Treće polufinale Juga u nizu

 

Lakše od očekivanog, uz puno više golova od očekivanog, uz dominaciju od početka do kraja uz izuzetak crne rupe od 4 i po minute u trećoj četvrtini, Jug je pobijedio Olympiakosa 11:8. Ključne golove zabio je Garcia, ali uz značajnu asistenciju Lončara koji mu je otvorio prostor.

 

 

Ne znam je li Olympiakos i koliko bilo uzdraman ozlijedom prve zvijezde Fountoulisa. On jest nastupio, ali se vidjelo da nije spreman za visoki nivo igre. Ali nevezano za to, Jug je u potpunosti zaustavio protivničku igru i da se nije dogodila ona crna rupa do koje ne bi možda ni došlo da već tada nije bilo +5, Olympiakos bi i ove godine ostao na 3-4 zabijena gola uz dodatnu obrambenu nemoć.

Fenomenalan udarac Obradovića, fenomenalna kontra Fatovića i jedina realizacija igrača više odmah je usmjerila utakmicu na Jugov mlin s vodstvom 3:0. Opet ta boljka igrača više, nakon ovog gola nanizali su 0/6 za iznimno loših 14 %. Nije bilo niti izrađenih akcija ili su pročitane pa takve izgledaju, lopta je bezopasno kružila oko zone i na kraju bi uslijedio udarac iz neizrađene situacije.

 

Prve dvije četvrtine Jug je vodio 7:2. Obrana je izgledala odlično, Macan je primio gol od Kolomvosa, ali je inače dobro igra na beku – kao i ostali Obradović, Benić i Perrone. Zona je bila dovoljno plitka, a blokovi odlično držani. Genidounias je pucao čak 4 puta. Prva dva izrazito loše, druga dva je izborio korner. Jug je usmjeravao akcije na desnog vanjskog i sve je odlično funkcioniralo. Imali su Grci 0/4 igrača više. Dva puta je Bijač obranio u tim situacijama. Lončar protiv Bušlje i Vrlić protiv Mylonakisa su lakoćom izborili peterce, uz kontru Markovića i gol Vrlića iz faula, bila je to rapsodija. Po službenoj statistici imao je Jug 7/10 šut  u prvih 16 minuta, praktički je promašio samo s igračem više.

Olympiakos je osim 4 pokušaja Genidouniasa imao još barem toliko bezopasnih pokušaja sa srednjeg vanjskog koji uopće nisu išli u okvir gola jer su bili izvedeni na isteku napada i pod pritiskom obrambenog igrača.

 

I onda ogromna rupa. 5 napada u nizu, i to nakon ovakve nemoći do tada, Olympiakos dolazi na 7:7. Kobešćak nije zvao time navrijeme, a kad ga je nakon petog gola pozvao, Olympiakos opet staje. U tom periodu Bušlje je dominirao na beku protiv Vrlića koji igra na snagu, a Bušlje je odgovorio još jače. Ušao je Lončar koji se lakše i više kreće, ne ide samo na guranje s bekom, već pokušava i lijevo i desno otvoriti prostor. Brzo je to napravio, a Garcia zabija dva identična gola s desnog vanjskog. Dva ključna gola s kojima se Jug opet i to odmah odlijepio. Zabio je i Vrlić s dva metra i utakmica je drugi put prelomljena. Lakoća kojom je Jug nakon takvog pada opet uspostavio igru protiv Olympiakosa je dodatni plus pred današnju polufinalnu utakmicu. Jasno, Recco neće oprostiti ako se tako loš period igre opet ponovi, ali dojam je da je Jug samo još više dobio na samopouzdanju reakcijom nakon time outa.

 

Zadnja četvrtina bila je odrađivanje posla. Dosta su loših odluka tijekom utakmice imali Buch i posebno Naumov. U jednom trenutku zadnje četvrtine Lončara je Bušlje skoro udavio, ali Buch nije reagirao. Valjda je jer je bilo 3 razlike. Perrone je u par navrata čuvao sidrune, i u jednom napadu Mourikis je napravio najmanje 3 očigledna kontrafaula, ali sada se Naumov se nije ni tada oglasio. Jug je igrao pametno što se očitovalo i u činjenici da su čim je bila prilika ulazili s Fountoulisom na dva metra. Obradović je zaradio ukupno dva (jednom protiv Mlađana) i Marković jedan izbačaj na taj način. Bijač je opet bio bolji od Pavića, ukupno 10:5 u broju obrana.

