio baš loš i plus i beskrvan. Brescia ih je lakoćom izigravala iako je to momčad koja nema top klasa, ali ima ujednačenu momčad u kojoj su ama baš svi iskusni i vrlo dobri igrači. Vrlo dobri kad pričamo o reprezentativnom nivou kvalitete. A i imaju rutinu, iskustvo i uigranost na još višem, najvišem nivou. Zato i kažnjavaju greške koje su jugaši radili, a s druge strane neće pokloniti ništa. Zato smo i napisali u najavi, da će rano odvajanje Brescie značiti kraj utakmice.

Ipak od Juga, koliko god neiskusniji bio, očekujemo da ne pada u prvoj četvrtini. Tada su naime igrali oni koji imaju pregršt ili dovoljno iskustva. Imao je Jug dvije prilike na kraju prve četvrtine za dolazak na -1. Prvo je Joković odlično asistirao Fatoviću koji je u plivanju stekao malu prednost. Ali Jugov kapetan u ovoj utakmici nije bio dobar. Stigao je jedan igrač Brescie skočiti i pomoći ovome što je kasnio da zatvori kako ne bi bilo peterca. Tu se najbolje vidjela ta ogromna razlika u uigranosti momčadi, u odnosu na prvi gol Dolcea kada je Jug imao lakšu situaciju, a ostavio je protivnika na ogromnom prostoru samog ispred gola da primi loptu s krila na ruku. Druga situacija za povratak bio je igrač više kada je Burđelez zabio, ali je na stativi bio u očita dva metra.

Inače je Fatović bio u ovoj utakmici loš, kao i protiv Jadrana u derbiju koji dan ranije. Osim toga, dodatno atipično što je bio i potpuno samozatajan. Uglavnom je odmah prosljeđivao lopte lijevo desno, bez da je puno pokušavao. Još jednom je imao uplivavanje u tranziciji koje su mu na skoro identičan način zatvorili iako je tada bila teža situacija i jedan pokušaj na prebačaj na postavljeni napad, kada je imao protivnika na ruci pa je Tešanović lakoćom, uz takvu pomoć obranio. Isto tako Laziću je Tešanović nekoliko puta s igračem više prelagano obranio, osim jedne asistencije pred sami kraj nije ništa pokazao. I u obrani je imao kikseva, kašnjenje na prvu stativu s igračem manje za 0:3 i kasnije je primio gol od Vapenskog kao sidruna. Nije ni Žuvela puno pokazao, Popadić je imao 3 situacije koje nije smio primiti, a nije obranio ništa ekstra. Uz toliko neraspoloženih igrača Jug je teško mogao parirati ovakvom protivniku. Uz to, čak 6 puta su ili krivo dodali loptu ili je ispadala prilikom cimanja. Većinom s igračem više, što je također nedopustivo. Stoga ne čudi realizacija igrača više od samo 4/11 (plus je  jedan bio nakon peterca koji je odmah uslijedio). Kržić i Biljaka kao reprezentativci također spadaju u krugo onih pod posebnim povećalom.  Obojica su se uklopila u sivilo momčadi, s tim da je Biljaka čak i bio poduzetan i u 3 navrata preuzeo odgovornost vanjskim šutem na zonu. Zabio je na samom kraju, jedan šut je bio solidan, a treći loš, pored gola.

Iznenada, u trećoj četvrtini suci su odjednom promijenili kriterij. Mađar Kun je sudio jedan ili dva kontrafaula što je valjda bio okidač drugome sucu Gomezu da ih dosudi još 5 samo u ovoj četvrtini. Tada su Jugu poništena još dva gola. Prvo Vukojeviću s igračem više koji je došao u plivanju pa je bila kontra 4 na 3. Tu je bilo nekakvog kontakta dva igrača na liniji dva metra. Ali koji napad kasnije je Kakaris potpuno čisto ostao sam i zabio dobivši loptu na ruku, ali opet Gomes sudi kontrafaul. S druge strane, kad je Jug u jednom navratu kretao u napad, nakon 2-3 sekunde opet je Španjolac sudio kontrafaul i tako omogućio da Alesiani ostane potpuno sam ispred Popadića. Nisu suci ama baš nimalo i ništa krivi za konačni rezultat, ali ovakvo suđenje je nepotrebno i možda nam je uskratilo da se Brescia i u drugom poluvremenu malo trgne i gledam još malo vaterpola na visokom nivou. Ukupno do kraja čak 12 kontrafaulova.

Spomenuli smo da su sidruni i Joković bili jedni dobri u Jugovoj momčadi. Grgurević je zaradio peterac i čak 6iv, zabio je s igračem više. Trudio se, a kad je bio na klupi bodrio momčadi i nervirao se. Sve pohvale. Kakaris je zaradio 3 igrača više, lakoćom je uzimao pozicije, protivnici su se vrlo brzo morali povlačiti u plitku zonu. Šteta za promašeni zicer na samom početku. Joković je zabio 2 od prva 3 gola, pokušavao je i još par puta kad je malo nedostajalo da zabije. Asistirao je i na dva metra i Fatoviću u tranziciji. Ali njih trojica su bili premalo. Jer i kolektivna i individualna prezentacija je bila s puno grešaka.

Jug je primio prvih 6 igrača manje. Odnosno Brescia ih je zabila. Tek sedmi, na samom kraju druge četvrtine nisu realizirali jer i nije bilo baš dovoljno vremena da se postavi napad. Možda je i bilo, ali nisu baš žurili. Isključenje je bilo u plivanju 18 sekundi do kraja četvrtine. Osim toga zabili su dva gola s pozicije sidruna, Đorđe Lazić (protiv Zvona) i Vapenski (protiv Lazića). Igrali su oslabljeni, bez Renzuta koji će u ovoj momčadi morati pokriti i poziciju drugog sidruna. Većinom je to ovaj put odrađivao Vapenski. I to jako dobro, zaradio je 4 igrača više. 2 kao sidrun, uz spomenuti gol. Kako to uvijek biva, Brescia je zaradila 4 igrača više u plivanju u napad. To je bio najučinkovitije zarađivanje igrača više ovaj put.

Dolce je na početku zabio 3 gola, od prvih 8. Dva puta iz blizine, a jednom jako dobro na zonu sa srednjeg vanjskog nakon što je i nakon 4 cima ostao visoko na nogama i kvalitetno šutirao. Tešanović je bio poprilično dobar, iako nije imao težak posao. Imao je 10 obrana. Primio je 2 peterca, jedan gol s dva igrača manje, jedan sa stative i još samo 4 gola. Spomenuti Vapenski sa sidrunskom ulogom. A i svi ostali Luongo, Gitto, C. Presciutti, Harkov, Lazić, Alesiani i Di Somma su bili bez grešaka, a svaki s pokojim dobrim potezom. 10 igrača u rotaciji, visoke igračke kvalitete, sve reprezentativci (Presciutti bivši dugogodišnji reprezentativac) maksimalno iskusni i uigrani rutinski i lagano su slavili u Gružu i pokazali da će i ove godine biti ekipa koja će se do zadnje lopte boriti i na samom Final8-u.

1.kolo Lige prvaka

Jug Adriatic osiguranje – AN Brescia         8:13 (1:3, 4:7, 0:1, 3:2)

Suci: Kun (Mađ), Gomez (Špa)

Jug: Popadić (6), Burđelez, Fatović 1(1), Zvono, Joković 2, Vukojević, Biljaka1, Lazić 1, Kržić, Kakaris, Grgurević 1, Žuvela 2(1), Jurišić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Brescia: Tešanović (10), Dolce 3, C. Presciutti 1, Gianazza, Đ. Lazić 1, Vapenski 1, Girri, Harkov 2, Alesiani 1, Loungo 2, Di Somma 1, Gitto 1, Baggi Necchi. Trener: Alessandro Bovo.

Osobne greške: Jug 11, Bre 15

Peterci: Jug 2/2, Bre –

Igrač više: Jug (1/4+3/4+0/3+1/1)= 5/12 (42%), Bre (2/2+4/5+0/3+1/1)= 7/11 (64%)

*jedan dupli igrač više za Jug, jedan igrač više realiziran preko peterca

Obrane: Popadić (3/6+1/8+2/3+0/2)= 6/19 (32%); Tešanović (4/5+2/6+4/4+0/3)= 10/18 (56%)

Kontrafaulovi: Jug 5 (0+1+3+1), Bre 7 (1+0+4+2)

Golovi s dva metra, zarađeni peterci i isključenja:

Vapenski: gol + 4iv

Đ. Lazić: gol + 2iv

Grgurević: 5m + 6iv

Kakaris: 3iv

Fatović: 5m

U plivanju 4 igrača više Bre i 2 Jug

Odgovori