 

Jug je pobijedio bez da je Perrone zabio iz igre (2 peterca) i bez daje imao iti jednu asistenciju. Ipak, pokazalo se da je Olympiakos izgubio kompaktnost u odnosu na lani. Odlasci Vlachopoulosa i Gounasa su se osjetili, a Mlađan i Espanol nisu donijeli ništa u ovoj utakmici. Janović je promašio 2 igrača više u prve dvije četvrtine, kasnije je kad se Jug opet odlijepio pokušavao iz faula, ali loše i neprecizno. Espanol nije ni pokušavao do pred sami kraj.

Najbolji pojedinci utakmice bili su Garcia i Lončar. Dva ključna gola, opet odlično anticipiranje protivnika kojega ne čuva, pa ulazak u blok i spašavanje suigrača kojije napravio prekšaj i ispao. Još je imao dobrih blokova, a jedini minus mu je kada nije dodao Beniću na stativu iako je bio potpuno sam. Spasio ga je Joković koji je pogodio u rašlje. Lončar statistički nema veliki učinak, samo izboreni peterac i jedan igrač više, ali je stalno brzo uzimao pozicije i otvarao prostor vanjskim igračima.

Vrlić je imao problema u tom periodu treće četvrtine protiv Bušlje, a inače je odigrao odlično. Gol s dva metra, gol iz faula s 5 metara, izboreni peterac i još 2 igrača više.

 

 

Olympiakos je podbacio. Fountoulis je bio ozlijeđen, Pavić nije ništa obranio. Obrana mu nije ni pomogla, a nisam imao dobar položaj da vidim je li mogao bolje reagirati na ona dva gola Garcie. Sidruni su dali očekivani doprinos, Kolomvos gol i 4 igrača više, a Mourikis još 3 igrača više. Nakon 0/4 u drugom su dijelu imali 3/4 za statistički skoro solidnih 38%. Bušlje je uz dva sidruna bio najbolji. Genidounias jest zabio 4 gola, ali ostaje vidjeti koje mu je pravo lice, onih 0/4 dok se Jug odvajao i praktički igrao na njega, ili ono kasnije kada je zabijao.

 

Tako je Jug po treći put zaredom ušao u polufinale, sva tri puta kako je trener Kobešćak. Do sada je jednom prošao (Recco 2016.) jednom izgubio (Primorje 2015.). Ovaj put će biti još teže jer je Recco jači za golmanski dvojac u odnosu na lani. Ali kako Jug igra, nije nemoguće i nerealno očekivati izjednačenu utakmicu do samoga kraja.

 

Olympiakos – Jug Croatia osiguranje      8:11 (1:3, 1:4, 5:2, 1:1)

Suci: Naumov (Rus) i Buch (Špa)

Olympiakos: Pavić (5), Mylonakis 1, Delakas, Genidounias 4, Fountoulis 1, Bušlje, Pontikeas, Ntoskas, Mourikis, Kolomvos 2, Janović, Espanol, Galanopoulos. Trener: Vlachos.

Jug: Bijač (10), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 1, Garcia 2, Marković 2, Pavličević, Vrlić 2, Perrone 2(2), Benić, Obradović 1, Popadić. Trener: Kobešćak.

Isključenja: Oly 9, Jug 8

Peterci: Oly -, Jug 2/2

Igrač više: Oly (0/2+0/2+2/2+1/2)= 3/8 (38%), Jug (1/2+0/2+0/2+0/1)= 1/7 (14%)

Obrane: Pavić (1/4+1/5+1/4+2/3)= 5/16 (31%), Bijač (2/3+3/4+1/6+4/5)= 10/18 (56%)

Kontrafaulovi: Oly 4, Jug 2

Golovi s 2 metra, izboreni peterci i igrači više:

Oly:

Kolomvos: gol + 4 iv

Mourikis: 3 iv

Jug:

Vrlić: gol + 5m + 2 iv

Lončar: 5m + 1 iv

Obradović: 2 iv

Marković: 1iv